Afrika, a „fiatal” kontinens

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Afrika,a „fiatal” kontinens
Advertisements

Földrajz 7. A Föld története – Afrika – Ausztrália és Óceánia
Természetismeret 6. A Föld
Földrajzi definíciók Mindenkinek !!!.
Európa fogalma, fekvése, határai
VIII.A.3. 3./ 5. óra Programfejlesztési Központ FELSZÍNI VIZEK: ÓCEÁNOK, FOLYÓVIZEK, TAVAK.
A Föld lakossága.
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
Róma az örök város.
Afrika.
Társadalmi–gazdasági fejlettségi különbségek Észak-Afrikában
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
Oroszország és az orosz nyelv Kelemen Bálint
Afrika helyzete és felszíne
A Közel-Kelet és Afrika a világgazdaságban
FÖLDRÉSZEK.
Afrika.
– A Maldív Köztársaság szigetország az Indiai-óceánon, India délnyugati csücs- kénél. 26 atollból, 1192 szigetből áll, ebből 202 lakott, további 87 a.
Görögország vonzerői Andalits Alexandra.
Készítette:Szőke Gréta
David Livingstone.
KORALL K O R A L E és P E R L Y / GYÖNGY.
Készítette: Csapó Botond
Afrika népessége Varga Kristóf 7./a
Írta: Kalauz Boglárka Lilla 7/a osztályos tanuló
Afrika, a „fiatal” kontinens
Afrika a fiatal kontinens
Afrika, a „fiatal” kontinens
Készítette: Farkas Dominik
Népesége,mezőgazdasága,ipara
Ausztrália ipara.
Ausztrália őslakosai forrás:Wikipédia
Kontinensnyi ország-országnyi kontinens
Ausztrália ipara.
Benkovics László, február 2013
Ausztrália Egyenes Henrik.
Antilop.
Európa fogalma, fekvése, határai
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
„Cápák” Földrajzi vetélkedő.
Az Amerikai Egyesült Államok ásványkincsei és gazdasága
Olaszország.
Ez a program elkészít egy portét arcodról, az általad megadott információkból… Kattints ide.
Kompozíció vázlat Ez a program egy vázlatot készít az arcodról aszerint, hogy milyen adatokat adsz meg a külsődre vonatkozóan.
A népességnövekedés tényezői és következményei
1960. április 4.-én lett független állam Szenegál egy Magyarországnál több, mint kétszer nagyobb területű ország Nyugat-AfrikábanMagyarországnálNyugat-Afrikában.
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
A Kanári-szigetek 7 nagy és 6 kisebb szigetből álló csoport az Atlanti óceánban, az északi szélesség 27. és 30. foka, valamint a nyugati hosszúság 13.és.
Ausztrália.
Egyoldalú Gazdasággal rendelkező elmaradott országok THE LEAST DEVELOPED COUNTRIES REPORT 2009 alapján Mavridisz Nikosz Alexandrosz.
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
Fekete Afrika A 2. Világháború jelentős hatással volt Afrikára. A háború után a legtöbb afrikai országban napirendre került a függetlenség kihívása. A.
AFRIKA Gazdasága Észak-Afrika Nyugat-Afrika Közép-Afrika Kelet-Afrika
Ausztrália Dél keresztje csillagkép Egyesült Királyság zászlaja
Antilop.  Jellemzője: - Tülkös szarv  - párosujjú patások közé tartozik.  - növényevők redős zápfogak  - kérődzők  - több fajtájuk van pl.: Jávorantilop,
Bevezető fogalmak Minden ember ugyanabba a fajba tartozik A faj tudományos neve a Homo sapiens. A fajnál kisebb kategóriák: alfaj, változat, nagyrassz,
Az urbanizáció (urbs, urbis)
Afrika népességfejlődése között
A leszakadó periféria: Trópusi-Afrika
TENERIFE.
AFRIKA Gazdasága Észak-Afrika Nyugat-Afrika Közép-Afrika Kelet-Afrika
Készítette: Koleszár Gábor
Készítette: Bakos Ilona, Derceni Középiskola, 2013
19. AFRIKA FELOSZTÁSA.
25. AFRIKA GAZDASÁGA.
Délkelet – Ázsia országai
CIVILIZÁCIÓS ÖVEZETEI
9. TELEPÜLÉSEK.
Ausztrália ipara A társadalmi termék közel 70%-át a szolgáltatások biztosítják, ebben dolgozik a lakosság 72%-a.
Előadás másolata:

