A RIÜ és a szegedi Biopolisz program kapcsolata Konferencia a Regionális Fejlesztési Ügynökségek szerepéről 2009. 02. 04. MTESZ székház Dr. Molnár István.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

Hálózati partnerkonferencia Budapest, augusztus 27. Békés Megyei Tudásház és Könyvtár Békéscsaba Közoktatás-fejlesztést támogató hálózat kiépítése.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Enterprise Europe Network Vékásyné Gál Zsuzsanna regionális vezető.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Tudapest Kabinet „Legyen Budapest Közép-Európa vezető központja a K+F, az innováció az oktatás és a humánerőforrás-fejlesztés területén.” Céljai: – versenyelőnyt.
II. Bajai Gabona Partnerség konferencia: A Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség innováció segítő szolgáltatásai Előadó: Maróti Péter Igazgatóhelyettes.
Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség KhE. (Regional Innovation Agency of South Great Plain Association of Public Utility) Dr. Molnár István Igazgató.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
I NFORMÁCIÓS T ÁRSADALOM T ECHNOLÓGIÁI PÓLUS Dr Magyar Gábor BME
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
KAPCSOLÓDÁS A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAMHOZ MEGYEI PROGRAMFEJLESZTÉS HÁLÓZATÉPÍTÉS Kormos Dénes fejlesztő-kutató szakpedagógus.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Biotechnológiai KKV-k a nemzetköziesedő tudásháromszögben VÁLLALKOZÁSI UTAK A BIOTECHNOLÓGIÁBAN Halász György Imre Szeged, december 11. NKTH Innotárs.
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Innovatív üzleti parkok fejlesztése az innováció és a vállalkozó szellem előmozdítása érdekében a Dél- Kelet Európai térségben FIDIBE.
Hegyi Csilla osztályvezető Innovációs és K+F Főosztály
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Az ÚMVP intézményrendszere
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
Széchenyi István Egyetem, Győr
Határon átnyúló vállalkozásfejlesztési kapcsolatok.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
1 Szellemi tőke szerepe a tudástársadalom korszakában
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
A „KONTAKTUS” Dél-dunántúli Regionális Közoktatási Hálózat Koordinációs Központ feladatai, működése Matókné Misóczki Mária Projektigazgató.
Innovatív Magyarország
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
A „Nógrád megyei TISZK infrastrukturális fejlesztése” TIOP-3.1.1/08/ című projekt célja Dénes Anita ERFA projekt menedzser.
„K+F+I befektetési portfólió kialakítása Jász-Nagykun-Szolnok megyében weboldal segítségével” című projekt bemutatása Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési.
Karancsi Tamás - ügyvezető
Innováció ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban SET GIFT.
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Beszámoló a szeptember 6-7-én Kovásznán megtartott II. Nemzetközi Klaszterkonferenciáról Készítette: Tárnok Barbara.
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
„K+F+I befektetési portfólió kialakítása Hajdú-Bihar megyében weboldal segítségével” című projekt bemutatása Kiss Gábor ügyvezető igazgató.
A Pécsi Tudományegyetemen innovációs tevékenysége
11 Smart City Tagozat ülése BME EIT Neumann Tárgyaló, május óra 1111 Budapest, Egry J. u. 18. V1 ép. C213 Dr. Kovács Kálmán tagozati elnök.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
Pécs és térsége gazdasága Pólus és a K+F+I november 27. Dr. Síkfői Tamás.
Regionális Vállalkozásfejlesztés Dr. Billo Kármen főosztályvezető-helyettes Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
Kárpát Régió Üzleti Hálózat Dr. Billo Kármen osztályvezető Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
Regionális Vállalkozásfejlesztés Dr. Billo Kármen osztályvezető Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
VÁLLALKOZÓI INKUBÁTORHÁZ ÉS INNOVÁCIÓS KÖZPONT NYÍREGYHÁZA
Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)
Matókné Misóczki Mária Projektigazgató Szekszárd
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Előadás másolata:

A RIÜ és a szegedi Biopolisz program kapcsolata Konferencia a Regionális Fejlesztési Ügynökségek szerepéről MTESZ székház Dr. Molnár István igazgató Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség KhE.

