Nagytétényi Kastélymúzeum

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FRAKNÓ VÁRA Saját fotóiból készítette: Dr Bajzák Tamásné AUTOMATA.
Advertisements

Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Híres épületek a Reformkorban
Mindenszentek temploma Pécs
Iparművészeti Múzeum A főváros egyik legszebb látnivalója a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte, Zsolnay kerámiával fedett szecessziós palota. Gyűjteménye.
MEGHÍVÓ Nagytétény kastélymúzeum látogatás és vetélkedő
Készítette: Albert Krisztina
Mondák, dalok útja Zsámbok.
tételhez (Andrássy Kastély-Tiszadob)
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
A Saxlehner palota.
Pro libertate III. forduló
Készítette: Sziráki Dániel, 7.c
Munkácsy: Krisztus-trilógia. Munkácsy Mihály életművében kétségkívül a Krisztus-trilógia jelenti az egyik csúcspontot, még akkor is, ha a három mű együttes.
Szendrő nevezetességei
A visegrádi Herkules-kút
KRUCSAY OLTÁR Nyírbátor.
A Királyi Palota egykor és ma
Készítette: Kleri Dzsenifer
Jáki Apátság, Ják ( ).
Siklós-Máriagyűd vallási turisztikai vonzereje Készítette: Héhl Leila.
Dobó István Vármúzeum Eger
Szövetség A B A R O K K.
Építészet, szobrászat, festészet
A tiszaháti felkelők prezentációja a barokk stílusról. III. Forduló
B arokk, mint művészettörténeti stílus
A barokk, mint művészeti irányzat
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
Ókori görög régészeti leletek
F: Laci A Melki apátság Zene: Gregorian - Voyage - voyage Automatikus diaváltás.
Andrássy út Hősök tere Vajdahunyad vára
Gian Lorenzo Bernini.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Készítette: Bujdosó Villő
Múzeumok 10 megye múzeum.
Kultúra a török hódoltság korában
Thököly Imre.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédia felhasználásávavl készítettem.,a Peles –Kastélyról ezt az összeállítást. Rámánia legszebb és legnevezetesebb emlékművéről,
Lednice - vár
Mátyás templom Készítette: Veszi Viktória.
A Siklóshoz tartozó és mintegy 1500 lakosú Máriagyűd híres Mária-kegyhely, a magyar zarándokút befejező stációja. A közeli forrás már a rómaiak idejében.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
KIHÍVÁS A bemutatót készítette: kihivasottak_6: Zsámboki Csilla Tóth Judit Fári Anna.
Siklós városa a Dráva medencében, Tenkes-hegy lábánál, gyönyörű természeti környezetben fekszik. Történelmi belvárosa, hangulatos utcácskái ma is sajátos.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.
Ars Sacra Esztergomi Hittudományi Főiskola levelező tagozat
Készítette: Dóbiás Kinga
Báder Fanni Nikolett 9.a.  Tate Liverpool (1988)  Tate St Ives (1993)  Tate Modern (2000)
Eger Télanyók csapata.
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
Sárrétudvari.
A dóm építése 1378 körül kezdődött, és több szakaszra osztható. Az építkezés első szakasza kb ig tartott, öthajós, bazilika típusú épületnek.
Kassa Kasza Sára, Martinák Emese, Paál Eszter. Dóm építése  A Szent Erzsébet-főszékesegyház, ismertebb nevén a kassai dóm Kassa egyik legszebb és legjellegzetesebb.
BÚTORTÖRTÉNET 1.3.
Zene:Edvard Grieg.Morning Mood.
Veresegyház.
Székelykeresztúr Fekvése:
A mintegy negyven vetített képes előadás tartalmi vázlata
AZ EX LIBRIS KÖNYVTÁRI TEADÉLUTÁN A KÁROLYIBAN OKTÓBER 25. ÖRMÉNYINÉ FARKAS ANDREA KÖNYVTÁROSTANÁR.
Demográfiai változások a XVIII. századi Magyarországon
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Keleti végeken… 2009 szeptember arandria.multiply.com.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Nagytétényi Kastélymúzeum

A kastély homlokzata és kovácsoltvas kapuja

Gloriette a Kastélymúzeum előtti parkban, melyben az árvizek, hajósok védőszentje Nepomuki Szent János szobra áll.

A nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély története A magyar késő-barokk építészet kiváló alkotásai közé tartozó Száraz-Rudnyánszky kastély a Grassalkovich –típusú kastélyok stílusjegyeiben épült.

A főhomlokzat szobrai eredeti barokk szobrok után készült másolatok, a Négy Évszakot, továbbá a Nappalt és Éjt szimbolizáló figurák,illetve a hátán a Földet tartó Atlasz alakja a múlt időt jelképezi. Az igényes szobrászati dísz a Száraz és Rudnyánszky család címere.

A kastély helyén már az I. -II A kastély helyén már az I.-II. században épült római gazdálkodó háza állt. A középkorban a villa maradványai beépültek a kastély alapfalaiba.

