Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Advertisements

Megvalósíthatósági Terv ellenőrző kérdései
Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás
Teljesítménytervezés
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás
Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás
„Piacgazdálkodás a szálláshely szolgáltatásban” – Értékesítés -
2. Piaci gazdálkodás a szálláshely szolgáltatásban
Idegenforgalmi statisztika
Alapvető digitális logikai áramkörök
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Gépelemek II. előadás 6-7.hét
Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás
Adatbázisrendszerek elméleti alapjai 6. előadás
Adatbázisrendszerek elméleti alapjai 5. előadás
Programozási alapismeretek 7. előadás. ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 7. előadás2/  Sorozatszámítás.
Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás
Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás
Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás
Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás
Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás
Máté: Orvosi képfeldolgozás10. előadás1 Több kompartmentes modell, pl.: Lineáris tagok. Pl. k 32 jelentése: a 3-ba a 2-ből jutó tracer mennyisége lineárisan.
EKG kapuzott (ECG gated) szív vizsgálat
Máté: Orvosi képfeldolgozás1. előadás1. Máté: Orvosi képfeldolgozás1. előadás2 A leképezés fizikai alapjai Fény, fénykép, mikroszkóp Röntgen sugárzás.
Máté: Orvosi képfeldolgozás3. előadás1 Torzítás. Máté: Orvosi képfeldolgozás3. előadás2 A tárgy nagyítása A forrás nagyítása forrás tárgy kép A tárgy.
Szállodagazdálkodás és vezetés I (2007 ősz)
Szállodagazdálkodás és vezetés I
Szállodagazdálkodás és vezetés I
Szállodavezetés és gazdálkodás I. „Szállodák tevékenységei”
Szállodák eredmény kimutatásának mutatószámai
Dr. L. Juhasz PhD 1 Szállodagazdálkodás és vezetés I. gyakorlat 7 Október 30 Alap tábla elkészítése 14 oszlop fejléc 4 sor nap * szoba = eladható szoba.
előadás1 “A közgazdasági gondolkodás alapjai” 10. kiadás Írta: Paul Heyne, Peter Boettke, és David Prychitko.
előadás1 “A közgazdasági gondolkodás alapjai” 10. kiadás Írta: Paul Heyne, Peter Boettke, és David Prychitko.
Fuzzy halmazok. 4. előadás2 3 4 Egy hagyományos halmazEgy Fuzzy halmaz.
Adatbázisrendszerek elméleti alapjai 7. előadás
Eredménykimutatás 8. feladat (479. o.)
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Kvantitatív módszerek
Költséghatékonyság a XXI. századi vállalatirányításban
Ipari katasztrófák nyomában 4. előadás1 A szervezettség.
Ipari katasztrófák5. előadás1 Eseménykivizsgálás.
Kockázatelemzés (PSA)
Ipari katasztrófák nyomában 4. előadás1 Kezdeti események Feladat: egy valószínűségi modell felállítása, amelyből megbecsülhető a kezdeti esemény valószínűsége;
Példák Egy berendezés meghibásodását vizsgáljuk, azonos T időközök alatt. A meghibásodások száma: n 1,n 2,...,n N. Milyen modell használható? Példa: Egy.
Turizmus gazdaságtan 4.. Szálláshely-statisztikai megfigyelések Előny Helyettesítheti a határstatisztikai megfigyeléseket (részben) Legtöbb országban.
Turizmus gazdaságtan 3..
IV. Terjeszkedés.
Máté: Orvosi képfeldolgozás6. előadás1 tüdő lép máj Szívizom perfúzió (vérátfolyás) bal kamra jobb kamra A bal kamrai szívizom vérellátásának megítélését.
Utazás Kiállítás 2013 Szállodahatékonyság CSORDÁS IMRE Ügyvezető igazgató Accent Hotel Management Kft.
Bevezetés az informatikába Farkas János, Barna Róbert
Bevezetés az informatikába 1. előadás
Kvantitatív módszerek
Osztott adatbázisok.  Gyors ismétlés: teljes redukáló  Teljes redukáló költsége  Természetes összekapcsolások vetítése  Természetes összekapcsolások.
Máté: Orvosi képfeldolgozás10. előadás1 Két kompartmentes modell F = F(t) C A (t)(artériás koncentráció) (flow) k 12 k sejt közötti tér 2. sejten.
Máté: Orvosi képfeldolgozás8. előadás1 Kondenzált képek Transzport folyamat, pl. mukocilliáris klírensz (a légcső tisztulása). ROI kondenzált kép F 1 F.
Üreges mérőhely üreg kristály PMT Nincs kollimátor!
Barna Róbert KE GTK Informatika Tanszék Pénzügyi feladatok VBA támogatása 7. előadás.
Barna Róbert KE GTK Informatika Tanszék Pénzügyi feladatok VBA támogatása 8. előadás.
Barna Róbert KE GTK Informatika Tanszék Pénzügyi feladatok VBA támogatása 5. előadás.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Máté: Orvosi képfeldolgozás5. előadás1 Mozgó detektor: előnyHátrány állójó időbeli felbontás nincs (rossz) térbeli felbontás mozgójó térbeli felbontás.
Máté: Orvosi képfeldolgozás12. előadás1 Regisztrációs probléma Geometriai viszony meghatározása képek között. Megnevezései: kép regisztráció (image registration),
Máté: Orvosi képfeldolgozás5. előadás1 yy xx Linearitás kalibráció: Ismert geometriájú rács leképezése. Az egyes rácspontok képe nem az elméletileg.
Master of Arts International Hotel Management „ Management” :01 1 Dr. Juhász László PhD.
Dr. Bienerth Gusztáv prezentációja 2016.december 12.
Turisztikai fejlesztési lehetőségek a programozási időszakban
TURISZTIKAI SZEZONÉRTÉKELÉS
Szállodák eredmény kimutatásai és mutatószámai
Előadás másolata:

Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás Szállodai ügyvitel és gazdálkodás; operatív elszámoltatás, szállodai mutatók Versenyelemzés a szállodaiparban 10. előadás

Szállodai ügyvitel szállodai üzem- és munkaszervezés ügyvitel szervezési tevékenységek szabályozásoknak való megfelelés (gazdasági- jogi környezet) zökkenőmentes, eredményes tevékenység folyamatos alkalmazkodás a környezet változásaihoz 10. előadás

Az ügyvitellel szemben támasztott követelmények szobarendelések, foglaltság naprakész nyilvántartása az igénybevett szolgáltatások és a szobaár naprakész terhelése bizonylatok szabályszerű kiállítása, feldolgozása és ellenőrzése főkönyvi könyvelés részére szükséges adatok szolgáltatása statisztikai és egyéb operatív adatszolgáltatás 10. előadás

Ügyvitel szervezési feladatok jogi szabályozók alapján készült SzMSz belső szabályzatok munkafolyamatok összessége 10. előadás

Az operatív elszámoltatás előkészítő munkafolyamatai földszinti munkafolyamatok recepció ügyvitele szobarendelések vendégfogadás emeleti munkaszervezés ellátás ügyvitelszervezése egyéb szolgáltatások ügyvitelszervezése 10. előadás

Az operatív elszámoltatás szakaszai számlázás hotel-journal (szállodai naplózó) bizonylatok belső ellenőrzése bizonylatok feldolgozása jelentések, összesítések, statisztikai kimutatások készítése bevétel elszámolás kintlévőségek pénzügyi rendezése 10. előadás

A journal tevékenység jellemzői üzemszervezés, gépesítettség árbevételi számlák kontrollja fogyasztások terhelésének napi kontrollja szobaár belső bontásának elkészítése szobahasználat díja reggeli költsége szobaárban foglalt szolgáltatás díja idegenforgalmi adó 10. előadás