A DA-RIÜ KhE. céljai I. Közép- és hosszú távú célok  a gazdaságilag hasznosítható innovációs eredmények azon kritikus tömegének biztosítása, amely elégséges a befektetői érdeklődés felkeltésére és hosszú távú fenntartására;  a preinkubáció, az inkubáció, a magvető tőkebefektetés és az alternatív start-up finanszírozási formák, továbbá vállalkozói készségfejlesztés olyan optimális struktúrájának a kialakítása, ami szilárd alapot képez az egyetemek, kutatóintézetek és ipari fejlesztők szinergetikus együttműködésén alapuló klaszterek és science parkok működéséhez;  az innovációmenedzsment világszintű legjobb gyakorlatával lépést tartani képes, a partnerek működését folyamatosan segítő integrátor központ működésének előkészítése és  az innovációmenedzsmentnek a II. Nemzeti Fejlesztési Tervhez és annak Pólus programjához való tökéletes illeszkedésének a biztosítása. Konferencia a Regionális Fejlesztési Ügynökségek szerepéről

A DA-RIÜ céljai II. Közvetlen célok  koordinátor és hídképző intézményként részvétel a regionális innovációs intézményrendszernek működtetésében;  a regionális innovációs stratégiai tervezés összefogása;  az innovációmenedzsment-, iparjogvédelmi, technológia-transzfer és tudásintenzív vállalkozásfejlesztési tevékenységek koordinálása;  az innovációval kapcsolatos forrásigény nyomon követése és megfelelő kommunikációja, a forrásokat működtető szervezetek megfelelő szintű informálása;  nemzetközi programokba való bekapcsolódás útján a régiónak a nemzetközi innovációs rendszerben játszott szerepének az erősítése;  az innovációba való tőkebefektetés bátorítása;  az innovációval összefüggő képzések szervezése; és  az 1. RIÜ által elért eredmények továbbvitele és fejlesztése. Konferencia a Regionális Fejlesztési Ügynökségek szerepéről

A DA-RIÜ kapcsolata a Biopolisz programmal I. • A DA-RIÜ és a szegedi Pólus koncepció stratégiai célkitűzései szinergiákat mutatnak Konferencia a Regionális Fejlesztési Ügynökségek szerepéről

A DA-RIÜ kapcsolata a Biopolisz programmal II. A szegedi pólus program stratégiai céljai 2007 – 2015 között 1. Szeged Biopolisz nemzetközileg versenyképes gazdasággal, további bővülési potenciállal rendelkező pólussá válik, amelyik elősegíti magas hozzáadott értékű tevékenységek megjelenését a régió többi térségében is. • Első lépés: tudományos kapacitásra és színvonalas intézményrendszerre alapozva tudás intenzív KKV-k (spin-off cégek) jönnek létre, illetve biotechnológiai világcégek tudás intenzív részlegei telepednek le. Kapcsolódás és szinergia: • start-up/ spin-off menedzsment koordináció • Technológia-transzfer tanácsadás • Szellemi tulajdon tanácsadási tevékenység koordináció • Forrásigény menedzsment Konferencia a Regionális Fejlesztési Ügynökségek szerepéről

A DA-RIÜ kapcsolata a Biopolisz programmal III. A szegedi pólus program stratégiai céljai 2007 – 2015 között 1. Szeged Biopolisz nemzetközileg versenyképes gazdasággal, további bővülési potenciállal rendelkező pólussá válik, amelyik elősegíti magas hozzáadott értékű tevékenységek megjelenését a régió többi térségében is. • Második lépés: a régió többi térségében az innovációk üzleti hasznosítására olyan ipari és szolgáltató cégek jönnek létre, amelyek a pólusban levő költségeket (ingatlan, munkaerő stb.) már magasnak tartják és keresik az innovációk forrásához közeli térségeket. Kapcsolódás és szinergia: • Regionális info-pont hálózat • Klasztermenedzsment • Innovációs adatbázis menedzsment Konferencia a Regionális Fejlesztési Ügynökségek szerepéről

