EGYENLETES MOZGÁS.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energia, Munka, Teljesítmény Hatásfok
Advertisements

Vigyázz ha jön a vonat! AVAGY MOZGÁSOK.
A gyorsulás fogalma.
a sebesség mértékegysége
II. Fejezet A testek mozgása
11. évfolyam Rezgések és hullámok
a terület meghatározása
VÁLTOZÓ MOZGÁS.
Egyenletes körmozgás.
Gyakorló feladatok A testek mozgása.
A testek mozgása.
Környezeti és Műszaki Áramlástan I.
Az egyenes vonalú egyenletes mozgás
Elektromos ellenállás
MOZGÁSÁLLAPOT-VÁLTOZÁS TEHETETLENSÉG,
KINEMATIKA.
Munkavégzés fajtái Szellemi munka Fizikai munka.
Összefoglalás 7. osztály
Testek egyenes vonalú egyenletesen változó mozgása
Elektromos ellenállás
A sűrűség.
KINEMATIKAI FELADATOK
A mozgások leírásával foglalkozik a mozgás okának keresése nélkül
Kinematika Egyenletes mozgások
Newton törvényei.
VÁLTOZÓ SEBESSÉGŰ ÜZEM
: Adós Aladár számláján 2700 dinár tartozás. Elhatározta, a következő naptól a hónap végéig minden nap befizet 150 dinárt, hogy rendezze.
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
Fizika 2. Mozgások Mozgások.
KINEMATIKAI FELADATOK
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
A tömeg.
Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Hogyan mozognak a testek? X_vekt Y_vekt Z_vekt Origó: vonatkoztatási test Helyvektor: r_vekt: r_x, r_y, r_z Nagysága: A test távolsága az origótól, 1m,
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Telefonos feladat A-ból B-n keresztül C-be utaztunk egyenletes sebességgel. Indulás után 10 perccel megtettük az AB távolság harmadát. B után 24 km-rel.
Az egyenes vonalú egyenletes mozgás
Az anyag néhány tulajdonsága, kölcsönhatások
A dinamika alapjai III. fejezet
Az erő.
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Felvételi feladatok 8. osztályosok számára
Kör és forgó mozgás.
Nyomás, nyomóerő és nyomott felület kiszámítása
TÉMAZÁRÓ ÖSSZEFOGLALÁS
Haladó mozgások A hely és a mozgás viszonylagos. A testek helyét, mozgását valamilyen vonatkoztatási ponthoz, vonatkoztatási rendszerhez képest adjuk meg,
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
A dinamika alapjai - Összefoglalás
Munka.
Egyenes vonalú mozgások
Pontszerű test – kiterjedt test
2. előadás.
Haladó mozgások Alapfogalmak:
Erőhatás, erő -Az erő fogalma-.
AZ ERŐ HATÁSÁRA AZ ERŐ HATÁSÁRA
Energia, munka, teljesítmény
A NEHÉZSÉGI ÉS A NEWTON-FÉLE GRAVITÁCIÓS ERŐTÖRVÉNY
Munka, energia teljesítmény.
Amikor egy test helye, vagy helyzete egy vonatkoztatási rendszerben megváltozik, akkor ez a test ebben a vonatkoztatási rendszerben mozog. Körmozgás Összetett.
1.Mi a tehetetlenség? 2.Fogalmazd meg a Newton I. törvényét! 3.Írj legalább három különböző példát a testek tehetetlenségére! 4.Két test közül melyiknek.
A testek mozgása. 1)Milyen mozgást végez az a jármű, amelyik egyenlő idők alatt egyenlő utakat tesz meg? egyenlő idők alatt egyre nagyobb utakat tesz.
Hely, idő, haladó mozgások (sebesség, gyorsulás) Térben és időben élünk. A tér és idő végtelen, nincs kezdete és vége. Minden tárgy, esemény, vagy jelenség.
AZ ERŐ HATÁSÁRA -mozgásállapot-változás -alakváltozás -forgás TÖRTÉNHET. AZ ERŐ HATÁSÁRA Készítette: Farkas Andor.
óra Algebra
Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test?
Munka Egyszerűbben: az erő (vektor!) és az elmozdulás (vektor!) skalárszorzata (matematika)
11. évfolyam Rezgések és hullámok
a sebesség mértékegysége
Előadás másolata:

EGYENLETES MOZGÁS

Mikola csőben a buborék hogyan mozog?