Statisztikai adatszolgáltatás szobaszámlák csoportosítása: készpénzes (forint, valuta-valutanemenként) hitelkártya (típusonként) folyószámlás (megrendelő adatai, szolgáltatások díjai) megrendelő (nemzetiségi statisztika) egyéni – csoportvendég utazási iroda (belföldi, külföldi) 10. előadás

Az operatív elszámoltatás szerepe törvényi előírásoknak való megfelelés döntésekhez szükséges információk összesítése forgalomnövelés költség-, munkaerő-gazdálkodás szálláshely piaci helyzete, szerepe elemzési módszerek megválasztása 10. előadás

A foglaltság ellenőrzésének módszere hatékonyság vizsgálata piaci helyzet alakulása turisztikai szezonok jellege source of business (eredet) complimentary (free) 10. előadás

Belső statisztikák átlagár REVPAR szoba-foglaltság férőhely-kihasználtság Yield-mutató (bevétel-kihasználtság) egy kétágyas szobára jutó vendégszám átlagos tartózkodási idő szobarendelések és lemondások aránya „no-show” ráta egy főre jutó költés egy vendégnapra jutó költés vendégtartozások kiegyenlítési határideje 10. előadás

Egy értékesített szoba-éjszakára jutó bevétel (Ft/szoba) Átlagár Egy értékesített szoba-éjszakára jutó bevétel (Ft/szoba) bevétel kiadott szobák száma 10. előadás

bevétel kiadható szobák száma REVPAR Revenue per Available Room Egy kiadható szobára jutó bevétel. (Ft/szoba) bevétel kiadható szobák száma 10. előadás

Szoba-kapacitás kihasználtság A vizsgált időszakban kiadott szobák aránya a maximálisan kiadhatóhoz viszonyítva. (%) kiadott szobák száma kiadható szobák száma 10. előadás

Férőhely-kapacitás kihasználtság A vizsgált időszakban kiadott férőhelyek (ágyak) aránya a maximálisan kiadhatóhoz viszonyítva. (%) kiadott férőhelyek száma kiadható férőhelyek száma 10. előadás

Yield-mutató bevétel-kapacitás kihasználtság A vizsgált időszakban elért bevétel aránya a lehetséges (elérhető) bevételhez viszonyítva. (%) elért bevétel lehetséges (elérhető) bevétel 10. előadás

Egy kiadott szobára jutó vendégszám Megmutatja, hogy a vizsgált időszak alatt kiadott szobákat jellemzően hány vendég vette igénybe, értéke általában 1 és 2 között van. (fő) kiadott férőhelyek száma (vendégéjszakák száma) kiadott szobák száma 10. előadás

Átlagos tartózkodási idő A szállodában megszálló vendégek (új vendég-érkezések) által igénybevett vendégéjszakák száma átlagosan. (nap) vendégéjszakák száma (kiadott férőhelyek száma) vendégek száma (új vendég-érkezések száma) 10. előadás

Egy vendégre jutó bevétel Egy vendég ott-tartózkodási ideje alatti átlagos költését mutatja meg. (Ft/fő) elért bevétel vendégek száma (új vendég-érkezések száma) 10. előadás

Egy vendégnapra jutó bevétel Megmutatja, hogy a vendégek átlagosan mennyit költenek el egy éjszaka igénybevételére. (Ft/fő/nap) elért bevétel vendégnapok száma 10. előadás

Elért nettó bevétel (EFt) Feladat Egy vizsgált szálloda szobatípusai és szobaszámai az alábbi összesítésben olvasható: Szobák Szobaszám Kiadott szoba Elért nettó bevétel (EFt) twin 35/2 8 620 190 062 double 70/2 17 718 434 084 suit 4/2 915 112 135 Összesen 109 27 253 736 282 Az adatok a vizsgált időszakra vonatkoznak, amelynek hossza 365 nap. A szállodában megfordult 16 563 vendég (új vendég-érkezések száma) ott-tartózkodása során 48 032 vendégéjszakát regisztráltak. 10. előadás