A DA-RIÜ kapcsolata a Biopolisz programmal IV. A szegedi pólus program stratégiai céljai 2007 – 2015 között 2. Szeged Biopolisz bővülő foglalkoztatottságot és dinamikusan javuló jövedelmi viszonyokat teremt a térség és régió munkaereje számára. Kapcsolódás és szinergia: • Képzési program szolgál t atásai Konferencia a Regionális Fejlesztési Ügynökségek szerepéről

A DA-RIÜ kapcsolata a Biopolisz programmal V. A szegedi pólus program stratégiai céljai 2007 – 2015 között 3. Szeged Biopolisz gazdasági szerkezetváltást generál, nemcsak közvetlen térségében, hanem a régióban és az országhatárokon is átsugározva, elsősorban a biotechnológiai kapacitásaira alapozott tudás intenzív, illetve az azt támogató szoftveripari fejlesztések révén. • az egészségipari-orvosi biotechnológia • az ipari-környezetvédelmi biotechnológia • az agrár biotechnológia • és az ezeket támogató szoftveripar Kapcsolódás és szinergia: • Projektgeneráló program • Projektfejlesztő Műhely szolgáltatásai • Start-up menedzsment szolgáltatások Konferencia a Regionális Fejlesztési Ügynökségek szerepéről

A DA-RIÜ kapcsolata a Biopolisz programmal VI. A szegedi pólus program stratégiai céljai 2007 – 2015 között 4. A Biopolisz hálózati hatások eredményeképpen Szeged nemcsak gazdasági növekedést generál a régió egészében, hanem létrejövő intézményei és dinamikus gazdasági kapcsolatai révén képes régióközponti feladatait is színvonalasan ellátni, az Eurorégió egyik domináns szellemi központjává válni. Kapcsolódás és szinergia: • Nemzetközi program – Nemzetközi partnerközvetítés – Szakmai szervezetekkel való kapcsolattartás – Program monitoring – brókerrendezvények • RIÜ-NET: RIÜ/ régiók közti információcsere és együttműködés Konferencia a Regionális Fejlesztési Ügynökségek szerepéről

A DA-RIÜ kapcsolatrendszere Konferencia a Regionális Fejlesztési Ügynökségek szerepéről •Közbeszerzés útján kiválasztva • szigorú szerződéses kapcsolat • indikátor alapú teljesítés • 16 tag • a régiót jellemző ipari és szolgáltató szektorok képviselői •Szegedi Tudományegyetem •MTA Szegedi Biológiai Központ •Kecskeméti Főiskola • 3 megye • 5 info-pont Info-pontok Együttműködő partnerek Szakmai alvállalkozók Egyesületi tagok

A Biopolisz Kft. és a DA-RIÜ együttműködése I. • A BIOPOLISZ Kft. mint egyesületi tag: • Szakmai kompetencia rendelkezésre állása • Érdekérvényesítés • A pályázati célok teljesülésének ellenőrzése • Szakmai kapcsolatrendszer • A BIOPOLISZ Kft. mint együttműködő partner • Projektszállítás – jól működő találmányfelmérő program a tudásközpontban Konferencia a Regionális Fejlesztési Ügynökségek szerepéről

A Biopolisz Kft. és a DA-RIÜ együttműködése II. • A BIOPOLISZ Kft. mint pólus projektgazda: • CSIP – Csúcstechnológiai Inkubációs Program • Pólus – BIOPOLISZ Kft. – DA-RIÜ KhE. kapcsolat fenntartása • Bekapcsolódás a végrehajtásba Konferencia a Regionális Fejlesztési Ügynökségek szerepéről

 Stratégiai szinten a Pólus program és a RIÜ elképzelés szinergiákat mutat  a megvalósításhoz a szakmai háttér és a kapcsolati tőke rendelkezésre áll  fontos a minél szorosabb régión belüli és régiók közti szakmai együttműködés a tervezés és a megvalósítás során  szükséges a párhuzamosan futó programok tematikus egyeztetése Összefoglaló

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Dr. Molnár István Igazgató DA-RIÜ KhE. Konferencia a Regionális Fejlesztési Ügynökségek szerepéről