4. Belpolitikai küzdelmek 1919–1935 között

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás

Advertisements

Kamarai prezentáció sablon
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Az 1956-os forradalom.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
3. Az első köztársaság alkotmányos, nemzetiségi és politikai rendszere
Humánkineziológia szak
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Tanítási segédanyag 8. osztály
A tételek eljuttatása az iskolákba
A német egység és a polgári állam
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, II.
10. 5 A rendszerváltozás tartalma és következményei (pl
A magyar külpolitika céljai és kapcsolatai a két világháború között
A HARMADIK BIRODALOM ÁRNYÉKÁBAN
A TANÁCSKÖZTÁRSASÁG.
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
HAZÁNK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT
Benito Mussolini
4. A náci hatalomátvétel és következményei Németországban
A nácizmus Németországban. ( )
A Tanácsköztársaság.
Magyarország az első világháborúban
Párizsi kommün.
A győztes Európa legfőbb gondjai
A „vörös gróf” és a „geszti bolond”
8.1 Az OMM felbomlása és következményei
Irányváltások a területfejlesztés intézményrendszerében 1Területfejlesztők Napja Balatonkenese.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században
1 Korporatizmus a két világháború között: az olasz eset © kurtán sándor 2011 Érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az Európai Unióban.
szakmérnök hallgatók számára
Az együttm ű ködést ő l a két Németországig.  „hidegháború” (Walter Lippmann)  febr.9. Sztálin beszéde Az imperializmus ellen küzdeni kell IMF,
A háború és a modern fegyveres erő
1 Foglalkoztatási kihívások, avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.NOVEMBER EGER Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
FORRADALMAK MAGYARORSZÁGON 1918–1919
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
Egy kis ország nagy reményekkel 1956
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
A kezdetek A lovagrend a szentföldön alakult a zarándokok védelmére. Kezdetben „Krisztus szegény lovagjai” voltak. A templomosok nevet azért kapták, mert.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
AZ ÁLLAMFŐ JOGÁLLÁSA A POLGÁRI KORBAN
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Magyarország a második világháborúban
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
A háború és következményei Magyarországon
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Az i. Világháború hatása Szegedre
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
A NÁCI DIKTATÚRA
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM 1918
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
1 Politikai mélypont Magyarországon? november 22. Somogyi Zoltán, igazgató Political Capital Institute.
 Nagybirtokos grófi családban született.  Szülei: Károlyi Gyula és Károlyi Georgina.  Foglalkozása: közgazdász, politikus, diplomata  Felesége Andrássy.
A nőnek nem kell más, csak legyél neki:
A világválság jelenségei, gazdasági és társadalmi következményei
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
Magyarország a harmincas évek második felében.  Gömbös  Darányi min.elnök ( )  Elvárások  A rendszer megőrzése  Szélsőjobb visszaszorítása.
„A forradalom ellen harcolunk […] abban a meggyőződésben, hogy vagy egészen úrrá leszünk rajta, vagy el kell vesznünk.” Félix Schwarzenberg hg „Nem az.
Kormányok
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
Közbeszerzési szabályok változása és
Rövid életű polgári köztársaság Tanácsköztársaság
Előadás másolata:

