Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Turizmus a Dél-alföldi régióban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Turizmus a Dél-alföldi régióban"— Előadás másolata:

1 Turizmus a Dél-alföldi régióban
Molnár Balázs 3. éves geográfus

2 „Ahol a napfény is megpihen”
Változatos felszínű és természeti adottságú Folyókkal gazdagon átszelt síkság Hungaricumok, gasztronómiai és népművészeti jellegzetességek, hagyományok,nemzeti parkok, természetvédelmi területek, stb. Szegedi paprika, kalocsai hímzés, halasi falfestés, szegedi halászlé,makói hagyma, gyulai és csabai kolbász, bánkúti búza, kecskeméti barackpálinka Kiskunsági, Körös-Maros, Duna-Dráva nemzeti park

3 „Ahol a napfény is megpihen”
Bugaci puszta – jellegzetes homokpuszta és buckavilág, szikes tavak és szikes puszták, őshonos magyar háziállattartás. Dévaványa – Európa legnagyobb túzokrezervátuma. Natúrákhoz kapcsolódó túrisztikai termékek – lovas- ,gyógy-, öko-, és vízitúrizmus. Színvonalas lovastanyák a bugaci pusztában, sok lovasbázis.

4 „Ahol a napfény is megpihen”
Sok a fejlődőben lévő fűrdő, gyógyfürdő és termálfürdő. Több, mint 50 gyógy és termálfürdő – Kiskunmajsa, Tiszakécske, Orosháza, Gyopárosfürdő Fehér-tó, Kolon-tó /madárvilág/ Szanazúg, Mártély – jó színvonalú szolgáltatások, vízisportok. Sok tanyás térség, lehetőség a falusi túrizmusra /Pusztamérges/.

5 „Ahol a napfény is megpihen”
Szeged – Dóm, Zsinagóga, Ferences templom, Móra Ferenc Múzeum, Kecskemét – Városháza, Főtér, Katona József Színház. Békéscsaba – Jókai Színház, Városháza, átalakítások, nagyszabású városrekonstrukciók Gyula – vár, várfűrdő, végvári esték, Gyulai Várjátékok, zenés darabok, gyermekdarabok, pezsgő élet nyáron Konferenciatúrizmus, rendezvénytúrizmus

6 Statisztikák, a régió szerepe az ország túrizmusában
Nem kifejezetten jó a földrajzi fekvés, viszonylag távol esik Budapesttől. Részesedés az összes vendégéjszakából 6,7 %, a szállásférőhelyek és a vendégek számából 8 %. Az átlagos tartózkodási idő fél- egy nappal elmarad az országos átlagtól, jelentős a tranzit és látogató jelleg. Itt a legkisebb a szállodák száma, szobaszáma, minden szálláshely összes férőszáma. A külföldi vendégek számát tekintve a 6. Nem kielégítő az úthálózat, vasúti pályák állapota sem megfelelő

7 A régió erősségei Termálvíz adottságok. Vonzó természeti adottságok.
Folyóvizekben való gazdagság. Napsűtéses órák országos viszonylatban magas száma. Kimagasló kulturális értékek. Konferenciatúrizmus alapinfrastruktúrája kiépülőben van Szegeden. Tanyás településszerkezet /falusi túrizmus/ Gazdag nemzetiségi tradíciók.

8 A régió gyengeségei Nagy távolság Budapesttől.
A túrisztika és települési infrastruktúra elmaradott. Marketing kommunikáció hiányosságai. Regionális programcsomagok hiánya. A túrisztikai vállalkozások indításához kevés tőke áll rendelkezésre.

9 A régió lehetőségei Interregionális együttműködés növelése /Duna-Körös-Maros-Tisza eurorégió/ Növekvő EU-s források a túrizmusban. Gyógytúrizmus, wellness, fittness után nő az érdeklődés. Bővülnek a marketing-kommunikációs eszközök. A regionális szerveződéssel nő a régió programkínálata.

10 A régió veszélyei A balkáni térség problémáinak eszkalálódása.
Fokozódik a vonzó hatása az olcsóbb árfekvésű külföldi, főleg román túrisztikai célpontoknak. Közbiztonsági helyzet romlása. A folyók régió határokon túlról érkező szennyeződésének további fokozódása.

11

12

13

14 Forrás Itthon otthon van ( Turisztikai melléklet- 2007 február)
www. Del-alfold.hu Arpi.theater.hu


Letölteni ppt "Turizmus a Dél-alföldi régióban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések