az ELTE „Játék- és szabadidőszervező tanár” MA-képzésében

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közösségi pedagógiai gyakorlat
Advertisements

Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
Az iskolai szociálismunka
Add tovább! Fiatalokkal a települési közösségekért! – országos mozgalom A fiatalok részvételének fokozása a közjóért!
Don Bosco Oratóriuma. Don Bosco egykor  nevelni másképp!  a kezdetek: börtön és utca  „az alapítás”  „laboratórium” – a kor oratóriumai  háttérbe.
Szociálpedagógia szak (BA). A képzés célja: • olyan szociálpedagógusok képzése, • akik képesek a gyermek és ifjúsági korosztály • tanulási, szociális.
Milyen tanulsággal szolgálhat a szabadidő-elmélet a pedagógus számára?
Napköziotthonos Óvoda Jánkmajtis
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
Szlovákiai Magyar Adatbank
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
A szocializmus Magyarországon szabadon választható tárgy SZOLNOKI FŐISKOLA 2010/2011-es tanév I. félév Levelező tagozat Társadalomtudományi Tanszék Dr.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Társadalmi tényezők szerepe a párválasztásban és a családi életben Herczog Mária Budapest, novenber 9.
Az osztályfőnöki szerep története
A gyakorlatvezető mentor
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
A nevelési színterek „rendszertana”
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Fiatalok az új magyar demokráciában a politikai magatartás és részvétel aspektusából Készítette: Kovács Tamás PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék MA.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Fogd A Kezem Alapítvány
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Vezetés és kommunikáció
A PEDAGÓGIA ALPJAI.
NEVELÉSELMÉLET.
Felkészítés az Integrált /inkluzív nevelésre a pedagógusképzésben
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Magyarország gazdaság- és társadalomtörténete
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A tanárképzés szerkezete
Speciális gyermekvédelem
DIAKONIA KERESZTYÉN ALAPÍTVÁNY Koordinációs iroda KOLOZSVÁRI FIÓK MAROS- VÁSÁRHELYI FIÓK SZENT- GYÖRGYI FIÓK SZÁSZ- RÉGENI FIÓK 100 alkalmazott BRASSÓI.
Iskolai közösségi szolgálat
Példa egy ppt prezentációhoz
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Sásdi Faodu Egyesület 2001 – től napjainkig. A kezdetektől vállaljuk a sásdi térségben élő hátrányos helyzetű fiatalok összefogását és támogatását, a.
Tanodavezető, Motiváció Tanoda-Tiszasziget
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
1 Gyermekvédelmi képzések a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
A szervezet alapítói: Elnök: Bokor Ildikó, Tiszteletbeli elnök: Kolcsár József, a kézdivásárhelyi színház igazgatója, Alelnök: Fodor György, Főtitkár:
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
Gyerekszegénység Elleni Nemzeti program Szécsényi Gyerekesély programja Az alternatív vitarendezés lehetőségei és multiplikációja a programban.
Közösségi gyakorlat A Gyakorlóiskolában. TUDÁS Ismeri azokat a főbb módszereket, amelyekkel megismerheti a gyerekek kognitív, emocionális és erkölcsi.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Közösségszervezés BA.
A pszichológiai mérés alapjai
„Referenciaintézmény kialakítása a II
AZ OLVASÓSAROK MŰKÖDÉSÉNEK ELŐNYEI
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
Közoktatási vezető II. félév
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
NEVELÉSTUDOMÁNYOK INTÉZETE
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

az ELTE „Játék- és szabadidőszervező tanár” MA-képzésében Mozgalompedagógia az ELTE „Játék- és szabadidőszervező tanár” MA-képzésében Trencsényi László tanszékvezető egyetemi docens ELTE PPK

Modulok Szabadidőelmélet Szabadidő és iskola A szabadidő társadalmi problémái Választható szemináriumok I. blokk Választható gyakorlatok Generációs sajátosságok a szabadidőben (választható szemináriumok II. blokkja) A szabadidőpedagógia gyakorlati kérdései)