Afrika, a „fiatal” kontinens ●Afrika népessége ●Afrika országai ●A fekete-fehér kontinens gazdasága

Afrika népessége ●Szudáni A Szaharától Délre eső terülteket a Szudáni és a Bantu.  Szudanid rassz (szudáni típus): Tipikus fekete (ilyet látni a legtöbbet az amerikai filmekben). Sötét szín komplex, hosszú fej, alacsony, széles, konkáv orr. Széles vastag ajkak, göndör sötétbarna haj, gyenge test- és arcszőrzet. Arcuk előreugró. Szaharától délre, az Atlanti-óceántól a Nílusig fordulnak elő. Törzseik: szara négerek, szenegáliak, jorubák, hauszák, szongaik stb.

Afrika népessége Szövegek forrása: Bing kereső ●Bantu Bantuid rassz (bantu típus): Átmenetet alkotnak a nilotid és a paleonegrid között. Dél- és Kelet-Afrikában terjedtek el. Közepes termetűek, erőteljes, karcsú testalkatúak. Orruk széles és egyenes. Heterogén társulat. Törzseik: kafirok, zuluk, ovambók, soshák, hereruk stb. Szövegek forrása: Bing kereső

Afrika népessége képek forrás:Bing képkereső Szudáni Bantu

Afrika országai Afrikának 54 független országa van és 6egyéb területe. Néhány atlanti-óceáni és indiai-óceáni sziget és szigetcsoport is Afrikához tartozik, amelyeknek egy része 3európai ország területét képezi. Afrika legnagyobb területű országai a Kongói Demokratikus Köztársaság és Algéria, a legnagyobb népességűek pedig Nigéria és Egyiptom. Afrika szárazföldi országai közül a legnagyobb népsűrűségűek a kelet-afrikai nagy tavak vidékén található Burundi és Ruanda (347 fő/km²), a legkisebb népsűrűségű ország pedig Nyugat-Szahara(1 fő/km²). Afrika legnépesebb városa a nigériai Lagos 13 millió lakossal, amely ennek ellenére nem fővárosa Nigériának. (Az előrejelzések szerint 2015-re a világ 3. legnépesebb városa lesz 24 millió lakossal.) A kontinens legnépesebb fővárosa az egyiptomi Kairó 12 millió lakossal. Valamennyi afrikai ország lakossága folyamatosan növekszik. Forrás: Wikipédia

Afrika országai Régiók szerint Részletesen

A fekete-fehér kontinens Mezőgazdasága Területének 3-6 %-át művelik meg, aminek részben természeti okai is vannak, sok a művelésre alkalmatlan vidék, viszont a megművelt területeknek nagyon kicsi a terméshozama a fejletlen agrotechnika miatt. A lakosság nagyrészt fizikai erejét hasznosítva vesz részt az agrárszektorban. A lakosság 2/3-a ebből él meg. Nagyon sok a gyerekmunka. Afrika mezőgazdasága duális jellegű (kétarcú), a hagyományos gazdálkodásnak mindhárom fajtája jelen van, de az modern fejlettebb, gépesített technikát igénylő, világpiacra termelő ültetvényeknek van nagyobb jelentőségük a növénytermesztésben.

A fekete-fehér kontinens ásványkincsek és bányászat Bányásszák gyémánt Botswana, Dél-afrikai Köztársaság, Kongói Demokratikus Köztársaság arany Dél-afrikai Köztársaság platina réz Zaire, Zambia kobalt mangán Dél-afrikai Köztársaság, Gabon urán Namíbia, Niger, Dél-afrikai Köztársaság, Gabon bauxit Guineai Köztársaság króm Dél-afrikai Köztársaság, Zimbabwe foszfát Dél-afrikai Köztársaság, Marokkó, Tunézia

A fekete-fehér kontinens feldolgozóipar Az afrikai országok bányászata a fejlett világ megnövekedett szükségletei miatt felgyorsult. Az ásványkincsek felkutatása, kitermelése jórészt külföldi vállalatok irányításával történik. A bányák legnagyobb része kivitelre termel. A feldolgozóipar viszont a kontinensek közül itt a legfejletlenebb, és a lakosságnak csak kis részét foglalkoztatja. Afrika területe ásványkincsekben gazdag. A lelőhelyek feltárása és kiaknázása már a gyarmati időszakban megkezdődött. Egyes bányakincsek előfordulása világviszonyban is számottevő (pl.: kőolaj, földgáz, gyémánt, rézérc, bauxit, uránérc, arany, platina, és foszfát)