4. TELEPÜLÉSEK KARAKTERE, JELLEGZETESSÉGE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő fejlesztésének ötletpályázata
Advertisements

Turizmuspolitika Turizmus irányítási eszközei: Turizmuspolitika
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
Múcsonyban található irodaépület Ft-ért eladó!
A homokhátsági tanyák természeti környezete IX. ALFÖLD FÓRUM Kecskemét Városháza augusztus 25.
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Természetismeret 5. földrajzi rész - az előző évben tanultuk
Fő tér.
A rómaiak – Aquincum, Contra-aquincum.
Michele Arnaboldi „There are moments in architecture that neary bring one to tears” Tájépítészet, mint a várostervezés eszköze.
Végig a Pozsonyi úton - Újlipótvárostól Angyalföldig
Turizmus a Dél-alföldi régióban
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
Település Településrendszer Településállomány. Nagyvárosok a magyar településrendszerben Készítette: Széplaki Dóra Debrecen, 2013.április 16.
3. A magyar települések arculata, jellegzetessége
6. Lakóterület, beépítési módok
BUDAPEST, MINT VILÁGVÁROS
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Az Urbanizáció És Városaink Tankönyv:
A falvak és a tanyák TK.:85-88.old. Atl.:20-21.old.
Budapest mint világváros
Településhálózatunk a falvak és a tanyák.
A területi politika koncepcionális eszközei Dr. Aubert Antal tanszékvezető, egyetemi docens.
MTA Regionális Kutatások Központja Az államhatárok hatása a városok fejlődésére a Kárpát-medencében Hardi Tamás tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
Térszerkezeti sajátosságok Közép-Kelet-Európában
Értelmezhető-e a Duna innovációs folyosóként? Kovács Péter PhD-hallgató Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskola.
Élménypark és Szórakoztató Központ Európában és Magyarországon
Budapest turisztikai marketingje
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
Budapest turisztikai marketingje
Építészettörténet.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A Miskolc kereskedelmi központjában m2 beépítetlen terület eladó! Ára: €
Miskolc belváros rekonstrukció Káli Sándor polgármester.
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
történelmi integrációi
Készítette: Bujdosó Villő
Települési zöld környezet jellemzése a gazdálkodásért felelős szemével Települési tényezők, melyek a téma művelése szempontjából meghatározóak.
A budapesti zöld-felületek fejlesztési lehetőségei és szabályozási kérdései Tatai Zsombor Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft.
Kávás.
MAGYARORSZÁG FÖLDTANA ÉS TERMÉSZETFÖLDRAJZA
Térkép 2..
Cegléd Prezentáció.
Érsekhalma.
Susann Nordströms Orkester - True Love
BME.-KJK. MTK Második előadás Épületek, építmények munkabiztonsági- és akadálymentességi követelményei I. FÉLÉV 2015.
A NÉPI ÉPÍTÉSZET ÉRTÉKEI
URBANISZTIKA 4 Baracsi Viktória. BEÉPÍTÉSI / KÖRNYEZETALAKÍTÁSI TERV ÉPÜLETEK Meglévő/tervezett épület (jellemző tetőfelülnézet) Jellemző funkció, szintszám.
TFK–ITS–TSZT–TAK–TKR–HÉSZ
Úthálózat fejlesztés, úthierarchia, úttípusok
Településképvédelem2017.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Veresegyház.
A települések általános kérdései
A legősibb települések
Székelykeresztúr Fekvése:
XII. Mátyás Király u. 18. Area 678 m2 Plot 6079 m2 Surroundings
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
A szórvány (magános) település
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
9. TELEPÜLÉSEK.
1. A TÁRSADALMI FÖLDRAJZ TÁRGYA ÉS FELOSZTÁSA.
18. TELEPÜLÉSEK.
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
Előadás másolata:

4. TELEPÜLÉSEK KARAKTERE, JELLEGZETESSÉGE Berczeli Emília adjunktus

Köszönet Köszönettel tartozom az alábbi hallgatóknak, akik tanulmányaik fotóanyagával előadásom elkészítéséhez hozzájárultak: Csernyi Tamás Molnár Márton Hofstadter Tanás Urbán Adrienn Nagy Béla Szabó Csaba Boldán Balázs Horváth Hajnalka Botos Gábor Szabó Levente Csikós Dorottya Gyürei András Csap Viktor Farkas Márton Liszkai József Sztarinka Dávid Varga Zsuzsanna Cselovszky Attila Vadász Viktor Bajmóczy Lilla Anna Zólyomi Orsolya

Karakter Görög szó jelentése: jellem, jelleg Jellem – a lelki-akarati tulajdonságok összessége Jelleg – valaminek a meghatározó sajátossága, tulajdonsága A település esetében a karakter szó a település egészének az érzékelhető megjelenési formáját jelenti.

