1 Szervezeti hatékonyság, avagy fejlődés a menekülés helyett „Tartalék a krízisben: szervezeti hatékonyság” Homo Regius konferencia 2008. december.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Advertisements

Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Pénzintézetek társadalmi felelősségvállalása és a Green Banking koncepció KOVÁCS Sándor Zsolt tudományos segédmunkatárs.
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Az informatika szerepe a vállalati kultúra és versenyképesség javításában Dr. Kornai Gábor AAM Tanácsadó.
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Versenyelemzés 8.fejezet.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Innovációmenedzsment. A század jellemzői Az innováció marginálisból központi jelenséggé válik A gazdaság tercierizálódik (szolgáltatás-gazdaság)
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Minőségmenedzsment alapelvek
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Karrierfejlesztés lehetőségei és dilemmái
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
A nemzetközi üzleti élet etikája
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Industrial Organization - alapvető modellek
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
1 Gazdaság és környezet Előadó: Nagy Tamás. 2 Általános környezetvédelmi kérdések a vállalatoknál A gazdasági, piaci és környezeti körülmények miatt egyre.
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
A postai képzés lehetséges irányai a felnőttképzésben és a szakképzésben április 5. Előadó: Szűts Ildikó Humánerőforrás vezérigazgató helyettes.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
A vidéki tér sikertényezői
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
Legjobb_kor. Az eMunka, dMunka, sikeres alkalmazásának társadalmi és technológiai feltételei megteremtődtek. dr. Mlinarics József ügyvezető elnök Magyar.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
A válság HR tanácsadása – a HR tanácsadás válsága?
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Minőség menedzsment 6.előadás
Az EEM helye a menedzsmentben
Változások menedzselése felsőfokon Készítette: Schalli Adrienn Dinya László.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Válság és megújulás? Lehetőség vagy krízis?
1 Hogyan tovább minőségügy? XIV. Magyar Minőség Hét november 07.
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia 2005
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Mikroszintű versenyk é pess é g. Az üzleti szervezetek versenyképességének elemzése, a versenyképesség növelése Egy, a magyar közgazdászok által 1995-ben.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Dr. Fülöp Gyula Új stratégiai kihívások
11. Előadás Az emberi erőforrások fejlesztése. Az emberi erőforrások fejlesztése 1.Az alkalmazottak fejlesztése (development ) 2.Továbbképzés, betanítás.
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
Vállalkozásmenedzsment I.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
8. tétel.
Magyar Útügyi Társaság
MIÉRT stabilak (jók??) a minőségrendszereik?.
Vállalati terv bemutató
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Előadás másolata:

1 Szervezeti hatékonyság, avagy fejlődés a menekülés helyett „Tartalék a krízisben: szervezeti hatékonyság” Homo Regius konferencia december

2 2 Tézis A krízis nem más, mint egy újabb szelekció. A versenyfeltételek alapelvei nem változtak. Azok a szervezetek, amelyek az alkalmazkodásban – a fejlődésben - élenjártak, nem kényszerülnek menekülésre, így a krízis nyertesei lesznek.

3 3 VERSENY FELTÉTELEK Gyorsan, olcsón, elérhetően, okosat. Szigorodás: 1.Kevesebb megrendelés. 2.Drágább forrás.

4 4 A verseny tengere

5 5 HATÁSOK 1.T udományos/műszaki ismeretek bővülése. •G•G•G•Gyors és „nemes káosz” (Dee Hock). •I•I•I•Információ Tömeg 2.A z ismeretek alkalmazásának gyorsulása. •K•K•K•Kockázatok (üzleti, IT, fogyasztóbiztonság). 3.G lobális piac és globális verseny. •V•V•V•Vevői, fogyasztói elvárások növekedése 4.F enntartható fejlődés. •E•E•E•Erőforrások kimerülése. •T•T•T•Társadalmi érzékenység növekedése 5.T ársadalom és gazdaság. •K•K•K•Kulturális és gazdasági határok közeledése. ÁLTALÁNOS HATÁSOK + ágazat és piac specifikus hatások Megváltoztak ezek a hatások a krízis miatt?

6 6 Tudás és alkalmazás Csak a sebesség a kérdés? – 1990 : 3-4 évenként után : 1,5-2 évenként A tudományos ismeretek dupládózási periódusai Tudományos felfedezés és felhasználás év 169 év 28 év

7 7 NE mosolyogjunk, inkább álmodjunk! 1. 1.„Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni." Thomas Watson, az IBM elnöke, „A jövő számítógépei talán már másfél tonnánál is könnyebbek lesznek." Popular Mechanics című folyóirat, „Nincs semmi ok, amiért bárki is számítógépet akarna vásárolni az otthonába." Ken Olson, a Digital Equipment Corp. alapítója és igazgatója, 1977 A technikai fejlődés gyakran felülmúlja az üzleti képzelőerőt.

8 8 Tudás és alkalmazás – vállalati következmények 1.Új technológiák 1.beépülve a szolgáltatásokba, 2. gyorsuló elérhetőség és avulás, 3.a tudás felértékelődése és gyorsuló avulása. 2.Ágazati kérdések 3.Humán és szervezeti orientáció

9 9 Vállalatai verseny - válaszok Struktúrájukat és irányítási megközelítéseiket az alkalmazottakhoz igazító, ebből adódóan gyors és innovatív, a társadalomra érzékeny szervezetek tudják a legjobban versenyelőnnyé fordítani a műszaki és technológiai fejlődés gyorsulását.

10 GLOBALIZÁCIÓ 1.Információ áramlás 1.Információ mennyiség 2.Tudás – megszerzés, alkalmazás, „cégesítés, társadalmasítás” 3.Új üzletág 4.Gyorsaság 2.Tőke áramlás 3.Áruk és szolgáltatások áramlása (kereskedelem) 4.Munkaerő áramlás 5.Ökológiai problémák szabad „áramlása”

11 Vállalati verseny - válaszok 1.A vállaltoknak olyan irányítási rendszereket kell kialakítaniuk, amelyek a rugalmas, gyors működést támogatják. 2.A vállatoknak olyan működési rendet, szervezeti kultúrát kell létrehozniuk, amelyik egyfelől támogatja az egyének élethosszig tartó tanulását - a tudás karbantartását és bővítését -, másfelől pedig a vállalati innovációk révén a megszerzett egyéni tudást hasznosítja, azaz szervezeti tudássá teszi. 3.A vállaltoknak fel kell készülni a multikultúrális környezetben való működésre. Ezt nem csak tőke és a munkaerő szabad áramlása, hanem a szabad áruáramlás miatt megnyíló piacok kulturális különbözősége is indokolja. 4.A vállaltoknak alkalmazniuk kell az információtechnológia fejlődése által megadatott lehetőségeket. Ahogy nem lehetett versenyképes a vasúttal a postakocsi, úgy nem lehet versenyképes a posztindusztriális (információs társadalom, majd tudás társadalom) korban az IKT eszközöket nem alkalmazó szervezet sem.

12 Fenntartható fejlődés 1.Divatok és kényszerek. 1.Generációk közötti, egyoldalú szolidaritás. 2.Földrajzi, kétirányú szolidaritás (globális kérdés). 3.Felelősség és nyereség – alapelvek. 2.Társadalmi felfogás változása. 1.Új iparág, új piacok. 2.Erősödő szabályozás. 3.Beépülés a működési alapelvek közé. A Földet nem elődeink hagyományozták ránk, hanem az utódainktól kaptuk kölcsön!

13 Fenntartható fejlődés 1.Az alapanyagok és energiahordozók ára emelkedik, majd hosszabb távon az elérhetőség szűkül. 2.Új üzletág, új technológiák 1.újrahasznosítás 2.energiatakarékos technológiák és gyártmányok, 3.megújuló energiaforrások alkalmazása. 3.Alapelv és divat – szint kell vallani.

