REKONSTRUKCIÓ TAPASZTALATAI MIÉRT IS KELL A REKONSTRUKCIÓ ?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
10 ÉVES AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS
Korfa, egészségi mutatók,…
Egynapos sebészetek Pest megyében
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Egészségvédelem Egészség, vagy használható állapot, együttélés a természettel, vagy önérdekű pusztítás? Veled Európa, de nélküled EU!
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Az ápolás minősége és az ápolási dokumentáció
Szakfelügyelet a fizioterápiában
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
Egészségügy Betegjogok.
Félúton a szolgáltató kórházi központi sterilizálóhoz
A gyógyító megelőző intézmények és szolgálatok szakfelügyeletéről szóló 8/1993.(III.31.) NM rendelet módosítása Előkészítők: Dr. Bujdosó László Dr. Tímár.
Munkavédelmi előírások rendszere
Egységes egészségügyi információrendszer
Egészségpolitika.
IV. Demográfia Halandóság
Urban Audit Az egységes városstatisztikai adatbázis.
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
Az egészségügy ma és a távlatok
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
RENDSZER ELŐTT RENDSZER UTÁN
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
A BETEGEK BIZTONSÁGA ELKERÜLHETŐK-E A HIBÁK?
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
1 eEgészség – Digitális Aláírás Előadás a projekt lezárásához „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban”
Az OTH feladata közegészségügy (környezet- és település-, élelmezés- és táplálkozás-, munka-, sugáregészségügy és sugárbiológia, toxikológia), a járványügy.
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
A Magyar Köztársaság kormánya
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Munkahelyi egészség és biztonság
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Szakmai elvárások és elvárt eredmények a szociális szolgáltatásokon belül nyújtott étkeztetéssel kapcsolatban… Nyíregyháza, március 29.
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
Tapasztalatok az orvosi szociológia oktatásával a Semmelweis Egyetemen
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Jelentési kötelezettségek a szakfelügyeleti rendszerben Izbéki Jánosné Egészségügyi Igazgatási és Koordinációs Föosztály.
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
ÁPOLÁS SZAKFELÜGYELET MÓDSZERTANA
A mentés története, a sürgősségi ellátás felépítése, veszélyhelyzetek felismerése Előadó: Botlik Tibor A mentés története, a sürgősségi ellátás felépítése,
VÉDŐNŐK A CSALÁDOK SZOLGÁLATÁBAN
Kormányszóvivői tájékoztató Tájékoztató a Népesedési Kormánybizottság munkájáról.
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
A tűz-, a polgári- és a katasztrófavédelem kérdései Hoffmann Imre tű. ddtbk. Hatósági Főigazgató-helyettes.
A betegellátás keretei és rendszere
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
HATÁRON ÁTNYÚLÓ ELLÁTÁSOK NÓGRÁD MEGYÉBEN A ÉVBEN Debrecen, április 23.
Mit tettünk a betegbiztonság javítása érdekében? A fejlődés útja Fővárosi Önkormányzat Szent Imre Kórház Dr. Udvardiné H. Szilvia minőségügyi irodavezető.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Önkormányzati Egészségügyi Napok
Központi műtő működése kórházhigiénés szemmel
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
IV. Demográfia Halandóság
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL
Minimális intervenció az alapellátásban
Előadás másolata:

REKONSTRUKCIÓ TAPASZTALATAI MIÉRT IS KELL A REKONSTRUKCIÓ ? Dr. Molnár Kornélia kórházhigiénikus főorvos Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza Kórházhigiénés Osztály

Kórház bemutatása: A Kórház 3 telephelyen működik Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza 6000. Kecskemét Nyíri út 39. A Kórház 3 telephelyen működik A vezetés munkáját 2001-től az ISO 2000 szerint tanúsított vezetés irányítási rendszer segíti. Ágyszám: 1354

A kórház történetéből néhány dátum: 1853.: un. ,, Cserepes Kórház” indulása 1914. Izsáki úti részleg működésének kezdete 1980. decembere: Nyíri úti központi rész elkészülte 2000-től a Nyíri úton lévő részleg rekonstrukciója indult el

Központi Műtő Műtétek száma 2002-ben : 22539 (jelentős számban kisműtét – fül-orr-gége, bőr, curettage) Ebből Központi Műtőben: 9199 (2003. I. félév 5226) Központi Műtő: 3 septicus 6 asepticus 1 gipszelő

Központi Steril A Kórházhigiénés Osztály önálló részlege : 32 fő dolgozóval Alkalmazott sterilizálási módok. Autokláv (9000 menet/év) ETO gázsterilizáló (300 menet /év) Formalin gázsterilizáló (500 menet/év) Egyedi csomagolású eszközökből (olló, csipesz) több százezer kerül évenként sterilizálásra. Szennyes eszköz gyűjtése : szárazon történik, műtét után azonnal feladva liften a KSR-be.

