A leggyakoribb borkészítési technológia elemzése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ötvözetek állapotábrája
Advertisements

Szelektív hulladékgyűjtés
METALLOGRÁFIA (fémfizika) ÖTVÖZETEK TÍPUSAI.
SMED.
A hulladék szerepe az ember életében
A Föld szférái Hidroszféra Krioszféra Litoszféra Bioszféra Atmoszféra.
AZ OXIGÉN (oxygenium, oxygen, kiseonik, кислород)
Flavon max termékcsalád
Anyagszállítás a növényekben
Tisztítás, fertőtlenítés
Hogyan működik az elektronikus nyelv
A nyersvasgyártás betétanyagai:
Készítette: Móring Zsófia Vavra Szilvia
CITROMSAV FELDOLGOZÁSA
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Upstream / downstream folyamatok
Komposztálás és energetikai célú hasznosítás
Kémiai és biotechnológiai alapkutatások vízzáró rétegek és talajvizek halogénezett szénhidrogén szennyezőinek eltávolítására (Triklóretilén,TCE) Megvalósítás:
© Gács Iván (BME) 1/26 Energia és környezet NO x keletkezés és kibocsátás.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc
A fölgáz és a kőolaj.
A levegőburok anyaga, szerkezete
Műszaki furnér gyártás
Kassai Zsófia Technológus mérnök Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Derítés.
A közlekedés és levegőszennyezés; A szmog
KIVÁLASZTÁS.
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
Szappanok káros hatása
Az állványos dinamikus tárolási rendszer
Folyamatirányítás fermentációknál
Boripar.
Szénsavas borok Pezsgők.
BESZÉLJÜNK A BIOBORRÓL…
Szén-dioxid leválasztás és tárolás Környezetvédelmi technológia az erőművi technológiában.
A tápcsatorna funkciói:
Az egészségügyi informatika jövője Dr. Surján György GYEMSZI Informatikai és rendszerelemzési főigazgatóság EGVE Egészségügyi Napok 2012 Balatonfüred.
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
A szennyvíztisztítás hulladékai
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
HŰTŐKÖZEGEK I. TÁROLÁSI ELŐIRÁSOK RL.
Elválasztástechnika2011Eke Zsuzsanna Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium Elválasztástechnika kv1n1lv1.
A szén és vegyületei.
Ásványokhoz és kőzetekhez köthető környezeti károk.
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
ÖSSZEGOGLALÁS KEVERÉKEK OLDATOK ELEGYEK.
Kísérleti eredmények Kisérleti szőlészet de Saint Sardos Agrárkamara Tarn et Garonne.
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
Borkészítési protokollok
Gyakorlati képzés: Genetikai variációk igazolása PCR segítségével.
Tények, érvek és félelmek a gázok használatában
A Föld vízkészlete.
CUKORNÁD.
Kőolaj és Földgáz Kazinczy Alexandra 10.a.
Koaguláció.
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
Avagy 10 perces szerszámcsere.  Manapság a fogyasztók elvárják, hogy a termékekhez megfelelő minőségben, mennyiségben, árban, időben jussanak hozzá.
Agrár-környezetgazdálkodás Állattenyésztés környezeti hatásai.
Biyovis Egészség Koncepció a napi gyakorlatban A Biyovis összegyűjtötte az Ön számára, a modern tudományt, medicinát, és a múlt tapasztalatát amelyet ötvözött.
Termikus kölcsönhatás
A szennyvíztisztítás hulladékai
Kell ez nekem....? A szén és vegyületei.
TIENS KANGLI.
A minta-előkészítés műveletei
18. AZ ATMOSZFÉRA.
Kémiai reaktorok A reaktorok tervezéséhez és működtetéséhez a reakciók
Előadás másolata:

A leggyakoribb borkészítési technológia elemzése

Fehér bor ZÚZÓ-BOGYÓZÓ GÉP CENTRIFUGA PRÉS STATIKUS MUST SEPRŐ MUST DERÍTÉSE GÖRGŐS ZÚZÓGÉP VÍZSZINTES PRÉS VÁKUUM SZŰRŐ FERMENTÁLÓ FLOTÁCIÓ