14 Vállalati verseny- válaszok 1.A környezeti hatások, azok csökkentése – elsősorban a civil szervezetek és a terhelési díjak révén – egyre inkább a vállalati élet fontos kérdései közé kerülnek. 2.Innovációra lesz szükség a jelenleginél környezetbarátabb technológiák, alternatív alapanyagok és energiahordozók gazdaságos alkalmazása miatt.

15 Társadalom és gazdaság 1.Technológiai és informatikai hatások. 2.Globalizációs hatások. 3.Állam és piac. 1.A regionális verseny eredményét közép- és hosszútávon meghatározó rendszerek az államok kezében vannak (még). 1.Közoktatás. 2.Egészségügy. 3.Környezetvédelem. 4.Közszolgáltatások 4.Etikai kérdések. 1.Etikailag romló környezetben csak vesztes lehet a társadalom – közép- és hosszútávon. 2.Társadalmi, civil felelősség is.

16 CÉGÉRTÉKELÉS 1.Pénzügyi értékelés 2.Strukturális értékelés 3.Humán értékelés 4.Kapcsolati értékelés 5.Digitális értékelés 1.Könyv szerinti érték 2.Intellektuális tőke értéke 3.Spekulációs zavarás értéke PIACI ÉRTÉK Intellektuális Érték Könyv szerinti érték

17 A versenyelőnyök változásai 1.A versenyelőnyök dinamikusan változnak. 2.A tegnapi versenyelőnyök mára már a piacra lépés feltételeivé vállnak: 1.Technológiai előnyök. 2.Minőségirányítási és akkreditációs rendszerek. 3.A tegnapi eredmények gyorsan olvadnak. 1.Vevői lojalitás. 2.Piaci részesedés. 3.Sikeres üzleti modell. Hiszen változik a környezet, változnunk kell nekünk is!

18 KIHÍVÁSOK ÖSSZEFOGLALÁSA 1.A gyorsuló műszaki, technológiai fejlődés eredményeinek beépítése az értékteremtő folyamatokba. 2.Az egyének tudás bővítésének támogatása, majd a tudás hasznosítása a szervezet szintjén. 3.A globálissá váló piac - és globális fogyasztók - elvárásai, igényei gyorsuló ütemben változnak, ezeknek figyelemmel kísérése egyre nagyobb feladatot jelent. Globális és regionális stratégiák válnak szükségessé. 4.Erősödő civil nyomás az ökológiai problémák kezelésére. 5.Folyamatosan változik az emberek - munkavállalók - munkához való viszonyulása, amit tetéznek még a multikultúrális hatások. 6.Középtávon a nyersanyagok és alapanyagok drágulása, az energiatakarékos technológiák és alternatív anyagok előtérbe kerülése. 7.Globálisan és regionálisan is élesedő verseny a termékek, szolgáltatások és magasan kvalifikált, alkalmazható tudással bíró munkaerő piacán.

19 TÉZIS igazolás 1.A kihívások nem újak. 2.A folyamatos fejlődésben lévő TANULÓ szervezetek lépéselőnyben vannak. 3.A gyorsaság, az innovativitás, a rugalmasság, a hatékonyság, a változás képessége a sikeres szervezetek megkülönböztető jellemzői. •Az információk, a tudás, a technológiák megszerzése és gyors alkalmazása. •Holisztikus szervezeti megközelítés: •alkalmazott és kontrollált technológia, folyamatok, •emberi és szervezeti tényező tudatos fejlesztése. 4.Vezetői szerep 1.Szervezet – emberek és folyamatok, technológiák. 2.Az új technológiák alkalmazásának vezetői végiggondolása. 3.Szervezeti teljesítmény értékelés új dimenziói (rugalmasság, változás képesség stb.)

20 Köszönöm figyelmüket!