Könyvtártípusok II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Könyvtárismereti órák

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lorem ipsum Széchenyi Programirodák szervezete és működése.
Advertisements

könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
A Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár hat fiókkönyvtárat is működtet, hogy a város távolabbi részén lakók is könnyen hozzájussanak a számukra fontos információkhoz.
Könyvtárismeret Könyvtárak.
Világörökségünk A budai vár.
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér hét fiókkönyvtárat is működtet, hogy a város távolabbi részén lakók is könnyen hozzájussanak a számukra.
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR I.
15 éves az OSZTRÁK KÖNYVTÁR = ÖSTERREICH-BIBLIOTHEK a Berzsenyi Dániel Főiskolán.
PÁTOSZ nap Február 23.. Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 20 éve a vállalkozásokért Célunk: a Közép-dunántúli régióban.
Debrecen, Markó Tamás informatikai főig.h., PTE Egyetemi Könyvtár 1 „Két úr szolgája” Az épülő pécsi Tudásközpont informatikai rendszere.
PÉNZ és TÖRTÉNELEM I. II. ANDRÁS KORA,FRIESACHI DÉNÁR
A VASÚTI KÖZLEKEDÉS JÖVŐJE EURÓPÁBAN NEMZETKÖZI KONFERENCIA
Mátyás corvinái, könyvtára
Története Típusai Magyarországi könyvtárak
Budapest a századfordulón
Közigazgatási alapismeretek
Magyarország a reformkorban
Tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Kecskemét, november 28.
Budavári Palota funkciójának, struktúrájának fejlesztése
2005 május Kétszintű érettségi.
Hunyadi Mátyás.
Közösségi internethasználat Magyarországon
A NYEK tapasztalatai a 2006/2007. tanévi iskolalátogatások tükrében.
A világ leghíresebb b**dmegjei PéPéeS
Budapest turisztikai marketingje
Iskolai könyvtárak külföldön. Kezdetben közös fejlődés  USA és Európa – sz. közös fejlődés a közművelődési könyvtárakkal Németország, Dánia, Franciaország,
Sajtótigitalizálás a könyvtárban – Szakmai nap az Országos Széchényi Könyvtárban Intézményünk [Intézmény neve] –[Intézmény webcíme] [Az intézményt.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
A tudás szentélye a könyvtár
Bemutatkozik az Arcanum Digitális Tudománytár
Könyvtári informatika I.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
A TÖRVÉNYEKBEN ELŐÍRT SZOLGÁLTATÁSOK
Konszolidációs törvény a megyei intézmények
Készítette: Németh Katalin …
A hazai (mezőhegyesi) öntözés gyakorlata
Készítette: Bujdosó Villő
József Nádor élete és munkássága
Sikeres ipar-egyetemi együttműködés Pannon Egyetem - KÜRT Zrt. Dr Remzső Tibor pályázati igazgató egyetemi docens Microsoft Innovációs Nap november.
A változások fő okai: Új szabvány MSZ EN ISO 2789 Információ és dokumetáció. Nemzetközi könyvtári statisztika.
Egy könyv, mely sokkal több, mint 350 oldal összefűzve Egy könyv, mely sokkal több, mint 350 oldal összefűzve ! Száz esztendő történelmetörténelme legendáilegendái.
A védett ismeret (know-how) "terjedésének" magánjogi aspektusai Dr
A könyvtár kincsei Készítették: Kajári Katalin Szalmási Krisztina
Könyvtárbemutató középiskolásoknak MTA Kémiai Kutatóközpont Könyvtára.
ZENE: IL SILENZIO- NINO ROSSO Wiblingeni kolostor könyvtára, Németország.
Könyvtár a „Széchenyiben”. Könyvtárunk dokumentumai: hagyományos és elektronikus dokumentum. A könyvtárban több mint könyv található.
KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜLÜGYMINISZTÉRIUM A külgazdasági kormányzat fókuszában a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok erősítése, a kkv-k piacra jutásának segítése.
1.3 A kis- és közepes vállalkozások sajátosságai
Könyvtárak története.
DiFi a Széchényi Könyvtár digitalizálási tevékenységében
Péterfi Rita Országos Széchényi Könyvtár Budapest Könyvtárhasználati szokások alakulása a számítógép- és internethasználat tükrében avagy.
Segédkönyvtáros képzés 1. Vázlat. 2010Biczák Péter A könyvtár fogalma, feladata a társadalomban  Az állampolgár könyvtárképe  A lexikonok könyvtárképe.
Vidékfejlesztési Program Kovács Melinda Projektmenedzser Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Skaliczki Judit: Nemzetiségi könyvtári ellátás 1 A nemzetiségi könyvtári ellátás stratégiája minősége fejlesztése Skaliczki Judit Országos Idegennyelvű.
Könyvtártípusok és funkcióik NEMZETI KÖNYVTÁR szakkönyvtár közkönyvtár felsőoktatási könyvtár egyházi könyvtár Iskolai könyvtár.
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
A kivételes hatalom joga Magyarországon
Az Országos Széchenyi Könyvtár
Budapesti hidak. Ferenc József híd Ez a híd 1896-ban épült. Másnéven a Szabadság híd. Az alapakokat keszon módszerrel rakták le. A híd 1901-ben A híd.
Tulajdonjog. Polgári jog.
MAGYAR IGAZSÁGÜGYI AKADÉMIA JOGI SZAKKÖNYVTÁRA
Vasas Lívia 2014 A Semmelweis Egyetem online szakirodalmi forrásairól, azok használatáról Vasas Lívia 2014.
E-könyvek, e-book olvasók a könyvtárban
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv
Vasas Lívia 2015 A Semmelweis Egyetem online szakirodalmi forrásairól, azok használatáról Vasas Lívia 2015.
LUXUS KÖNYVTÁRAK EURÓPÁBAN ZENE: IL SILENZIO- NINO ROSSO.
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Előadás másolata:

Könyvtártípusok II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Könyvtárismereti órák Használatra átveszi a Mindszenty Gimnázium Ez a bemutató 2012. novemberében készült az új kerettanterv könyvtári tananyagának részeként.

Többféle felosztási szempont van Tulajdonjog szerint: Magánkönyvtár; Közkönyvtár (magán- ill. állami tulajdon, pl. Mátyás király, Széchényi Ferenc, Teleki József…) Szervezet szerint Önálló könyvtár; Anyaintézet részeként működő könyvtár; Fiókkönyvtár; Letéti könyvtár Hozzáférés szerint: Nyilvános; Korlátozottan nyilvános (pl. Külügyminisztérium Könyvtára; Zárt könyvtár (Pl. Magyar Posta Zrt.) Nagyságrend szerint Kis-, Közepes- és Nagykönyvtár (>10.000>100.000<…) Használat módja szerint: Kölcsönző; Prézens könyvtár (nincs kölcsönzés, csak helyben használat, pl. nemzeti könyvtárakban. A közkönyvtárak prézens állománya sem kölcsönözhető, pl. kézikönyvtár) Területi hatókör szerint: Országos; Regionális; Megyei; Városi, Kerületi, Községi, Intézményi) Funkció szerint: Nemzeti Szak Közművelődési Oktatási Egyházi Elektronikus - Egyéb (külföldi)

Nemzeti könyvtárunk: Országos Széchényi Könyvtár Egy-egy ország leggazdagabb könyvtári gyűjteményei a nemzeti könyvtárak. A világon kb. 160 nemzeti könyvtár van. Az adott ország publikációinak legfőbb gyűjtő, feltáró, megőrző, szolgáltató helyei. Nemzeti könyvtárunk: Országos Széchényi Könyvtár Budapest, Budavári Palota, F épület Alapjait 1802-ben Széchényi Ferenc rakta le, amikor jelentős gyűjteményét a nemzetnek adományozta. Ma a magyar kulturális örökség hagyományos (papíralapú) és modern (elektronikus) könyvtári dokumentumainak legfontosabb megőrző és közvetítő intézménye. Gyűjteményeiben az ősnyomtatványoktól a fotókig mintegy 8 millió dokumentum található. Prézens könyvtár és szakkönyvtár. A gyűjtőkör a dokumentumok tartalmi, formai, földrajzi, kronológiai szempontból meghatározott kategóriáinak együttesét jelenti.

A szakkönyvtárak feladata felmutatni és az érintettekhez eljuttatni a képviselt tudományterület ismeretanyagát. Az országos szakkönyvtárak egy-egy nagyobb átfogó tudomány- terület hazai szakirodalmát a teljesség igényével, a külföldi szak-irodalmat, könyv- és főleg folyóiratanyagot, a számítógépes adat- bázisokat válogatva gyűjtik. A nemzetközi szakirodalmat és a határterületek irodalmát illetően értékelő válogatás érvényesül. Pl. MTA, OIK, KSH, Hadtörténeti Múzeum Könyvtára Kutatóintézeti könyvtárak kisebb, zárt vagy korlátozottan nyilvános gyűjtemények, melyek naprakész anyaggal állnak a kutatás szolgá-latában. Pl. MTA SzTAKI Könyvtár Vállalati szakkönyvtárakat üzleti szükséglet hozza létre. Általában zárt információs rendszerek, nem pedig hagyományos könyvtárak. Pl. Richter, MÁV, Magyar Rádió, Videoton, Keszthelyi Városi Kórház Orvosi Könyvtára, stb. A teljességre törekvés tartalmi értelemben követelmény. Ma már lehetetlen azt mondani, egy könyvtár mindent gyűjt, ami adott szakterületen a világon bárhol, bármilyen nyelven és hordozón megjelenik. A teljesség fogalma inkább a tájékoztatási kötelezettséghez, a lelőhelyek számon tartásához, megfelelő partnerkapcsolatok fenntartásához kötődik, mint minden releváns dokumentum fizikai tárolásához.

Iparművészeti Múzeum Könyvtár Richter Gedeon Zrt. Könyvtár MTA Könyvtár OIK Könyvtár Iparművészeti Múzeum Könyvtár Richter Gedeon Zrt. Könyvtár

Felsőoktatási könyvtárak feladata az oktatós támogatása Felsőoktatási könyvtárak feladata az oktatós támogatása. Gyűjtik az intézményben oktatott valamennyi tudományterület alap-dokumentumait. Tanulási forrásközpontok, a hallgatók tananyaggal, az oktatók szakirodalommal való ellátásának forrásközpontjai. Másik feladatuk az intézmény kutató munkájához szükséges információs bázis biztosítása. Felsőoktatási könyvtárak fajtái: tudományegyetemi, szakegyetemi, főiskolai, kari, tanszéki, intézeti könyvtárak. Pl. ELTE Egyetemi Könyvtár, ELTE TTK Kari Könyvtár, ELTE Germanisz-tikai Intézet Könyvtára, ELTE Spanyol Nyelvi és Irodalmi Tanszék Könyvtára, ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskola Könyvtára Az iskolai könyvtár az általános és középiskolák könyvtára. Gyűjtőkörét az ott folyó oktató-nevelő munka és az iskolai tananyag határozza meg. Feladataik közé tartozik az alapvető könyvtár-használati ismeretek oktatása. Pl. Áldás Utcai Általános Iskola Könyvtára, II. RFG Könyvtára, Gustav Eiffel Francia Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Könyvtára

SzTE Klebersberg Könyvtár Kodolányi János Főiskola Könyvtár II. RFG Könyvtár Sárospataki Református Kollégium Gyűjteményeinek Könyvtár

A közművelődési könyvtárak általános gyűjtőkörű, többnyire önkormányzati (megyei, városi, községi) fenntartású könyvtárak. Elsődleges céljuk a helyi lakosok általános műveltségének emelése. Az ország nyilvános könyvtári ellátásának, a kulturális infrastruktúra intézményrendszerének gerincét jelentik. Méretük igen eltérő, a megyei könyvtárak több százezer kötetes állományukkal gazdag és színvonalas választékot kínálnak; a kisebb falvak könyvtárai olykor szegényes állománnyal, alig érik el vagy haladják meg a tízezer kötetet. A gyermekek könyvtári ellátása hagyományosan feladata a közkönyvtáraknak, amely esetenként külön gyermek- és/vagy ifjúsági részlegben, néha önálló gyermekkönyvtárban valósul meg. A büntetőintézetekben mindenütt működik közművelődési könyvtár.

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár FSzEK, Gyermekkönyvtár Pest Megyei Könyvtár, Szentendre Monostorpályi Községi Könyvtár

A történelmi egyházak jelentős szerepet játszottak a tudomány és oktatás területén a középkor óta. Az egyházi könyvtárak gyűjteményei muzeális értékűek. Egyházmegyei, érseki könyvtárak: Debrecen, Esztergom, Kalocsa… Szerzetesi könyvtárak: Bencés rend – Pannonhalma, Ciszterci rend – Zirc, Ferences rend – Gyöngyös Református Egyházkerületi gyűjtemények: Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Könyvtár Egyetemi-, főiskolai- , középiskolai könyvtárak: Pázmány Péter Katolikus Egyetem Könyvtára, Apor Vilmos Katolikus Főiskola Könyvtára, Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium Könyvtára

Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár Bencés rend – Főapátsági könyvtár Pannonhalma Országos Rabbiképző Egyetem Könyvtár Evangélikus Országos Könyvtár

E-könyvtárak, adatbázisok, tematikus portálok Magyar Elektronikus Könyvtár: MEK Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet: MANDA Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa: MATARKA Magyar Országos Közös Katalógus: MOKKA Digitális Képarchívum: DKA Budapest Képarchívum NAVA – Nemzeti Audiovizuális Archívum 100 éves a Nyugat Jeles napok, ünnepek és évfordulók Képidő – Magyarország képes történelmi kronológiája 1956 a Magyar Elektronikus Könyvtár dokumentumaiban

Nemzeti könyvtárak Nagy-Britannia: The British Library (BL) Ausztria: Österreichische Nationalbibliothek Franciaország: Bibliothèque Nationale de France (BNF) Németország: Die Deutsche Bibliothek (DNB) Spanyolország: Biblioteca Nacional de España (BNE) Olaszország: Biblioteca Nazionale Centrale di Firenze (BNCF) Usa: Library of Congress (LC) Project Gutenberg (1971): teljes szövegű digitalizált művek Europeana (2008) 46 ország múzeumi, levéltári, könyvtári és audiovizuális gyűjteményei WorldCat: könyvtári tartalmak és szolgáltatások legnagyobb hálózata. 112 ország dokumentumai kereshetők benne The European Library: európai nemzeti könyvtárak portálja

Funkció szerint milyen könyvtártípusokat különböztetünk meg? Mondj példát korlátozottan nyilvános könyvtárra! Nevezz meg néhány szakkönyvtárt! Mit jelent a „prézens könyvtár” kifejezés? Milyen típusú könyvtár gimnáziumunk könyvtára: tulajdonjog, szervezet, hozzáférés, nagyságrend, területi hatókör, használat módja, funkció szerint?! Milyen típusú könyvtár a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár XI. kerületi Móricz Zsigmond Könyvtára: tulajdonjog, szervezet, hozzáférés, nagyságrend, területi hatókör, használat módja, funkció szerint?! Igaz-e az az állítás, hogy egy országos szakkönyvtár a szakterülete minden irodalmát gyűjti? (Segítség: olvasd el a szakkönyvtáras dia jegyzet oldalát!) Sorolj fel magyar e-könyvtárakat! WorldCat… cica vagy valami más? (Segítség: olvasd el a külföldi könyvtáras dia jegyzet oldalát!)