Vörös bor FERMENTÁLÓ FÜGGŐLEGES VÍZSZINTES COLOUR ESTRACTION PRÉS ZÚZÓ-BOGYÓZÓ GÉP THERMO VINIFICATION

Vörös és Fehér bor FERMENTÁLÓ FÜGGŐLEGES VÍZSZINTES COLOUR ESTRACTION PRÉS ZÚZÓ-BOGYÓZÓ GÉP THERMO VINIFICATION CENTRIFUGA PRÉS STATIKUS MUST SEPRŐ MUST DERÍTÉSE GÖRGŐS ZÚZÓGÉP VÍZSZINTES PRÉS VÁKUUM SZŰRŐ FERMENTÁLÓ FLOTÁCIÓ

GÖRGŐS ZÚZÓGÉP A szőlők gyengéd zúzása A teljes űrtartalom csökken, a préselt mennyiség nő A szőlőszárak a lében maradnak Hatásfokozó: Antioxidáns => STERISOLFITO (folyékony kénezőszer) => SO 2 => META BYSULPHITE K => Aszkorbinsav Fehér

VÍZSZINTES PRÉS Pneumatikus (vagy mechanikus) szőlő-prés Változó must frakciók a különböző nyomóerőkön Hatásfokozó a préselésben: Antioxidáns => ECOBIOL BLANC (tápláló és antioxidáns) => Aszkorbinsav => GALLOTAN (tannin) Pektolitikus enzim => ZIMOPEC PML (héjjal való érintkezés) Hatásfokozó a mustban: Pektolitikus enzim => ZIMOPEC P110 – P110L (derítés) => ZIMOPEC P120 (derítés) Fehér

ZÚZÓ-BOGYÓZÓ GÉP Szőlőzúzás szőlőszárak szeparálásával (eltávolítással) Kevésbé gyengéd mint a görgős zúzógép A teljes űrtartalom csökken, a préselt mennyiség nő Hatásfokozó : Antioxidáns => STERISOLFITO (folyékony kénezőszer) => SO 2 => META BYSULPHITE K => Aszkorbinsav Fehér

PRÉS Mechanikus szőlő-prés Változó must frakciók a különböző nyomóerőkön Kevésbé gyengéd mint a pneumatikus prés Rövid eljárási idő (héjjal nem érintkező enzim) Hatásfokozó a mustban : Pektolitikus enzim => ZIMOPEC P110 – P110L (derítés) => ZIMOPEC P120 (derítés) Antioxidáns => Aszkorbinsav Fehér

MUST DERÍTÉSE STATIKUS Szilárd szeparálás a tisztaságban történő fermentációhoz Hőmérséklet ellenőrzés a fermentáció indulásának megelőzéséhez A seprű statikus szeparálása Hatásfokozó : Pektolitikus enzim => ZIMOPEC P110 – P110L (derítés) => ZIMOPEC P120 (derítés) Deritőszerek => XILES 40 +ISTANT GEL 45 => E-BENTHON EXTRA – PENTAGEL => ALPHA CASEINATE + CASEO SOL+ => CASEO PLUS Allergenmentes derítőszerek => P-STAR => P-PLUS Fehér

MUST DERÍTÉSE FLOTÁCIÓ Szilárd szeparálás a tisztaságban történő fermentációhoz Fehér

MUST DERÍTÉSE FLOTÁCIÓ Szilárd szeparálás a tisztaságban történő fermentációhoz Hatásfokozó : Pektolitikus enzim => ZIMOPEC P110 – P110L (derítés) => ZIMOPEC P120 (derítés) Derítőszerek => XILES 40 +ISTANT GEL 45 => E-BENTHON SUPER Fehér

MUST SEPRŐ CENTRIFUGA Szilárd koncentráció, lé visszanyerése Fehér

MUST SEPRŐ VÁKUUM SZŰRŐ Szilárd koncentráció, lé visszanyerése Hatásfokozó a vákuum szűrőben : Pre-coat => PRECOAT SV Perlit => DIACEL Fehér

ZÚZÓ-BOGYÓZÓ GÉP Szőlőzúzás szőlőszárak szeparálásával (eltávolítással) Kevésbé gyengéd mint a görgős zúzógép A teljes űrtartalom csökken, a préselt mennyiség nő Hatásfokozó: Antioxidáns => STERISOLFITO (folyékony kénezőszer) => SO 2 => META BYSULPHITE K => Aszkorbinsav Vörös

