Készítette: Birghoffer Péter

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Móricz Zsigmond Családi háttere Iskolái Foglalkozása, munkája Művei.
Advertisements

DIÁKKONFERENCIA 10.D Miskolc, 2014.május 4.
A kétütemű befecskendezéses (DITECH)motor
A gépjárművek fejlődéstörténete
TOYOTA HIBRIDEK – a fenntartható mobilitás alternatívái
Hybrid autók A projektünk témája az autók és a környezetvédelem, közelebbről a hibrid autók.
 Hibrid rendszernek azt a megoldást nevezzük, melynek során a meghajtáshoz szükséges energiát két vagy több, különböző elven működő erőforrásból nyerik.
Testek egyenes vonalú egyenletesen változó mozgása
Városi járművek A egyéni rövid távú közlekedés eszközei.
Teljes néven:Babits Mihály László Ákos
Témahét a Szent László Gimnáziumban november 2-9. Radnóti Miklós és kora (Radnóti Miklós 100 éve, május 5-én született… …és 65 éve, november.
Négyütemű szikragyújtásos motor Štvordobý zážihový motor
Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij
Az I. világháború A franciák voltak az elsők, akik az első világháború alatt vegyi fegyvereket (könnygázt) használtak. A németek először 1915 januárjában,
Hőtan BMEGEENATMH 4. Gázkörfolyamatok.
Kezdetektől napjainkig Készítette: Tánczos Andrea (TAAOAAI.ELTE)
Hőtan BMEGEENATMH 4. Gázkörfolyamatok.
A számítástechnika története
Otto motor.
Call of duty 2.
A fordista termelési rendszer
Az ipari forradalom Anglia a XVIII.sz. végén.
Készítette: Pordán Ivett és Raffai Renáta
James Watt
Világunk egyik globális környezeti problémája a levegőszennyezésből adódó üvegházhatás és felmelegedés. A személygépkocsikból áradó gázok is felelősek.
Réde Készítette: Bárány Dorián gazdálkodás és menedzsment I. évfolyam I. csoport.
Hasonlóságelemzés Haszongépjárművek Készítette: Egeresi Eleonóra.
Cars Old cars Története Rolls-Royce története Charles Stewart Rolls az angol aranyifjúsághoz tartozott, már származásánál fogva is. 19 évesen egy 3,5.
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
Ipari forradalom Angliában és a kontinensen
DIÁKKONFERENCIA 10.A Miskolc, június 5.
Bringa - tekerj, hogy haladj Bringa - tekerj, hogy haladj 4. A bringa közösség, és gazdaságfejlesztő szerepe 5. A bringázás kisteljesítményű.
Kémia 9. évfolyam Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
A magyar feltalálók és mérnökök szerepe a gépjárműfejlesztésben
Számítógépek története, felépítése összefoglalás
Paul Adrien Maurice Dirac ( )
PéPéeS 3 férfi ül egy bárban és a feleségeiknek vett születésnapi ajándékokról beszélgetnek. Azt mondja az első: olyan ajándékot vettem.
Hőtan BMEGEENATMH 4. Gázkörfolyamatok.
Nem az a kurva, aki a placcon áll, hanem akinek megveszed a bundát meg a kocsit, aztán este fáj a feje...
A hibrid autók jelene és jövője Magyar Tudomány Ünnepe, 2014
TECHNIKA ÉS TECHNOLÓGIA
Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.
Készítette: Csala Flórián
Készítette: Kovács Adrienn
Az elektromos autó, mint múlt és a jövő
Egészítse ki a megfelelő szóval a mondatokat:
F I G Y E L E M É L E T V E S Z É L Y ! A mobiltelefon ölhet !
Pálkövi Botond Az Atombomba.
Új Japán luxusvonat A JR Japán vasút naponta 16.8 millió utast szállít Japánban, és 1688-állomása van. Csaknem dolgozót foglalkoztat, az irodái.
A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A vegyészek és vegyészmérnökök számos találmánya és fejlesztése az energiaszolgáltatás és a szállítás területén.
James Watt Lvomszki Fanni 10/b.
A TANK A harcmező ura.
Robert Fulton –1815. amerikai feltaláló, a gőzhajó megalkotója
James Watt.
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
ÉCS Község. A község adatai (2001-ben) Település rangja:Község Lakosok száma:1762 Fő Telefon körzetszám:96 Irányítószám:9083 Népsűrűség:88,86 Fő/Km 2.
A számítástechnika története
Bioüzemanyagok bioetanol biodízel. Mik azok a bioüzemanyagok? A bioüzemanyagok növényi vagy állati erdetű, tehát nem fosszilis motorhajtó anyagok. Napjainkban.
Légellenállás 4. gyakorlat. A légellenállás az az ellenállás (fékezőerő), amellyel az áramló levegő a testre hat. A légellenállás olyan közegellenállás,
A reform kortól napjainkig „torpedó” Válassz a koordináta pontok közül! Készítette: Balázs András ABCDE A találatot harsonaszó jelzi. Következik.
Technikai Találmányok BEMUTATÓ ALCÍMEBEMUTATÓ ALCÍME.
Volt egyszer teherautó gyártás is Magyarországon…!
Számítógép- generációk
Kiss Bettina Hosszú Norbert
Az ipari forradalom és következményei
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
Villamosközlekedés Nagyváradon
Számítógép- generációk
A RÁBA-Botond katonai terepjáró jármű gyártásának történetéhez …
Négyütemű belsőégésű motor működése
Előadás másolata:

Készítette: Birghoffer Péter Autók Készítette: Birghoffer Péter

Korai próbálkozások 1769: Nicolas-Joseph Cugnot gőzautója -Célja: ágyúkat gyorsabban a harcmezőre vontatni. -A bemutatón a jármű elszabadult, és nekiment egy falnak. -Nagy tömege miatt csak 3,5-4 km/h sebességre volt képes. -A gőzautót fűteni kellett, a fűtő franciául ‘chauffeur’. Innen származik a sofőr szavunk. -James Watt nagyteljesítményű gőzgépeinek köszönhetően 1803-ban már tömegközlekedésre használt gőzkocsikat használtak.

Az első belső égésű motorok Nikolaus August Otto német feltaláló (1832-1891) 1876-ban szabadalmaztatta a négyütemű motort, ami a mai motorok őse. Ennél négy ütemben történik a hajtás: -Szívás -Sűrítés -Robbanás (ez hajtja az autót) -Kipufogás

Az első autó Karl Benz (1844-1929) német mérnök 1886-ban alkotta meg a Patentwagen (szabadalmaztatott jármű) nevű háromkerekű kocsit. A motorja egy lóerőt teljesített. Az első autós kirándulás: 1888-ban Bertha Benz (Karl Benz felesége) titokban száz kilométeres túrára indult az autóval és a két Benz gyerekkel. Benzint a gyógyszertárból szerzett. A Patentwagen mai utódai: Mercedes-Benz gépkocsik.

Az első magyar autó 1903-ban a posta pályázatára tervezte Csonka János. A Győri Wagon és Gépgyárban gyártották. (Rába) A köznyelvben Doxaként emlegetik.

Egy híres autó: Volkswagen Bogár VW Beetle (németül Käfer, magyarul Bogár) A világ legnagyobb példányszámban eladott gépkocsija, 65 évig gyártották, ezalatt 21,5 millió kelt el belőle. Története: Ferdinand Porsche (aki az első Porsche autó tervezője is) 1931-ben elhatározta, hogy egy kényelmes és olcsó autót, egy Volkswagent (Volkswagen = népautó) tervez. 1933-ban Hitlertől kapott egy megbízást, hogy tervezzen egy autót, ami 100km/h sebességgel képes haladni, 4-5 ülés van benne és legfeljebb 1000 márkába kerül.

VW Bogár Több sikertelen konstrukció után 1938-ban végre beindult a termelés, de a második világháborúig csak 290 Bogarat gyártottak, mert a világháború alatt a wolfsburgi VW üzemet hadijárművek készítésére állították át. A termelés 1945-ben indult újra, majd a 1978-ban a gyártás Mexikóba költözött. Ekkor a már 40 éves Bogár nehezebben állta a versenyt a friss kisautókkal szemben, ezért 1974-ben megjelent utódja, a Golf. 1938 és 2003 között 21 529 464 Bogarat gyártottak, a Golfból eddig 26 milliót, de a Golf ezt a mennyiséget nem egy, hanem hat modellciklus alatt érte el.

Vége Forrás vezess.hu totalcar.hu axel.hu sulinet.hu wikipedia.hu