Az új közétkeztetési rendelet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
G M P Dr. Hetényi László.
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Vendéglátó üzletek kialakítása
A polgári védelmi tervezés Jogszabályi háttér § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről.
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
178/2002/EK rendelet január 1-től
Új irányok az étkeztetésben
Kis- és középvállalkozások energiaköltségeinek csökkentése
Kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés
Energetikai gazdaságtan
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
A környezetirányítás jogszabályi háttere
I. Falusi Vendégasztal Konferencia MUOSZ Székház 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47. Szabadkai Andrea Kistermelői termékértékesítés, magán háznál, termelői.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
e-jövedék konferencia
6. rész: A részletmérés.  A változási vázrajzok elkészítéséhez szükséges részletmérés során a változással érintett területen az állami alapadatok tartalmában.
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
A SZAKMAI VIZSGA A diaképek az NSZFI munkatársai által készítet tájékoztató anyagok felhasználásával készültek. Budapest, december 8.
A települési önkormányzatok állategészségüggyel és élelmiszerlánc-felügyelettel kapcsolatos feladatai Dr. Bakos Pál Igazgató-helyettes főállatorvos Békés.
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Forgóeszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Kistermelő: az 1. § (1) bekezdésében meghatározott.
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Közegészségügy és egészségvédelem a vállalkozásokban
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Az ÚJ UNIÓS jelölésI RENDelettel kapcsolatos főbb változások
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
1169/2011/EU jelölési rendelet
Őstermelők adózása - SZJA - Kompenzációs felár - TB
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
A kémiai biztonságról közérthetően
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóság 2004
Dr. Leitold József Megyei Főállatorvos Veszprém, Élelmiszerhigiéniai Fórum.
INFORMÁCIÓK AZ ÚJ JELÖLÉSI, MAGYAR TERMÉK ÉS TRANSZZSÍRSAV RENDELETRŐL Szegediné Takács Mária oszt. vez. főmérnök Heves Megyei Kormányhivatal ÉBÁI – 2014.
Helyi termékek, azaz a kistermelői élelmiszer- előállítás Dr. Orbán Péter Igazgatóhelyettes főállatorvos.
Élelmiszerbiztonságot érintő kérdések az élelmiszer forgalmazás, vendéglátás, közétkeztetés terén Dr Pollákné dr Faragó Katalin Csongrád Megyei Kormányhivatal.
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
A nyári, szezonális vendéglátás élelmiszer-biztonsági kérdései Gyomaendrődi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály Teller.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
1 Kistermelői élelmiszer előállítás és forgalmazás Győrszemere Dr. Hercsel György igh. főállatorvos Dr. Szabó Tamás igazgató főállatorvos.
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara július 05. Dr. Koren János igazgató főállatorvos Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály Az élelmiszerlánc-felügyeleti.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Vendéglátás ÁFA változása
Élelmiszerbiztonsági aktualitások:
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Általános forgalmi adó törvény 2017.
Az éttermi szolgáltatások Áfája
A 37/2014. (IV. 30.) rendelettel kapcsolatos szakmai fórumok kérdései
ADR: kit érint, kinek kell foglalkoztatnia biztonsági tanácsadót?
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Erdészeti/csemetekert növényvédelem hatósági vonatkozásai
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Előadás másolata:

Az új közétkeztetési rendelet

62/2011. (VI. 30.) VM rendelet a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről 1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed a vendéglátó és a közétkeztetési tevékenységre, ideértve az egyéb ellenszolgáltatás nélkül végzett étkeztetést, különösen a kóstolással, étkeztetéssel folytatott reklámtevékenységet is. April 3, 2017

62/2011. (VI. 30.) VM rendelet 2) E rendeletben foglaltakat nem kell alkalmazni: a) a magánháztartásban, saját fogyasztásra szánt élelmiszerekre; b) az élelmiszerek magánszemélyek által végzett alkalmi kezelésére, elkészítésére, tárolására és felszolgálására különösen olyan eseményeken, mint egyházi, oktatási intézményi, családi, települési rendezvények; c) a kistermelői élelmiszer-termelés… d) a szálláshely-szolgáltatási tevékenység… e) a magánháztartásban vagy a…lakásotthonban folytatott… 4/3/2017

