DOS.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Advertisements

1 Bori Tamás Operációs Rendszerek I. 2. óra: parancssori alapok.
Microsoft Access Általános ismeretek.
Operációs Rendszerek I.
Operációs Rendszerek I.
Számítástechnika I. 1.konzultáció
Operációs rendszerek Mappa és file-kezelés.
2012. március 6. Rózsa Győző Interaktív környezet március Rózsa Győző
Az opreációs rendszer néhány alapművelete:
Számítógépes alapismeretek 2. gyakorlat
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
LINUX/UNIX PARANCSOK.
A számítógép alapegységei
11. előadás (2005. május 10.) A make segédprogram Alacsony szintű műveletek és bitmezők Fájl, katalógus rendszer hívások 1.
Egy példa a könyvtárszerkezetre
Könyvtárak kezelése Könyvtárműveletek
a számítógép kézzelfogható részei.
Készítette: Pető László
Készítette: Pető László
A számítógépes feladatmegoldás feltételei
A memória.
A szoftver A szoftver fogalma Szoftvertipusok Operációs rendszerek
Számítógép memória jellemzői
Ismerkedés a szövegszerkesztéssel
Module 1: A Microsoft Windows XP Professional telepítése
Microsoft Excel Általános ismeretek.
PHP III. Fájlok, űrlapok.
Ismerkedés az Intézővel
Takács Béla Operációs rendszerek 2.. „Néhány” fontos operációs rendszer EgyfelhasználósTöbbfelhasználós DOS (Microsoft)UNIX MS-DOS (Microsoft)LINUX.
New Technology File System Készítette: Kaszta Andrea
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
1 Gyakorló kérdések a fájlkezelőkkel kapcsolatban Takács Béla 2008.
Állomány és lemezműveletek
Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás
2012. tavaszi félév Véső Tamás Véső Tamás OE­NIK / 18.
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
Fájlkezelés Pascalban
1 Operációs rendszerek I, 3. gyakorlat Windisch Gergely
Fejlesztés PHP-NUKE portál rendszerre Horváth Zoltán Második Magyarországi PHP Konferencia március 27. Copyright PHP Konferencia,
Turbo Pascal Indítás: C:\LANGS\Turbo Pascal Turbo Pascal.
Háttértárak és adathordozók
PARANCSOK HASZNÁLATA WINDOWS-BAN ÉS LINUXBAN II. Balaton Marcell Balázs.
Az ECDL-ről „Az ECDL célja az informatikai írástudás elterjesztése, és annak elősegítése, hogy minél több ember az Információs Társadalom teljesértékű.
Bevezetés az informatikába 4. előadás
HF MINTA 2012/2013. ősz. HF Minta  Objektum-orientált program  „Adatvezérelt” alkalmazás írása  Fájl kezelés (olvasás, írás)  Menü készítése  5-6.
ZAJMÉRÉSI KÉZIKÖNYV NL_20
Operációs Rendszerek DOS.
Windows Intéző.
Az operációs rendszer feladata. 1. Az operációs rendszer fogalma: A számítógépek alkalmazhatóságának rugalmasságát a gépen megvalósított, futtatható szoftverek.
Hardware: (=kemény áru)
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós
Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás
Háttértárak.
Az operációs rendszer feladata
Egy operációs rendszer könyvtárszerkezete (tárolórendszere)
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok
Mappa- és fájlműveletek
FAT (File Allocation Table)
13 – as Tétel! Vállalatánál adatbiztonsági okokból biztonsági mentések alkalmazását veszik fontolóra. Az Ön feladata, hogy a döntéshozók számára ismertesse.
Free pascal feladatok
Bevezetés az informatikába 3. előadás Software alapismeretek II Operációs rendszerek 1. A DOS operációs rendszer.
Netware 6 telepítése Molnár Péter. Telepítési követelmények I. Minimális rendszerkövetelmények · Szerverszintű PC legalább Pentium II vagy AMD K7 processzorral.
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhet ő ség: Linux kezelése.
Lemezkezelés és adattárolás. Lemezműveletek - Formázás: az a művelet, ami a háttértárakat előkészíti a használatra. Az eredeti tartalom elvész a lemezről.
Az operációs rendszer feladatai
Fájlrendszerek.
Neumann János Informatikai Kar
Total commander.
Operációs rendszerek I.
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
Előadás másolata:

DOS

DOS/360 Disk Operation System 1966 TOS ellenpárja Lyukkártya // TLBL TAPEFIL,'COPYTAPE.JOB',,,,2

x86 DOS ‘80 Hajlékony lemezek IBM FAT Single user Single tasking

x86 DOS Nincs jogosultság és biztonsági védelem IBM – PC-DOS Microsoft MS-DOS

DOS DR-DOS, (512Mb merevlemez) Novell DOS OpenDOS, nyílt forrsákódú (android)

DOS parancsok Command.com Promt (C:\> ) Attrib + Attribútum beállítása, - Attribútum törlése. R Írásvédett (read only) A Archív (archive)  S Rendszer (system)  H Rejtett (hidden)

DOS parancsok Break Ctrl+c figyelése (config.sys) CD parancsok Cd könyvtár CD.. CD\

DOS parancsok CHCP 852 (ékezetes karakterek, ha van NLSFUNC.EXE) Kódlap kiíratása 852 (ékezetes karakterek, ha van NLSFUNC.EXE)

DOS parancsok CLS, törlés Color Színkezelés Color ?

DOS parancsok Command Ez adja a készenléti jelet (promt) /E:nnnnn A kezdő környezet méretének beállítása nnnnn bájtra.(az nnnnn 256 és 32768 közötti érték legyen). /L:nnnn A belső pufferhossz mérete (a /P kapcsolóval együtt használt)(az nnnn 128 és 1024 közötti érték legyen). /U:nnn A bemeneti puffer hossza (a /P kapcsolóval együtt használt).(az nnn 128 és 255 között legyen). /P Az új parancssor állandóvá tétele (nem lehet kilépni). /MSG Az összes hibaüzenet tárolása a memóriában (a /P-vel együtt). /LOW A COMMAND rezidens adatai az alsó memóriaterületen maradnak. /Y A parancsfájl léptetése a /C vagy a /K kapcsoló szerint /C parancs Végrehajtja a megadott parancsot, majd visszatér. /K parancs Végrehajtja a megadott parancsot, és folytatja a futást.

DOS pa Comp 2 lépésben Összehasonlítás 2 vagy több file-t Comp [1.file] [2.file] 2 lépésben CHDIR C:\PENZ\SOK\ELAD\MARCELL\1\2\3\4\5\6 COMP 7.txt 8.txt

DOS parancsok Copy /A A fájl ASCII szövegfájl /B A fájl bináris fájl.cél Az új fájl(ok) könyvtár-, illetve fájlnevének megadása. /V Ellenőrzés az új fájlok írásakor /Y A megerősítés kérés kikapcsolása létező fájlok felülírásakor /-Y A megerősítés kérés bekapcsolása létező fájlok felülírásakor Copy con [meghajtó:filenév.kiterjesztés]

DOS parancsok Date Defrag Deloldos Deltree rd/s Dátum megjelenítése Újrarendezi a lemezen tárolt adatokat Deloldos Törli az előző DOS mentését Deltree rd/s

DOS parancsok DIR /P Várakozás minden képernyő után /W Több oszlopos listázási formátum használata /A A megadott attribútumú fájl megjelenítése, attribútumok: A Archiválandó fájlok D Könyvtárak H Rejtett fájlok R Írásvédett fájlok S Rendszerfájlok