Szabadidőelmélet I.1. Szabadság és kényszer a nevelésben I.2. Az emberi életút releváns tevékenységei I.3. Motiváció és képességfejlesztés a szabadidő összefüggéseiben I.4. Képességfejlesztő és közösségfejlesztő játékok, társas játékok I.5. A játék, szórakozás, rekreáció(szerepe, tradíciói, eszközrendszere) I.6. A szabadidő története, szociológiája és kulturális antropológiája I.7. Szabadidő a (poszt)modern ember időmérlegében

Szabadidő és iskola II.8. Az iskola: mi szabad és mi nem? II.9. Jóléti-szociális szolgáltatások az iskolában II.10. Extracurriculumok az iskolában

A szabadidő társadalmi problémái Választható szemináriumok I. blokk III.11. A szabadidő társadalmi problémái III.11. A) A modern szabadidő-ipar III.11. B) A "magyar modell" a neofolklorizmus

Választható gyakorlatok IV.12.Választható gyakorlatok (1- 2) IV. 12. A) Tradicionális kulturális intézmények és tartalmak (sajtó, könyv-olvasás, színház, bábszínház, múzeum, koncert, művelődési ház, ÁMK ) IV.12. B) Modern technikával hozzáférhető kulturális tartalmak (rádió, tévé, számítógép, internet, játékterem, diszkó) IV.12. C) Táborozás, sportszervezés, turizmus  IV.12. D) Munka, barkácsolás, kertészkedés

V.14. Generációs sajátosságok a szabadidőben Generációs sajátosságok a szabadidőben (választható szemináriumok II. blokkja) V.14. Generációs sajátosságok a szabadidőben V.14. A) Gyermek- és serdülőszervezetek V.14. B) Ifjúsági szubkultúrák V.14. C) Felnőttek, idősek szabadidő-tevékenységei

A szabadidőpedagógia gyakorlati kérdései V. 15. Az iskolai szabadidőfelelős szerepköre(projektemendzsment, found raising, minőségirányítás) V. 16 A szabadidő-pedagógia néhány sajátos kérdése. Választható szeminárium III.blokk V. 16. A) Szabadidő és család V. 16 B) Közösségelméletek és szabadidő V. 16 C) Szabadidő és esélyegyenlőség V. 16 D) Szabadidő és tehetséggondozás V. 16 E) Relaxációs technikák és szabadidő

A tanegység megnevezése Gyermekek és kamaszok civil mozgalmai 30 óra - 2 kredit gyakorlati jegy

Alapelvek A tantárgy célja, hogy a hallgatók megértsék a modern társadalom sajátos körülményei között kialakult, gyermekeket és serdülőket aktivizáló civil szervezetek keletkezéstörténetének összefüggéseit, a működésükhöz vezető társadalmi szükségleteket, értsék az állam ellentmondásos szerepét e jelenségvilágban.. Ismerjék a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjében működő gyermek- és serdülőszervezetek főbb értékeit, tevékenységi rendszerét, szervezetségi képét

