weboldal: Informatika a felsőoktatásban 2008Debrecen, 2008. augusztus 27-29. MUNKAHIPOTÉZISEK A BETŰÉPÍTŐ ÍRÁS MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hatásos prezentáció jellemzői
Advertisements

Készítette: Boros Erzsi
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Szövegszerkesztési alapismeretek
Interaktív táblák Bevezetés.
A koordinációfejlesztés lehetősége
Testek egyenes vonalú egyenletesen változó mozgása
Kommunikáció a médiában figyelés és kiértékelés Előadó: IDS Communications Kft április.
Elemi adatoktól a súlyozott adatbázisig TÁMOP DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER Előadók: Dr. Kabai Imre és Krisztián Viktor (ZSKF TKK) EDUCATIO NONPROFIT.
Ha másért nem is volt szép, egyért biztos, akkor voltunk fiatalok !! 
Magyar gyorsíró billentyűzet
Gyakorlat Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány
Eseményalgebra Eseményalgebra.
Képességszintek.
Online gazdasági informatika szótár fejlesztése OGIL Dr. Pitlik László, Pásztor Márta, Popovics Attila, Bunkóczi László, Pető István Szent István Egyetem,
A jövő technológiái Kőnig Tibor főmérnök, Microsoft Magyarország blogs.msdn.com/tibork-on-ms blogs.msdn.com/tibork-on-ms.
Készítette: Mester Tamás METRABI.ELTE.  Egy bemeneten kapott szöveg(karakter sorozat) méretét csökkenteni, minél kisebb méretűre minél hatékonyabb algoritmussal.
Preventív kifogáskezelés
Műveletek logaritmussal
Illés Tibor – Hálózati folyamok
Prímtesztelés Témavezető: Kátai Imre Komputeralgebra Tanszék Nagy Gábor:
Elválasztástechnika2012Eke Zsuzsanna Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium Elválasztástechnika kv1n1lv1.
Informatikai eszközök
AVL fák.
A szövegszerkesztés alapjai
Közösségi portálok használata
Közösségi oldalak használata
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
Operációs Rendszerek II.
Hangtani imétlés.
10. óra A HIBA -- esetek.
Margitay – Mérnöketika A MÉRNÖKI FELELŐSSÉG -- ESETEK 11. óra.
professional coach, motivációs előadó
A hatásos prezentáció jellemzői
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
Prezentáció készítés MS PowerPoint segítségével
Bemutatókészítés Takács Béla
GRÁFELMÉLET Alapfogalmak 1..
XHTML 1. óra. Miért térjünk át HTML-ről XHTML- re? HTML-szabványban tartalom és forma összemosódott HTML 4.0 szabványban stíluslapok használatát javasolták.
A fénysugár eltérülése
Nyomtatók.
A kondicionális törvényei
Prezentációkészítés összefoglaló
HOLDRASZÁLLÁS Bánhidi Eszter
Leica Zeno GIS Leica Geosystems Térinformatika és Eszközmenedzsment Gombás László December 2012.
Internet, Elektronikus levelezés
Kísérletezés virtuális méréstechnika segítségével 2010 március
A Microsoft Üzleti Intelligencia megoldása és platformja
A merevlemez(winchester)
Gyermek újraélesztése
Csimag.hu Bemutatkozó.
A Fénysebesség mérése 1800-ig.
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Hibajavító kódok.
A turizmus és a nemzetközi konferenciák alakulása között SZEKUNDER KUTATÁS DÁNIELNÉ GARAI ÁGNES LEV69128.
TIOK IKT – összefoglaló Nagy Regina Sulinet Programiroda tartalomfejlesztési szakértő.
Hibaszámítás Gräff József 2014 MechatrSzim.
ASIMO Fejlesztésének története Felépítése, specifikációi
Előadó: Kovács Gábor DocuScan Kft. Nagymennyiségű dokumentum feldolgozása a gyakorlatban.
11. tétel.
IPad és zene Fabók Péter tangram.hu.
Javaslat a konszenzust igénylő alapkérdésekre
PERDÜLET NAGY NORBERT I₂.
Mezősi Róbert Comp-Sys Kft
Multimédia.
Képek jelentés-elemei
Hosszúidejű Spektrogram mérés az ET 91 - el
Disszemináció matematika tanároknak
WDBA2 szoftver szeptemberétől a korábbi Choices szoftvert a wdba2 nevű szoftver váltotta fel. A wdba2 egy olyan internetes alapú szoftver mely egyrészt.
POWERPOINT Bemutató készítése.
Előadás másolata:

weboldal: Informatika a felsőoktatásban 2008Debrecen, augusztus MUNKAHIPOTÉZISEK A BETŰÉPÍTŐ ÍRÁS MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ WORK HYPOTHESES TO REALIZE THE LETTER BUILDER WRITING Fodor Dezső MIE Modern Informatika és Elektronika Fejlesztési, Szolgáltatási és Kereskedelmi Kft.