DOS parancsok /O A fájlok rendezett sorrendű listázása rendezés: N Név szerint (ábécérendben) S Méret szerint (előbb a kisebbek) E Kiterjesztés szerint (ábécérendben) D Dátum és idő szerint (előbb a korábbiak) G Előbb a csoportkönyvtárak- Fordított sorrend (előtag) A A legutóbbi hozzáférés szerint (előbb a korábbiak) /S Adott könyvtárban és alkönyvtáraiban lévő fájlok megjelenítése /B Egyszerű formátum (fejléc és összegzés nélkül /L Kisbetűk használata /V Részletes mód /4 Négyjegyű évszámok (/V -vel együtt hatástalan)

DOS parancsok Edit Erase Format /V[:címke] A kötetcímke megadása /Q Gyorsformázás /F:méret A formázandó hajlékonylemez mérete(például 160, 180, 320, 360, 720, 1,2, 1,44, 2,88) /B Helyfoglalás a lemezen a rendszerfájlok számára /S A rendszerfájlok másolása a formázott lemezre /T:sáv A sávok száma oldalanként /N:szektor A szektorok száma sávonként /1 Egyoldalas hajlékonylemez formázása /4 5.25-es, 360 kB-os lemez formázása nagy sűrűségű meghajtóban /8 Sávonként nyolc szektor formázása /C A jelenleg rossznak megjelölt szektorcsoportok tesztelése /X Kötet leválasztásának kényszerítése

DOS parancsok Interlink Label MD Gép-gép közti kapcsolat Cimkézés létrehozás

DOS parancsok /CLASSIFY vagy /C Mem /CLASSIFY vagy /C A programokat a memóriahasználat szerint osztályozza. Felsorolja a programok méretét, összefoglalást ad a használt memóriáról és kiírja a legnagyobb memóriablokkot. /DEBUG vagy /D Megjeleníti a memóriában lévő összes modul, belső illesztőprogram állapotát és egyéb információkat. /FREE vagy /F A szabad memória méretét jeleníti meg, mind a hagyományos, mind a felső memóriaterületen. /MODULE vagy /M Részletes lista egy modul memóriahasználatáról. A kapcsolót egy modul nevének kell követnie, melyet az /M kapcsolótól nem kötelezően egy kettőspont választ el. /PAGE vagy /P Várakozás egy képernyő kiírása után

DOS parancsok Mode Nyomtató port: MODE LPTn[:] [COLS=c] [LINES=l] [RETRY=r] Soros port: MODE COMm[:] [BAUD=b] [PARITY=p] [DATA=d] [STOP=s] [RETRY=r] Eszközállapot: MODE [eszköz] [/STATUS] Nyomtatás átirányítása: MODE LPTn[:]=COMm[:] Kódlap előkészítése: MODE eszköz CP PREPARE=((yyy[…]) [meghajtó:][útvonal]fájlnév) Kódlap kijelölése: MODE eszköz CP SELECT=yyy Kódlap frissítése: MODE eszköz CP REFRESH Kódlap állapota: MODE eszköz CP [/STATUS] Megjelenítési mód: MODE [monitorcsatoló][,n] MODE CON[:] [COLS=c] [LINES=n] Gépelési sebesség: MODE CON[:] [RATE=r DELAY=d]

DOS parancsok Path Pause Print Rename Set útvonal  környezeti változók megjelenítését, változtatását teszi lehetővé

DOS parancsok Share Time Type Undelete Unformat Ver Verify Lemezreírás ellenőrzésének engedése/tiltása.

DOS parancs Vol A lemez címkéjét és sorszámát jeleníti meg Xcopy forrás Megadja a másolandó fájl(ok) nevét. cél Megadja az új fájlok helyét/nevét /A Fájlokat másol a létező attribútumokkal,nem változtatja meg az attribútumokat /M Fájlokat másol a megadott attribútumokkal,kikapcsolja az archiválandó attribútumot /D:dátum Olyan fájlokat másol, amelyek megváltoztak a megadott dátum óta /P Minden célfájl előtt megerősítést kér /S Könyvtárakat és alkönyvtárakat másol, kivéve az üreseket /E Minden alkönyvtárat másol, még az üreseket is /V Ellenőriz minden új fájlt /W Másolás előtt billentyű lenyomásra vár.