Fogalmak1 19. vendéglátó tevékenység: vendéglátó-ipari termékek előállítása, tárolása, szállítása, forgalomba hozatala a végső fogyasztónak, illetve más vendéglátónak. 13. közétkeztetés: olyan vendéglátó tevékenység, amelynek során meghatározott fogyasztói csoportot, vendéglátó-ipari termékekkel, többnyire előre megrendelés alapján a nap egy-egy meghatározott időszakában, meghatározott időtartamban látnak el különösen oktatási, gyermek-, szociális-, egészségügyi-, bentlakásos intézményben, táborban, munkahelyen; 4/3/2017

Fogalmak2 17. üzemi helyiség: a vendéglátó-ipari termék előállításához és a vendéglátás keretében zajló élelmiszer- forgalomba hozatalához szükséges, a létesítmény vendégforgalomtól elhatárolt területe; 18. 2008. évi XLVI. Törvény mellékletének 71. pontja: vendéglátó-ipari termék: olyan étel, ital (az ivóvíz kivételével), cukrászati, hidegkonyhai készítmény, amelyet az előállítás helyén, ideiglenes árusítóhelyen, tálalókonyhán vagy házhoz szállítva értékesítenek a végső fogyasztó vagy egyéb jogszabályban megadott korlátok szerint kiskereskedelmi létesítmény számára; 4/3/2017

Fogalmak3 10. főzőkonyha: az a létesítmény, amely az étel készítéséhez és a felhasznált alapanyagokhoz szükséges raktár, előkészítő, főző (sütő), mosogató helyiségekkel rendelkezik, és amelyben az ételeket a helyszínen készítik; 3. befejező konyha: olyan főzőkonyha, amely az alapanyagok tárolásához és előkészítéséhez nem, vagy csak korlátozottan rendelkezik feltételekkel, azokat számára más létesítmény(ek) biztosítja(ák), ezért az adottságainak megfelelő mértékű raktározást és nyersanyag előkészítést végezhet; 16. tálaló, vagy melegítőkonyha: az a létesítmény, amelyben elsősorban a főző és befejező konyhán készített ételeket átveszik, és fogyasztásra kiadagolják, szükség esetén biztonságos hőkezelésnek vetik alá; 4/3/2017

kiSzines 6 § (3) A kistermelői élelmiszer-termelés, előállítás és értékesítés feltételeiről szóló (52/2010. (IV. 30.) FVM ) rendelet szabályainak betartása mellett a vendéglátó és a közétkeztető átveheti a kistermelő által megtermelt, vagy előállított élelmiszert. 4/3/2017

Hűtőtér 11. § (1) Az alapanyag, a hőkezelést igénylő félkész termék, valamint a késztermék csak külön hűtőtérben tárolható. (2) A következő alapanyagokat …külön hűtőtérben kell tárolni, olyan módon, hogy egymást ne szennyezhessék: a) nyers húsok, b) kültakarójában lévő, illetve zsigereletlen elejtett vad, c) hidegvérű állatok húsa, d) hűteni kívánt tisztítatlan zöldség, gyümölcs, gomba, a felületén nem kezelt héjas tojás, e) nyers tej. 4/3/2017

…csak jelzésértékkel 5.5. Külön-külön hűtőtérben helyezendők el a) a tőkehús, b) a baromfihús, c) a hal, d) a vad, e) a zöldség-gyümölcs, f) a tej és tejtermékek, g) a húskészítmények, h) a cukrászati készítmények, i) a hidegkonyhai termékek. 90/2003. (VII. 30.) FVM-ESzCsM együttes rendelet 4/3/2017

Hűtőtér2 11. § (3) A fogyasztásra közvetlenül alkalmas élelmiszerek, hőkezelést nem igénylő félkész- és késztermékek egy hűtőtérben is tárolhatók. (4) A fagyasztott, teljes felületükön becsomagolt alapanyagok, félkész termékek és késztermékek közös mélyhűtő-térben is tárolhatók. 3. m. (2) Nyers darált húst lefagyasztani tilos. 3. m. (5) A termékek csomagolásán fel kell tüntetni azok megnevezését, a fagyasztás dátumát, minőségmegőrzési idejének lejárati napját, melynek meghatározása a vendéglátó felelőssége. 3. m. (6) Egyszer már felengedett terméket újrafagyasztani nem szabad. 4/3/2017

Hűtőtér3 takarítás HACCP rendszerekben fellelhető példák; „pluszos hűtők” naponta körül hetente belül havonta drót nélkül „mínuszos hűtők” naponta a szabad részek hetente a teljes fészek kamráknál a(z) (fél) éves karbantartás során ládáknál kapacitás függvényében rotál 4/3/2017

Bármely, vendéglátó tevékenységet végző személy 4. § (1) Ha a létesítmény vezetője, üzemeltetője vagy Alkalmazottja… (a továbbiakban együtt: felelős személy) tudomást szerez az általa előállított vagy forgalomba hozott élelmiszertől eredő megbetegedésről vagy annak gyanújáról – az érintett élelmiszerhez használt alapanyagok, valamint a maradék élelmiszer és ételminta változatlan állapotban való megőrzése mellett -, annak kiszolgálását, felszolgálását azonnal fel kell függesztenie a hatóság további intézkedéséig. 4/3/2017

…értesíteni kell; b) munkaidőn kívül a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságának készenléti ügyeletét. Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság (központ) Széles Sándor kormánymegbízott Cím: 9028 Győr, Régi Veszprémi u. 10. Telefon: (96) 511-750 4/3/2017

4 § (2) a) munkaidőben a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságának kerületi hivatalát, Csornai Kerületi Főállatorvosi Hivatal Győri Kerületi Főállatorvosi Hivatal Mosonmagyaróvári Kerületi Főállatorvosi Hivatal Soproni Kerületi Főállatorvosi Hivatal Cím: 9300 Csorna, Laky Döme u. 1. Telefon: (96) 261-641 Cím: 9028 Győr, Régi Veszprémi út 10. Telefon: (96) 524-660 Cím: 9200 Mosonmagyaróvár, Szent Imre u. 3. Telefon: (96) 211-122 Cím: 9400 Sopron, Mátyás Király u. 34. Telefon: (99) 311-375 4/3/2017

Ételminta 4. melléklet Ételminta eltételére vonatkozó előírások Közétkeztetésben, valamint rendezvényi étkeztetés során napi 29 adag fölött valamennyi ételféleségből külön legalább 100 gramm ételmintát…72 órán át 0 és +5 C közötti hőmérsékletű hűtőtérben meg kell őrizni. …a tálalás vagy étkeztetés végén Ételmintához olyan tiszta, mikrobiológiai és kémiai szempontból megfelelő tárolóedény vagy csomagolás használható, amely nem okozhatja az ételminta szennyeződését, és a tárolás során biztosítja az ételminta szennyeződéstől való védelmét. …úgy kell lezárni és jelölni, hogy…ne legyen manipulálható. Az ételminta jelölése tartalmazza az étel megnevezését, a mintavevő személy nevét és a mintavétel időpontját óra, perc pontossággal. 6. A főzőkonyhával azonos telephelyen belüli tálalókonyhán nem szükséges külön ételmintát eltenni. 4/3/2017

…ismét csak jelzés gyanánt_9/1985. (X. 23.) EüM-BkM együttes rendelet Menürendszer keretében, illetve 30 vagy ennél nagyobb adagszámú rendezvény kiszolgálása esetén valamennyi ételféleségből külön-külön 50 g mennyiséget 48 órán át hűtőtérben meg kell őrizni. Az ételmintát a főző- és tálalókonyhákon egyaránt az étel tálalásának megkezdésekor kell venni. Az ételminta tárolására csírátlanítható, légmentesen zárható üvegedényt kell rendszeresíteni, melyet használat előtt 10 percig forrásban levő vízben kell kifőzni. Az üvegdugót leragasztó papíron fel kell tüntetni az üveg tartalmát, a mintavétel időpontját, a mintát eltevő dolgozó kézjegyét. 4/3/2017

Jelölés 18. § Az adagonként a végső fogyasztónak előrecsomagolt ételt az élelmiszerek jelöléséről szóló 19/2004. (II. 26.) FVM-ESZCSM-GKM Együttes rendelet szerint kell jelölni. A jelölésnek a kötelezően előírt elemeken túl tartalmaznia kell a terméket készítő vállalkozás nevét és a készítés címét is. (2) Az (1) bekezdés szerinti jelölést nem kell alkalmazni a) a helyben készített, és közvetlenül a végső fogyasztó számára átadott, b) a közvetlenül a végső fogyasztónak kiszállított vendéglátó-ipari termékek esetében. 4/3/2017

Tojás előkészítés 14. § (1) Felhasználni csak ép héjú tojást szabad. (2) Amennyiben a tojáshéj fertőtlenítése szükséges, azt közvetlenül felhasználás előtt, a főzőtéren kívül, a 13. § (1) bekezdése szerinti helyiségben vagy helyen, e célra alkalmas szerrel, kizárólag erre a célra használt, jelölt edényekben kell végezni. 4/3/2017

Helyiségek a hátsó fertályon 13. § (1) Mosó vagy mosogató medencével és kézmosó, kézfertőtlenítési lehetőséggel is felszerelt, a keresztszennyeződés kockázatának elkerülését biztosító külön előkészítő helyiség vagy hely szükséges: a) nyershús előkészítéséhez, b) zöldség, gyümölcs, gomba tisztításához és a tojás fertőtlenítéséhez. (2) Az (1) bekezdés a) pontja szerinti előkészítő hely nem lehet a tálalótérrel azonos légtérben. (3) Az (1) bekezdés b) pontja szerinti előkészítő hely nem lehet a főző- és tálalótérrel azonos légtérben. – nyershús előkészítés folytatható a főzőtérrel azonos légtérben 4/3/2017

Mosogatás (21. §) (1) A fogyasztók étkezéshez használt edényeinek, eszközeinek, valamint a kiszállításhoz használt visszatérő edények, eszközök (a továbbiakban együtt: fogyasztói edények) mosogatását térben el kell különíteni az ételkészítéstől és a tálalástól. (2) A fogyasztói edények és az ételkészítéshez és tálaláshoz használt üzemi edények és eszközök (a továbbiakban együtt: üzemi edény) mosogatását térben vagy időben el kell különíteni egymástól, a keresztszennyeződést kizáró módon. 4/3/2017

Fertőtleníteni, vagy nem? (3) Fertőtlenítő mosogatással kell mosogatni: a fogyasztói edényeket, eszközöket, b) az előkészítőkben használt edényeket, eszközöket, c) a fogyasztói edényekkel azonos helyen, de azoktól időben elkülönítve mosogatott üzemi edényeket. az üzemi edényzet azon részét, melyet nem előkészítőben használnak és mosogatásukhoz külön helyiség áll rendelkezésre NEM KELL FERTŐTLENíTŐ MOSOGATÁSNAK ALÁVETNI (4) Ahol a fogyasztói edények mosogatási feltételei hiányoznak, ott egyszer használatos edényeket, eszközöket kell használni. 4/3/2017

Tisztítás-, fertőtlenítés 9. § (1) A hulladékgyűjtő edények rendszeres tisztításáról, fertőtlenítéséről gondoskodni kell. 22. § A helyiségek takarítását és a berendezések tisztítását az alkalmazni kívánt tisztító- és fertőtlenítőszerek megnevezésével és technológiájával tisztításifertőtlenítési utasításban kell meghatározni. 4/3/2017

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! 4/3/2017