A települési környezet esztétikuma A települési környezet esztétikumának fogalmán mindazoknak a városépítészeti és építészeti elemeknek az együttes megjelenési formáját értjük, amelyeket térben érzékelve, látványként befogadunk. Vizsgálatunkhoz a települést elemeire bontjuk. - külső természeti környezet - belső települési környezet (élő, élettelen, mozgó, álló elemek) - épített környezet - növényi környezet

Település belső és külső környezete

Település értékei térben, formában és színben egyaránt harmonikusak: heterogén beépítésű házsor egyetlen megmaradt műemléke ugyanis építészeti, de nem környezeti érték a jellegében harmonikus, de nem kiemelkedő építészeti kvalitású házsort azonban minősíthetjük környezeti értéknek esztétikai kritériumok elemei: terek formája, aránya, kapcsolódásai, az utcák vonalvezetése, légtérarányai, beépítési konfigurációi, homlokzatok, anyagok, színek, parkok, fasorok kisarchitektúra elemei: kereskedelmi pavilonok, az árudák, a forgalom és közlekedés sokféle építménye (felszíni metrócsarnokok és lejáratok, várók, esőtetők, aluljárók stb.) a telefonfülkék, az utcai illemhelyek, a szeméttárolók, a postaládák, a hirdetőoszlopok, óriásreklámok, a világítótestes, villanyújságok, víztükrök, csobogókutak, a virágtartók és természetesen a köztéri szobrok, emlékművek és térplasztikák

Közterek, sétáló utcák

Kisarchitektúra: Szobrok

Kisarchitektúra: Kutak, szőkőkutak Balatonfüred Pécs Gyöngyös Budapest: Károlyi kert Budapest: Károlyi kert Erzsébet tér

Kisarchitektúra: Kutak, szőkőkutak Gyöngyös díszkútjai

Kisarchitektúra: Lámpák

Kisarchitektúra: Lámpák

Kisarchitektúra: Árudák, illemhelyek

A település karakterét az alábbi tényezők határozzák meg: 1.Földrajzi és természeti adottságok - domborzati viszonyok pl. dunátúli és az alföldi települések alapvetően eltérő alaprajza, úthálózata - víz menti fekvés. - éghajlati viszonyok - szélhordta homok ellen íves utcákkal védték a belső kerteket (pl. Debrecenben), míg a hegyvidéken a lezúduló csapadékvíz ellen úgy védekeztek, hogy annak irányába a háznak minél kisebb felülete álljon. 2. Társadalmi szerkezet A természeti adottságok alapján alakul ki egy-egy térség primer foglalkozásiés életmód-beszerzési szerkezete - pl. mezőgazdasági, feldolgozó ipari, stb. Így alakult ki Debrecenben a kifelé tölcséresen szélesedő az állathajtást szolgáló utcák, a hatalmas vásártér. 3. Helyi építőanyag A település kialakulásának korai periódusában a helyi építőanyag döntően befolyásolta a karaktert.

A település karakterét az alábbi tényezők határozzák meg: 4. Nemzetiség, hagyomány Építmények alapján meg lehet állapítani, hogy egy falu magyar, vagy túlnyomóan milyen nemzetiségű. 5. Belső arányok Jellemző a beépítettség és az üres tér viszonya, a gyalogos befogadható kép üzletek, portálok stb. 6. Növényzet Fasorok, növényzet, virágok, erkélyládák, őshonos és telepített növények. 7. Üzletek, és tartozékai Karaktert alakít ki a portál, de fontos a felirat és a szín is. 8. Kisarchitektúra A kereskedelem egy része kilép a városból kis árudákban, pavilonokban. 9. Mozgó tárgyak Járművek, tömegközlekedési eszközök, színe, formája stb. 10. Az emberek Milyen emberek lakják A látványt variálja, a nap, a napszak, az évszak, az időjárás.

Más szemszögből összefoglalva a település karakterét meghatározza: sokféleség szimmetria harmónia kontraszt arányosság fokozás ritmustörvény formatényezők hierarchiája

Karakter vizsgálat Analitikus vizsgálat – tárgyi világ (épített, természeti környezet) Analogikus vizsgálat – jellemző hasonlóságokon alapuló következtetés Történeti-kronologikus vizsgálat – idő és folytonossága A vizsgálat eredménye a homogén karakterű részterületek lehatárolása - értékkataszter, valamint a karakterterv - övezetek lehatárolása, karakterközpontok, gyenge karakterü területek, hiányparaméterek megállapítása, értékszemléletű de a fejlődést biztosító rugalmas szabályozás

1. Analitikus vizsgálat BEÉPÍTÉS VIZSGÁLATA Beépítés típusa szabadonálló – laza szövetes, telepszerű, szabadonálló (ikres, oldahatáronálló) kvázi szabadon álló (szabadonálló de a telekhez képest nagy a beépítettség) zártsorú – keretes, tömbös Beépítés magassága Szintszám vagy épület magasság Beépítés kora mikortól meddig épült Beépítés funkciója Lakó üdülő Intézményi Ipari Vízgazdálkodási Közmű Közlekedés Park erdő mezőgazdasági területek)

Magasság

Közlekedési létesítmények: Utak, alagutak, parkolók, hidak, folyók, vasutak

Közlekedés létesítményei

Közművek létesítményei

Egyházi, szakrális épületek

Igazgatási, kereskedelmi, egészségügyi épületek, portálok

Kereskedelem, szolgáltatás létesítményei

Kulturális épületek Pécsi Nemzeti Színház régi képeslapon Köztéri szökőkút szoborral a PécsiNemzeti Színház előtt. Pécsi Nemzeti Színház

LA Getty Múzeum

1. Analitikus vizsgálat 2. TERMÉSZETI KÖRNYEZET VIZSGÁLATA Domborzati viszonyok Sík, Lejtő – északi, keleti, déli, nyugati Völgy – észak-déli irányú, kelet-nyugati irányú, egyéb Tető – fennsík, hegyhát, gerinc Egyéb –pl. víz melletti fekvés Növényzeti viszonyok összefüggő zöldfelület – erdők, parkok kertes zöldfelület – alacsony beépítettség keretező zöldfelület – véderdők, fasorok zárványos – beépítés közötti zöld foltok nincs zöldfelület

Település és táj kapcsolata

Zöldfelületek: Közparkok, fasorok

Zöldfelületek

2. Analogikus vizsgálat Nagyvárosias típus Kisvárosias típus zsúfolt, hangos, feltűnő, fényes, gazdag, magas, tömör, művi, energikus, dinamikus, túlterhelt (szállodák, bankok, irodák, áruházak, elegáns üzletek, butikok) Kisvárosias típus közepes, arányos, jó megjelenésű, megnyerő, rendezett, nyugodt, magabiztos, kiegyensúlyozott, harmonikus, törekvő (vendéglők, kis üzletek, műhelyek, panziók, 1-3 szintes házak) Kertvárosias típus csendes, terjedelmes, alacsony, levegős, nyugodt, tespedt, bizalomgerjesztő, kicsinyes, önző (1-2 színes házak, sokféle kerítés, gyümölcsfák, kicsi iskolák) Külvárosias típus elhanyagolt, igénytelen, sötét, szegényes, rendezetlen, változatos, gyökértelen, kialakulatlan, szeszélyes, indulatos, erős, fejlődőképes (gyárak, ócska lakóházak, kerítések, légvezetékek, kémények iparvágányok) Falusias típus kicsi, eldugott, egyszerű, arányos, csendes, szerény, természetes, visszahúzódó, zárkózott (templom, kis házak, majorsági épületek, nagy téri távlatokban)

Reprezentatív épületek

Kertvárosi típus KERÍTÉSEK fémből

Kertvárosi típus KERÍTÉSEK fából

3. Történeti-kronologikus vizsgálat Történeti térképek alapján a település időbeli folyamatosságát, a településszerkezeti egységek történeti kontinuitását vizsgálja I. katonai térkép 1782-1785 II. katonai térkép 1829-1866 III. katonai térkép 1872-1884 1880, 1920 valamint a jelentősebb beépítések évei

Település régi térképeken

Település más szemszögből Kecskeméti településkép madártávlatból régen és ma

Település karakter változása a közlekedés fejlődésével Az újpesti indóház környékének változása 1865 óta Kecskemét Népbank palota környezete Település karakter változása a közlekedés fejlődésével

Településkarakter változása a közlekedés fejlődésével A Dráva utca torkolata a Duna felől egykor és ma. Berlin tér ma Nyugati tér fejlődése 1873-tól 1950-ig

Település karakter változása épület homlokzat szintszám váltással. Lipótvárosi Szent István Bazilika 1880-ben és ma. Kecskemét katolikus bérház 1933-ban és 2004-ben.

Alkalmazkodási karakter A kialakult strukturális karakter és a környezet viszonya. (hogyan vette vigyelembe a telepítés aföldrajzi, természeti környezet adottságait) Vizuális karakter – ember horizontján Tradíció karakter – identitás tudat Installációs karakter – kisarchitektúra Közlekedési karakter – forgalom jellege Kommunikációs karakter – hírcsere Tevékenység karakter – foglalkozásformák Happening karakter – rendezvények Időleges karakter – évszakok, napszakok arculata

Kisarchitektúra: Játszóterek, játszószerek

EU szabvány játszószerek

Órák

Kisarchitektura: Burkolatok