Energiakaland - új eszközök a hazai energiatudatosság pedagógiában-

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Advertisements

TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
„Ezt egy életen át kell játszani”
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
3. alprojekt A hátrányos, ill. halmozottan hátrányos helyzetű, a sajátos nevelési igényű illetve tanulási nehézségekkel küzdő tanulók fejlesztésére létrehozandó.
Támop 3.1.4/ A kompetenciaalapú oktatás, egyenlő hozzáférés – innovatív intézményekben.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Tehetségpont létrehozása
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
Előadó: Faragóné Bircsák Márta
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt ÚJ FORMA, KIBŐVÜLT TARTALOM ÚJ FORMA, KIBŐVÜLT TARTALOM.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázati felhívásához
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
Az ÚMFT Társadalmi Megújulás Operatív Program által kínált feladatok és lehetőségek Puskás Aurél fejlesztési igazgatóhelyettes
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Könczöl Tamás igazgató Sulinet Expressz Programiroda.
A mai nap programja ig Köszöntő Polgármester Úr 5 perce Gyorsított tanév előkészítő információáradat ig integrációt segítő.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS.
Gyakorlatvezető mentortanárképzés
intézményi folyamat-szaktanácsadó
. Vass Vilmos igazgató Programfejlesztési Központ Oktatási programcsomag - kulcskompetenciák „A tudásalapú információs társadalomért” Fővárosi Pedagógiai.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
A kerettantervek fejlesztése
Az Inklúziós Index hazai adaptációja
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
1 dr. Sediviné Balassa Ildikó EGY PÁLYÁZATI FEJLESZTÉS EREDMÉNYE AZ E-KÉPZÉSFEJESZTÉS ÉS A TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS TANULSÁGAI.
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
Kompetensek lettünk? június 27..
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Szakmai munkánk a pályázatban
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
II. Calderoni Kompetencia Kerekasztal Konferencia
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás Egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Az energiakaland oktatási program Az E.ON számára a társadalmi felelősségvállalás a következő generáció, a gyermekek és a fiatalok támogatása, és.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
Az energiakaland oktatási program
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Iskolakert.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
CURIE TEHETSÉGPONT. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Tehetségpontok mind Magyarországon, mind a határon túl élő magyarlakta részekre kezdeményezi és támogatja.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Barcsák Marianna - KPSZTI
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
A 20 éves MKNE és az ökoiskolák
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Mérés – értékelés 2006/2007 Gál Ferenc augusztus 31.
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
LEHETŐSÉGEK AZ ISKOLAI KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉSRE NEVELÉSBEN
Szakiskolai fejlesztési program
Előadás másolata:

Energiakaland - új eszközök a hazai energiatudatosság pedagógiában- Dr Havas Péter Ökoiskola Országos Konferencia Budapest, 2008. június

Miről szól ez az előadás? Az energiatudatosság Az energiatudatosság pedagógiai elemei Ökoiskolák és az energiatudatosságra nevelés Az EnergiaKaland oktatási portál Az E-ON pályázati kiírási tervei iskoláknak és diákoknak Segítő szakmai háttér: tanári útmutató, feladatlapok, pedagógus továbbképzések és Energiapont Hálózat Országos tájékoztatót, road-showk Önkéntes E-ON szakember segítők az osztálytermekben Téma Dátum Részleg

Mi az energiatudatosság? A fenntarthatóság kényszere az energiatermelés és fogyasztás terén Növekvő energiaigények – korlátozott erőforrások Az energiával kapcsolatos személyes szokások formálása az életmódot, életvitelt is befolyásolja, módosítja Az energiatudatosság ismeretek, tudás, attitűdök és (cselekvési) képességek rendszere, amelynek általános célja a fenntarthatóság- azaz a jelen szükségletei kielégítése anélkül, hogy ez korlátozná a jövőbeni nemzedékeket (elsősorban a nem-megújuló energiaforrások várható kimerülése kapcsán) Energiapazarló és energiaszegény társadalmak: életminőség különbségek Téma Dátum Részleg

Az energiatudatosság pedagógia elemei Az energiatudatosságra nevelés a fenntarthatóság pedagógiai gyakorlatának része Kiterjed az energiával kapcsolatos ismeretekre, bővíti az ezzel kapcsolatos személyes tudást, hangolja az attitűdöket és formálja az energiafogyasztási szokásokat Az energiafogyasztással kapcsolatos elemi ismeretek körét kitágítja és rendszerbe foglalja: az energia termelés és fogyasztás környezeti, ökológiai, gazdasági és társadalmi-politikai vonatkozásait komplex módon kezeli Az energiatermelés és fogyasztás jelenségeit összekapcsolja a globális és helyi környezeti jelenségekkel, pl. a klíma változással és a természet- védelemmel Téma Dátum Részleg

Energiatudatosságra nevelés az ökoiskolákban Az energiatudatosság tanulási programja a pedagógiai program és a helyi tanterv része Az iskola működtetésének egyik alapelve: az energiatudatos intézmény kialakítása (energia gazdálkodás a gyakorlatban) Tantárgyi és tantárgyközi lehetőségek: a komplex tanulási téma összehangolása Helyi energiafogyasztási jelenségek megfigyelése, értékelése, adatok mérése, kísérletek és következtetések A helyi, a települési, az országos és a globális összefüggések rendszerszerű összekapcsolása Téma Dátum Részleg