Kérdések Számítsa ki az átlagos szobakihasználtságot, az átlagos férőhely-kihasználtságot, az kiadott kétágyas szobára jutó vendégek számát, a vendégek átlagos tartózkodási idejét, a szálloda által érvényesített átlagárat szobatípusonként és átlagosan, a szálloda REVPAR-ját szobatípusonként és átlagosan, az egy vendégre jutó szoba-árbevételt és az egy vendégéjszakára jutó szoba-árbevételt! 10. előadás

Megoldás Kiadható szobák száma 109 × 365 = 39 785 db Szoba kihasználtság (27 253 / 39 785) × 100 = 68,5 % Kiadható férőhelyek száma 39 785 × 2 = 79 570 db Férőhely kihasználtság (48 032 / 79 570) × 100 = 60,4 % Egy kiadott kétágyas szobára jutó vendégek száma 48 032 / 27 253 = 1,76 fő Átlagos tartózkodási idő 48 032 / 16 563 = 2,9 nap Szállodai átlagár 736 282 / 27 253 = 27 017 Ft/szoba Átlagos REVPAR 736 282 / 39 785 = 18 507 Ft/szoba vendégek átlagos költése 736 282 / 16 563 = 44 454 Ft/fő vendégek átlagos napi költése 44 454 / 2,9 = 15 329 Ft/fő/nap 10. előadás

Versenyelemzés a szállodaiparban 10. előadás

Definíciók a nemzetközi gyakorlatban Fair share Market share Average rate REVPAR Revenue per Available Room MPI Market Penetration Index ARI Average Rate Index RGI Revenue Generation Index 10. előadás

a vizsgált szállodák kiadható szobáinak száma összesen Fair share A versenykörnyezet egy, kiválasztott szállodájának piaci megoszlását jelenti a kiadható (a vendégek által igénybe vehető) szobák szerint. (%) kiadható szobák száma a vizsgált szállodák kiadható szobáinak száma összesen 10. előadás

a vizsgált szállodák kiadott szobáinak száma összesen Market share A versenykörnyezet egy, kiválasztott szállodájának piaci részesedését jelenti a kiadott (a vendégek által igénybe vett) szobák szerint. (%) kiadott szobák száma a vizsgált szállodák kiadott szobáinak száma összesen 10. előadás

Average rate A versenykörnyezet egy, kiválasztott szállodájának érvényesített átlagárát jelenti, azaz az egy értékesített szobaéjszakára jutó bevételt. (Ft/szoba) szoba árbevétel kiadott szobák száma 10. előadás

REVPAR A versenykörnyezet egy, kiválasztott szállodájának átlagárát jelenti, azaz az egy kiadható szobára (értékesíthető szobaéjszakára) jutó bevételt. (Ft/szoba) szoba árbevétel kiadható szobák száma 10. előadás

MPI Azt mutatja meg, hogy a vizsgálatba bevont szállodáknak hogyan alakultak a foglaltsági adatai a versenykörnyezet átlagához viszonyítva. Market share (piaci részesedés) Fair share (piaci megoszlás) egy szálloda foglaltsága a versenykörnyezet átlagfoglaltsága 10. előadás

a vizsgált szállodák átlagárainak számtani közepe ARI Azt mutatja meg, hogy a vizsgálatba bevont szállodáknak hogyan alakultak az érvényesített átlagárai a versenykörnyezet átlagához viszonyítva. egy szálloda átlagára a vizsgált szállodák átlagárainak számtani közepe 10. előadás

RGI Azt mutatja meg, hogy a vizsgálatba bevont szállodáknak hogyan alakultak a REVPAR-jai a versenykörnyezet átlagos REVPAR-jához viszonyítva. egy szálloda REVPAR-ja a vizsgált szállodák REVPAR-jainak számtani közepe 10. előadás