FÜGGŐLEGES FERMENTÁLÓ Szín kinyerés A fermentáció kezdete, a szőlőhéjjal történő érintkezéssel A lé és a héjak rendszeres keverése, a szín és a tannin kinyerésének megkönnyítéséhez A tervezett automatikus ürítés a kiszámolt érintkezési idő után Hatásfokozó az elő-fermentálóban : Szín kinyerés (enzim) => ZIMOPEC PX1-PXL Szín stabilizáló => CROMOFIX, CROMOFIX LQ (tannin) => CROMOX (tannin keverék) => ECOBIOL ROUGE (élesztő származék) Tápanyagok => ACTIBIOL (ásványi) => ECOBIOL (ásványi-szerves) => ECOBIOL Pied de Cuve (szerves) Vörös Élesztők => BLASTOSEL Grand Cru, VS, Delta

VÍZSZINTES FERMENTÁLÓ Szín kinyerés A fermentáció kezdete, a szőlőhéjjal történő érintkezéssel A lé és a héjak rendszeres keverése, a szín és a tannin kinyerésének megkönnyítéséhez A tervezett automatikus ürítés a kiszámolt érintkezési idő után Hatásfokozó az elő-fermentációban : Színkinyerés (enzim) => ZIMOPEC PX1-PXL Szín stabilizáló => CROMOFIX, CROMOFIX LQ (tannin) => CROMOX (tannin keverék) => ECOBIOL ROUGE (élesztő származék) Tápanyagok => ACTIBIOL (ásványi) => ECOBIOL (ásványi-szerves) => ECOBIOL Pied de Cuve (szerves) Élesztők => BLASTOSEL Grand Cru, VS, Delta Vörös

THERMO VINIFICATION Szín kinyerés Gyorsított (gyorsabb) eljárás A lé és a héjak el vannak különítve, és ki vannak téve más termikus sokknak, mint a vákuum alatti állapotban Sejtek robbanása, szín kibocsátása Nagy mennyiségű seprő, “szőlő lekvár” keletkezése Hatásfokozó az elő-fermentációban : Színkinyerés (enzim) => ZIMOPEC PML => ZIMOPEC PX1-PXL Vörös

PRÉS Mechanikus szőlőprés A szilárd részek eltávolítása a folyadékból Fermentáció folyamatban (nem a thermo V-nél) Vörös

FERMENTÁLÓ Fermentáció tisztaságban Cukor alkohollá való átalakulása Az aromatikus profíl elődjének generálása Hatásfokozó a fermentációban : Tápanyagok => ACTIBIOL (ásványi) => ECOBIOL (ásványi-szerves) => ECOBIOL Pied de Cuve (szerves) Élesztők => BLASTOSEL FR95, VS, Delta, K Derítőszerek => E-BENTHON EXTRA – PENTAGEL => ALPHA CASEINATE + CASEO SOL+ => CASEO CELL Allergénmentes derítőszerek => P-CELL Fehér

FERMENTÁLÓ A fermentáció beteljesülése Cukor alkohollá való átalakulása A szín stabilizálás Hatásfokozó a fermentációban (thermo V-nél) : Derítés (enzim) => ZIMOPEC PML => ZIMOPEC P120 – P110L Szín stabilizáló => CROMOFIX (tannin) => CROMOX (tannin keverék) => ECOBIOL ROUGE (élesztő származék) Tápanyagok => ACTIBIOL (ásványi) => ECOBIOL (ásványi-szerves) => ECOBIOL Pied de Cuve (szerves) Élesztők => BLASTOSEL Grand Cru, VS, Delta Vörös