Az Energiakaland oktatási program Az Energiakaland a Nagy Britanniai E.ON által kifejlesztett Energy Experience oktatási portál hazai adaptációja Az adaptáció Magyarországon az OKM szakmai támogatásával és hazai szakemberek bevonásával készül el, és bevezetésre kerül a 2008/2009. tanévben. Az oktatási portál adaptációján kívül kifejlesztésre kerül egy komplex oktatási programcsomag az energiatudatosság fejlesztésére, melynek főbb elemei: Pedagógus továbbképzés, egy „Energiapontok-hálózat” kiépítésével, a „képzők képzése” multiplikációs elv alapján Országos pályázatok és versenyek kiírása, részben a tanulók, részben az oktatási intézmények számára Önkéntes segítő pedagógus program az E-ON munkatársak körében www.energiakaland.hu Téma Dátum Részleg

Az Energiakaland pedagógiai koncepciója Szórakoztatóan interaktív, multimédiás tananyagok, amelyek a iskolai munka keretében, a Nat-tal összhangban, interaktív tanulási helyezetekben felfedeztetik a 6-18 éves fiatalokkal az energiával kapcsolatos témakör (energia termelés, energiafogyasztás, energia takarékosság, gazdálkodás és fenntarthatóság) teljes körét. A tanulási tartalom négy, egymásra épülő (de egymástól függetlenül is alkalmazható) fejezetből áll: - EnergiaOtthon 6-10 évesek számára - EnergiaVáros 9-12 évesek számára - EnergiaOrszág 11-15 évesek számára - EnergiaVilág 14-18 évesek számára 3. A tanulási módszerek az önálló, páros és kiscsoportos munkaformákat, a tantermi és terepi megfigyeléseket, a szöveg- és adatfeldolgozást, probléma- és feladatmegoldást, játékokat, mérést és kísérletezést, pedagógiai projekteket, frontális megvitatást, otthoni gyűjtőmunkát és házi feladatokat is lehetővé tesznek. www.energiakaland.hu Téma Dátum Részleg

A célcsoportoknak kínált lehetőségek és előnyök A pedagógusok és a tanulók számára A természettudományos tantárgyakat tanítóknak új tanulási-tanítási tartalmat, a helyi alkalmazás és differenciálás lehetőségét, a tanulást motiváló, szórakoztató tananyagot és hatékony módszereket biztosít. A diákok számára a tanulás alkalmat teremt a helyi energiafogyasztási jelenségek tanulmányozására, értékelésére, adatok elemzésére, vizsgálatokra, kísérletekre. Erőteljesen fejleszti a tanulók probléma megoldási, természettudományos, környezeti, anya- és idegennyelvi- kommunikációs és matematikai kompetenciáit. A szülők és fogyasztók számára Bővül az energiával kapcsolatos tudás, az energiatudatos szokások erősödnek, a családokat és a helyi közösséget bevonja az energiával kapcsolatos szokásaik és attitűdjeik alakításába, segít megváltoztatni a fogyasztók energia gazdálkodási-fogyasztási kultúráját. Téma Dátum Részleg

Az EnergiaKaland portál nyitó oldala Szöveg beírásához kattintson ide Az EnergiaKaland portál nyitó oldala Téma Dátum Részleg

Az Energiaotthon oldalak nyitó lapja kisiskolásoknak Téma Dátum Részleg

Az Energiaotthon alsótagozatosoknak kínált interaktív játékai, feladatai Téma Dátum Részleg

Az árammal kapcsolatos kockázatok megelőzését szemléltető interaktív játék nyitólapja Téma Dátum Részleg

Az Energiaváros egyik játéka : Új iskolánk (felsőtagozatosoknak) Téma Dátum Részleg

Téma Dátum Részleg

Téma Dátum Részleg

Téma Dátum Részleg

Téma Dátum Részleg

Pedagógus továbbképzési elemek Az E-ON a közeljövőben kialakítja és fenntartóként működteti az EnergiaKaland oktatási program szakértőinek országos hálózatát. A program elemei: Tanári kézikönyv és oktatási segédanyagok letölthető és nyomatott formában Tanári üzemlátogatás egy erőműben Évi két alkalommal módszertani pedagógus továbbképző tréning Rendszeres tanári hírlevél Energiatábor 2009-ben induló projekt. Nyári, teljes ellátást biztosító egy hetes táborprogram, ahol a hagyományos táborozási élményeken túl alkalmazható és gyakorlatias természettudományos ismereteket is kapnak a résztvevők Magyarországi és/vagy németországi helyszínen egy erőmű-látogatási lehetőséggel Téma Dátum Részleg

E.ON Pályázatokról 2008-2010 között több alkalommal országos pályázat kiírása a portált látogató iskolák között Exkluzív pályázati lehetőség lesz az ökoiskolák számára Első pályázat: fotópályázat a tanulók számára: 2008. június 6-án indul és augusztus 31-ig tart -Második pályázat: oktatási intézmények szakköreinek támogatása – energiatudatosságra nevelő szakkörök megtartására pályázhatnak a pedagógus résztvevők 2008 szeptemberében E.ON szakemberek bevonása a programba: Az E-ON saját szakemberei közül EnergiaKaland „pedagógusokat” készít fel arra, hogy önkéntesként az iskolákban rendhagyó energia órákat tartsanak. Téma Dátum Részleg

Köszönöm figyelmüket! Téma Dátum Részleg