A WEXEdU Alapítvány tapasztalatainak összegzése. Miért érdekli a külföldi fiatalokat Magyarország? - kíváncsiság a nyugatitól eltérő kultúra iránt - történelem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2012-es évben 2 szakács és 4 felszolgáló tanuló töltötte gyakorlatát az Europa Hotelben.
Advertisements

Europass önéletrajz.
A gyakornokok beilleszkedése
 2011 első félévében Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait  az önkéntesség európai éve  június 4-12.
A kultúra támogatása, a támogatás kultúrája Kultúraközvetítés
Life through the lenses Enikő Bereczki 2RF. Egy kép többet ér ezer szónál Mitől jó egy sajtófotó? Milyen hatással van a közvéleményre? Milyen a sajtófotós.
A projekt menedzsment lépéseinek bemutatása konkrét példán keresztül
Egy pályázat az Internet használat népszerűsítésére Tanulás a főzésen keresztül A Tempus közalapítvány Grundtrig pályázatása beadott projekt.
Szervezetfejlesztési Program
A külföldi továbbképzések módszertana, menedzsmentje, hasznosítása ( BI 2000 és BioGIS 2005 projektek) A Leonardo program mint a szakmai tanár(tovább)képzés.
Mit olvas az utca embere – Mit olvasunk mi?. Bevezetés  Az én személyes kíváncsiságom  Szövegértési kompetencia fejlesztése az 5-8. évfolyamokon (TÁMOP.
Önkéntes menedzsment Előzmények Toborzás Szűrés, kiválasztás
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Köszönjük az első mérésben való együttműködésüket!
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
COMENIUS PROGRAM.  „Egész életen át tartó tanulás programja“  Iskolák nemzetközi együttműködése Mi is az a Comenius?
Leonardo Mobilitás Program
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Köszönti Önöket az és vezetője, Bohnné Keleti Katalin, okleveles közgazda, nemzetközi marketing szakértő, a Magyar Marketing Szövetség elnökségi tagja.
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Projektértékelő kutatások alprojekt, reintegrációs adatbázis „TEtt - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 15. Siófok.
12. Kulturális önszerveződés, önkéntesség
Közösségi portálok használata (etikett,veszélyei)
Üzleti közösségekhez tartozás Magyar Vállalkozók Üzleti Köre
Szervezetfejlesztési Program
Jelentés a magyarországi kapitalizmus állapotáról Vándorgyűlés Magyar Közgazdasági Társaság szeptember 25. Szepesi Balázs Közjó és Kapitalizmus.
Titokzatos vásárlók.
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
A Dobbantó program Az előrelépés lehetősége diákoknak, szakiskoláknak Regionális tájékoztató napok szeptember 3-12.
Önéletrajzírástól a munkába állásig - gyakorlati tanácsok a szakképzett munkaerő és a munkáltatók eredményes találkozásához június 24.
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt.
Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt Motiváció felkeltése és fenntartása internethasználattal.
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
Tananyag -koncepció. Célcsoport – céltevékenység Középiskolai tanulók A projekt keretein belül 1 -1 e-learning tananyagcsomagot.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM EURÓPAI ÖNKÉNTES SZOLGÁLAT LOVÁSZI ATTILA.
Dr. Makra Zsolt projektvezető
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
A vállalati önkéntesség népszerűsítése Eger, június.
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
TÁMOP b-14/ „határokon túl-ha/tár”
Személyiségteszt.
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
Inessza Goldberg Izraeli Tudományos Grafológiai Társaság.
Készítette: Szalayné Tahy Zsuzsa – Szalay Sándor 1 A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta. Számítógéppel segített módszerek a természettudományok.
PROJEKT-TERV Youth 2 Youth Innovációs Verseny Keretében Megvalósítandó Közösségi Készítette: Harmati Katalin, Lázi Alexandra, Perge Gábor /Sorsfordítók.
Németország BESZÁMOLÓ 2014 Szakmai gyakorlat Németországban.
A többcélú közösségi terek fejlesztése program régiós szakmai műhelye Bemutatja: KANDIKÓ Rita Becsehely, TÁMOP A – 12/ Mi.
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
IVSZ START-UP KONFERENCIA ÉS VERSENY ÁPRILIS 4. A versenyre való jelentkezés határideje: március 10..
TÁMOP B.2-13/ Szakmai szolgáltató és kutatást támogató regionális hálózatok a pedagógusképzésért az Észak-Alföldi régióban Dobos Zoltánné.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM. 2 A Fiatalok Lendületben Program számokban Az Európai Bizottság programja Időtartam: Költségvetés:
EVS – Európai Önkéntes Szolgálat Szepesi Judit. Téma Mi az az EVS ? Hogyan lehetsz EVS önkéntes? Tájékozódj! Találj egy küldő szervezetet! Találj egy.
Az idegen nyelv oktatása a Darusban 1990-ig kötelező az orosz nyelv társadalmi igény:német angol mindennapos német a két tannyelvű oktatás – 2000-ben.
SMART KÖZLEKEDÉS A FENNTARTHATÓ VÁROSFEJLESZTÉSBEN Buzási Attila Szalmáné Dr. Csete Mária Dr. Németh Bálint
Kamarai HR Konferencia GYMSKIK 2012.április 19..
Az általános iskolából kilépő SNI tanulók pályaválasztását segítő ÁTVEZETÉSI terv Jálics Ernő Közoktatási Intézmény Kadarkút Mecsárné Jády Geraldine.
Az üzletek operatív működtetése
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Introduction to Közgazdasági Politechnikum Hogyan pályázunk mi?
PMK minőségirányítási szakmai nap
Hallássérültek a könyvtárban
MNGSZ Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Játékosított kooperációs tréning a hatékony közös munkáért
Pályázatkiíró: Tempus Közalapítvány Budapest
Előadás másolata:

A WEXEdU Alapítvány tapasztalatainak összegzése

Miért érdekli a külföldi fiatalokat Magyarország? - kíváncsiság a nyugatitól eltérő kultúra iránt - történelem - Budapest, mint vonzerő - szakmaiság (asztalos, szakács, vegyész, autószerelő) - kaland, önállóság iránti vágy

Hogyan jut el egy külföldi gyakornok a cégekhez?  Küldő iskola /alapítvány együttműködése WEXEdU-val (Leo pályázat)  Jó CV, Cover Letter feltétele a megfelelő fogadó hely megtalálásának  / telefon magyar cégeknek, kamarának, egyéb szakmai szervezeteknek, személyes találkozó az elvárások tisztázása miatt - WEXEdU hazai kapcsolatrendszere 2008 óta épül  Diák érkezése, felkészítése, bemutatása, monitoring - kapcsolattartás, értékelés

Milyen haszna van a cégek szempontjából egy ilyen gyakornoknak?  Elhanyagolt területek, feladatok elvégzésébe bevonható  Egy új ötlettel való kísérletezés (nincs tét, ingyenes munkaerő)  Anyanyelvi adottságok kihasználása (Geraldine, VintoCon, nyelvgyakorlás)  Lelkesedés, + munkamorál kihat a cég többi tagjára  Érdekesség – más munkakultúra, a személyiség egy színfolt, közösségi tevékenységek erősödése a gyakornok miatt  Új szemszög, rálátás a cégre kívülálló szemmel  Új módszerek – fiatalok, modern végzettséggel, új technológiákban is járatosak

Milyen problémákra kell felkészíteni a a gyakornokot?  Még ha cég munkanyelve angol, akkor is a kollégák magyarul beszélgetnek egymással  Nincs ideje egy kollégának sem arra, hogy egész nap „mentoráljon”  Legyen kezdeményező, kérje a feladatokat, kérdezzen ha szükséges, kérjen visszajelzést  Néha monoton, rutinszerű feladatok vannak  Nem kell félni, mert nem bíznak rá nagyobb felelősséggel járó munkát, mint amit el tud végezni  Nem tud egy másik országban ugyanolyan szinten „termelni” mint otthon  A gesztusok, testbeszéd eltérő lehet a saját kultúrájában, ne feltételezzen rosszat egyből

Milyen problémákra kell felkészíteni a céget?  Ne felejtsék el, hogy a gyakornok nem érti a magyar nyelvet! (ebéd, egy-egy vicc, beszélgetés)  Legyen egy koncepció, hogy hétbe mi fér bele  Legyen felelős mentor, aki feladatot ad, tanít, számonkér, visszajelez, értékel, ha nem ér rá, akkor bízzon meg mást ezzel  Munkatempó nagyon eltérő lehet gyakornokonként (túl gyors, lassú)  Bizonyos területeken nem biztos, hogy tud „termelni” egy rövid projekt alatt ( pl. varroda)

Konkrét példák  Hotel President - Geraldine  VintoCon – software manual / piackutatás/website  Studio Artista – Marie-Veronique  Drip – Mikko  Limes – írek  Mérték – golf course  Autószerelők – seb.váltó  Gyógynövénykutató – nedvességtartalom  Víz-gáz-fűtésszerelők – helyi építkezések / nyelv?  Asztalosok - parkettázás  Interdean, Deltasped – oktatás

TOI- Perfect Match  Kérdőív: - cégek igényei (milyen feltételekkel fogadnak, milyen gyakornokot tudnak jól alkalmazni)  Jó CV, cover letter elkészítésének ismérvei – pl cégek mire kíváncsiak / nyelvi készségek pontos definiálása  Feedback system  Motiváló rendszer / elismerés a hazai fogadó cégeknek  Mitől lesz egy cég / vállalkozó „jó fogadó intézmény”? (Mi a gyakornokok, a küldő intézmény és a WEXEdU elvárása.)  Videók készülnek cégekkel, mentorokkal – sikeres gyakorlatok elemzése  Folyamatábra – „matching process”