Tudapest Kabinet „Legyen Budapest Közép-Európa vezető központja a K+F, az innováció az oktatás és a humánerőforrás-fejlesztés területén.” Céljai: – versenyelőnyt.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
A RIÜ és a szegedi Biopolisz program kapcsolata Konferencia a Regionális Fejlesztési Ügynökségek szerepéről MTESZ székház Dr. Molnár István.
I NFORMÁCIÓS T ÁRSADALOM T ECHNOLÓGIÁI PÓLUS Dr Magyar Gábor BME
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
Budapest Fejlesztési Pólus
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Hegyi Csilla osztályvezető Innovációs és K+F Főosztály
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
1 Szellemi tőke szerepe a tudástársadalom korszakában
COACH BioEnergy A biomassza energetikai hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – egy nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Innovatív gazdaságfejlesztési központ Hargita megyében – Hargita Business Center – Vállalkozói inkubátorház.
Innováció ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban SET GIFT.
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
ÖKOPÓLUS Horváth Ferenc 1 Urbányi Béla 2, Izsák Éva 1, Mindszenty Andrea 1, Szabó Csaba 1, Záray Gyula 3 (1): ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézet,
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Sikeres ipar-egyetemi együttműködés Pannon Egyetem - KÜRT Zrt. Dr Remzső Tibor pályázati igazgató egyetemi docens Microsoft Innovációs Nap november.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány
A Pécsi Tudományegyetemen innovációs tevékenysége
Okos Jövő Fórum 2015 Smart Future Fórum 2015 Győr A Széchenyi István Egyetem és az Okos Jövő Innovációs Klaszter közös rendezvénye.
1 A Hungary for FP6 projekt a bemutatása Dr. Groó Dóra Tudományos és Technológiai Alapítvány.
1 INNOVÁCIÓS TEVÉKENYSÉG A TECHNOLÓGIAI CENTRUM KERETÉBEN Innotech Konferencia Pannon Fejlesztési Alapítvány Bemutatkozó prezentáció Dr. Háry.
Pécs és térsége gazdasága Pólus és a K+F+I november 27. Dr. Síkfői Tamás.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM SZENTÁGOTHAI JÁNOS KUTATÓINTÉZET.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
A magyarországi K+F politika
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári Campusán című projekt rövid bemutatása EFOP
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)
Előadás másolata:

Tudapest Kabinet „Legyen Budapest Közép-Európa vezető központja a K+F, az innováció az oktatás és a humánerőforrás-fejlesztés területén.” Céljai: – versenyelőnyt biztosítani Magyarországnak, a Közép-magyarországi Régiónak, Budapestnek a gazdasági fejlődést segítő (biotechnológiai, környezettudományi, informatikai, humán, és más) innováció terén – részvétel az EU 2007–2013-as tervezési időszakára vonatkozó stratégiai és fejlesztési dokumentumok, programok, projektek kidolgozásában, megvalósításában Tagintézmények: Eötvös Loránd Tudományegyetem (kezdeményező), Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Budapesti Corvinus Egyetem, Közép-Európai Egyetem, Semmelweis Egyetem, Szent István Egyetem, Magyar Tudományos Akadémia. © TPIK

Fővárosi Póluskoncepció - Innopolis „A Budapest Fejlesztési Pólus stratégiai célja a tudásgazdaság szereplői közötti együttműködés ösztönzése. Nem átfogó gazdaságfejlesztési program, hanem a gazdaság húzóerőinek és a K+F intézményeinek integrálásán alapuló stratégia.” A Budapest Fejlesztési Pólus tervezésének irányelvei: •innovációs funkcióra koncentrál; •a tudásbázis szereplői közötti kooperáció; •a tervezésnek ki kell terjednie a regionális központok agglomerációjára. A Budapest Fejlesztési Pólus keretei között, a Tudapest Kabinet javaslatait figyelembe véve 3 pólusirány került kialakításra: -Medipólus -ÖkoPólus -Információs Társadalom Technológiái Pólus Pólus

