Mondák, dalok útja Zsámbok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VANYOLA.
Advertisements

Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Alsónémedi bemutatása
Alsónémedi A falu bemutatása
Készítette:Fekete Ágnes
Felsőregmec.
Készítette: Albert Krisztina
Értény.
Múcsonyban található irodaépület Ft-ért eladó!
DÉVAVÁNYA.
Oud of Mooi ???? Az ŐRSÉGBEN jártam jártam Saját fotóiból készítette: Dr Bajzák Tamásné Dr Bajzák Tamásné 2009 június 2009 június automata automata.
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
NYON 1.
Kőröstetétlen.
GYÖMRŐ VÁROS Készítette: Csernyava Olivér.
Ernesto Cortazar - The sound of music me Juhász Gyula Nagyvárad A körösmenti Párizs régi fénye Felém ragyog az emlék rőt ködén, Egy ifjúság reménye és.
5. NAP.
Réde Készítette: Bárány Dorián gazdálkodás és menedzsment I. évfolyam I. csoport.
Gazdálkodás és Management BA Levelező 1. évfolyam
Szendrő nevezetességei
Kölcse.
Milota.
Kétsoprony.
Somogybükkösd.
Fekvése ♦ Zalaegerszegtől 13 km-re északnyugatra, a Zala folyó, a Szévíz és a Foglár patak által határolt területen fekszik.
Pórszombat A falu bemutatása. Előadás áttekintése Fekvése Megközelítése A falu nevezetességei I A falu nevezetességei II A falu nevezetességei III Nevének.
Az eldugott paradicsom
Készítette: Kleri Dzsenifer
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
Budapest turisztikai marketingje
Készítette: Kálmán Aliz.  Elhelyezkedése  Tudnivalók  Természeti képződményei  Kiránduló célpontok  Építészet  Híres szőlőfajtái  Üdülés.
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
„Barangoljon a Grassalkovich család birodalmában!
Andrássy út Hősök tere Vajdahunyad vára
Napkor A mi településünk.
Készítette: Bujdosó Villő
Bőcs Község Készítette: Csege Kornélia.
Története 1318-ban találkozunk a nevével először az okiratokban 1743-ban újratelepítik a települést 1838-ban az árvíz elmosta a település nagy részét.
Helytörténeti, néprajzi jellemzői
Kávás.
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
ÚJÉVI MŰEMLÉKI SÉTA SOPRONBÁNFALVÁN január 3. (szombaton) 14 órától Árpád-kori Mária Magdolna templom — Kolostorlépcső — Pálos (hegyi) templom Vezet.
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
Történelmi vonatkozások
Lednice - vár
Ekecs-Okoč Ekecs (szlovákul Okoč) község Szlovákiában a Nagyszombati kerületben aDunaszerdahelyi járásban. Közigazgatási területe 63,43 km². A mai község 1976-ban.
Nagyudvarnok Veľké Dvorníky
A Siklóshoz tartozó és mintegy 1500 lakosú Máriagyűd híres Mária-kegyhely, a magyar zarándokút befejező stációja. A közeli forrás már a rómaiak idejében.
LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Csáki Fanni (Piarista Általános.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Érsekhalma.
Készítette: Tóth Balázs I./3.cs.
Készítette: Dóbiás Kinga
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
A Heves megyei Markaz bemutatása Készítette: Balog Ádám GTK-KM 1. Évfolyam 1. Félév.
Medgyesegyháza. Fekvése Békés-megye dél-keleti részén fekszik. Békéscsabától kb. 30 km-re. Itt található Medgyesegyháza!
Gyulaj. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton.
KAPOSMÉRŐ Készítette: Diarráné Kiss Enikő SZIE-GTK Gazdálkodási és Menedzsment Szak Levelező Tagozat I.évf.
KAMOND.
CSONGRÁD CSONGRÁD A TISZA JOBB PARTJÁN, A KÖRÖS TORKOLATA FELETT FEKSZIK. KEDVEZŐ FÖLDRAJZI HELYZETE MIATT AZ ÚJKŐKOR ÓTA LAKOTT HELY. ÁRPÁD FEJEDELEM.
Sárrétudvari.
ÉCS Község. A község adatai (2001-ben) Település rangja:Község Lakosok száma:1762 Fő Telefon körzetszám:96 Irányítószám:9083 Népsűrűség:88,86 Fő/Km 2.
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
Veresegyház.
Székelykeresztúr Fekvése:
Készítette: Kis Cintia Csenge 7.a
Székelyderzs a becsület falva
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Készítette: Körtélyesi Nóra
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Mondák, dalok útja Zsámbok

Zsámbok Budapesttől 40 km-re keletre fekszik Pest megye határán Zsámbok Budapesttől 40 km-re keletre fekszik Pest megye határán. A 2500 fős település története a bronzkorba nyúlik vissza. Oklevélben először az 1200-as években említik. Szinte végig lakott hely volt. Az itt élő idős személyek még ma is viselik a palócos eredetű díszes népviseletet. Fontos a településnek a népi értékek megőrzése. Ennek egyik színhelye a Lapu Istvánné Falumúzeum. A község másik látványossága az 1752-54 épült barokk temploma. A népi építészet emlékeit sok régi lakóház őrzi. A település híres látványossága a Zsámboki Lakodalmas, melyet a helyi népi együttes és az Új Gyöngyösbokrétások csoport mutat be. A lakodalmas során a település szokásait, dalait mutatják be a hagyományőrző csoportok. A településen élőknek fontos a hagyományok megőrzése. A település nevezetességeinek, emlékeinek bemutatása céljából jött létre a „Mondák, dalok útja”. A 13 állomásból álló tematikus útvonalon a község emlékeit, dalait, nevezetességeit mutatja be a frekventált helyeken elhelyezett tájékoztató tábla. Minden tábla tartalmazza az adott téma bemutatását szövegesen, képekkel, dalokkal, illetve egy-egy érdekes információt kérdésként feltéve. A tematikus útvonal nem csak az idelátogatóknak nyújt útmutatást a település életéről, és jelent turisztikai látványosságot, hanem a településen élők is sok hasznos információkhoz juthatnak.

Egy izgalmas utazásra invitáljuk Önt községünkben.

A település központjában található állomáson a községről készült térkép látható. A térképen megtekinthetők a község nevezetességei, intézményei, illetve képek láthatók a falu életéből.

A település határában található táblán a község történetét ismerhetjük meg. A falu több helyen feküdt eddig. Olvashatunk az első írásos emlékekről, Zsámbok váráról. A község régen a település mellett fekvő Jaj hegyen terült el, és a régi templom még a 19. században is látható volt. XVIII. századi térképen is megtekinthetjük a korabeli falut.

A település határában bronzkori földvár állott A település határában bronzkori földvár állott. A földvár történetéről és a község mellett húzódó Csörsz árokról olvashatunk és tekinthetünk meg régészeti emlékeket.

A településen 3 kastély állt A településen 3 kastély állt. A felső kastély, a Beniczky-Snell kastély leghíresebb lakói Beniczky Ferenc és Bajza Lenke. Bajza Lenke a 19. században híres írónő volt. Nevét viseli a helyi Általános Iskola.

A középső, Bíró Zsiga kastélyában jelenleg a József Attila Művelődési Ház áll. Itt rendezik meg minden évben a Lecsót a keceléből hagyományőrző fesztivált. A Művelődési Ház udvarán két száz éves fenyő található.

Az alsó kastély volt a harmadik a községben Az alsó kastély volt a harmadik a községben. Mára a kastélyból és a hozzá tartozó parkból csak egy kőhíd maradt meg az utókornak.

A népi építészet jellemző a településre A népi építészet jellemző a településre. A községben még most is sok vályogból épült tornácos faoromzatú ház áll. Egyik híres épület a ma már nem látható Deák kocsma.

A község központjában áll a szoborkert A község központjában áll a szoborkert. Itt találhatjuk az 1848-as emlékművet. A szoborkert mellett áll a Bajza Lenke Általános Iskola és a Kacó Napközi Otthonos Óvoda. A két intézmény történetét is megis- merhetjük.

A parkban található a Szent Háromság szobor és a Millenniumi Emlékmű. A Bajza Lenke Általános Iskola és a Polgármesteri Hivatal között fekszik a község védőszentjéről elnevezett Szent Erzsébet Park. A parkban található a Szent Háromság szobor és a Millenniumi Emlékmű. A tér déli részén fekszik az 1926-ban felavatott Községháza.

A falu egyik leghíresebb építménye az 1752 és 1754 között épített barokk temploma. Freskóit Bergl János osztrák festő készítette. A plébániát 1777-ben építették és azóta is megőrizte eredeti formáját. A templom rokokó főoltárát Szent Erzsébet tiszteletére emelték. 1842 óta áll a templom kertjében a műemlék Nepomuki Szent János szobra. Itt található a Beniczky család sírkertje is.

A tájház a falusi népi élet emlékeit gyűjtötte össze. 1982 A tájház a falusi népi élet emlékeit gyűjtötte össze. 1982. óta áll jelenlegi helyén. Zsámbok leggazdagabb emberének házában került kiállításra a község tárgyi emlékanyaga. Alapítójáról a tájházat Lapu Istvánné Falumúzeumnak nevezték el. A Falumúzeum ad helyt a Zsámboki Lakodalmasnak is.

A településnek korábban két temetője volt, külön a katolikusoknak és a zsidóknak. A jelenlegi temető a korabeli zsidó temető helyén áll. 1902-től bővítették ki. A közelmúltban történt meg a temető felújítása.

A község határában a török időtől fogva állt egy vízimalom A község határában a török időtől fogva állt egy vízimalom. Ennek történetét mutatja be ez az állomás. Ezen a terü- leten jelenleg Szabadidő és Egészség- park, vala- mint játszótér áll.

település nevezetességeit! Köszönjük, hogy velünk utazott! Kérjük látogasson el községünkbe és élőben is nézze meg a település nevezetességeit!