Rendszertervezés GIMP.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KENYI fejlesztés és országos adatfelvétel
Advertisements

Programozási feladatok
Adatelemzés számítógéppel
Rendszertervezés CAD.
A design szerepe Végvári Imre, kreatív igazgató Online Marketing - Keresőmarketing, Linkmarketing és Egyéb technikák.
Szoftverminőség, 2010 Farkas Péter. SG - Sajátos célok  SG 1. Termék / komponens megoldás kiválasztása  SP 1.1. Alternatívák és kiválasztási kritériumok.
Rendszertervezés Hardver ismeretek.
Rendszerfejlesztés gyakorlat - © Fülöp Lajos
Önálló labor beszámoló – 8. félév Nyárády Péter QJA31E
Rendszerfejlesztés.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés DCL – Adatvezérlő nyelv.
Adatbázis kezelés Adatbázis tervezés.
RENDSZERINTEGRÁLÁS B_IN012_1
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
2. Rendszer fejlesztés
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke A programozás alapjai 1. (VIEEA100) 9. előadás.
Programozás alapjai A programozás azt a folyamatot jelenti, melynek során a feladatot a számítógép számára érthető formában írjuk le. C++, Delphi, Java,
16. Tétel. Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az adatokhoz való hozzáférést,
Az SAP bevezetése a Debreceni Egyetemen
A C++ programozási nyelvSoós Sándor 1/15 C++ programozási nyelv Gyakorlat hét Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet.
Projektkontrolling 1 Előadó: Horváth László Projektkontrolling alkalmazása.
6. előadás Parametrikus polimorfizmus. Generikus programozás. Az Ada sablonok.
Funkciópont elemzés: elmélet és gyakorlat
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
Brachmann Ferenc PTE-TTK/KTK 2009
Szoftvertechnológia Szoftvergyártás 2..
Szoftvertechnológia Rendszertervezés.
WEB MES (webes gyártásirányító rendszer) Kiss Miklós (G-5S8)
Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) = Európa Terv Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 4.4 intézkedés: Egészségügyi információ- technológiai.
Komplex rendszertervezési módszerek
IKTA FORUM Budapest november 28. Fehér Éva Projektvezető I. rész 1 IKTA-2000 Négyrétegű Regionális Információs Rendszer tervezése és fejlesztése.
Hálózati és Internet ismeretek
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés DML – Adat manipuláló nyelv.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Adatbázis feltöltés.
Adatfolyam modellezés az SSADM-ben
Önálló labor bemutató 8. szemeszter 5. oktatási hét Sümeghy Tamás Pál GFHSRE március 13.
A KSH új online adatgyűjtő rendszere EKOP-1.A.1-08/B
S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév 1. előadás Bevezető a számítógépen.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Alapfogalmak.
DDL – Adatdefiníciós nyelv
1 Informatikai Szakképzési Portál Rendszertervezés Hardver tervezés.
1 Informatikai Szakképzési Portál Információ-kezelés Képek kezelése.
Programtesztelés. Hibák keletkezésének okai nem egyértelmű vagy hiányos kommunikáció fejlesztés közben maga a szoftver bonyolultsága programozói (kódolási)
3.2. A program készítés folyamata Adatelemzés, adatszerkezetek felépítése Típus, változó, konstans fogalma, szerepe, deklarációja.
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
XML Mi az XML?  Extensible Markup Language  Kiterjeszthető jelölő nyelv  Adatok, adatstruktúrák leírására szolgál  A HTML és az SGML tapasztalataira.
Az NVU webszerkesztő program
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
Objektumvezérelt rendszerek tervezése
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Fogalomtár, avagy hogyan beszéljünk egy nyelvet
TAS-E Application Design competition Pályázat címe Kapcsolattartó: Csapattagok:
Webes alkalmazásfejlesztés
Információs rendszer fejlesztése 4. előadás
Programozás, programtervezés
Készítette: Derecskei Nikolett
5. előadás Parametrikus polimorfizmus. Generikus programozás. Az Ada sablonok.
.NET FRAMEWORK Röviden Krizsán Zoltán 1.0. Tulajdonságok I Rövidebb fejlesztés 20 támogatott nyelv (nyílt specifikáció) 20 támogatott nyelv (nyílt specifikáció)
INFORMÁCIÓMENEDZSMENT Dr. Szalay Zsigmond Gábor adjunktus, intézeti tanszékvezető VEZETÉS ÉS SZERVEZÉS MSC SZAK SZENT ISTVÁN EGYETEM.
EUCIP konferencia október 20. Cséfalvay Katalin Fejlesztés (BUILD) modul.
A központosított illetményszámfejtő rendszer évi változásai
Beépített függvények használata programozáskor
Operációs rendszerek.
Kire milyen szerep vár egy mobil projekt során
"Ha nem tudod, hogy hová mész,
Bevezetés a programozásba Algoritmikus gondolkodás
Barcsák Marianna KPSZTI
Előadás másolata:

Rendszertervezés GIMP

Bevezető A rendszertervezés alatt nem csupán az adott probléma megoldását értjük. Fontos belátni hogy az elkészült rendszert jellemzően éveken keresztül használni fogják így a tervezéskor előre kell látni a jövőbeni problémákat, terheléseket is. Talán épp ez a legnehezebb, de egyben a legfontosabb is a rendszertervezésben.

Példa Ha egy új szoftveralkalmazás átadása után a megrendelő, azt nem tudja használni és a régebbi megoldásokat sokkal megbízhatóbbnak és egyszerűbbnek találja, akkor a tervezés nem volt elég alapos.

Tervezés folyamata Funkcionális terv Tesztelési terv Üzemeltetési terv Adatszerkezeti terv Megvalósítási terv Képernyő terv

Funkcionális terv Szereplők Funkciók Erőforrások Komponensek

Funkcionális terv Ez tekinthető a 0-s szintnek és a következő részekből épül fel: Cél és motiváció a teljes rendszerre nézve Igényspecifikáció, az elemek céljai, szempontjai különös tekintettel a szereplőkre Komponensek szerepe és hatásköre A komponensek minimális ki és bemeneti paramétereit

Funkcionális terv Erőforrások listáját és specifikációját A programozási környezetet és operációs rendszert indoklással (vagyis ne a „kedvenc” nyelvünkön készüljön hanem amelyik a legmegfelelőbb és kellőkép időtálló)

Tesztelési terv Gyakran elmarad pedig egy jó tesztelési tervel meggyorsíthatja az átadás/átvétel folyamatát. Érdemes a megrendelővel közösen elkészíteni, hogy tudjuk mit kell tudnia elviselni a rendszernek. A következő négy szempontot vegyük figyelembe ezen terv elkészítéséhez.

Tesztelési terv Funkcionalitás Hibatűrési teszt Kiszolgálási idő Tipikusan helyes és tipikusan helytelen adatok Hibatűrési teszt Képzetlen felhasználó Külső támadás Kiszolgálási idő Elfogadási teszt Alfa és béta teszt a célterületen

Üzemeltetési terv A rendszer elkészülte és üzembe helyezése utáni teendők főként a következő két terület: Használat közbeni monitorozási, naplózási megvalósítások. Állítható paraméterek meghatározása. A rendszer felhasználását segítő tréningek, tanfolyamok és oktató anyagok összeállítása.

Adatszerkezeti terv A legtöbb alkalmazás hátterében részben a csatolófelületek, részben a működési folyamattól független, önálló tevékenységet nem végző passzív eszközök, a tárolók állnak. Ezek kapcsán beszélünk interfész és adatbázis tervről. Jellemzően az előző tervekből ezek már elkészíthetőek, levezethetőek.

Megvalósítási terv A rendszerterv legismertebb része mely tartalmazza: Funkcionális folyamatábrát Időzítési és adattovábbítási diagramot Bonyolultabb, nem triviális eljárások kódját Megvalósítandó osztályok teljes definícióját Use-case diagrammot

Képernyő terv Jellemzően inkább képekből álló terv viszonylag kevés leírással. Rögzíti, hogy mely funkciókat honnan és milyen formában tudjuk elérni. A design vagy ergonómia nem feltétlenül része, csak a funkcionalitás hangsúlyos.