A KSR rekonstrukciójának elindításához Intézeten kívüli, külső és Intézeten belüli, belső okok vezettek.

A változtatás intézeten kívüli okai: A steril anyag, eszköz felhasználással kapcsolatos előírások szigorodása (Jogszabályok, szabványok) Az Európai Uniós jogharmonizáció kapcsán történt jogszabályváltozások a gyakorlatban is bevezetésre kerültek/nek. Az infectiokontroll országon belüli erősödése is megköveteli a megfelelő munkakörnyezet kialakítását.

Az aszeptikus betegellátás alapelve: A gyógyító – megelőző ellátásban profilaktikus, terápiás célra alkalmazott minden olyan eszköznek, műszernek, anyagnak sterilnek kell lennie, ami az emberi szervezet nyílt testszöveteivel, nyálkahártyájával, testnyílásaival, testüregeivel érintkezésbe kerül. (Tájékoztató a sterilizálásról)

Változtak az intézmények működésével összefüggő jogszabályok Megjelent a minimumfeltételekről szóló 19/ 1996. (VIII:26.) NM rendelet, majd annak módosításai is, Változott az egészségügyön belüli és az azon kívüli követelményrendszer – gondoljunk csak az 1997. évi, egészségügyről szóló CLIV tv., Az 1993. évi munkavédelmi, Az 1995. évi LIII. törvény a környezetvédelemről.

A magyar lakosság rossz egészségi állapotára jellemző: Közép-kelet-európai összehasonlításban is érzékelhető hátrányunk a születéskor várható átlagos élettartam tekintetében. Egyes mutatók esetében (pl: férfiak korai halálozása) az EU átlagnál kétszer rosszabbak mutatóink. Az országon belül egyes rétegek, társadalmi csoportok között észlelhető jelentős különbség található az életkilátások vonatkozásában.

Az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programja cselekvési irányai között kerül megfogalmazásra: Az egészségügyi és népegészségügyi intézményrendszer fejlesztése az egészségi állapot javítása érdekében. ,,Az egészséges életmód programjai” között alapvető cél a Közegészségügyi és járványügyi biztonság megteremtése.

A közegészségügyi – járványügyi biztonság megvalósulásához járul hozzá a jó szakemberekkel, megfelelő tárgyi – és megfelelő munkakörnyezeti feltételekkel működtetett, kontrolált sterilizálás.

Az Európai Unióra jellemző: Nincs egységes európai egészségpolitika Nincs egységes európai szociálpolitika Nincs egységes európai egészségügyi ellátó rendszer Nincs egységes európai szociális ellátó rendszer A tagállamok azonban együttműködnek átveszik a legjobb gyakorlatokat jellemző a nyílt koordináció

A rekonstrukció belső, intézeten belüli okai: I. A Központi Műtő forgalma 1980-óta nagy mértékben meg-növekedett, a korábbiaknál gyorsabb, precízebb kiszolgálást igényel. II. A megbízható sterilizálás a nosocomialis infectiók kialakulásának megelőzését jelenti, így a betegek intézeti benntartózkodása nem nő meg, és az alapbetegségen kívüli újabb elváltozással sem növeljük szenvedéseiket. III. A műtéti eredetű nosocomiális infectiók kialakulásának megelőzésével az ellátás gazdaságossága javulást eredményezi.

ÖSSZEFOGLALVA: A szakma nemzetközi és nemzeti fejlődése, az ország uniós csatlakozásából származó fejlesztési igény találkozott az évek alatt kialakult helyi kapacitásbeli, ellátásbeli elégtelenségből eredő változási szükséglettel. A kórház törekvése mind helyi, mind miniszteriális szinten anyagi támogatásra talált. A szerencsés konstelláció eredménye a rekonstrukció, mely a kecskeméti megyei kórház KSR-ének rekonstrukcióját is eredményezte.