Kormányzás a felsőoktatásban A felsőoktatás modernizációja workshop 2007 október 10.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Advertisements

A felsőoktatási minőségbiztosítás európai A felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság.
AZ EURÓPAI KIVÁLÓSÁG MODELL ÉS SZEREPE AZ EU CSATLAKOZÁSBAN STRATOSZ KIADVÁNY 2003.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
A 100%-os helyszíni ellenőrzés koncepciója
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Stratégiai tervezés.
Győr, NYME Minőségbiztosítási Bizottság munkaértekezlete Az EFQM modell - rövid ismertetés- Vas Beatrix Minőségfejlesztési és Informatikai Központ.
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Tájékoztató a területfejlesztésért felelős főigazgatók üléséről Drahos Zsuzsanna Budapest, április 7.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
A Lisszaboni Stratégia célja 2000-ben ambicionáltuk: « a világ legversenyképesebb és dinamikus tudás alapú gazdaságává válni, amely képes a fenntartható.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Egyetemi kormányzás: globális és európai trendek „Menedzsment kultúra a felsőoktatásban III.” Halász Gábor ELTE PPK.
Felkészülés a „Könyvtári minőségfejlesztés 21.” bevezetésére Skaliczki Judit 2002.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Az elektronikus tanulmányi nyilvántartás mint minőségbiztosítási eszköz dr. Princzinger Péter ELTE Oktatási Igazgatóság január 25.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Emberi Erőforrás Menedzsment Stratégia, politika, tervezés az emberi erőforrások menedzsmentjében EEM. 02.
Minőség menedzsment 6.előadás
Strukturális és Kohéziós Alapok
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban

A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
CONNECT ”Az ITS rendszerek értékelési irányelveinek előkészítése, Magyarországi szempontok.”
A VIR ÉS DPR RENDSZEREK SZEREPE AZ ÁGAZATI IRÁNYÍTÁSBAN DR. NÁDAI LÁSZLÓ főosztályvezető Tudománypolitikai Főosztály.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
1 Felsőoktatási intézményi akkreditáció 2006/2007 Dr. Vámosi Tamás Egyetemi adjunktus PTE FEEK Andragógia Intézet.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Kormányszóvivői tájékoztató. A fejlesztéspolitika új intézményrendszere Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos július 7.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Finnországi tanulságok: elismerés-beszámítás a finn felsőoktatásban
Vállalkozásmenedzsment I.
A NEMZETI STRATÉGIAI REFERENCIAKERET (2007–2013) KÉSZÍTÉSÉNEK TAPASZTALATAI Dr. Faragó László MTA RKK Sopron március 1.
Miskolc-Lillafüred, január 30. Bihall Tamás.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
IKER felülvizsgálata, referenciakeret bemutatása IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
LEADER, Identitás, Sport
Most akkor ez mit is jelent? - számok és értelem
Európai Uniós ismeretek
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

Kormányzás a felsőoktatásban A felsőoktatás modernizációja workshop 2007 október 10

A kontextus/1 •A felsőoktatási terület sajátossága az Európai Unióban: - az Uniónak 2005-ig nem volt saját felsőoktatási politikája, - ugyanakkor a Bologna folyamaton belül már zajlott egy korábban elképzelhetetlen mértékű harmonizálás •A 2005-ben elfogadott új felsőoktatási politika: három pillérének egyike a felsőoktatás kormányzásának (governance) modernizálása

A kontextus/2 •A kormányzás modernizálásának célja új: ez nem volt része a Bologna folyamatnak •Előzmények: –„The role of the universities in the Europe of knowledge” (2003) – a bolognai célok megvalósításának (kiválóság és a vonzóvá tétel) feltétele a hatékonyabb kormányzás és menedzsment –A 2003/04-ben lefolytatott vita eredménye: az állam új szabályozó szerepe + felelős és elszámoltatható intézmények

A kontextus/3 • Előzmények (folyt): • A vita nyomán született EU bizottsági felhívás: „Európa szellemi tőkéjének mozgósítása: tegyük lehetővé az egyetemek teljes körű hozzájárulását a lisszaboni stratégiához!” (2005) • DIAGNÓZIS: állami túlszabályozás (mikro- menedzsment) és gyenge intézményi vezetés • JAVASLAT: mind a rendszerszintű, mind intézményi szintű irányítás modernizálása