4. Belpolitikai küzdelmek 1919–1935 között Csehszlovákia története 1918–1948

Kramář kormánya „Ausztriátlanítás” 1918 őszén a Habsburgok trónfosztása, majd a nemesi címek eltörlése 1919-ben külön vámterület, önálló valuta (osztrák korona felülbélyegzése) nagybankok és Rt.-k nosztrifikálása, hivatali személycserék Tömegmozgalmak és reformok, reformtervek 1918–1919: feloszlatják a Nemzeti biz.-okat, Szlovák Nemzeti Tanácsot szakszervezetek, üzemi tanácsok fejlődése, létrejötte: sztrájkok, tüntetések követelik a szocializálást, lépnek fel a tőkés rend ellen a kormány megosztott (még az SZDP is max. a nagyipart, nagybankokat szocializálta volna), időhúzó–halogató taktika 8 órás munkanap, sztrájkjog, munkanélküli segély földreform (1919 ápr. 16.): 150 ha-nál nagyobb szántók, 250 feletti egyéb ter. kisajátítása (nm. és m. birtokok elvétele; az alacsony kártérítés nem vonatk. a Habsburg-pártiakra; szétosztásnál a légiósok, törpebirtokosok előnyben) A kormány bukása Kramář és pártja erőszakkal akarta leszerelni a sztrájkokat, tünt.-eket a többi párt leszavazta, kormányválság alakult ki 1919 jún. 15. községi választások csak a cseh tart.-okban: a szoc. pártok közel 50%-t, az Agrárpárt 30%-ot, a Nemz. Demokr. P. csak 10%-t szerzett bár ez nem parlamenti választás volt, de az NDP-s Kramář lemondott, utóda júl. 7-étől Vlastimil Tusar (SZDP), a Čs. Szoc.-kal és az Agrárpárttal koal.

A vörös–zöld koalíció Szocialista vezetéssel kiépülő demokrácia Tusar az SzDP-n belül is sokadik ember, de más nem vállalt min.eln.-séget alkotmány elfogadása, 1920. febr. 29. (ld. korábban) állam és egyház viszonyának rendezése, világi oktatás (de hittan is van) vasutak, bányák, vízierőművek állami ellenőrzés alá vonása 1920. ápr. 18/25.-i nemzetgyűlési választások egyes vitás/határmenti területeken nem volt voksolás enyhe baloldali fölény: SzDP 74, Čs.SzP 24, Szlk.-ban is az SzDP győz (a helyi agrárpárt gyenge eredménye miatt Šrobárt leváltják Szlk. éléről) visszaesik az Agrárp. és főleg az NDP, a közös Néppárt ua. erősödött bekerülnek a kisb.-k is: 41 polgári és 31 szoc. nm. képv., magyarok is Tusar kissé átalakítja kormányát (nő a szoc.-k száma) csak čs. voksokkal újraválasztják Masarykot közt. elnökké nm. képviselők káoszt, zavart okoznak a parl.-ben, akadályozva a munkát Belső harcok az SZDP-n belül és Tusar bukása 1920. szept. 25-ére kongr.-t hívtak össze, ahol a balszárny többsége várható az antikomm. vezetés ezért 14-én el akarta halasztani a kongr.-t, kizárni a balszárnyat; saját emberei kezére játszotta a párt vagyonát is Tusar és a kormány még aznap le is mondott az SzDP balszárnya fellázadt, elfoglalta a párt épületeit (rövid időre)

Átmeneti kormányok Jan Černý hivatalnok-kormánya (1920. szept. 15-től) a szocdem. balszárny lázadása, dec.-ben általános sztrájk, sortüzek verik le terrorellenes törvény születik, szigorú megtorlással a pol.-i erőszakért 1921. máj. SZDP-kongr.-on a balszárny kiválik (74 képv.-ből 18 tart velük), okt.-ben CSKP; a komm. puccs fenyegető veszélye ua. lassan elhárult tovább romlott a cs.–nm. viszony, országos káosz (nyelvtv., hadkötelezettség) létrejött a pětka; üzemi és vasúti tanácsok, Stat.-i Hivatal stb. alakult Edvard Beneš (nagyrészt) szakértői kormánya (1921. szept. 26-tól) a pénzügy, belügy (Černý) és szlovákügy élén is pártsemleges miniszter mozgósítás IV. Károly magyaro.-i puccskísérleténél földreform végrehajtása, társadalombiztosítási tv., költségvetési egyensúly 1921. nov.-ben a Néppárt kettévált, a szlovák ág ellenzékbe is vonult a Szlk. Néppárt 1922. jan.-ban „pittsburgh-i” autonómiatörvény-tervezetet nyújtott be, amit a Ngy. leszavazott (a hlaszista szlovákok is) a Deutscher Verband is kettéválik: megjelenik az aktivista irányzat ezzel szemben a cseh és szlk. Agrárpártok egyesültek „Földművesek és Kisgazdák Köztársasági Pártja” néven, ami az SZDP kettéválása révén a legnagyobb párt lett