Mért adatok Eltelt idő (s) 1 2 3 4 5 Megtett út (cm) 7 14 21 28 35

egyenes vonalú egyenletes mozgást végzett. Eltelt idő(s) 1. 2. 3. 4. 5. Megtett út(cm) 7 (Minden másodpercben 7cm utat tette meg.) A buborék adott időközök alatt mindig ugyanakkora hosszúságú utakat tett meg, vagyis egyenes vonalú egyenletes mozgást végzett.

Mért adatok Eltelt idő (s) 1 2 3 4 5 Megtett út (cm) 7 14 21 28 35 ? 7:1 14:2 21:3 28:4 35:5 A megtett út és az eltelt idő hányadosa mindig 7, azaz mindig ugyanakkora.

A mért fizikai mennyiségek Jel Mértékegység Megtett út s m (méter) Eltelt idő t s (szekundum) Fizikai mennyiség Jel Mértékegység Ha megtett utat osztjuk az eltelt idővel akkor a hányados állandó, ez az állandó a SEBESSÉG.

Mi a sebesség? Olyan fizikai mennyiség, amely a test által megtett út és az út megtételéhez szükséges idő hányadosát határozza meg.

Más használatos mértékegységek: Más használatos mértékegységek: Fizikai mennyiség Jel Alapmértékegység Út s m (méter) Idő t s (szekundum) Sebesség v m/s (méter per szekundum) Fizikai mennyiség Jel Alapmértékegység Út s m (méter) Idő t s (szekundum) Más használatos mértékegységek: Út: mm, cm, dm, km, mérföld, … Idő: min, h, nap, év, … Sebesség: m/min, km/s, cm/h, cm/s, … Más használatos mértékegységek: Út: Idő: Sebesség:

Adj nevet a halmazoknak és kösd össze őket! Fizikai mennyiségek jele neve mértékegysége kiszámítása s v t m (méter) m/s(méter/szekundum) s(szekundum) idő út sebesség s/t v•t s/v

A sebesség mértékegységei Az alap mértékegysége m/s, azonban más mértékegységeket is használunk: autók esetében km/h-t: 1 m/s= 3,6 km/h hajóknál a csomót: 1 csomó= 0,51 m/s repülőgépeknél a Mach számot: 1 Ma= 340m/s

Háromszor több idő alatt Állandó sebességgel szaladsz a testnevelés órán. Háromszor több kört mennyi idő alatt teszed meg? Ha a sebesség állandó, akkor az út és az idő között ___________arányosság van. Háromszor több idő alatt egyenes v= s / t (hányadosuk állandó)

Fele akkora idő, mint a társadnak A maratoni futóversenyen, ha te kétszer nagyobb sebességgel szalad, mint a társad akkor mennyi idő szükséges az út megtételéhez? Ha az út állandó, akkor a sebesség és az idő között ___________arányosság van. Fele akkora idő, mint a társadnak fordított s= v • t (szorzatuk állandó)

Kétszer nagyobb a sebessége A Cooper teszt alkalmával, aki kétszer több kört fut le a testnevelés órán, mint a társa, annak milyen a sebessége? Ha az idő állandó, akkor az út és a sebesség között ___________arányosság van. Kétszer nagyobb a sebessége egyenes t= s / v (hányadosuk állandó)

Töltsd ki a táblázatot az egyenletes mozgást végző test adataival! Út(m) 120 200 280 Idő(s) 7 8 10 Út(m) 120 200 280 320 400 Idő(s) 3 5 7 8 10 Mit kell tudni a táblázat adatairól? …………………………………………………………………. -Út és az idő egymással egyenesen arányos -Két mennyiség hányadosa állandó, azaz 40 m/s -A test sebessége 40 m/s -…….

