MAGYAR LABDARÚGÓ UTÁNPÓTLÁS KÉPZÉS, MAGYAR LABDARÚGÓ HAGYOMÁNYOK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Sport XXI. Felméréseinek Eddigi Eredményei augusztus 11. Fadd-Dombori.
Advertisements

Az NBI.-NBII. U17-U19 edzők konferenciája
A LABADARÚGÁS FEJLŐDÉSE
A foci Varga Dávid.
A sportiskolába járó tanulók szüleinek válaszai a kérdőíves felmérésre (1245 válaszadó)
Vonalbírói tevékenység. Vonalbírók szerepe •Részei a mérkőzés játékvezetői testületének •Magas szintű mérkőzésen elengedhetetlen a működésük •Fontos szerepük.
Sport XXI. triatlon 2010 évi közgyűlési beszámoló (2010 május 1.)
UEFA-A /UEFA PRO Tanfolyan Mérkőzés megfigyelés BELGIUM - SPANYOLORSZÁG Bob Browaeys , 19: :30.
OTP-MOL BOZSIK – PROGRAM Tehetségkutató és Foglalkoztató program
Bozsik Gyermek Egyesületi Program U8/9
20 éves a Tisza Volán SC Labdarúgó Szakosztálya
A koordinációfejlesztés lehetősége
Elmozgó rendszerű támadójáték begyakorlása az Arsenal edzésein keresztül Szombathely 2011.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
MRGSZ Stratégiai terv Verzió: 2. RC2. JÖVŐKÉP Aktuális MRGSZ cél: Láthatóvá tenni a a rögbit Magyarországon és a Magyar rögbit Európában!
Magyar labdarúgó hagyományok - a jövő útja
EDZŐKÉPZÉS EDZŐ TOVÁBBKÉPZÉS
Játékjogosultság A) Európai Unió-beli és azzal azonos elbírálású labdarúgók: A bajnoki mérkőzéseken a sportszervezet számbeli korlátozás nélkül jogosult.
Lány Ádám Labdarúgás Testnevelés.
OTP - MOL - Bozsik Labdarúgó Akadémia - Játékszabályok
KAPUS KÉPZÉS EDZŐI SZINT 1. (UTÁNPÓTLÁS) ELMÉLET
Minden csapatjátékban, a legfontosabb része a játéknak a VÉDEKEZÉS.
Készítette: Pisák Bence Tantárgy: Testnevelés. Először is mi a játék lényege:  A játék célja, hogy a labdát az ellenfél endzone-jába vigyék, és ezzel.
A Belga LSZ fejlesztési terve
1905->. A csapat amióta létrejött még soha nem esett vissza a Spanyol másodosztályos bajnokságába.
JÁTÉKRENDSZEREK AZ EB-N
Készítette: Novák Edvin
I. ALBA REGIA RÖPLABDA GÁLA
Kompetencia alapú oktatás bevezetése az alsó tagozaton
Általános, speciális kompetenciák Negyedik félév.
A les Edzőtábor j úli u s Egy játékos leshelyzetben van ha: közelebb van az ellenfél kapuvonalához, mint a labda és az utolsó előtti ellenfél.
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Képesség, készség, adottság, tehetség
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
A BELGA LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG UTÁNPÓTLÁS NEVELÉSI FILOZÓFIÁJA
EDZŐKÉPZÉS A MŰKÖDÉS Bob Browaeys , 17: :00.
UEFA „A” ELIT UTÁNPÓTLÁS KÉPZÉS A tehetségek felfedezése és fejlesztése ELMÉLET Marc Van Geersom , 13: :30.
UEFA STUDY GROUP OCT 2008 A BELGA LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG TECHNIKAI OSZTÁLYA A MŰKÖDÉS Michel Sablon , 17: :15.
MLSZ FKI Edzőképző vezető
Royal Sporting Club Anderlecht Utánpótlás Technikai Igazgató
UEFA STUDY GROUP OCT 2008 UTÁNPÓTLÁS AKADÉMIAI IGAZGATÓ (DYA) ELMÉLET Marc Van Geersom , 10: :10.
JÁTÉKRENDSZEREK CSAPATJÁTÉK NAPI TAKTIKA.
MAGYAR GYERMEKLABDARÚGÓ SZÖVETSÉG
A SOKMOZGÁSOS TÁMADÓ JÁTÉK
A MÁSODIK NAP ÖSSZEFOGLALÁSA. 1. Magyar labdarúgó hagyományok és a labdarúgás jövője MI A KAPOCS A MAI LABDARÚGÁS FEJLŐDÉSI TEN- DENCIÁI ÉS A MAGYAR LABDARÚGÓ.
Idősor előrejelzés Önálló laboratórium 2. Kollár Péter Attila ICG36F Konzulens: Dr. Pataki Béla.
Horváth Mihály Gimnázium
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
Katonai Testnevelés helyzete a Központi Kiképző Bázison
Kompetencia alapú oktatás elterjesztése Hajdú-Bihar megyében Herpai Imre igazgató, HBMPI.
Labdarúgó foglalkozások sajátosságai
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
MAGYAR EDZŐK TÁRSASÁGA
Amatőr labdarúgó csapat felkészítése
Mikroökonómia gyakorlat
KOROSZTÁLY 13 év alattiak.
A többmagos processzorok világa Páter-Részeg Attila (PAASABI.ELTE) Beadandó I.
Kiemelt célok és feladatok
A talentum A tehetségfejlesztés programja SZOMBATHELY(kick-off)
EDZÉSTERVEZÉS.
Nem minden az aminek látszik…
Fordította: Hornok Miklós. Versenyzési formák: Rövid játszmák ( 4-ig ) Rövidített játszmák 3 nyert szettre Előny nélküli számolás Többszörös verseny.
PFLA Regionális Utánpótlás Központ
„Közös cél-közös akarat” program Szombathely 2009
Outdoor-indoor mozgásprogramok 2.
A mennyiségből a minőségbe – az MKOSZ stratégiai terve
PSV AKADÉMIA 2007/2008.
Alapfokú játékvezetői tanfolyam
Előadás másolata:

MAGYAR LABDARÚGÓ UTÁNPÓTLÁS KÉPZÉS, MAGYAR LABDARÚGÓ HAGYOMÁNYOK

Az EURO 2008. FELDOLGOZÁSÁNAK SZAKMAI ALAPJAI az EB mérkőzéseit megtekintő MLSZ edzők beszámolói, a televíziós közvetítések, rögzített felvételek, az UEFA honlapja, az UEFA edzőképző vezetők számára szervezett továbbképzé- sek anyagai: 2006: Coverciano, 2007: London, 2008: Lisszabon, www.euro2008.uefa.com www.nemzetisport.hu www.current.com (gólok) http://euro2008.independent.ie (statisztikák)

A HAGYOMÁNYOK TISZTELETE A Francia Válogatottal Emil Jaque VB-t nyert 1988-ban, Roger Lemerre EB-t 2000-ben. Véleményük a rákö-vetkező FIFA, ill. UEFA szimpóziumon egybe-hangzott: „Azért nyertünk, mert nekünk van a legrégebben elindított és a legjobban működő utánpót-lás képzési rendszerünk, ami évről-évre ontja a tehetsége-ket.”

A HAGYOMÁNYOK TISZTELETE Olyan labdarúgók, akik azt a labdarúgást képviselik, mely illik a francia nép lelkivilágá-hoz. Technikás, ötletes foci, ha-sonló karakterisztikus jegyek-kel, mint amivel mi, magyarok rendelkeztünk labdarúgásunk aranykorában.

A HAGYOMÁNYOK TISZTELETE PILLENGER MIHÁLY: „A stílus vertikum, amely magában foglalja a teljes utánpótlás és felnőtt ladarúgást is”

A magyar labdarúgó utánpótlás képzés „hagyománytalan” lett. A MAGYAR UTÁNPÓTLÁS KÉPZÉS ELMÚLT ÉVTIZEDEI A magyar labdarúgó utánpótlás képzés „hagyománytalan” lett. Utolsó sikerünk negyed évszázada volt. 1984, Moszkvai EB csapat

AZ ELMÚLT ÉVEK KIS FELEMELKEDÉSE GRATULÁLUNK AZ U19 CSAPATNAK! - az UEFA rendszerű edzőképzés - lassan javuló utánpótlás képzés a klubokban - az MTK, majd más akadémiák beindulása GRATULÁLUNK AZ U19 CSAPATNAK! Az elmúlt évek utánpótlásképzésének javulását a jelenlegi U/19 csapat reprezentálja

TEHETSÉGEINK NEKÜNK IS VANNAK Vass Ádám U/21 Németh Krisztián U/19 Filkor Attila U/21 Koman Vladimir U/19 És a sort lehet folytatni (Gulácsi, Korcsmár, Nagy Olivér, Kádár, Nyikházi…)

NEM A GRUNDOKAT KELL VISSZASÍRNI - Nem a grundokat kell visszasírni. Ma már lehetetlen, hogy a gyerekek napi 6-8 órákat focizzanak. Adva van a feladat: hogyan lehet a napi 6-8 órai focizást és a vele járó labda érin- tési számot helyettesíteni? (Alap tétel: a labda érintések számával egyenes arányban áll a játékos fejlődése).

