Philippe Rahm “a funkció a klímát követi”. A fiziológikus építészet Egyetem alatt Miroslav Sik előadásai: anyagok makroszkópikus helyett mikroszkópikus.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HŐMÉRSÉKLET NOVEMBERi HÓNAP.
Advertisements

Széchényi Ferenc Gimnázium
A légkör összetétele és szerkezete
Fény és hőmérséklet az iskolában Készítette: Kiss Marina 8.c, Tóth Eszter 8.c, Imeli Áron 11.c.
PENÉSZESEDÉS KOMPLEX VIZSGÁLATA
HALÁSZ GYÖRGYNÉ PhD DE MFK Épületgépészeti Tanszék
Miller & Maranta avagy egy „svájci duó” munkássága egyetemista szemmel.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Az ózonprobléma A „jó” és a „rossz” ózon fogalma.
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
Az ásványi anyagok forgalma
Környezeti kárelhárítás
Előadók: Jeszenszky Anna Róza Balogh Judit
Készítette: Angyalné Kovács Anikó
Budaörsi út 125/A alatti irodaház bemutatása. Ingatlan paraméterei Telek1089 nm Irodaház alapterülete 931 nm FunkciókIroda, üzlet, raktár Épült2000 Parkolók.
VÁROSÖKOLÓGIA 2007/08-es tanév. Jarna - Svédország.
A Föld pályája a Nap körül
AZ EMBERISÉG ÉLELMEZÉSI HELYZETE
A levegőburok anyaga, szerkezete
Leíró éghajlattan.
HŐSUGÁRZÁS (Radiáció)
Mai számítógép perifériák
A HOLD A Hold a Földhöz legközelebb eső égi test, mely a Föld körül km.-nyi közepes távolságban 27 nap 7 ó. 43 p. 11,5 mp. alatt kering.
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Passzívház Az Első hivatalos passzívház Németországban került megépítésre.
Passzívház Készítette: Szabó Pál Felkészítő: Papp Attila
A GÖMBÖC A bemutató a BME és a wikipedia anyagának felhasználásával, Várkonyi Péter előadása alapján készült.
Fontosabb jelölések tisztázása G 1 : a nedves anyag (szárítandó anyag) tömege [kg/h] G 2 : a szárított anyag (szárítóból kilépő) tömege [kg/h] G v : az.
Termikus kölcsönhatás
A hőmérséklet mérése.
A vízkörforgás Dr. Fórizs István.
Energia és takarékosság a háztartásban
Kontrasztok.
Talajsterilezés Herman Edit. Sterilitás definíciója Külső behatás következtében kialakuló olyan állapot, amiben a vizsgált terület teljesen mikroba-mentes.
Levegő szerepe és működése
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
ÖSSZEGOGLALÁS KEVERÉKEK OLDATOK ELEGYEK.
Tájföldrajzi megfigyelések a Szentendrei-szigeten
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék 5.3. Predikciós módszerek szenzorjelek alapján BelAmI_H.
Időjárási és éghajlati elemek:
Adatbázis kezelés.
A Föld légkörének hőmérsékleti tartományai
Energia megmaradás Kalacsi Péter.
Szavannák.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A földrajzi övezetesség
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306 A pn átmenet működése: Sztatikus.
A Coriolis-erő a fizikában az inerciarendszerhez képest forgó (tehát egyben gyorsuló) vonatkoztatási rendszerben mozgó testre ható egyik tehetetlenségi.
A tűz.
HŐTAN 1. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Egyed alatti szerveződési szintek
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Ha valami igazán különlegeset szeretne... lakjon víztoronyban! Az 1895-ben épült víztornyot 2004-ben újították fel.
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Hold.
Szoptatás a baba szemszögéből
Az idő Folyamatosan változik. Fő jellemzői: Napsugárzás,
Foszfor phosphorum = “fényhordozó”. Az elemet először Henning Brandt alkimista állította elő 1669-ben, úgy hogy először napokig vizeletet desztillált,
Modern. építészet Budapest Moszkva.
Termikus kölcsönhatás
ZADAR.
HŐ - SOKK CSÍRÁZTATÁS.
Minimalizmus - „ A kevés is sok”
Juicy Salif citrusfacsaró
Csillagok születése és pusztulása
Hömérséklet változások
9. SZERBIA ÉGHAJLATA.
Életjelenségek, életfeltételek. Életfeltételek:  Fény  Víz  Levegő  Táplálék  Megfelelő hőmérséklet.
Előadás másolata:

Philippe Rahm “a funkció a klímát követi”

A fiziológikus építészet Egyetem alatt Miroslav Sik előadásai: anyagok makroszkópikus helyett mikroszkópikus vizsgálata, anyagok színe, hőmérséklete Üres tér fogalmának átértelmeződése a 90-es évek vége felé: elekrtomágneses hullámok szövik be a teret, melyekre az emberi szervezet reagál Melatonin hormon – fény kapcsolata fény biológiai tulajdonsággal gazdagodik a 80-as években melatonin hormon termelődését befolyásolja (álmosságérzetért felelős hormon)

Az építész feladata a klimatikus viszonyok az emberi szükségletekhez való hozzáigazítása: ha hideg van növelni a hőmérsékletet, sötétben fényt adni. Így az építészet elsődleges feladata olyan teret létrehozni, mely különbözik a külső tértől, akár páratartalomban, hőmérsékletben, hangban vagy a levegő minőségében. Ennek következtében fontosabb a belső tér, az “üresség”, a tömeg csak másodlagos. Ilyen módon a forma a klímát követi.

Molliere ház, Vassiviére, 2005 Az emberi tevékenység az épület tereiben folyamatos páratartalom növekedéssel jár és ezt eddig mindig utólagsan, szellőzőrendszerek beépítésével korrigálták, az alaprajzi elrendezés a funkciót követte. A Molliere ház ezzel szemben a szellőzést állítja a tervezés kiindulási pontjává, az épület tulajdonképpen egy légáramlatra épül, mely a száraztól a nedves felé halad.

Molliere ház, Vassiviére, 2005

Archimedes ház, Vassiviére, 2005 Az Archimedes házban (Vassiviére) a funkciók az alapján az elv alapján szerveződnek, hogy a meleg levegő felfelé száll. Így legfelül található a fürdőszoba, alatta a nappali, még lejebb a konyha, a földszinten pedig a hálók. Az alaprajzi elrendezés hőmérséklet szerinti kialakítása tulajdonképpen csak a népi építészet újragondolása.

Archimedes ház, Vassiviére, 2005

Domestique Astronomy c. installáció, Louisiana Museum for modern art, Dánia Egy légtérbe kerül az összes funkció, viszont különböző magasságokba.

Domestique Astronomy

Dobozos ital, mint mikro-építészet Az építészet csak és kizárólag azért létezhet, mert az emberi test szükséglete, hogy 37 fokon kell tartani. Ezt el lehet érni biológiai úton, kalória bevitellel vagy építészeti úton, egy jól fűtött térrel. Az építészet tulajdonképpen a hőfejlesztés kiterjedtebb változata. A hideg, utcán kapható dobozos üdítőkben például egy árnyékos fasor helyettesítőit látja, egyfajta mikro-építészetet.

Mikro-építészet