Idegenforgalmi fejlesztési lehetőségek Pozsony környékén

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakpolitikai reflexiók a turizmusfejlesztés területi kohéziós szempontú értékeléséhez április 25. Dr. Nemes Andrea főosztályvezető NGM Turisztikai.
Advertisements

A Turizmus sajátosságai a marketingben
Aktuális pályázati lehetőségek
Vác turisztikai attrakciók összefogása a TDM szervezet keretében
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
Önkormányzatok idegenforgalmi feladatai Tegyünk együtt Fejér megye idegenforgalmáért Garán Éva.
TERÜLETI SZEMPONTBÓL VERSENYKÉPES ÉS KIEGYENLÍTETT MAGYARORSZÁGÉRT Dr. Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős miniszter.
A fesztiválok turisztikai jelentősége Magyar Fesztivál Szövetség Évadzáró Konferenciája november Százhalombatta.
A kerékpáros turizmus fejlesztési stratégia céljai, alapelvei Kerékpáros Tárcaközi Bizottság január 28. DR. KOVÁCS MIKLÓS turisztikai szakállamtitkár.
ZEMPLÉN EURORÉGIÓ 1 XI. LOGISZTIKAI FÓRUM FEBRUÁR 18. CENTRALIZÁLT VAGY DECENTRALIZÁLT GAZDASÁG REGIONÁLIS FEJLESZTÉSEK Előadó: Juhász István ügyvezető.
Tájékoztató a települési túraútvonalak létrehozásával kapcsolatos tapasztalatokról Márta Attila.
Kerékpárral a Fertő–tó Neusiedlersee kultúrtájon Partnertalálkozó és workshop 2. workshop: Kerékpáros térség szervezésének módszere.
SZIE Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
Vargáné Gálicz Ivett PhD hallgató Szent István Egyetem
„ Nyílt Pályán – Nemzeti Vasúti Kerekasztal” HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesülés szeptember 15. Orosz Balázs.
Budaörs Kistérség Többcélú Társulása Bemutatkozik: HERCEGHALOM Január 26.
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület
Ajkai Kistérség turisztikai helyzete
TDM Szakmai Nap november 21.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
A turizmus gazdasági hatásai
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Dr. Juhász László PhD Docens1 Szállodagazdálkodás és vezetés I (2007 tavasz) 9.40 – V. előadó.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Rekreáció és turizmus a Duna mentén
Önkormányzatok turisztikai feladatai
A Fertő mente turizmusa Kundi Viktória PhD hallgató április 27.
AZ IKSZT program bemutatása Eperjesi Tamás vidékfejlesztési igazgató Kecskemét-Imrehegy, július 16.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Hódmezővásárhely az alföldi művészváros
Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatóság
es RAT tervezés koncepciója Gila Gyöngyi Tervezési igazgató-helyettes.
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
Dr. Hardi Tamás, MTA RKK NYUTI,
A Duna-régió fejlesztése Dávid János. Vízlépcsők a Dunán.
A fenntartható minőségi turizmus, mint a Centurio program egyik kulcsterülete Hargita megyében Centurio Disszeminációs Szeminárium Szolnok, szeptember.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Balaton régió turizmusában
Tiszainform Idegenforgalmi Szolgálat
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
A kulturális turizmus trendjei és a
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
Az idegenforgalom lehetőségei a határmenti régióban Dobis Ildikó, Győr,
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Falusi és agroturizmus jelene – jövője
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
A Magyar Turizmus Zrt. marketing aktivitásai Horváth Gergely Magyar Turizmus Zrt február 28.
A mi Velencénk: a turisztikai tér és miliő összefüggésrendszerének változásai a „Velencei tó kapujában” Wirth Gábor Doktorandusz SZIE Enyedi György RTDI,
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Gergely László Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet
A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Ricz András Regionális Tudományi Társaság,
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Regionális gazdaságtan 7.
KERESLET ÉS KÍNÁLAT AZ EGÉSZSÉGTURIZMUSBAN 3. Előadás/Szeminárium
GINOP programidőszak rövid áttekintése.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Gyógyturisztikai szekció április 1. Bozzay Andrásné Nemzetközi Balneológiai Konferencia.
A PAKSI BŐVÍTÉS LEHETSÉGES HATÁSAI TOLNA MEGYÉRE: KAPCSOLÓDÁSI PONTOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A TELLER-LÉVAI PROJEKTEKHEZ NASZVADI BALÁZS TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ.
Környezet és közösségek a magyarországi Zöldutakon A fenntarthatóság útján.
A Sásdi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 27. Baranya Megyei Önkormányzat.
Együttműködésen alapuló gazdaság és társadalomfejlesztés Herpainé Márkus Ágnes Társadalmi Összetartozásért Alapítvány SOPRO hálózat.
A turisztikai termék Dr. Gonda Tibor 2017.
Dr. Bienerth Gusztáv prezentációja 2016.december 12.
Helyi Fejlesztési Stratégia intézkedéseinek bemutatása
A határtérség.
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Előadás másolata:

Idegenforgalmi fejlesztési lehetőségek Pozsony környékén Lelkes Gábor

Bevezetés A modern társadalomban növekszik a szabadidő aránya, az idegenforgalom az egyik leggyorsabban fejlődő gazdasági ágazat (a rövidebb munkaidő, a hétvégéket szabaddá tevő munkarend lehetővé teszi a hétvégi utazásokat) Az idegenforgalom világszerte jelentős mértékben hozzájárul térségek gazdasági és szociális helyzetének javulásához Pozsony környéke - turizmusra kiváló természeti és kulturális adottságok (erős szezonalitás)

Turizmus – a régió sikerágazata a „csehszlovák sunbelt” egy évtizednyi pangás után újra felkerült a turisztikai térképekre - jelentős turisztikai infrastrukturális beruházások történtek (minőségtudatos vendégek) turizmus szervesen beépült a régió életébe, egyik fontos eleme és húzóereje a gazdaság felzárkóztatásának és fejlesztésének gazdasági válság – csökkenő turistaszám

Pozsony környéke a szlovák idegenforgalmi regionalizációs stratégiában

Mi a kínálat? Termál és wellness-turizmus Vízi turizmus (Duna, Kis-Duna, mesterséges tavak) Vidéki turizmus Falusi turizmus Vidéki aktív turizmus (lovas, kerékpáros, horgászat) Gasztronómiai turizmus Konferencia és rendezvényturizmus Kulturális és fesztivál turizmus (épített örökség turisztikai célú hasznosítása, kulturális rendezvények fejlesztése - nagy lehetőségek)

VEZÉRTERMÉK 1. - termálfürdők

VEZÉRTERMÉK 2. – wellness-szállodák

A legfiatalabb és legtöbbcsillagos szálloda

VEZÉRTERMÉK 3. – rurális tér

VEZÉRTERMÉK 4. –Slovakiaring A pálya hossza: 5 922 m Szélessége: 12 m A célegyenes hossza: 1 144 m Szélessége: 20 m - 22 millió eurót emésztett fel az első szakaszban, további 4 milliót a technológia beszerzése A különböző időjárási körülményeket szimuláló, ún. "csúszópálya" területe: 50 ezer m, 2011-ben adják át. off-road pálya: 1500 méter hosszú, 6-8 méter széles, terepjárművek tesztelésére alkalmas, 2011-ben adják át. gokart-pálya: 800 méter hosszú, 6-10 méter széles, 2011- ben adják át. Fejlesztési tervek:

Régió az interneten

Jövő I. tudatos tervezés - következetes arculatépítés összefogás ösztönzése - összehangolt térségfejlesztés (összefogni a szolgáltatókat, összekötni a kínálatot) – értékleltár és térségben gondolkodás (a többi település, szolgáltató nem csupán és elsősorban konkurencia, hanem további eszköz, lehetőség a térségben bevételek generálására) szolgáltatók között együttműködés kialakítása - turisztikai klaszter létrehozása (önkormányzatok,vállalkozók, civil szféra) - a turizmus egy többpólusú, több szereplővel rendelkező ágazat, mely szereplők együttes és egyidejű együttműködése szükséges ahhoz, hogy hatékonyan, sikeresen és legfőképpen eredményesen működjön az ágazat közös programcsomagok készítetése - közös piaci megjelenéssel versenyképesebb lehetne a régió a turisztikai piacon megfelelő szolgáltatáskínálattal minél hosszabb tartózkodásra ösztönözni a turistát új turisztikai területek fejlesztése, új célcsoportok megkeresése (gyermek és családbarát kínálat fejlesztése) infrastruktúra fejlesztése (turisztikai szolgáltatások mellett a közlekedési pl. a kerékpárút-hálózat fejlesztése)

Jövő II. folyamatos marketingtevékenység szükséges turisztikai információs pontok kialakítása (aktuális, friss információk közvetítését, szolgáltatók kínálatát, rendezvénynapzárt) internetes megjelenés azonban figyelembe venni a fenntartható fejlődést is a regióban – pl. Metropolis szórakozatatóközpont és wellness-központ (30 hektáron 1,5 milliárd euró, az évi 6 millió turista helyett évi 11 millió turista keresné fel az országot) az eredmény garantált: a régió pozitív imázsának és latogatottságának növekedése, szezonalitás csökkentése

Köszönöm a figyelmet! gaborlelkes@yahoo.co.uk