Megtakarításokról közérthetően mindenkinek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vállalkozó szellem érvényesülése a hazai TDM rendszerben Dr Lőrincz Katalin Dr Raffay Ágnes.
Advertisements

A Gazdasági Versenyhivatal fogyasztóvédelmi tevékenysége dr. Grimm Krisztina október 21.
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
Eredmények, ismeretek megosztása
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Mobilitás pályázatok Leonardo da Vinci
kiemelt projekt szolgáltatásainak bemutatása
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
Pácsonyi Imre tankerületi igazgató
LUDUS … latinul “ játék ”. | Mik azok a komoly játékok? A komoly játékok elektronikus alkalmazások, amelyek.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
E-KERESKEDELEM SZABÁLYOSAN
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
A tanácsadói tevékenység koordinálása Páll Viktória Ec-Pec Alapítvány.
dr. Földy Ferenc Operatív Program Kft február 23.
A kereskedelmi és iparkamarák gazdaságszervező szerepének változása Pekó László.
Europe Direct Tájékoztató Központ Budapest ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központ ELTE Innovációs nap 2013.
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Környezeti szemléletformálás
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
A gazdaságról, a mindennapi pénzügyekről egyszerűen a évfolyamon tanító pedagógusoknak című akkreditálás alatt álló tanártovábbképzésről Szűcs Tamás.
Dr. Istvánovics Éva ügyvezető igazgató - Piacfelügyeleti igazgatóság A PSZÁF pénzügyi fogyasztóvédelmi tevékenysége és a témához.
Mit tesz az MNB a hazai lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséért? Dr. Simon András, kommunikációs igazgató Április 7.
 Tehetségsegítő Tanács:  A Tehetségsegítő Tanács helyi vagy térségi kezdeményezésre létrejött szerveződés, amely a tehetségek felkutatását, fejlesztését.
kiemelt projekt bemutatkozása
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
A fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek működésének tapasztalatai Dr. Eitmann Norbert, elnök Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület június.
HAGYOMÁNYOS ÉS ALTERNATÍV ÖSZTÖNZŐ ESZKÖZÖK AZ NFH TEVÉKENYSÉGÉBEN Pintér István főigazgató Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Országos Fogyasztóvédelmi.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke Budapest, június 16. Fogyasztóvédelem és jogalkotás napjainkban.
Hatósági és civil fogyasztóvédelmi feladatok, merre tovább fogyasztóvédelem? Dr. Baranovszky György Gödöllő, április 22.
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG LEADER Program a sikeres magyar vidékért Közösség, Összefogás, Tudás.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
ÚJ SZEREPLŐ A VIDÉKFEJLESZTÉSBEN Helyi Vidékfejlesztési Iroda.
Civil szervezetek kapcsolatai Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001.
A HEFOP / /4.0 „A társadalmi befogadás elősegítése a szociális területen dolgozó szakemberek képzésével” projekt keretében tervezett.
IDMSYS projekt GOP Akkreditált innovációs klaszterek közös technológiai innovációjának támogatása, GOP pályázati ablak A.
TÁMOP-5.5.2/09 „Önkéntesség elterjesztése” c. pályázati kiírás előzményei, céljai és háttér-információ Információs nap április 9.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
OFA HÁLÓZAT KOOPERÁCIÓ KIEMELT PROJEKT (TÁMOP-2.4.3/B/1-09/1) – Szociális szövetkezetek részére nyújtható térítésmentes szakmai.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Ricz András Regionális Tudományi Társaság,
PROJEKTNYITÓ május 18. MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA 4400 Nyíregyháza, Fazekas János tér 8. TÁMOP / Referencia-intézmények országos.
Workshop VI. - Bevált gyakorlatok a mediációban - A Közép Európai Mediációs Intézet bemutatása.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet AZ ÖKOISKOLA HÁLÓZAT HELYZETE ÉS TERVEI Varga Attila
Vállalkozásfejlesztés Kazincbarcika térségében Wächter Balázs.
2011. évi Kereskedelemfejlesztési pályázat Düh Gergely tanácsadó Ügyfélszolgálati és Stratégiai Elemző Osztály 2012.február 20.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Digitális kompetencia fejlesztés Digitális írástudással a munkaerő- piaci aktivitás elősegítéséért.
Civil törvény és civil információs centrumok a közösségek megerősítéséért Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár február 6. Emeri Erőforrások Minisztérima.
Foglalkoztatási Paktum Magyarországon Gere János.
A KÖZBESZERZÉSEKRŐL KÖZÉRTHETŐEN
A fogyasztóvédelem célja, 2011 tapasztalatainak tükrében
"INFORMÁCIÓVÉDELEM MENEDZSELÉSE" IX. SZAKMAI FÓRUM
Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország
Előadás másolata:

Megtakarításokról közérthetően mindenkinek Dr. Joó Imre Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete Megtakarításokról közérthetően mindenkinek 2010. június 4.