MediPólus Kezdeményezők: Semmelweis Egyetem, Budapesti Corvinus Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Magyar Tudományos Akadémia Cél: A MediPólus célja a régió egészségiparának kiszélesítése, nemcsak a biotechnológiai, hanem az egyéb ipari tevékenységhez kapcsolható komplex kutatások és fejlesztések (mint például orvosi műszerek gyártása, gyógyszerfejlesztés stb.) ösztönzése révén, összekapcsolva az információ- technológia nyújtotta lehetőségekkel. Kiemelten fontos az innovációs kapacitás jelentős kibővítése a tudásközponton és az inkubátorházakon keresztül, melyek keretein belül jelentős magántőke bevonásával start-up és spin-off cégek jöhetnek létre. A projektek nyomán fokozódik nemzetközi mobilitás, és lehetőség nyílik arra, hogy Magyarország egészségipara a közép-európai régióban vezető szerepet tölthessen be. A Pólus keretében megvalósítandó projektek 1. Szentágothai János Tudásközpont – Tudásközponttal a jövőbe 2. BIMIP (Bio-Info-Medicinális Innovációs Park) 3. DDSC (Drug Discovery and Safety Center) Európai Gyógyszerkutatási és Biztonsági Központ 4. Medicampus projekt 5. OBIK (Orvosbiológia, Innovációs Központ) 6. Az élelmiszer-biztonság fokozása és az életminőség javítása

ÖkoPólus Kezdeményezők: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Szent István Egyetem, Földművelésügyi Minisztérium Cél: Célkitűzése az érintett tudományterületen meglévő kutatási és oktatási potenciál integrálása a régióban és ezáltal egy olyan, klaszter-elven működő technológiai, tudományos és innovációs központ létrehozása, amely hozzájárul a térség, illetve az egész ország kiegyensúlyozott, a fenntarthatóság irányába mutató gazdasági és társadalmi fejlődéséhez. A Pólus keretében javasolt projektek: 1. Természeti (TERFEJL) és biológiai (BERFEJL) erőforrások fejlesztése, valamint a környezet állapotának megóvása modern technológiai eszközökkel 2. DEPIK - Demonstrációs Energiapark és Információs Központ – a megújuló energiaforrások felhasználásának elterjesztésére 3. Szennyvíztisztítási technológiák fejlesztése – ivóvízbázisok védelme 4. T-RAD Természetes radioaktivitás csökkentése és az életminőség javítása

Információs Társadalom Technológiái Pólus Kezdeményezők: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, eSecm Infopark Rt., Informatikai Vállalkozások Szövetsége, Közép-Európai Egyetem, Közép-Magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség, MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet Cél: A program célja a növekedés és a foglalkoztatottság bővítése a kreatív budapesti gazdaság erősítésével. Ez összességében a versenyképesség javulását és a kreatív foglalkoztatottak számának növelését eredményezi. A pólus keretében létre jön a budapesti egyetemek, kutatóhelyek és vállalatok tudásbázisára épülő Innovációs Tudáspark Hálózat (TPH). A TPH magja (a legfejlettebb országok példáit követve) egy többségi egyetemi alapítású vállalat (Tudáspark Rt.), amely a tudástermelés és tudástranszfer javítására szolgál. A Tudáspark Rt. ún. harmadik generációs tudományos-innovációs park. A Pólus keretében javasolt projektek fókuszterületei A 4. generációs távközlési infrastruktúra és annak alkalmazásai, tartalomkezelés és szolgáltatás Információtechnológiai fejlesztések Tartalomfeldolgozási és kezelési feladatok, újgenerációs tartalomszolgáltatás Felhasználó-központú alkalmazásfejlesztés Nagy számításigényű feladatok Járműelektronika, járműirányítás IT biztonság

Innopolis Consulting Jelenleg kialakítás alatt álló, a Tudapest kezdeményezés keretében tanácsadó, projektmenedzsment és egyéb szolgáltatásokat végző szervezet. Célja: •a Tudapest Kabinet feladatainak intézményesítése; •a pólus programokban megtestesülő Innopolis együttműködés megjelenítése jogi személyiségként; •technológia transzfer, K+F és promóció; •egyéb szolgáltatások: –partnerkeresés, –PR tevékenység, –képzések (vállalkozói, IPR), –lobbizás (brüsszeli és egyéb képviseletek létrehozása), –fund raising, –konferenciák szervezése.