A szalmakalap készítése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
© Baráth László Az elmúlt félév. Miért igen, miért nem. Szabad-e tartózkodni? © Baráth László.
Advertisements

KIS TELEPÜLÉSEK FEJLESZTÉSE KÖRNYEZETVÉDELMI ELVEK FIGYELEMBEVÉTELÉVEL mgr. Csordás Róbert mérnök, közgazdász Szabadka.
Meleg mérsékelt öv Mediterrán terület.
Készítette: Doffek Petra
A helyi termék szerepe és lehet ő sége Zala megyében Kovács Tünde, projektszakért ő Kerka völgy aranya, a méz - a helyi termékekért Zalamerenye, 2010.
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
Minőségi helyi termékek - Szekszárd és vidéke – Egy helyi termék rendszer működésének tapasztalatai Csillag Péter, ügyvezető Eco-Sensus Közhasznú Nonprofit.
T E R M É K. A. Minden olyan dolog, amely szükségletet elégít ki B. Esztétikai és szimbolikus tulajdonságok összessége C. Lehet szolgáltatás és szellemi.
„KIRAKAT” Divat a szocializmusban
Egy kis település lehetőségei a környezet- tudatossá válás útján napjainkban Pirtyák Zsolt Lajoskomárom polgármestere.
Régi korok és a XIX. Század ruhái
Munkahelyi egészség és biztonság
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Speciális Szakiskola Kőszeg Kiss J. u koszeg.sulinet.hu Tel/fax 94/ Tisztelt Szülő ! ha szeretné, hogy gyermeke megértő és.
falazat, tetőszerkezet
A föld készen áll: Jól megmunkálva, Ölében vár egy kismagot. Ráhull egy napsugár esőcseppbe zárva, S így szökken szárba a búzaszál. Ebből lesz majd kenyér,
Miért váltakoznak az évszakok?
A paraszti munka éves rendje
A BEMUTATÁSA kft.. Visszatekintés Férfi, női divatáru és munkaruházati sapkák gyártása Férfi, női divatáru és munkaruházati sapkák gyártása Cégünk a 80-as.
Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter
COMENIUS KINCSESSZIGET Erdélyi találkozó
A kender feldolgozása.
falazat, tetőszerkezet
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
A SZABADSÁGHARC TETŐPONTJA A TAVASZI HADJÁRAT
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Csecsemő ruházata.
Furnér és rétegeltlemez gyártás
Színfurnér-gyártás Kétszer késelt furnér (Többször késelt furnér)
A diasor csak segédanyag, kiegészítés az előadáshoz!
Családi vállalkozás.
Meleg mérsékelt öv Mediterrán terület.
5. NAP.
PIACI INFORMÁCIÓS RENDSZER
Mozgás szervrendszere CSOTVÁZ ÉS csontokhoz tapadó vázIZOMZAT
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Wekerle Telep - Kós Károly tér -
Hemicellulóz és lebontása
Victoria.
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
A sámán öltözéke Mongólia, Korea
FORRASZTÁS.
Műanyagok feldolgozása
Miért váltakoznak az évszakok?
I. Ökológiai, Regionalitás, Vidékfejlesztés Nemzetközi Nyári Egyetem és Workshop Dr. Hancsók Jenő (Pannon Egyetem), Baladincz Jenő (Slovnaft): A fáradtolaj.
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
1914.
Európa városi történelme
MIT TUDOTT AZ ÖKONET AGRO?. Az Ökonet Agrót 2011-ben már a palántázás után kezdtem használni a kertemben, így ez évben a talaj előkészítést csak saját.
AZ ÉV ÉLŐLÉNYEI
Arabok Pénz, kereskedelem. Régi arab pénz szinte nem is maradt fent.
CUKORNÁD.
A bronzkor Bár a Csallóköznek e területe,
(Ohrady). -Nagyszombati kerület -Dunaszerdahelyi járás Dunaszerdahelytől 6 km-re keletre fekszik.
Újsolt Informatika Házdolgozat Fekvése A település Apostag és Solt között fekszik. Két csatorna – keletről a Kiskunsági öntöző-, nyugatról pedig a Fűzvölgyi.
KSG MONOGRAM KFT ÉVA HÍMZŐHÁZ ALAPÍTVA: 2000 KISBÉR Kossuth Lajos u 9. Telefon, Fax:
Olivaolaj Ökológiai minősítéső olaj előállítása .
Készítette: Harman Eszter
Együttműködési lehetőségek
A települések általános kérdései
Kézművesség Mesterek és művészek
Dr. Nagy László EGYMI.
Kistérségi település elemzés
Gumiipari technikus.
A papír másik oldala I. rész Összeállította: az Ökológiai Stúdió Alapítvány, Győr A projektet támogatta: a FM Zöld Forrás PTKF/359/2014.
ABC és XYZ elemzések.
Megújuló energiaforrások: közös kutatási lehetőségek és kilátások Olaszország és Magyarország számára Dr. Ilona Vass Közös kutatási lehetőségek Olaszország.
A szalmakalap készítése
A nádas. Szólások Egy gyékényen árulnak= egy az érdekük Karcsú, mint a nádszál.
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK. R ÉTEK sík  Hazánkban nagy kiterjedésű rétek találhatók, főleg a sík vidékeken.  A rétek élővilága több fényhez jut, mint az.
Előadás másolata:

A szalmakalap készítése Szőcs László Kőrispatak

A szalmafonás eredete Nincsenek pontos adatok Feltételezések vannak Olaszország, bakák Osztrák-Magyar Monarchia Hajdúnánásról származik Eszközök az 1800-as évekből (fa kalapformák Bözödről)

Elterjedése Elsősorban jövedelempótló mesterségnek számított A kedvezőtlen mezőgazdasági viszonyok kedvezően hatottak A hosszú vékony szalmaszárak alkalmasak a fonásra Néphagyománnyá vált egyes településeken

Kalapkészítő vidékek Erdély több településén készítettek és készítnek ma is szalmakalapot Ilyenek: Kalotaszeg és környéke, Szék, Kis-Küküllő mente, Erdőszentgyörgy, Bözöd, Rava, Bordos, Csöb, Székelyvécke, Udvarhelyszéken Béta, Dobó, Vágás, Kőrispatak stb.

A készítés folyamata A szalma feldolgozása 3 típusú feldolgozó Markok előkészítése és értékesítése Fonatok készítése és értékesítése Kész kalap készítése és értékesítése Magába foglalja az egész évet, 4 évszakos munka

A készítés folyamata (nyár) Aratás Legalkalmasabb a csóréfejű búza és az alakor Kézi aratás, zsenge búzaszálak Markok szedése és megfelelő tárolása

A készítés folyamata (ősz és tél) Szalmaszálak tisztítása (lehúzzák a tokját a szálról) Válogatás, általában 3 kategóriába Vékony Közepes Durga (Vastag) Áztatás és fonás

A készítés folyamata (tél, tavasz) Fonatok füstölése (kénezés) Mángorlás Varrás Préselés Díszítése

A kalapok díszítése (tél, tavasz) Vidékeknek megfelelően más-más díszítést használnak A díszítés elárulja a viselő társadalomban betöltött szerepét és nemzetiségét is Rivalizálás kalapkészítők között Egyedi díszítések, pl. Női kalapokon a szalag

Kalaptípusok Széles választék Vidékeknek megfelelően változó Az alapanyag is meghatározó szerepet tölt be. Pl. gyerek kalap vastag szalmából készül Jobbágytelki menyasszonykalap

Értékesítés Egész Erdély területén általában heti piacokon Otthonról nagy mennyiségben, főleg az utóbbi időben Házról házra járás Rendezvények, falunapok stb. főleg napjainkban

Jövőkép Remények, fellendül a kalapipar Elöregedő mesteremberek Mezőgazdasági területek visszaszorulása Keleti olcsó termékek jelenléte a piacon Múzeumi darab lett Megoldás: Önellátó gazdálkodás, cserekereskedelem Székelyföldön = autonómia

Köszönöm a figyelmet!