TÁROLÁS DERÍTÉS FEJLŐDÉS BORKŐ STABILIZÁLÁSA LAPSZŰRŐK CROSS FLOW STATIKUS CROSS FLOW SZŰRŐ DINAMIKUS GYERTYA

TÁROLÁS DERÍTÉS A végső borkészítés kezdete Különböző protokollok, a különböző végcéloknak megfelelően Hatásfokozó a derítésben : Derítőszerek => E-BENTHON EXTRA – PENTAGEL => ALPHA CASEINATE + CASEO SOL+ => CASEO STAR, CASEO PLUS Allergénmentes Derítőszerek => P-FLOW, P-FRESH, P-GREEN Malolaktikus fermentáció => MALICA (bacteria O.oeii) => ECOBIOL FML (tápláló) Beállítás => TETRACOMPLEX (savcsökkentés) => CARBONE SUPERATTIVO CP (szén) => Egyebek Borvirágosodást gátló => PENNY (tabletták, allil izotiocianáttal) Fehér

TÁROLÁS DERÍTÉS A borkészítés utolsó fázisának kezdete Különböző protokollok, a különböző végcéloknak megfelelően Hatásfokozó a derítésben : Derítőszerek => E-BENTHON EXTRA – PENTAGEL => OVOCLAR (tojásfehérje) Allergénmentes derítőszerek => P-FLOW, P-GREEN Malolaktikus fermentació => MALICA (bacteria O.oeii) => ECOBIOL FML (tápláló) Beállítás => TETRACOMPLEX (savcsökkentő) => Egyebek Borvirágosodást gátló => PENNY (tabletták, allil izotiocianáttal) Vörös

CROSS FLOW - KOVASFÖLD SZŰRŐ Hatásfokozó a kovaföld szűrőhöz: Alap réteg => DRENOPOR S, M => HYDROPOR Perlit => DIAPERL kovaföld => DIACEL

BORKŐ STABILIZÁLÁSA STATIKUS A felesleges borkő ionok kiválasztása Statikus hűtés (0°C alatt) néhány napig Kristályok képződése és süllyedés Kristályosító szerek=> CRISTAL CREMOR (keverék)

BORKŐ STABILIZÁLÁSA DINAMIKUS A felesleges borkő ionok kiválasztása Gyorshűtés (0°C alatt) és kristályosító-magok injektálása A kristályok azonnali szeparálása

SZŰRŐLAP CROSS FLOW SZŰRŐGYERTYA A kristályok szeparálása

VÉGTERMÉK TÁROLÁS BOR FEJLŐDÉSE CROSS FLOW PASZTŐRIZÁLÁS LAPSZŰRŐ AUTOMATIKUS GYERTYA HIDEG STABILIZÁLÁS VÉGTERMÉK GYERTYA GYERTYA HIDEG STABILIZÁLÁS MÁSODIK FERMENTÁCIÓ

TÁROLÁS BOR FEJLŐDÉSE A bor végső stílusának kialakítása Hatásfokozó fejlődés közben : Organoleptikus fejlődés (tanninok) => QUERCUS => QUERCUS ELEVAGE => QUERCUS LP Mannoprotein alapú termékek => ECOBIOL ELEVAGE Mannoprotein kiszabadítás => ZIMOPEC MPX (szűrhetőség javítása)

MÁSODIK FERMENTÁCIÓ Az alapbor átalakítása a végső, habzó termékké Cukor és válogatott élesztő hozzáadása, második fermentáció zárt tárolóban Második fermentáció a palackban => Champenois vagy Klasszikus módszer Második fermentáció egy autoklávban => Charmat módszer Hatásfokozó a második fermentáció közben : Tápanyagok => ECOBIOL PERLAGE Speciális élesztő => BLASTOSEL K, DELTA, VS

LAPSZŰRŐ CROSS FLOW GYERTYA

állnak a palackozáshoz BOR ELŐKÉSZÍTÉSE A PALACKOZÁS ELŐTT A borok majdnem készen állnak a palackozáshoz Majdnem…………. A végső borkezelés! Antioxidáns => FERROBLOCK (keverék) Tartósítószer=> SORBENOL (Kálium-szorbát) Metaborkősav => METACREMOR 40+ Gumiarabikum => DRY GUM => READY GUM L => READY GUM 20

AUTOMATIKUS GYERTYÁS HIDEG STABILIZÁLÁS Oenofil PASZTŐRIZÁLÁS GYERTYÁS HIDEG STABILIZÁLÁS

VÉGSŐ TERMÉK

Az eljárás SZŐLŐ MUST FERMENTÁCIÓ FEJLŐDÉS BOR