Betűk fölépítésének a befejezése 5 másodperces áttűnéssel a harmadik, befejező érzékenységi idő alatt "a" betű: a5a5"m" betű: m5m5"b" betű: b5b5"p" betű: p5p5 "a" betű fölépítése három szintű áttűnéssel 5 mp érzékenységi idővel: aeöa5aeöa51 mp érzékenységi idővel: aeöa1aeöa1 "m" betű fölépítése három szintű áttűnéssel 5 mp érzékenységi idővel: aeöm5aeöm51 mp érzékenységi idővel: aeöm1aeöm1 "b" betű fölépítése három szintű áttűnéssel 5 mp érzékenységi idővel: aeöb5aeöb51 mp érzékenységi idővel: aeöb1aeöb1 "p" betű fölépítése három szintű áttűnéssel 5 mp érzékenységi idővel: aeöp5aeöp5 1 mp érzékenységi idővel: aeöp1

Mi lehet a sebesség? Hasonlítsuk össze a zenével. A hangszereken is a kéz, az ujjak végzik az akciót. Döntő a pozicionálás! A hangzások időtartamának állandó alapja a tempó: ez adja meg a percenkénti hangzást. Többnyire szóban írják elő, de manapság gyakran számszerűen is megadják a BPM-et. (Bit Per Minutes - metronóm ütés percenként) 130 BPM eléggé gyors, de nem extrém tempó. A percenkénti hangzásból következik az egész hangzás időtartama. Nagy az előadói szabadság, de az is alkotó tényező. A hangzások időtartama az egész és annak tört hányadai: akár 1/64 része lehet a kéznek a hangszeren végzett egyetlen akciója hatására. ( További következtetést csak megvalósítás és széleskörű használat alapján lehet levonni.

Mit kellene megoldani a szövegbevitelnél? NINCSENEK megoldva az alábbiak: • az elégséges funkciókészlet mobil eszközökön • a biztos válasz az akciókra érintőképernyőn • a megosztható figyelem szövegbevitelkor (mint beszélgetés autóvezetéskor) A háttér Péreli Zsuzsa nagyméretű gobelinjének oldalirányban zsugorított képe

Megoldás: Háromszintű kiválasztási fa csak EGYSZERŰ akciókkal!!! életfa Nem tapintunk, SIMÍTUNK a fa törzsénél kezdve Az értelmezési tartomány TÚLNYOMÓ hányadábAN legyen BIZTOS a válasz Csak JELENTÉKTELEN hányadábAN lehet BIZONYTALAN EGYETLEN DIMENZIÓ változása is elég az akcióhoz sejtés A háttér egy nemezmunkával készült faliszőnyeg képe a 2008-as mesterségek ünnepén

• A kiválasztási fa mindegyik levele a százegynéhány billentyűleütés egyike. • Az első elágazás 6., 7. és 8. pozícióiból elérhetők az ábécé betűi. • Az "m" betű a , a "b" betű a , a "p" betű a pozíciók egymásutáni kiválasztásával ("leérzésével") adható be. • Az "m", "b", "p"-ből álló hárombetűs "ábécé" megérezteti a kezelővel a betűépítés élményét. • Az élmény kurzív, azaz folyamatos áttűnésekkel épülnek föl a betűk.

Másképpen is megfogalmazva: Könnyebb leírni egy betűt három mozdulattal, mint a képernyőn egyetlen érintéssel! Hogyan? Miért? Egy mozdulat nagyon egyszerű. Csak egy izomhúzás. Majdnem erőtlen, mérték nélküli és irányítatlan. A célt nem hibázhatjuk el. Csak szikrája a szándéknak. És utána azonnal ellenőrizni tudjuk a következményeit, mert a válaszoló kijelzésváltozás gyors, azaz valós idejű és megbízható. Pontosan úgy, mint amikor a mozdulat része egy mozgásnak, amely egy helyre irányul, hogy azt megtapintsa. Vagy amikor a ceruzával teszünk egy mozdulatot, miközben a kézzel írott betű alakját rajzoljuk több mozdulattal. És a mozdulatot ki tudjuk javítani a következővel, mielőtt az esetleg elhibázott kódolás befejeződne. sejtés

Olyan kísérletet definiálok, amely méri a betűépítő írás folyamatos végzése mellett a felhasználó figyelmének fennmaradó kapacitását.

A következő kísérletben a felhasználó a hibaarányok méréséhez elegendő hosszúságú sorozatban adja be a betűket egyrészt a betűépítő írással, másrészt az összehasonlítandó más módokon.

További kísérlettel igazolható, hogy a betűépítő írás jól betanulható. Ezen azt értjük, hogy föl tudjuk építeni a közbülső lépések ellenőrzése nélkül is a feladatként kitűzött betűt, hasonlóan azzal, hogy pl. a "vakon" billentyűzéskor a kezünk mozgásának közbülső ellenőrzése nélkül is eltaláljuk a leütni kívánt billentyűt.

Külön kísérlet igazolhatja azt, hogy a hibaarányt mérő megszakítás nélküli sorozatok hosszúságának a növelése kevésbé növeli a hibaarányt ezzel a szövegbeadással, mint más módszerrel, azaz ez kevésbé fárasztó.

Betűk fölépítésének a befejezése 5 másodperces áttűnéssel a harmadik, befejező érzékenységi idő alatt "a" betű: a5a5"m" betű: m5m5"b" betű: b5b5"p" betű: p5p5 "a" betű fölépítése három szintű áttűnéssel 5 mp érzékenységi idővel: aeöa5aeöa51 mp érzékenységi idővel: aeöa1aeöa1 "m" betű fölépítése három szintű áttűnéssel 5 mp érzékenységi idővel: aeöm5aeöm51 mp érzékenységi idővel: aeöm1aeöm1 "b" betű fölépítése három szintű áttűnéssel 5 mp érzékenységi idővel: aeöb5aeöb51 mp érzékenységi idővel: aeöb1aeöb1 "p" betű fölépítése három szintű áttűnéssel 5 mp érzékenységi idővel: aeöp5aeöp5 1 mp érzékenységi idővel: aeöp1

Kering ő és rock A betűépítés üteme

Minden harmadik ütem végére fölépíthetünk egy betűt VAGY

Minden három ütem, egy betű fölépítése után negyedik ütemben alaphelyzetbe lépünk

Legyen az élmény élvezet • Másban is gyönyörködhessünk • Teljesüljön biztosan a vágy • Kicsit gyorsabban könnyedén • Tartós legyen az öröm

Köszönöm figyelmüket! A siker Nektek lesz köszönhető. (Déry Tibor a "Popfesztivál" musical bemutatója előtt)

Informatika a felsőoktatásban 2008Debrecen, augusztus MUNKAHIPOTÉZISEK A BETŰÉPÍTŐ ÍRÁS MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ WORK HYPOTHESES TO REALIZE THE LETTER BUILDER WRITING Fodor Dezső MIE Modern Informatika és Elektronika Fejlesztési, Szolgáltatási és Kereskedelmi Kft.

Betűk fölépítésének a befejezése 5 másodperces áttűnéssel a harmadik, befejező érzékenységi idő alatt "a" betű: a5a5"m" betű: m5m5"b" betű: b5b5"p" betű: p5p5 "a" betű fölépítése három szintű áttűnéssel 5 mp érzékenységi idővel: aeöa5aeöa51 mp érzékenységi idővel: aeöa1aeöa1 "m" betű fölépítése három szintű áttűnéssel 5 mp érzékenységi idővel: aeöm5aeöm51 mp érzékenységi idővel: aeöm1aeöm1 "b" betű fölépítése három szintű áttűnéssel 5 mp érzékenységi idővel: aeöb5aeöb51 mp érzékenységi idővel: aeöb1aeöb1 "p" betű fölépítése három szintű áttűnéssel 5 mp érzékenységi idővel: aeöp5aeöp51 mp érzékenységi idővel: aeöp5aeöp5