FOME célkitűzései fogyasztók tájékoztatása információs kampányok szervezése és tanácsadás a fogyasztóvédelmi oktatás magyarországi megvalósítása Az egyesülési jog mindenkit megillető alapvető szabadságjog (1989. évi II. tv.)

Problémafelvetések Európai Unió jogalkotási folyamatainak tükrében felvetődő kérdések: Túlmisztifikált B2C reláció? Információs aszimmetria és a tökéletlen piaci verseny anomáliái? Minimum vagy maximum harmonizáció?   Fehér Könyv a pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó szakpolitikáról (2005-2010): A keresleti oldal erősítése és a helyes befektetési döntések elősegítése érdekében … elő kell segíteni, hogy a fogyasztók megismerjék a pénzügyi termékeket.

Megtakarítási iskola pályázati program A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az általa kiszabott bírságokból befolyt összeg terhére, a hatályos jogszabályok alapján nyilvános pályázatot hirdetett. Ez a kiadvány a nyilvános pályázaton támogatást nyert el. A "Megtakarítási iskola" projekt keretében a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete egy olyan fenntartható rendszer létrehozását célozta meg, amely a kialakított szolgáltatások folyamatos üzemeltetését teszi lehetővé.

A Megtakarítási Iskola célja Egy olyan önálló, on-line ügyfélszolgálati és fórum rendszert is magában foglaló honlap kialakítása és működtetése, amely alapszintű, közérthető pénzügyi ismereteket nyújt a fogyasztói társadalom valamennyi rétege számára, ezáltal a tudatos fogyasztói attitűd kialakulását elősegítve.

Miért újszerű? Tudatos fogyasztói önképzést segíti, lépésről lépésre oktatva A fogyasztók létrehozhatják saját virtuális „oktató füzeteiket” Gazdálkodás a mindennapokban: mindennapi gazdálkodás tudatos szervezésének elősegítése a háztartások megtakarítási lehetőségének növelésére Játékos tanulás (Spórolj és nyerj – kié lesz az 50 ezer Ft?): Játékok révén növeli a társadalmi interakciót

Kiemelt funkció: Megtakarítás lépésről lépésre Kialakításra került egy több lépésben a fogyasztó megtakarítási döntéseinek meghozatalát elősegítő felület, amelynek keretében a javasolt megtakarítási forma kiválasztásában kérdések segítségével orientálja és oktatja a honlap az érdeklődő fogyasztókat.

Együttműködések keretei az állami és a civilszféra partneri együttműködése előremutató partnerség a vállalkozások és társadalmi szerveztek között állami szervek és vállalkozások együttműködése Három terület:

Együttműködések tartalmi elemei Szükséges elemek Lehetséges elemek Közös nyilvánosság (lakossági tájékoztatók közvetítése, változások megfelelő kommunikációja) Lakossági tanácsadás (fogyasztói bizalom növelése, illetve megfelelő „előszűrés”, hiszen a per nem jó senkinek) Független és pártatlan partnerség (szerepek megőrzése mellett is lehet közös a cél) Új tájékoztatási megoldások közös keresése (hatékonyabb a tájékoztatás, ha szélesebb körű társadalmi bázisokon nyugszik) Szakmai háttéranyagok megosztása (más perspektívából a panaszok értékelése is más lehet, így átfogóbb ügyfélképet adhat) Tudatos fogyasztói attitűd kialakításának hangsúlyozása szakmai fórumokon (közös célok hatékonyabban kommunikálhatóak a jogalkotó irányába is egységes fellépés esetén) Nem gazdasági célú reklámtevékenység (át kell értékelni a célokat, a jövőbeli „fogyasztás” érdekében) Pénzügyi oktatás iskolákban (az oktatásnak az általános iskolától a szakemberképzésig minden területre ki kell terjednie)

E-mail: joo.imre@fome.hu