és utánpótlás képzési rendszer. A labda nélküli, a labdás koordinációs NEM A GRUNDOKAT KELL VISSZASÍRNI Jó választ ad UEFA által kidolgozott edző és utánpótlás képzési rendszer. A labda nélküli, a labdás koordinációs gyakorlatokat és az ezekre épülő kis játé- kokat úgy lehet megtervezni, hogy keve- sebb idő alatt produkálják a fiatalok fej- lődéséhez szükséges labdaérintési szá- mot.

rendje új, magasabb minőségben jelentke- NEM A GRUNDOKAT KELL VISSZASÍRNI A grundok ösztönös fejlődési és kiválasztási rendje új, magasabb minőségben jelentke- zik. A koordinációs gyakorlatokban és kis já- tékokban a korosztály számára fontos meg- tanulandó elemeket (a mérkőzéseken fel- használásra kerülő technikai elemeket, stílus technikát) lehet gyakorolni.

AZ UTÁNPÓTLÁS KÉPZÉS = STÍLUS KÉPZÉSE UEFA ajánlás: az országos labdarúgó szö-vetségek lépjenek be az UEFA Edzőképzési Konvencióba (ma már mind az 53 tagország megtette), de edzőképzésüket és ezen ke-resztül az utánpótlásképzésüket a saját or-szágos hagyományaikhoz hűen folytassák.

AZ UTÁNPÓTLÁS KÉPZÉS = STÍLUS KÉPZÉSE A technika felhasználásán alapuló labda-rúgó stílus: a magas szintű technikai tudás kisebb te-rületen, az ellenfél agresszívabb zavarása és az így lerövidült időben való felhasználásán alapuló sokmozgásos (pozíciós és elmozgó rendszerű) kreatív támadójáték, kiegészítve a szervezett védekezéssel elemeivel

AZ UTÁNPÓTLÁS KÉPZÉS = STÍLUS KÉPZÉSE Magasabb követelmények a teljesítmény összetevői részéről: A „technikás” futball szemre könnyed, ugyanakkor magasabb színvonalat követel a mérkőzés teljesítmény összetevői részéről. (lelki tulajdonságok, fizikai képességek, ta-nulási képesség, együttműködési képesség, technikai-taktikai cselekvő képesség)

AZ UTÁNPÓTLÁS KÉPZÉS = STÍLUS KÉPZÉSE Az utánpótlás képzésben kell kialakítani: - az erősebb lelki tulajdonságokat, a magasabb fizikai teljesítőképességet, a magas fokú tanulási és együttműködési képességet, az adott labdarúgó stílus által meghatá- rozott technikai-taktikai cselekvő képes- séget.

Elmozgó rendszerű támadójáték oktatása A TECHNIKA FELHASZNÁLÁSÁN ALAPULÓ OKTATÁS = MAGASABB KÖVETELMÉNYEK A JÁTÉKOSOK RÉSZÉRŐL Elmozgó rendszerű támadójáték oktatása - másfajta alkalmazkodásokat kíván: - alkalmazott labdás koordinációs gya- korlatoknál - kis és nagyobb létszámú kis játékok- nál - mérkőzéseken

A TECHNIKA FELHASZNÁLÁSÁN ALAPULÓ OKTATÁS = MAGASABB KÖVETELMÉNYEK A JÁTÉKOSOK RÉSZÉRŐL - nehezebb megtanulni és kivitelezni mert: - az elmozgások miatt gyorsan változó helyzeteket kell felismerni (az egysíkú pozíciós játéknál nem) - az elmozgások miatt több lehetőség közül kell választani - és a helyzeteket megoldani, a labdás és a labda nélküli technikai elemeket ezekhez a gyorsan változó helyzetek- hez igazítani a rengeteg elmozgás miatt

- fizikailag magasabb követelmények, mert: A TECHNIKA FELHASZNÁLÁSÁN ALAPULÓ OKTATÁS = MAGASABB KÖVETELMÉNYEK A JÁTÉKOSOK RÉSZÉRŐL - fizikailag magasabb követelmények, mert: - mozgások váratlanok, tehát gyorsak - dinamikát kívánnak a mozgásban - dinamikát kívánnak a gondolkodás- ban a labdás és labda nélküli mozgások gyors egymásutánban történő ismétlésének képességét feltételezi.

a technikai-taktikai cselekvések területén A TECHNIKA FELHASZNÁLÁSÁN ALAPULÓ OKTATÁS = MAGASABB KÖVETELMÉNYEK A JÁTÉKOSOK RÉSZÉRŐL a technikai-taktikai cselekvések területén minden labdás és labda nélküli technikai elemet magas szinten meg kell tanulni és fel kell tudni használni a korosztályra jel- lemző mérkőzéseken

a stílust megtanuló labdarúgó pontosan A TECHNIKA FELHASZNÁLÁSÁN ALAPULÓ OKTATÁS = MAGASABB KÖVETELMÉNYEK A JÁTÉKOSOK RÉSZÉRŐL a stílust megtanuló labdarúgó pontosan annyit és olyan intenzíven fog mozogni, amennyit a stílushoz alkalmazkodó gon- dolkodásmódja és a szükséges technika felhasználása tőle megkíván. Illetve, aki nem tudja technikai tudását a stílus kívá- nalmainak megfelelő intenzitással és haté- konysággal kivitelezni, lemarad.

JÁTÉKRENDSZER ALAPÚ KÉPZÉS . JÁTÉKRENDSZER ALAPÚ KÉPZÉS A 3-4-3 FELÉPÍTÉSE 6/7 évesek, rombusz

JÁTÉKRENDSZER ALAPÚ KÉPZÉS A 3-4-3 FELÉPÍTÉSE 8/9 évesek, rombusz

JÁTÉKRENDSZER ALAPÚ KÉPZÉS A 3-4-3 FELÉPÍTÉSE 10-11 évesek, dupla rombusz

JÁTÉKRENDSZER ALAPÚ KÉPZÉS A 3-4-3 FELÉPÍTÉSE 12/13 évesek, tripla rombusz

A JÁTÉKRENDSZER ALAPÚ KÉPZÉS HÁTRÁNYA -túlzott koncentrációt, túlzott fegyelmet igényel, ami pont a 6-12 éves korosz-tályoknál még nem elegendő, -kevesebb figyelmet szentel a technika és a technika felhasználásának megtanulására (a játékrendszerben való gyakorlás az összjátékra –pl. belsővel való átadás –helyezi a hangsúlyt, az egyéb te-ta elemek oktatása másodlagos) -jó mesterember képzés!

A JÁTÉKRENDSZER ALAPÚ KÉPZÉS ELŐNYE -már fiatalon megismerik a játékrendszerek alapjait, -jól képzi a legegyszerűbb te-ta elemeket (passz belsővel)  

SOKMOZGÁSOS (elmozgó rendszerű) TÁMADÓ JÁTÉK OKTATÁSA -magában foglalja a pozíciós támadójátékot, -más jellegű technikát eredményez, -a technika más jellegű felhasználását követeli, -a végeredmény: -technikailag sokoldalú, gyorsan gondolkodó, mozgékony, látványos labdarúgást játszani tudó labdarúgók

A HELYES ÚT -a technika, a technika felhasználásán alapuló képzés és nevelés, a képzésbe óvatosan, kevesebb edzésszámmal belopva a játékrendszer alapú képzést, -minél fiatalabb a korosztály, annál nagyobb az arány a te-ta alapú képzés javára a játékrendszer alapú képzéssel szemben  

6/7 éveseknél 90-10 % 8/9 éveseknél 80-20% 10/11 éveseknél 70-30% Javaslat a technika felhasználásán alapuló képzés – játékrendszer alapú képzés terjedelmére a különböző UEFA korosztályokban (kb.):  6/7 éveseknél 90-10 % 8/9 éveseknél 80-20% 10/11 éveseknél 70-30% 12-13 éveseknél 60-40% 14-15 éveseknél 50-50% 16-19 éveseknél 40-60%

MÉRKŐZÉSSZERŰ JÁTÉKOKBAN MÉRKŐZÉSEN, TORNÁKON, MÉRKŐZÉSSZERŰ JÁTÉKOKBAN -Természetesen a korosztálynak megfelelő lét-számmal, méretű pályán kell játszani, az edzőnek meg kell adni a csapat alapfelállását! -Edzésen mérkőzésszerű játékokban játszatni kell a csapatokat azonos felállás és más fel- állású csapatok ellen is. (azonos felállásnál több a párharc, különböző felállású csapatok egymás elleni játékában több a létszám fölényes, ill. létszám hátrányos helyzet)

NEM A GRUNDOKAT KELL VISSZASÍRNI A TECHNIKA FELHASZNÁLÁSÁN ALAPULÓ OKTATÁS = MAGASABB KÖVETELMÉNYEK AZ EDZŐK RÉSZÉRŐL

- a technikai elemek ismerete a technikai elemek felhasználásá- NEM A GRUNDOKAT KELL VISSZASÍRNI Edzők feladata: - a technikai elemek ismerete a technikai elemek felhasználásá- nak ismerete türelmes, aprólékos, odaadó mun- ka

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !