Induktív típusú önkorlátozó transzformátor tervezése és alkalmazása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gyakorló feladatsor – 2013/2014.
Advertisements

Lendkerekes energiatárolás szupravezetős csapággyal
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
Verő Balázs Dunaújvárosi Főiskola AGY Kecskemét, 2008 június 4.
Elektrotechnika 5. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Digitális technika Hazárdok.
Védelmi Alapkapcsolások
1. oldal A vezetői döntéseket támogató mutatószám rendszer Pilot projektzáró jelentés szeptember 9.
Kábelek Készítette: Mecser Dávid. A kábel: A kábel olyan, villamos energia átvitelére alkalmas szigetelőanyaggal körülvett, víz és mechanikai behatások.
Szupravezetők műszaki alkalmazásai
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Villamosművek Tanszék Szakaszolási tranziensek.
Mobil eszközök vezeték nélküli tápellátása
Tanuló kísérletek - Elektromágneses mezővel
0 Budapest, december 8. Dunai hivatásforgalmi vízi közlekedés kialakítása Budapesten Nyitórendezvény Előadó: Nemecz Gábor Szakigazgató Beruházási.
Mini felderítő repülőgép készítése SolidWorks-szel
Hálózatok osztályozása csillagpontkezelés alapján
Az elektromágneses indukció. A váltakozó áram.
FÉLVEZETŐ-FIZIKAI ÖSSZEFOGLALÓ
Euklidészi gyűrűk Definíció.
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program értékelése GOP konstrukció és KMOP tükörkonstrukció.
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Automatikai építőelemek 7.
EMC © Farkas György.
Rendszerek energiaellátása 6. előadás
Bevezetés Hegesztő eljárások Fémek hegeszthetősége
Elektrotechnika 8. előadás Dr. Hodossy László 2006.
az MSAccess programmal
Elektrotechnika előadás Dr. Hodossy László 2006.
Speciális tranzisztorok, FET, Hőmodell
Elektromágneses indukció, váltakozó áram
Darupályák tervezésének alapjai
Tudástranszfer egyetemi városokban
A Transzformátor szerda, október 3. Varga Zsolt.
Induktív típusú zárlati áramkorlátozók elmélete és alkalmazása
Mágneses örvényszerkezet másodfajú szupravezetőkben Mészáros Sándor MTA ATOMKI 100 éves a szupravezetés, MTA MTO, nov. 10.
Szupravezetés - Szupravezetők
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
Kómár Péter, Szécsényi István
CSAVARORSÓS EMELŐ TERVEZÉSE
Full scale törésmechanikai vizsgálatok nyomástartó edényekkel Fehérvári Attila.
Transzformátor Transformátor
9.1. ábra. A 135Xe abszorpciós hatáskeresztmetszetének energiafüggése.
Nagyfeszültség előállítása. Vizsgálófeszültségek fajtái: Váltakozó feszültség, egyenfeszültség, aperiodikus feszültséghullám, nagyfrekvenciás, csillapodó.
GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR, GÖDÖLLŐ K ONCEPCIÓ A GAZDASÁG - ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS TEVÉKENYSÉGÉNEK TERVEZÉSÉRE, SZERVEZÉSÉRE ÉS.
Kaszkád erősítő Munkapont Au Rbe Rki nagyfrekvenciás viselkedés
Kérdésekre válaszok Zoltán Fodor KFKI – Research Institute for Particle and Nuclear Physics CERN.
Készítette: Ács László
Ellenállás Ohm - törvénye
A váltakozó áram hatásainak néhány gyakorlati alkalmazása
előadó: Varga Tamás MO csoportvezető
SZERKEZET-INTEGRITÁSI OSZTÁLY
Frank György, Berzsenyi Dániel E. Gimnázium, Sopron
LED-ek élettartam vizsgálata
Aszinkron gépek.
Az áramlástan szerepe az autóbusz karosszéria tervezésében Dr
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
Hídtartókra ható szélerők meghatározása numerikus szimulációval Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Áramlástan Tanszék február.
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar VET Villamos Művek és Környezet Csoport Budapest Egry József.
Oszloptalpak Homloklemezes kapcsolatok Egyéb kapcsolatok
Flyback konverter Under the Hood.
1.Határozza meg a kapacitást két párhuzamos A felületű, d távolságú fémlemez között. Hanyagolja el a szélhatásokat, feltételezve, hogy a e lemez pár egy.
Jedlik Ányos
VIVEM111 Váltakozó áramú rendszerek III
Az elektromágneses indukció
Elektromágneses indukció
dr. Gaál-Szabó Zsuzsanna
TÚLFESZÜLTSÉGVÉDELEM
Automatikai építőelemek 7.
Rendszerek energiaellátása 6. előadás
Előadás másolata:

Induktív típusú önkorlátozó transzformátor tervezése és alkalmazása 27 July 2004 Induktív típusú önkorlátozó transzformátor tervezése és alkalmazása Száz éves a szupravezetés Az MTA Műszaki Tudományok Osztályának tudományos ülése Dr Györe Attila adjunktus CG Electric Systems Hungary Zrt Transzformátor Üzletág Dr. Györe Attila: Induktív típusú önkorlátozó transzformátorok… 100 éves a szupravezetés, MTA MTO, 2011. nov. 10.

OSZTOTT SZEKUNDER TEKERCSELÉSŰ ÖNKORLÁTOZÓ TRANSZFORMÁTOR Dr. Györe Attila: Induktív típusú önkorlátozó transzformátorok… 100 éves a szupravezetés, MTA MTO, 2011. nov. 10.

Osztott szekunder tekercselésű önkorlátozó transzformátor 3 Pár szóban a működési elve, és felvillantása a vizsgált konstrukciós kialakításoknak Az eszközben felhasznált szupravezető gyűrű nem a diamágnesesség elvén működik, hanem azon az elven, hogy a szupravezető gyűrűben ellengerjesztés jön létre a gyűrűt gerjesztő tekercs gerjesztésével szemben. Ez idealizálva addig működik, amíg el nem érjük a szupravezető anyag kritikus áram értékét. Idealizált E-J karakterisztika esetén a gyűrű a kezdeti pillanatban fenntartott fluxusát minden időpillanatban fenntartja, tehát a mindenkori primer gerjesztésnek megfelelően alakítja ki. A mi esetünk nem idealizált, mert a nagy méretű eszközökben bizmut alapú MHS anyagot használtam, aminek meglehetősen lapos a karaterisztikája, és nincs éles átmenete., A „power law” modell szerinti n=7-8 értékű E-J karakterisztikája van, ami miatt a fluxusállandóság csak a kritkus áramnál megfelelően kisebb áramoknál áll fenn Dr. Györe Attila: Induktív típusú önkorlátozó transzformátorok… 100 éves a szupravezetés, MTA MTO, 2011. nov. 10. 3

Osztott szekunder tekercselésű önkorlátozó transzformátor 4 Variáns #1 Variáns #2 Variáns #3 a kialakuló fluxus eloszlásokat a szekunder oldal menetszám aránya határozza meg. Az elvégzett szimulációk és kísérletek eredménye: a Variáns#2–vel folytattam Dr. Györe Attila: Induktív típusú önkorlátozó transzformátorok… 100 éves a szupravezetés, MTA MTO, 2011. nov. 10. 4

AZ ELŐ-PROTOTÍPUS ÖNKORLÁTOZÓ TRANSZFORMÁTOR Dr. Györe Attila: Induktív típusú önkorlátozó transzformátorok… 100 éves a szupravezetés, MTA MTO, 2011. nov. 10.

Az elő-prototípus önkorlátozó transzformátor Tervezett értékek: Paraméter Érték Látszólagos teljesítmény 20 kVA Vasmag átmérője 134 mm Primer feszültség 1400 V Járom hossza 1148 mm Primer áram 14,3 A Oszlop magassága 826 mm Primer menetszám 364 Szekunder feszültség 108,3 V Szekunder áram 184,7 A Fő szekunder tekercs menetszáma(i) 10-14-20-28 Kiegészítő szekunder tekercs menetszáma(i) Dr. Györe Attila: Induktív típusú önkorlátozó transzformátorok… 100 éves a szupravezetés, MTA MTO, 2011. nov. 10. 6

Az elkészült elő-prototípus önkorlátozó transzformátor 7 Dr. Györe Attila: Induktív típusú önkorlátozó transzformátorok… 100 éves a szupravezetés, MTA MTO, 2011. nov. 10.

Transzformátoros üzemállapot 8 Ez az egyik legfontosabb bemenő szupravezetős karakterisztika a tervezéshez. Dr. Györe Attila: Induktív típusú önkorlátozó transzformátorok… 100 éves a szupravezetés, MTA MTO, 2011. nov. 10. 8

Hirtelen rövidzárlat, elő-prototípus 9 A barna görbén szépen látszik, hogy a gyűrű aktiválódik, a korlátozás létrejön. Dr. Györe Attila: Induktív típusú önkorlátozó transzformátorok… 100 éves a szupravezetés, MTA MTO, 2011. nov. 10. 9

Az aktiválási áram függése 10 Anyagi paraméterek, A gyűrű homogenitása, Mágneses diffúzió (a gyűrű falvastagságától és fajlagos ellenállásától függ), Termikus diffúzió, A mágneses tértől függő kritikus áram (sűrűség), Áram meredekség, a gyűrűben keletkező váltakozóáramú veszteség, a gyűrűben levő szuperáramok relaxációja, A gyűrű flux creep és flux flow tulajdonsága, A gyűrű falán belüli áram eloszlás, az E-J karakterisztika n tényezője, a kritikus és a billenési áram közötti különbséget eredményezi, az utóbbi nagyobb a kritikus értéknél Megvizsgáltam az aktiválási áram függését, csak felsorolásszerűen Dr. Györe Attila: Induktív típusú önkorlátozó transzformátorok… 100 éves a szupravezetés, MTA MTO, 2011. nov. 10. 10

Kísérleti munka következtetései 11 A 28/20-ashoz tartozó mágneskört (általánosságban, amikor a szekunder menetszám kombináció nagyobb 1-nél) módosítani javasolt: a korlátozó állapotban a gyűrűs oszlop betelít. A vasmentes és vasmagos környezetben mért szórt mező ugyanazon gyűrű és tekercs esetén azt mutatták, hogy a szórt mező a vasmagos környezetben magasabb. Ez fontos a pilot plant egység esetén, mivel ott a szupravezető gyűrűk és a segéd szekunder tekercs egy térben lesznek elhelyezve. A 2D-s szimulációk kimutatták, hogy a pre-proto geometriája esetén a szórt mező radiális komponense meglehetősen magas (néhány tíz mT), ami miatt a kritikus áram értéke lecsökken. Az alacsony illetve a mély limitáció esetén a primer oldal lekapcsolása a hálózatról szükséges. Feltehetőleg, amikor a szekunder oldal menetszám-kombinációja 1, az árammegszakítás nem szükséges. Dr. Györe Attila: Induktív típusú önkorlátozó transzformátorok… 100 éves a szupravezetés, MTA MTO, 2011. nov. 10. 11

Az alacsony váltakozóáramú állandósult állapotbeli aktiválási áram érték okai 12 szupravezetős tulajdonságok degradálása a termikus ciklusok (törés) miatt, amit az újramérések során tapasztaltunk a segéd szekunder tekercs mágneses terének hatása a kritikus áramra és a váltakozóáramú veszteségre különböző csatolási tényező km ( a gyűrűben folyó áram Igy = km*Itek, Itek a tekercsben folyó áram). A vasmagos környezetben ez a tényező meglehetősen nagyobb, mint vasmentes esetben többlet mágneses fluxus halad keresztül a gyűrűn a primer és a fő szekunder tekercsen folyó áram miatt Fontos megállapítások a pilot plant tervezéséhez Dr. Györe Attila: Induktív típusú önkorlátozó transzformátorok… 100 éves a szupravezetés, MTA MTO, 2011. nov. 10. 12

PILOT PLANT EGYSÉG Dr. Györe Attila: Induktív típusú önkorlátozó transzformátorok… 100 éves a szupravezetés, MTA MTO, 2011. nov. 10.

A fejlesztett MathCad program 14 A fejlesztett MathCad programmal meghatároztam a pilot plant főméreteit. Dr. Györe Attila: Induktív típusú önkorlátozó transzformátorok… 100 éves a szupravezetés, MTA MTO, 2011. nov. 10. 14

Pilot plant egység tervezése 15 A fluxus terelők hatásának 2D szimulációja Új elemként a szupravezető huzal tulajdonságát is figyelembe kellett venni. A FEM szimuláció szükségesnek ítélte fluxus terelők használatát. Vasmentes szupravezető huzalból készült tekercs Dr. Györe Attila: Induktív típusú önkorlátozó transzformátorok… 100 éves a szupravezetés, MTA MTO, 2011. nov. 10. 15

A pilot plant egység főbb adatai 16 Paraméter Érték Teljesítmény 100 kVA Oszlop átmérő 128/185 mm Primer feszültség 2 500 V Járom hossza 1 048 mm Primer áram 20 A Oszlop magasság 1 005 mm Primer menetszám 300 Szupravezető gyűrűk max. száma 4 Szekunder feszültség 416.6 V Szupravezető gyűrű belső átmérője 186 mm Szekunder áram 120 A 196 mm Szekunder tekercs menetszámai, fő / segéd 50/25 Szupravezető gyűrű magassága 100 mm Csak megemlítés szerűen a főbb adatokat Dr. Györe Attila: Induktív típusú önkorlátozó transzformátorok… 100 éves a szupravezetés, MTA MTO, 2011. nov. 10. 16

A 100 kVA-re tervezett önkorlátozó transzformátor főterve 17 Csak bemutatásra Dr. Györe Attila: Induktív típusú önkorlátozó transzformátorok… 100 éves a szupravezetés, MTA MTO, 2011. nov. 10.

A komponensek 18 Dr. Györe Attila: Induktív típusú önkorlátozó transzformátorok… 100 éves a szupravezetés, MTA MTO, 2011. nov. 10. 18

Az összeállított pilot plant egység 19 Csak látni lehessen egyben is Dr. Györe Attila: Induktív típusú önkorlátozó transzformátorok… 100 éves a szupravezetés, MTA MTO, 2011. nov. 10. 19

Hirtelen rövidzárlat, pilot plant 20 A korlátozási állapot létrejötte Dr. Györe Attila: Induktív típusú önkorlátozó transzformátorok… 100 éves a szupravezetés, MTA MTO, 2011. nov. 10. 20

Tervezési, kísérleti eredmény 21  A tervezés sikeres volt Kísérleti eredményekkel igazolásra került hogy a 100 kVA transzformátor teljesítményű egység méretezési koncepciójánál megfogalmazott azon elv, miszerint az egység korlátozása a szupravezető gyűrű villamos szempontból kb 50%-ban való kinyitásán alapul, helytálló. Az egység működőképessége igazolódott Tovább lépési lehetőség: szupravezető huzal használata Dr. Györe Attila: Induktív típusú önkorlátozó transzformátorok… 100 éves a szupravezetés, MTA MTO, 2011. nov. 10. 21

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! E-mail: attila.gyore@cgglobal.com