Adatgyűjtés a versenytársaktól (adatcsere) az elmúlt időszakról kiadható szobák száma kiadott szobák száma átlagár jövőbeni eseményekről telt házas időszak, Phaser riport 10. előadás

Adatfeldolgozás Havi összehasonlításban Éves összehasonlításban (ua.) foglaltság átlagár REVPAR MPI – ARI – RGI Éves összehasonlításban (ua.) Trend-elemzés foglaltsági index 12 hónap átlagában átlagár index 12 hónap átlagában REVPAR index 12 hónap átlagában Piaci pozícionálás 10. előadás

Előnyök A piaci stratégia pontosabb meghatározása Ároptimalizálás Precízebb előrejelzés Magasabb bevétel 10. előadás

Fair share számítása „A” fair share (260 / 800) × 100 = 32,5 % … Megne-vezés „A” hotel „B” hotel „C” hotel Összesen / átlagosan Kiadható szobák 260 186 354 800 Fair share 32,5 23,3 44,3 100,0 „A” fair share (260 / 800) × 100 = 32,5 % … 10. előadás

Market share számítása Megne-vezés „A” hotel „B” hotel „C” hotel Összesen / átlagosan Kiadott szobák 169 101 177 447 Market share 37,8 22,5 39,7 100,0 „A” market share (169 / 447) × 100 = 37,8 % … 10. előadás

MPI számítása (1) „A” MPI 37,8 / 32,5 = 1,16 … Megne- vezés „A” hotel „B” hotel „C” hotel Összesen / átlagosan Fair share 32,5 23,3 44,3 100,0 Market share 37,8 22,5 39,7 MPI 1,16 0,97 0,90 1,00 „A” MPI 37,8 / 32,5 = 1,16 … 10. előadás

MPI számítása (2) Megnevezés „A” hotel „B” hotel „C” hotel Összesen / átlagosan Kiadható szobák 260 186 354 800 Kiadott szobák 169 101 177 447 Szobafoglaltság 65,0 54,2 50,1 55,9 MPI 1,16 0,97 0,90 1,00 „A” szobafoglaltság (169 / 260) × 100 = 65,0 % Átlagos szobafoglaltság (447 / 800 ) ×100 = 55,9 % „A” MPI 65,0 / 55,9 = 1,16 10. előadás

ARI számítása Megne-vezés „A” hotel „B” hotel „C” hotel Összesen / átlagosan Kiadott szobák 169 101 177 447 Elért bevétel 2 644 343 1 800 805 3 326 806 7 771 954 Átlagár 15 647 17 863 18 758 17 380 ARI 0,90 1,03 1,08 1,00 „A” átlagár 2 644 343 / 169 = 15 647 Ft/szoba Versenykörnyezet átlagára 7 771 954 / 447 = 17 380 Ft/szoba „A” ARI 15 647 / 17 380 = 0,90 10. előadás

RGI számítása Megne-vezés „A” hotel „B” hotel „C” hotel Összesen / átlagosan Kiadható szobák 260 186 354 800 Elért bevétel 2 644 343 1 800 805 3 326 806 7 771 954 REVPAR 10 171 9 682 9 398 9 808 RGI 1,05 1,00 0,97 „A” REVPAR 2 644 343 / 260 = 10 171 Ft/szoba Átlagos REVPAR 7 771 954 / 800 = 9 808 Ft/szoba „A” RGI 10 171 / 9 808 = 1,05 10. előadás

Értékelés a kiszámított indexek segítségével „B” „C” MPI 1,16 0,97 0,90 ARI 1,03 1,08 RGI 1,05 1,00 A szállodák egymáshoz mért tulajdonságaik és teljesítményeik alapján az „A” szálloda üzemeltetése tekinthető a legjobbnak. 10. előadás

10. előadás

10. előadás

Köszönöm megtisztelő figyelmüket, viszontlátásra! 10. előadás