BŰVÖS HÁROMSZÖG s v t

Hogyan változott a kerékpáros sebessége, ha ugyanazt az utat fele idő alatt tette meg? sebessége kétszeresére nőtt által megtett út, ha ugyanazon sebességgel kétszer annyi ideig mozgott? megtett út is kétszeres lett -mozgás ideje, ha ugyanazt az utat kétszer nagyobb sebességgel tette meg? idő a felére csökkent

Mozgások ábrázolása koordináta-rendszerben s (cm) Idő(S) 1.Út(cm) 2.Út(cm) 3.út(cm) Melyik mozgott a leggyorsabban? Melyik volt a legmeredekebb grafikon? Vagyis a nagyobb sebességgel haladó testnek a grafikonja meredekebb. t (s)

Mozgások ábrázolása koordináta rendszerben Mit ábrázolunk a tengelyeken? Melyik mozgott a leggyorsabban? Melyik volt a legmeredekebb grafikon? Vagyis a nagyobb sebességgel haladó testnek a grafikonja ……………………... s (cm) 100 a legmeredekebb 2 4 t (s)

Mit értünk azon, hogy egy csiga sebessége 2m/h Mit értünk azon, hogy egy csiga sebessége 2m/h ? Mit értünk azon, hogy egy kerékpáros sebessége 12km/h? Mit értünk azon, hogy a fény sebessége 300000 km/s? A csiga óránként 2 méter utat tesz meg. A kerékpáros óránként 12 kilométer utat tesz meg. A fény másodpercenként 300000 kilométer utat tesz meg.

A hajó a 171 km-es utat 9,5 óra alatt tette meg A hajó a 171 km-es utat 9,5 óra alatt tette meg. Mekkora volt a sebesség? A hajó a 171 km-es utat 9,5 óra alatt tette meg. Mekkora volt a sebesség? s =171 km t = 9,5 h v = ? km/h v = s/t= 171km / 9,5h = 18 km/h

Toronydaruval a terhet 12 s alatt 18 m magasra emelték fel Toronydaruval a terhet 12 s alatt 18 m magasra emelték fel. Mekkora az emelési sebesség? Toronydaruval a terhet 12 s alatt 18 m magasra emelték fel. Mekkora az emelési sebesség? s = 18 m t = 12 s v = ? m/s v = s/t= 18 m / 12 s = 1,5 m/s

A vonat 2,5 óra alatt 180 km-es utat tesz meg. Hány m/s a sebessége? s = 180 km t = 2,5 h v = ? m/s v = s/t= 180 km / 2,5 h = 72 km/h = 20 m/s 1 m/s=3,6 km/h

Az ágyúlövés hangját az ágyú torkolati tüze után 8 másodperc múlva halljuk. Mennyire vagyunk az ágyútól, ha a hang sebessége levegőben 340m/s? Az ágyúlövés hangját az ágyú torkolati tüze után 8 másodperc múlva halljuk. Mennyire vagyunk az ágyútól, ha a hang sebessége levegőben 340m/s? t = 8 s v = 340 m/s s = ? m s = t · v = 8 s · 340 m/s = 2720 m

Mennyi idő alatt futja végig az 500 méteres utat egy gepárd, ha 50 km/h a sebessége? s = 500 m = 0,5 km v = 50 km/h t = ? h t = s/v = 0,5 km / 50 km/h= 0,01 h

Mekkora utat tesz meg fél óra alatt az az egyenletesen mozgó csónak, amelynek sebessége 7 km/h? t = 0,5 h v = 7 km/h s = ? km s = t · v = 0,5 h · 7 km/h = 3,5 km

Önálló feladatok Egyenletesen mozgó hajó 2 óra alatt a 57,6 km-es utat tesz meg. Hány m/s a sebessége? Egyenletesen haladó személyautó sebessége 54 km/h. Mekkora utat tesz meg 45 perc alatt? Egy bogár 5,6 m/s sebességgel repül. Mennyi idő alatt tesz meg 1120 m-t? v = 28,8 km/h = 8 m/s s = 40,5 km t = 200 s