Turbók Arnold Bertalan

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Göcseji Múzeum •.•..\Piano.mp3. „Diák-barát múzeum, múzeum-barát diák” Közhasznú munka lehetőségek diákoknak.
Advertisements

Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
„Ezt egy életen át kell játszani”
Félévi értekezlet a Than Károly Gimnázium és Szakközépiskolában
Napköziotthonos Óvoda Jánkmajtis
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Nyílt napok látogatottsága
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
Kompetencia alapú képzés
GYERMEKBÁNTALMAZÁSOK A TABULA RASA ALAPÍTVÁNY TEVÉKENYSÉGE Kovácsné Duró Andrea ME BTK Tanárképző Intézet
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP /
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
Esélyegyenlőségen alapuló tehetség- felismerés, tehetséggondozás egy innovatív Észak-Pest megyei gimnáziumban (TÁMOP 3.4.4/B-08/2/KMR) Az Európai Unió.
A kompetencia alapú oktatás esélyei Modernizáció a közoktatásban dr. Pála Károly 2007.
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
Az iskolai könyvtár és a gyermek könyvtár együttműködésének lehetőségei.
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
 2 egér  Sorozat feladatok: 80 pénz érme 4 mérés  Egymásután következő számok és csak a szembelévőét látja 5-ször mondják, hogy nem tudom utána tudom.
NAT 2007 kompetenciák.
Szeretet, türelem, tolerancia
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
Az informatika tanítása Montessori-jellegű iskolában
A pedagógusok megnövekedett feladatai
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
A közösségépítés mint a készség- és képességfejlesztés eszköze (Gulyás Gabriella) Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom, május
Migrációról iskolásoknak Iskolai projekt
Projektpedagógia az óvodai gyakorlatban
Kompetencia alapú oktatás elterjesztése Hajdú-Bihar megyében Herpai Imre igazgató, HBMPI.
Fenntarthatóság és káoszelmélet
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Indító gondolatok 2000-ben egy nemzetközi vizsgálat szerint 32 ország tanulói közül a magyar diákok mondták legtöbben, hogy nem szeretik az iskolát, mert.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
Tanulói elégedettségvizsgálat ismertetése HJK
Mottó „A tanítvány nem pohár, amelyet meg kell tölteni, hanem fáklya, melyet lángra kell lobbantani.” (I. Tamm)
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
HEFOP / /1.0 „Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok az Észak-alföldi régió pedagógusképzésében” A „KOTTA” projekt SCHMERCZ.
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Az Egressy Béni Kéttannyelvű Általános Iskola bemutatkozik Gyöngyös
Informatika tanítása ea. Csernoch Mária
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet AZ ÖKOISKOLA HÁLÓZAT HELYZETE ÉS TERVEI Varga Attila
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
Ökoiskola? Károlyi a régióban. Gyermekvédelem EGYÜTT A DROG ELLEN Az egész iskolát átfogó program: - szülők - tanárok - diákok részére előadásokat szerveztünk.
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
„INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK MEGHONOSÍTÁSA A HAGYOMÁNYŐRZÉS ÉS A HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ KÉPZÉS ÉS KUTATÁS TERÉN” TÁMOP A Zempléni Múzeum konzorciumi.
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Back to Nature Egy kísérleti, természet-közeli, innovatív pedagógia kifejlesztése általános iskolák számára.
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Szent László Középiskola Szekszárd
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
NEVELÉSTUDOMÁNYOK INTÉZETE
Előadás másolata:

Turbók Arnold Bertalan www.mpigyor.hu turbok.bertalan@mpigyor.hu A múzeum és a pedagógus Turbók Arnold Bertalan www.mpigyor.hu turbok.bertalan@mpigyor.hu

a tanári teljesítmény (McKinsey jelentés) Tanulók teljesítménye 100 diákok 90 Legjobb 20% tanár 53 50 37 Legrosszabb 20% tanár diákok 8 éves 11 éves

McKinsey jelentés 1. „Az oktatási rendszer csak olyan jó, mint a tanárok, akik alkotják.” 2. „Az eredményes tanulás elképzelhetetlen jó tanítás nélkül.” 3. „A kiváló teljesítményhez minden gyermek sikere szükséges.” (Forrás: http//oktatas.magyarorszagholnap.hu/images/McKinsey.pdf)

McKinsey jelentés Az élenjáró rendszerek vizsgálata három különösen fontos tényezőt azonosított: a megfelelő emberek váljanak tanárrá, eredményes oktatókká képezzék őket, a lehető legjobb oktatást kapjon minden gyermek. (Forrás: http//oktatas.magyarorszagholnap.hu/images/McKinsey.pdf)

a múzeumpedagógia lehetőségei „AKI AKAR VALAMIT, AZ MÓDSZERT KERES, AKI NEM, AZ KIFOGÁST.” a múzeumpedagógia lehetőségei

KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS Hasznosítható tudás Ismeretekbe ágyazott képességfejlesztés Az alkalmazáshoz szükséges attitűdök kialakítása

volt diákok múzeumi élményei Győr mellett az első faluban lakik – sem általános, sem középiskolás korában nem hozták be a győri múzeumba zirci múzeumban: egyedül kellett felkészülni (tevékenykedtető pedagógia) szentendrei skanzen – perecsütés, Hollóháza: patkolás győri, és középiskolás korának végéig nem volt a győri múzeumban, de volt vitorlázni vagy a Parlamentben iskolás korában

mostani iskolások élményei Mindig vittek, így ismertem a győri, pápai, egri, zirci múzeumokat. Még nem láttam a győri múzeumot (egy 11-es, egyházi iskolás) Egyszer az iskolával voltunk. Kedvesek voltak, körbevezettek. A festmények szép nagyok voltak a falon. Ilyen nagyokat még másutt nem láttam.

tudás + képességek + attitűdök Tudás és kompetencia (dr. Pála Károly diája) Oktatás és képzés 2010 munkaprogram Európai Tanács 2000, Lisszabon Kulcskompetenciák munkacsoport Az Európai Parlament és a Tanács ajánlása az élethosszig tartó tanuláshoz szükséges kulcskompetenciákról (2006 december) kompetencia tudás + képességek + attitűdök ismeretek alkalmazás

pedagógus és a múzeum Konzerválás Fejlesztés NAT Kulcskompetenciák Fejlesztési feladatok Hon- és népismeret Aktív állampolgárrá nevelés Testi és lelki egészég Műveltségi területek Ember és társadalom

együttműködés múzeum(ok), iskolák, pedagógiai intézet rész-tanmenet ajánlatok múzeumi rendezvények ajánlása (szakmai fejlesztő anyaggal: hova illeszthető a tananyagban) – HÍREK Kihelyezett (tematikus, ünnepekhez kötött, településekhez kötött) órák, foglalkozások iskolai vándorkiállítások (pl. címertan)

Hallom, látom, fogom… Közöm van hozzá! John Dewey (+1952) a tapasztalat fontossága Maria Montessori (+1952) a pedagógus nem ismeretközlő, hanem a tanítási folyamat irányítója a tanuló személyiségének fejlesztője

Forrás → Kovátsné Németh Mária: Fenntartható oktatás és projektpedagógia

lehetőségek a projektmódszerhez Tanulmányi kirándulások Kihelyezett múzeumi órák (tömbösítve) Ásatási helyszín Tematikus kiállítások Megyegyűlés régen (és ma) … Miért lábas a lába?

Miért lába(o)s a lába(o)s? Szabad tűz felett, lábakon áll Tűzálló, mert benne ült a lángnyelvben Alul elkeskenyedett

Milyen lába(o)sok vannak ma? Takaréktűzhely Láb helyett fület kapott

a lába(o)s - projektmódszer Ásatás Források: tárgyi emlékek Restaurálás, kiállítás Festékek, ragasztók A kor megidézése (öltözködés, ételek stb.) Írott források (kutatómunka)

a lába(o)s - projektmódszer Anyaggyűjtés Fotók Videó felvétel Otthoni kutatás Régen ilyen volt. Ma milyen? BEMUTATÓ (projekt termék) Film, előadás (a kor megidézése), kiállítás (részese voltam, közöm volt hozzá)

múzeum és pedagógus (konkrét együttműködés 2008/2009) Adventi szokások múzeumi kiállítás a jelképek üzenetei hagyomány és üzlet A városok főtere Széchenyi tér felújítása múzeumi tárgyi emlékek levéltári írásos emlékek a tér közösségszervező ereje