Fejlesztett kompetenciaterületek: Ismeri a szocializáció lényegesebb szociológiai, szociálpszichológiai, oktatás­szociológiai elméleteit; a szocializáció főbb terepeit, hatásait, különös tekintettel a családi szocializációra, a szabadidő eltöltésének tereire és a média világára. Ismeri és érti a gyerekek, fiatalok értékvilágát, szubkultúráit. Ismeri a demokratikus berendezkedés főbb általános és hazai intézményeit és jellemzőit, valamint az ezekkel kapcsolatban fölmerülő problémákat különös tekintettel a gyerekek, kamaszok civil szerveződéseire. Ismeri és felhasználja azokat a forrásokat és szervezeteket, melyek szakmai, gondozói, nevelői, fejlesztői munkájában segíthetik. Ismeri a gyermekjóléti, gyermek- és ifjúságvédelmi, kulturális és szabadidő, illetve az ifjúsági civil világ, a gyerekekhez, kamaszokhoz, fiatalokhoz forduló média intézményrendszerének jelenét és fontosabb történeti változatait, képes kritikával szemlélni a létező intézményrendszert. Elfogadja, hogy a tanulók fejlődésében az iskola csak az egyik tényező a szocializációs terepek közül, s ezért törekszik esélyteremtő pedagógiai munkájában más szocializációs terepek hatásait is figyelembe venni. Maga is elkötelezett a közösségek építése iránt, és törekszik elősegíteni a tanulók önszerveződését is. A gyerekek, serdülők és ifjak értékvilágát, érdeklődését figyelembe véve képes előmozdítani a tanulók aktív részvételét és együttműködését az iskola életében tanórai és tanórán kívüli programok, tevékenységek, feladatok szervezésével. Képes a tanulókat a demokratikus értékek és szabályok szerinti cselekvés tapasztalatában részesíteni, és segíteni őket abban, hogy a demokratikus értékekre, folyamatokra, intézményekre és saját tapasztalataikra reflektálni tudjanak.

Főbb tematikai csomópontok A szervezkedő kamasz szociálpszichológiája A gyerekszervezetek keletkezéstörténete a XIX. század végén, XX. század elején Európában és az Újvilágban (pionirok, indiánok, 4H, cserkészek, szittyák, vándormadarak, gyerekbarátok stb.) A gyerek- és serdülőszervezetek tagságának szociális összetétele (hátrányos helyzetűek és a középosztály szerepe) Gyerek- és serdülőszervezetek a totalizálódó államokban A természetjárás szerepe a gyerek- és serdülőmozgalmakban A közhasznúság jegyei a Magyar Köztársaság törvényes rendjében Napjaink gyerek- és serdülőszervezetei (úttörők, cserkészek, Magyarország Felfedezői, 4H Klubok szövetsége, Örökség szervezet, Szent László Szövetség, ODU, MAKK, Zöld Szív, Gyermekbarátok, Garabonciások, Ifjú Sólymok , Települési gyermekönkormányzatok stb.) Szervezeti felépítés Demokrácia-gyakorlatok Tevékenységi rendszer Jelképek Az iskola és a szervezetek. A pedagógiai program jelentősége

Ajánlott irodalom Gergely Ferenc(1988) : A magyar cserkészet története. Göncöl Kiadó, Vác Gergely Ferenc-Kiss György(1976) : Horthy Leventéi. Kossuth Kiadó 1976 Gergely Ferenc(1997) : A Gyermekbarát Mozgalom története és válogatott dokumentumai. MGYM Laurenszky Ernő: Gyerekszervezetek, serdülőszervezetek.. RAABE Kiadó Vezetési ismeretek 2002. december Lewis, Brenda Raplh (2001) : Hitlerjugend. A nácik ifjúsági szervezete békében és háborúban, 1933-1945 . Héjja és fiai Könyvkiadó Kft, Debrecen Miklós Tamás (2004): Gyermek és serdülőkori szervezetek. Gyermek és Ifjúsági Centrum Kht Zánka, Nádházi Lajos (1999): A magyar úttörőmozgalom történeti kronológiája. Magyar Úttörők Szövetsége, Budapest,. Nanszákné Cserfalvi Ilona-Szilágyi János Imréné I(szerk.)( 1994).A 4H program Magyarországon. 4H Klubok Magyarországi Szövetsége, Debrecen Rakó József (2004):Találkozások a gyermekmozgalom sokszínű pedagógiájával, módszerkincsével, nemzeti hagyományőrzésével = Pedagógusképzés 3. 121-123.o. Tóth Boglárka (szerk.)(2000) : Református ifjúsági vezetők kézikönyve. MRE Zsinati iroda. Trencsényi László (1997) : Mozgalmak évada? = Új Pedagógiai Szemle, november Trencsényi László (szerk.) (2006): Utak és törések. Új Helikon, Budapest. A szervezetek weboldalai