A „tehetségesek kormánya” Az Agrárpárt első koalíciója: Antonín Švehla, 1922. okt. 7-től a pětka vezető emberei most mind miniszterek lettek köztük Rašín, aki népszerűtlen intézkedései miatt merénylet áldozata (1923) emiatt fogadják el a közt. védelméről szóló tv.-t (1923) Szlovákiában centralizált prefektusi rsz. (Cseho.-ban nm. többségű kerületek miatt nem vezetik be, a Nemz. Dem.-k és a Čs. Néppárt követelésére) a szlk.-i helyi választásokon Hlinka pártjának megerősödése 1924-ben újabb tb-reform: rokkantsági és öregségi nyugdíj bevezetése Egyházpolitikai viták és ellentétek 1925-ben (Šrámek sikerrel állította helyre pártja patriótaságát; józan kompr.-okat ért el a földreform, a polgári házasságkötés és a vallásoktatás terén is) Husz János máglyahalálának 510. évfordulója, júl. 6.: Masaryk és Beneš „magánemberként” részt vett az ünnepségen a pápai nuncius elhagyta az országot, Šrámeket a koal.-ból való kilépésre akarta rávenni, ám ő erre nem volt hajlandó Előrehozott választások, 1925. nov. 15/22. a kormánypártok csak 45%-ot szereztek, főleg az NDP és SZDP gyengült; nőtt az Agrárp., Néppárt és főleg a CSKP (13%-kal a 2. legerősebb párt) a nm. pártok közt az aktivisták sokkal jobban szerepeltek, főleg a Gazdapárt Szlk.-ban a Néppárt győzött 34%-kal, két magyar párt 8 képviselője jutott be

A polgári koalíció létrejötte Kísérlet a hatpárti koalícióra 1925–26-ban Švehla új kormányába bevonta a Kisker.-k és Kisiparosok Pártját (dec. 9.) a szoc.-k nem engedték a mg.-i vámok emelését és a papi fizetés növel.-t a hivatali nyelvhasználati tv. után a beteg Švehla le is mondott Ismét Černý alakított hivatalnok-kormányt (1926. márc.) a čs., nm. agráriusok és a Néppárt elérte a vámemelést és a kongrua növelését ezt szocdem.–komm. tüntetések, sztrájkok követték hírek terjedtek Gajda vezérk. főnök tervezett fasiszta puccsáról, ezért leváltották; 1927 elején aztán létre is hozta a Nemzeti Fasiszta Közösséget viták a Vár, Beneš és Stříbrný között is, utóbbit fasisztoid törekvések miatt kizárták a Čs.Szoc.P-ból, amit ekkor neveztek át Nemzeti Szoc. Pártra Hodža vez.-vel tárgyalások a čs. és az aktivista nm. polgári pártok között A polgári, avagy az úri koalíció megalakulása és jelentősége 1926. okt. 12-én ismét Švehla a min.eln., az SzDP és NSzP ellenzékbe vonult két nm. párt, a Gazdaszövetség és a Keresztényszoc. Párt 1-1 minisztert (sorrendben: Franz Spina, ill. Robert Mayr-Harting) adott Hlinka Néppártja előbb kívülről támogatta, de 1927 elején 2 min.-rel belépett a Nemz. Dem.-k szintén külső támogatók, csak 1928-tól vállaltak tárcát nemzeti erővonalak helyett tisztán ideol. alapon álló kormány (5–7 párttal)

Švehla újabb kormányzása Sikerek és kudarcok kedvező gazdasági körülmények: jó adóreform (1927. jún.), konjunktúra Švehla megvédi a tb.-rendszert, bár a munkaadói járulék csökkent megegyezés a Vatikánnal: a pápa hozzájárult püspökjelöltjeinek Prága általi megrostálásához és új egyházmegyei határok létrehozásához is 1927. máj. Masaryk újraválasztása csak a német (koalíciós) és szoc. (ellenzé-ki) szavazatokkal sikerült, az NDP és a Szl.Néppárt tartózkodott 1927. júl. tartományi rendszer bevezetése az egész országban Morvao.-t és Sziléziát összevonják, minden tart.-ban čs. többség; a nm. koal. pártok elfogadják, bár ők a szlk. megyerendszert kívánták volna Cso.-ban is az autonómia felé kis lépés; csak kult., okt., eü. téren volt helyi döntésekre mód 1928. dec. tartományi választások a koal. pártok gyengülését jelzik (kivéve az Agrárp.); a mérsékelt ellenzék erősödött, nem a szélsőségek Vojtech Tuka és a Vacuum Iuris-ügy magyarón volt, eltávolították a pozsonyi egyetemről; szlk. soviniszta lett a 20-as években, létrehozva a Rodobrana nevű fasisztoid ifjúsági szervezetet autonómia-tervet dolgozott ki, a Slovák c. lap főszerk. és Hlinka alvezére lett 1928. jan. 1. a Hlinka-párt lapjában jelent meg Tuka A mártoni deklaráció tizedik évében c. cikke; a tíz év lejártakor újra lehet tárgy. Szlk. státuszát ez feltehetően blöff, bizonyíték azóta sem került elő, de nagy botrányt kavart Hlinka nem tudott a cikk tervéről, de védelmébe vette Tukát

František Udržal és a választások A kormányfőváltás okai és körülményei (1929. febr. 1.) Švehla betegsége miatt 1928. márc. óta Šrámek elnökölt a kormányban a tart.-i választás után az Agrárp. visszakérte a vezetést, Švehla lemondott Udržal csak halovány utánzata volt Švehlának, aki haláláig (1933) pártelnök Újabb előrehozott választások (1929. okt. 27.) Udržal kezdettől fogva meg akarta erősíteni ezzel legitimitását, de a többi koal. párt még nem rendezte sorait a tart.-i választások kudarca után 1929. elején Tukát letartóztatták, okt. 5-én kémkedés, hadititkok Mo.-nak átadása és Szlk. elszakításának kísérlete miatt 15 évre ítélték Hlinka pártja kilépett a koalícióból; a kormányválságot azonban Udržal robbantotta ki, amikor párttársának adta át saját védelmi min.-i posztját főleg Šrámek pártja tiltakozott; Masaryk pedig örömmel feloszlatta a Ngy.-t Választási eredmények és az új (nyolcpárti) koalíció az Agrárpárt őrizte pozícióját, de a két Néppárt visszaesett a komm.-k rovására előretörtek a mérsékelt szoc.-k (SzDP, NSzP) bekerült a cseh szélsőjobboldal (Gajda és Stříbrný pártszövetsége) (3 képv.) visszaesett a nm. aktivisták, de a passzivisták támogatottsága is a két magyar párt közös listája 9 helyet nyert (a szlk.-i voksok 16%-ával) a régi koal. 48%-t ért el, de a szoc.-k visszatérnek a korm.-ba (+ nm. SzDP is) így vegyes koal. (nm. és cs., polgári és szoc.) (Szl.Népp., Nm. Kerszoc. kimarad)

A „széles koalíció” és a válság időszaka Udržal új kormánya (1929. dec. 7.) és a gazdasági válság a mg. már évek óta válságban, az iparban 1930. őszétől érződött ötlettelenség, bizonytalanság: a mélyülő válság kezelése sikertelen öncélú agrárprotekcionizmus, emiatt 1930-tól vámháború Mo.-gal a fájdalmas döntések halogatása jellemző (a vegyes, szoc. és polg. koal. miatt is) hatalmas munkanélküliség, szociális nyomor, véres összecsapások csehek és németek, munkások és a karhatalom között (de a parl. dem.-t nem fenyegeti) a legtöbb munkanélküli Szlk.-ban, ill. Kárpátalján volt, főleg értelmiségi 1932 nyarán a trencsénteplici kongr. próbált kiutat találni generációváltás a Szl.Néppártban: a nástupista Karol Sidor, Jozef Tiso szerepe nőtt (együttműk.-i megállapodást kötnek a Szl.Nemzeti P.-tal) 1931-es helyi választások: nőtt a CSKP, a cs. fasiszták és nm. nácik ereje a válság mégis a Szudétavidéken a legsúlyosabb (nm. piacra termelő ipar) ez főleg nem a kormány hibája volt, sőt sok infrastrukt. beruházás folyt a ter.-en (ami cseh munkások betelepedésével is járt együtt) 1932-től a náci DNSAP nyíltan szeparatista erő, paramilitáris egységeket alakít Jan Malypetr és a kemény kéz politikája (1932. okt. 29.) Udržalt saját pártja hívta vissza; erős koal. ellentét is volt jobb- és balo. közt Malypetr 1933 jún.-ban széles körű felhatalmazást kapott a rendeleti korm.-ra ezzel több, mint 200 alkalommal élt; s bár alk.-ellenesen, de megindult a kilábalás állami segély a bankoknak, agrártermékek kereskedelme állami monopólium

A válság politikai hatásai A kormánykoalíció fogyatkozása és a német kérdés éleződése 1930 végén a Nm. Gazdapárt egyik része (DAWG) kilépett a koal.-ból 1932 végén a Cseh Kisiparosok és Kisker.-k Pártja is (12 fő) 1934 febr.-ban az addig is türelmetlenül nac. Nemz. Dem. Párt is távozott 1934. máj.-ban Masarykot mégis nagy többséggel újraválasztotta a Ngy. 1933. okt. megszületett a közt. biztonságáról szóló „pártbetiltási tv.”; a náci DNSAP több képviselője bíróság elé került, de tagsága rohamosan nőtt a betiltásra számító szélsőséges nm. erők előremenekülnek, 1933. okt. elején létrehozva a Szudétanm. Hazafias Frontot (SHF, Konrad Henlein tornatanár) a DNSAP-t és a DNP-t (Nm. Nemz. P.) be is tiltják, vezetőik No.-ba szöktek Henlein eredeti célja ismeretlen, de az talán nem Čs. szétverése volt nem tisztázta a nácikkal való viszonyát; demokratikus, de föderatív tervei voltak eleinte Hitler sem bízott meg benne, csak Karl H. Frank beépítése után Az 1935. máj. 19-i választások és eredményei az SHF betiltását Masaryk megvétózta, de csak pártként indulhat a vál.-on a Szud.nm.P. 15%-t kapva a legtöbb voksot kapta (nm. szav.-k 2/3-a) a legtöbb mandátum az Agr.párté; minden kormánypárt visszaesett (6 párt, 49%), újra a Čs. Kisip.-Kisker. P. belépése menti meg Malypetr koalícióját az NDP és Stříbrný fasisztái Nemzeti Unió néven indulnak (5,5%, 17 képv.) a CSKP stagnált, népfrontprogramja most Cseho.-ban a legeredményesebb Szlk.-ban nem volt nagy elmozdulás (Hlinkáék 30%-t kaptak)

A válság és Szlovákia Gazdasági és szociális következmények az országos átlagnál (33%) nagyobb termeléscsökkenés és munkanélküliség a mg.-i jövedelmek 40%-kal estek segély csak minden ötödik munkanélkülinek jutott kilábalás csak 1935 után: út- és vasútépítés, a határok megerősítése, fegyver-kezés; új (nem csak hadi) üzemek Szlk.-ban is, csökkenő munkanélküliség 1938-ra érték el az 1914-es szintet az ipari foglalkoztatottak számában Politikai fejlemények Szlk.-ban életben volt még számos magyar törvény is zavargások, csendőri beavatkozásokkal, helyenként halálos áldozatokkal a Hlinka-párt fokozza az autonómia-kampányát: 1930 máj.-ban benyújtja a második autonómia-tervezetét a Ngy.-nek; vezérszónoka, Jozef Tiso szerint ez nem Čs. gyengítését, hanem épp erősítését szolgálja a Szlk. Nemzeti Párttal együtt 1932 okt.-ben autonomista blokkot hoznak létre, együtt indultak az 1935-ös vál.okon is Hlinka ellenőrzése alá vonta a Matica slovenská kulturális szervezetet is 1933 aug. Nyitra: Pribina-ünnep (az első keresztény templom felszentelésé-nek millenniuma) – viharos pol. esemény lett, mivel 150e hívő előtt beszédet mondott Hlinka (az eredeti programon kívül), auton.-t követelve cseh- és kormányellenes jelszavak, botrány, sokakat le is tartóztattak

Szociálpolitika Munkás- és gyermekvédelmi intézkedések A nők helyzete 1918 dec.-ben 8órás munkanapot vezettek be, sztrájkjoggal 1920 júl.-ban megtiltották a 14 év alattiak munkáját, továbbá a 16 év alatti fiúk és 18 év alatti lányok nehéz fizikai munkáját veszélyes munkát 16 év alatt és nőknek nem engedélyeztek A nők helyzete az alkotmány megtiltotta a nemi diszkriminációt, teljes vál.jogot is adott az oktatásban is teljes egyenlőség minden foglalkozás nyitva állt nők előtt is, 1930-tól már bírák is; az esküdtek 1/3-a tv.-ileg előírtan nő volt a tanárnőknek nem kellett házasságkötés esetén felhagyni munkájukkal a feministák javaslatára a nők munkaidő-kedvezményt nem kaptak ugyanakkor 12 hetes fizetett szülési szabadságot élveztek Társadalombiztosítás 1919: munkanélküli segély bevezetése 1924-ben betegség- és balesetbiztosítási törvény: a járulékot 50-50%-ban fizette munkáltaló és munkavállaló; táppénz 52 hétre járt, s addig nem lehetett elbocsátani a munkást; munkabaleset esetén 26 hétre járt juttatás 1926-ban a fehérgallérosok nyugdíját is bevezették (itt is fele-fele a járulék); a nyugdíjkorhatár 65 év (vagy egyes munkák esetén 35 év szolgálati idő); a nyugdíj a fizetés 50%-a körül volt

Függelék (képviselőházi választások) 1920. ápr. 1925. nov. 1929. okt. 1935. máj. Čs. Agrárpárt 9,7% – 28 m. 13,7% – 45 m. 15,0% – 46 m. 14,3% – 45 m. Čs. Szocdem. P. 25,7% – 74 m. 8,9% – 29 m. 13,0% – 39 m. 12,6% – 38 m. Čs./Nemz. Szoc. P. 8,1% – 24 m. 8,6% – 28 m. 10,4% – 32 m. 9,2% – 28 m. Čs. Néppárt (11,3%–33 m.) 9,7% – 31 m. 8,4% – 25 m. 7,5% – 22 m. Nemzeti Demokr. P. 6,2% – 19 m. 4,0% – 13 m. 4,9% – 15 m. (5,6% – 17 m.) Čs. Kisip.-Kisker. 2,0% – 6 m. 3,9% – 12 m. 5,4% – 17 m. Nm. Gazdapárt 3,9% – 11 m. 8,0% – 24 m. 5,4% – 16 m. 1,7% – 5 m. Nm. Ker.szoc. P. 3,5% – 10 m. 4,4% – 13 m. 4,7% – 14 m. Nm. Szocdem. P. 11,1% – 31 m. 5,8% – 17 m. 6,9% – 21 m. 3,6% – 11 m. Nm. soviniszták 5,3% – 15 m. 15,2% – 44 m. Szlovák Néppárt ld. Čs.Népp. 6,9% – 23 m. 5,7% – 19 m. (6,9% – 22 m.) Szlk. Agrárpárt ld. Čs. Agr.p. Čs. Komm. P. ld. Čs.SzDP 13,2% – 41 m. 10,2% – 30 m. 10,3% – 30 m. addigi kormánypártok 47,4% – 138m. 44,9% – 146m. 48,0% – 147m. 48,9% – 149m. 1920-ban 281, később 300 mandátumot osztottak szét összesen. Zárójelben: más párttal együtt elért eredmény. Számos párt, köztük a magyarok nem szerepelnek a táblázatban.