Feltételezések szerint a mai kastély magva, a római maradványokat is magába foglaló gótikus várkastély a 13. század folyamán az Árpád-házzal rokonságot tartó helyi birtokos Tétény család számára épült. A török hódoltság alatt (1541-1686) Tétény a budai szandzsákhoz, közvetlenül a szultán fennhatósága alá tartozott.

1686-ban a felszabadító harcokban mutatott vitézségéért Buchingen Ferenc kapitány kapta meg, majd az elzálogosított javakat Száraz György váltotta meg. A később bárói rangra emelt Száraz György 1716-ban kezdte meg a gazdálkodást Tétényben és hozzáfogott a kastély újjáépítéséhez és bővítéséhez. A báró halála után veje, Rudnyánszky József lett a tulajdonos, aki a külső és belső átépítés során főúri rezidenciává alakította a kastélyt.

Rudnyánszkyné Száraz Julianna halála után a kastélyt három részre osztva, a család oldalági leszármazottai örökölték. 1904-ben a kastély kiégett, eredeti belső berendezéséből semmi nem maradt fenn. A második világháború során a kastély súlyos károkat szenvedett. 1945 után Dáni Géza művészettörténész elképzelése az volt, hogy a kastély iparművészeti kiállítások színhelye legyen. Az Iparművészeti Múzeum vezetője, Voit Pál előterjesztésére Nagytétény község Nemzeti Bizottsága támogatásával a Földművelődésügyi Minisztérium 1948. július 1-én átadta a kastélyt múzeumi célokra. Helyreállítása 1951-ben kezdődött meg és még ebben az évben megnyílt az első bútorkiállítás. Az épület romló állapota miatt szükségessé vált a kastély bezárása. Az 1997-ben megkezdődött felújítási munkák után 2000 nyarán nyitotta meg kapuit a kastélymúzeum.

A kastélymúzeumban rendezett bútorművészeti kiállítás az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének legjelentősebb darabjait mutatja be. A hosszú gyűjtési idő folyamán egyedül álló bútorkollekció született. A magyar és külföldi bútorok legjelentősebb része 1914-ig kerültek a múzeumba, 1945 után elsősorban a XVIII.-XIX. századi gyűjtemény gyarapodott. Ekkor került a nagytétényi kastély az Iparművészeti Múzeum kezelésébe, mely azóta is megfelelő lehetőséget nyújtott és nyújt a helyigényes bútoranyag bemutatására.

A budai királyi építkezések egyik vezetője, Oraschek Ignác neve merülhet fel a tétényi kastély tervezőjeként, illetve építőmestereként. Az épület legreprezentatívabb része a díszudvarra néző főhomlokzat a főbejárattal. A földszinten páros ion oszlopok és szoborfülkék keretezik a kőkeretes kaput.

Bútorművészet a gótikától a biedermeierig A látogatók bepillanthatnak a bútorok rejtett fiókjaiba, titkos rekeszeibe. Kabinetszekrény Augsburg XVI.sz. utolsó negyede

Németalföldi láda 1400 körüli időből

Emeletes írószekrény 1714-ből Augsburg

Íróasztal 1770. körüli idő Párizsból

Az 1645-ben alapított és a XVII. sz Az 1645-ben alapított és a XVII. sz. második felében kiépített rendház ebédlő helyiségének berendezése. A berendezés 1732-33-ból való, a rendház akkori rektora Vánossy Antal irányítása alatt készült.

Cserépkályha gyűjtemény

A csavart, kerámia lábakon álló alsórész zöld színű csempéi látszat-architektúrát ábrázolnak, a coburgi vár azonos csempéi alapján. A felső részen íves keretbe ó-szövetségi személyek, imperátorok, allegorikus női alakok, színes mázzal kivitelezettek; a nürnbergi vár Medaillon kályhája felső részének másolata, a XVI. sz. első feléből.

A kiállítást egyéb berendezési tárgyak: korabeli cserépkályhák, falikárpitok, szőnyegek, csillárok, festmények díszítik.

Virágokkal teli bőségszaru formájú rokokó stílusú kályha, arany díszítéssel

A bemélyülő fülkébe helyezett arany díszítésű kályha

Csillárok és festmények

Biedermeier cserépkályha : A schönbrunni kastély kályhájának másolata

Biedermeier hengeres cserépkályha

Száraz vakolatra ( al secco) készült falikép

Falikárpit

Reneszánsz írószekrény 1810 Reneszánsz írószekrény 1810. Pest Vogel Sebestyén készítette, faragott és aranyozott, tusfestéssel gazdagon díszített Rejtett nyitással működik, alul a sellő, felül a főnix elmozdításával.

Oltárkép

Ülőgarnitúra (kanapé és 2 db karosszék) Vogel Sebestyén Pest 1810.

Herceg Esterházy Pál nádor karosszéke Magyarország 1690-körül

Kétajtós faragott szekrény és bölcső

Kóruspad Körmöcbányáról 1620.

A Kastélymúzeum és kertje

Szobrok a kertben

Nagykert A franciakert kialakítását az 1750-es évek elején kezdték el.

A kert mitológiai szobrokkal, kutakkal díszített. Készítette : Gallóné Orsi saját felvételek felhasználásával