A 2005-ös célok: rendszerszint • Új társadalmi szerződés: „Az egyetemek egy alapjaiban új megegyezést (vagy „szerződést”) szeretnének kötni a társadalommal, amelynek értelmében programjaikért, személyzetükért és erőforrásaikért felelősek és elszámoltathatók lennének, míg az állami hatóságok a rendszer egészének stratégiai irányítását vállalnák magukra.” • Nem gyengébb, hanem másmilyen állam • Az állami irányításnak új, hatékonyabb eszközrendszerre van szüksége (pl. átfogó szabályozás, stratégiaalkotás, ösztönzés, szerződéselv, támogatás, fejlesztés, konzultáció)

A 2005-ös célok: intézményi szint „Az egyetemeknek felelősséget kell vállalniuk a következő négy ügyért: 1. stratégiai menedzsment: „konkrét középtávú prioritások meghatározása (többek között olyan kutatási, tanítási és szolgáltatási típusok/területek meghatározása révén, amelyeken kiváló minőséget kívánnak elérni), és a személyzet közös erejének e célok szolgálatába állítása”; 2. humán erőforrás menedzsment: az „emberi erőforrásaik irányítása és fejlesztése”

A 2005-ös célok: intézményi szint 3. képzési tartalom menedzselése: a „tantervek meghatározása a belső minőségbiztosítás függvényében és az Európai Felsőoktatási Térség közös alapelveivel összhangban”; 4. tulajdon-menedzselés: „a létesítmények (amelyekben tulajdonosi, fenntartói és fejlesztői szerepet látnak el), a pénzügyi erőforrások (beleértve a költségvetést, a befektetéseket és kölcsönöket) és a külső kommunikáció (image-építés) professzionális irányítása”.

Tanácsi döntés és végrehajtás •A bizottsági javaslatokat 2005-ben elfogadják a tagországok miniszterei (Resolution of the Council … on mobilising the brainpower of Europe: enabling higher education to make its full contribution to the Lisbon Strategy (2005/C 292/01)) •A tanácsi döntés végrehajtásáról rendelkező a 2006-os bizottsági dokumentum („Delivering on the modernisation agenda for universities”) – A 9 konkrét feladat egyike a kormányzásról szól: (1) indirekt állami reguláció; (2) önálló, elszámoltatható egyetem; (3) menedzsment-fejlesztés

A kormányzással foglalkozó PLA-k tapasztalatai/1 •Európa a felsőoktatási kormányzás és menedzsment számára rendkívüli tanulási lehetőségeket tud nyújtani •A kormányzási/vezetés reformban az általános elvekről való viták helyett célravezetőbb lehet a sikeres gyakorlatokat érzékletesen bemutató példák elemzése •Az elkészült PLA jelentések a vezetők képzésében is jól használható gazdag esettanulmányok

A kormányzással foglalkozó PLA-k tapasztalatai/2 •A tagországok jelentős hányada belső politikájában már hosszabb ideje közösségi politika prioritásait követi •A rendszerszintű és az intézményi szintű folyamatok (az intelligens és támogató stratégiai kormányzás és a felelős intézményi menedzsment) feltételezik és erősítik egymást •A három pillér (minőség, finanszírozás és menedzsment) nem szétválasztható

A kormányzással foglalkozó PLA-k tapasztalatai/3 •Az oktatás és a gazdaság közötti hatékony kapcsolatok építése feltételezi az intézményi menedzsment megújulását •A hatékony egyetemi kormányzás és a regionális szerep erősíti egymást •A menedzsment és az akadémiai értékek nem feltétlenül kerülnek ellentétbe (az üzleti menedzsment elvei szerint hatékonyan vezetett egyetem az alapfeladatait – minőségi oktatás, kutatási kiválóság, tudásszolgáltatás – is eredményesebben ellátja)

A vita lehetséges célja a kormányzás szekcióban •Az új uniós felsőoktatási politika kormányzással kapcsolatos céljainak megismerése •Az uniós tagországokban ténylegesen zajló kormányzási/intézményirányítási változások jobb megismerése •Az uniós és a hazai célok és folyamatok összevetése, a hazai folyamatok értékelése a közösségi célok perspektívájában •Az uniós folyamatok ismeretében javaslatok megfogalmazása hazai teendőkre e területen •A kormányzással kapcsolatos közösségi politikát érintő nemzeti álláspont megfogalmazásának segítése

Köszönöm a figyelmet!