Szakma a közösségek vállain - mit várhatunk 2013-tól? Dr. Krasznay Csaba, a 2011-es év Útmutató Biztonsági Szakembere.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A rendvédelmi szervek helye a kibervédelemben
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
MILLIÁRDOK! FORINTOCSKÁK? figyelem: hatékony szponzoráció
Mennyire érzed magad biztonságban a virtuális térben? Dr. Krasznay Csaba.
Friss diplomások a versenyszektorban
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Gondolkodj Egészségesen! Program OSZMK baleset-megelőzési konferencia szeptember 30.
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
Közlekedj ÖKOsan! Alternatív mobilitás konferencia Alternatív közlekedés az egyetemi oktatásban Orosz Csaba (PhD), okl. építőmérnök, egyetemi docens BME.
ECDL – Az elmúlt 15 év Várallyai László.
Magyar Kerékpárosklub Hungarian Cyclists’ Club (HCC)‏ László János, elnök.
Mennyire projekt érett a mai magyar társadalom? 1022 Budapest, Bimbó út 3. Telefon/fax:
© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Önkéntes oktatói tapasztalatok.
FIGYELEM! hatékony szponzoráció Dr. BERKES Péter egyetemi adjunktus
Európai Lányok prezentációja Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr,
„Régi jó földből – új erős hajtások”. Miért jelentkezek az SZMT Elnöki poziciójára? - Elvira •Mert nagyon sokat kaptam ettől a közösségtől, Tőletek és.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Bemutatkozás Magyar Credit Management Szövetség Bemutatkozás Budapest, április 21.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Az Ibtv. civil-szakmai támogatása
Bemutatkozik a Premier Kommunikációs Iroda A kommunikáció világában minden nap egy új Premier!
KÖZKÉZEN Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! Farkas Tamás tanácsadó.
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Felszámolók Országos Egyesülete Balatonalmádi Szeptember 14.
A szénhidrogén bányászat magyar gazdaságban betöltött szerepe
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Az EU-s projektek fenntartási tapasztalata a JNSZ TISZK-ben Országos Egyházi TISZK Zárókonferencia Kazincbarcika
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
Tibai Eszter Indíts el új munkatársat! A képek származási helye: internet és saját.
MASTERPLAST GROUP Nemzetközi terjeszkedés lehetőségei és veszélyei.
A HR vezető, mint a Vezérigazgató legfontosabb partnere
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
Az open source rendszerek auditja Krasznay Csaba ISACA-HU Open Source 2011 Konferencia, február 24.
A Dobbantó program Az előrelépés lehetősége diákoknak, szakiskoláknak Regionális tájékoztató napok szeptember 3-12.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Egyeztetési folyamat A Társadalmi Egyeztetés Eljárási Normarendszere kötet és a RECE programban készült helyzetelemzés.
EasyWay ITS Hungary workshop tervezett programja Házigazdai üdvözlés – Kovács Ákos MK vezérigazgató EasyWay áttekintés – dr. Lindenbach Ágnes ITS Hungary.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Miért érdemes az eMagyarország hálózathoz tartozni? Az eMagyarország hálózat működése kézzelfogható eredményekkel járul hozzá a társadalom és a gazdaság.
Innováció ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban SET GIFT.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
VERSENY MINDEN HATÁRON TÚL: NAGYVÁROSOK KREATÍV FEJLESZTÉSE LUKOVICH TAMÁS, PhD.
Stresszmentes, hatékony vállalkozásvezetés Avagy hogyan építsük fel újra vállalkozásunkat Horváth Győző – május.
Az élet igéje április „Testvérek, ne panaszkodjatok egymásra…” (Jak 5,9)
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Bemutatkozik a Premier Kommunikációs Iroda A kommunikáció világában minden nap egy új Premier!
Adományozási kultúra az Európai Unióban Előadó: Dr. Talyigás Katalin.
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Tudásmenedzsment trendek. Mi újság a TM „házatáján” A TM piaca jelenleg egy „Kék óceán” (Blue ocean) még nem alakult ki öldöklő harc Úgy tűnik, ha lassan.
9. Partnerség, érdekérvényesítés, kormányzati-közösségi kapcsolatok.
 MoodleMOT  Duális képzés 2014  „A duális képzés célja, hogy a hallgatók a leendő szakképzettségüknek megfelelő munkahelyen, munkakörben összekapcsolják.
„Információvédelem menedzselése” LX. Szakmai Fórum Budapest, március 19. Bevezető gondolatok (hírek, aktualitások…) Tarján Gábor Hétpecsét Információbiztonsági.
Aktualitások az információvédelem területén Gasparetz András Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület, elnök MagiCom Kft. ügyvezető igazgató, címzetes.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
VI. INNOTECH Konferencia Zalaegerszeg, október 6.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Informatikai terméktanúsítás - a minőségi szoftver Az Informatikai Terméktanúsító Szervezet szerepe a HTE jövőképében Nagy Péter április 25.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
10 érv, hogy a Nyíregyházi Egyetemet válaszd!
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
roma integrációs modellek a közös sikerekért
Towards an Effective Regional Resource Allocation (TERRA) Zárókonferencia Nagyvárad, március 19. A projekt rövid bemutatása - célok és eredmények.
BUDAPESTI VÁLLALKOZÓI NAPOK 2017
BUDAPESTI VÁLLALKOZÓI NAPOK 2017
Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület, elnök
Előadás másolata:

Szakma a közösségek vállain - mit várhatunk 2013-tól? Dr. Krasznay Csaba, a 2011-es év Útmutató Biztonsági Szakembere

Köszönet a szakmának!  szeptember végén megígértem, hogy motiválni fog a díj.  Azóta: ◦ PhD címet szereztem a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen; ◦ elnökségi taggá választottak az ISACA-ban, a Magyary Egyesületben és a MELASZ-ban; ◦ közreműködésemmel beindult a KIBEV és a Safer Internet Project önkéntes oktatása; ◦ részt vehettem az Elektronikus információbiztonsági törvény kidolgozásában; ◦ tartottam számos keynote és „hagyományos” konferencia-előadást, egyetemi órákat; ◦ adtam rádió- és újságinterjúkat; ◦ jelöltek az év ICT útmutatója díjra.  És eközben presales és delivery projektek sora, akár külföldön is.  Na meg persze a legnagyobb projekt. 

De mindenkinek ilyen jó volt?  Eközben a következőket hallom: ◦ Leépítések; ◦ Külföldre vándorló szakemberek; ◦ Projekthiány; ◦ Maximum szinten tartás, nincsen fejlesztés; ◦ Alig van utánpótlás; ◦ Nincsenek kreatív műhelyek…  Pedig tele van a külföldi sajtó a kiváló magyar eredményekkel: Flamer, Cyberlimpics…

Mi a probléma?  Konzultáns = széles látókör = hatékony, a mindenkori fenyegetésekre fókuszáló komplex védelem  Külföldre távozó szakértők = csökkenő biztonság vállalati és állami szinten  Projekthiány = leépülő szakértelem, lemaradás  Utánpótlás hiánya + külföldre távozók = „elöregedés”  Kreativitás hiánya = a magyar mérnöki erények visszafejlődése

Kérdés a közönséghez  Én vagyok pesszimista, vagy Önök is hasonlókat tapasztalnak?  Vajon hogyan látja mindezt Bozsó Julianna, a VirusBuster ügyvezetője?

Pesszimista vagy Optimista?  Köszönet a lehetőségért  Pesszimista megközelítás: ◦ a folyamatos "akadályok"…  Optimista megközelítés: ◦ az egyénnek ◦ a tulajdonosnak, cégvezetőnek ◦ az IT Biztonsági közösségeknek

Akadályok vagy Magyar specialitások?  Mikor van a kellő pillanat? Utolsó vagy utolsó utáni pillanatok.  Stációk: ◦ kesergés ◦ szídás ◦ etikátlan eszközök bevetése ◦ kapkodás ◦ pánik

Ha van megoldás, miért nem sikerül mindenkinek ?  A "mi" oldalunkról megközelítve: ◦ képtelenek vagyunk az együttműködésre ◦ képtelenek vagyunk az összetartásra ◦ presztizs vesztés, hatalomvesztés ◦ mindent "én tudok a legjobban" effektus ◦ ragaszkodás, kapaszkodás "művészete ◦ a befektetőtől való valós vagy vélt félelmek

Ha van megoldás, miért nem sikerül mindenkinek ?  A befektető oldaláról megközelítve: ◦ szakmailag még sem tudunk annyit, amennyit "el akarunk adni” ◦ pénzügyileg inkompatibilis, következetlen és hibás adatokat szolgáltatunk ◦ hiányzik a folyamatainkban az átláthatóság, a kontrollálhatóság ◦ hiányzik az egészséges "alázat" a részünkről : a szakma, a partner és a piac felé ◦ a kultúrális külömbözőségek megnehezítik a valódi megértését egymás mozgatórugóinak

…És van megoldás ? Nem tragédia a változás vagy váltás ?  A "siker" "titkai":  Akarás  Tudatosság  Következetesség  Fegyelem  Kitartás  …és nem utolsó sorban rengeteg: hit abban, amit és ahogyan csinálunk, az jó hit abban, hogy sikerülhet, elérni a kitűzött célt

És van megoldás ? Nem tragédia a változás vagy váltás ?  Eszközei:  tulajdonosi szemléletünk és hozzáállásunk megváltoztatása  tervezés nélkülözhetetlensége  prezentációs képességeink fejlesztése  saját magunk "marketinglésének" a megtanulása  megfelelő tanácsadó(k) bevonása  …és annak a tudomásul vétele, hogy az "érték" fogalma a befektető és befektetést kereső oldaláról SOHA nem lesz ugyan az!

Köszönöm jól vagyok ! … De mindenki ilyen jól van ?  Leépítések  Külföldre vándorló szakemberek  Projekt hiány  Maximum szintentartás, nincs fejlesztés  Alíg van utánpótlás  Társadalmi szerepvállalás

Merre van az egyenes?  Véleményem szerint komoly veszteségeket szenvedtünk az elmúlt egy évben.  Van azonban két olyan terület, amibe „csak” a szabadidőnket kell beleölni, és ha vége ezeknek a válságos időknek, nem kellenek évek, amíg újraépítünk mindent.  Ezek a szakmai közösségek és az oktatás.

Szakmai közösségek  A jó hír, hogy azokban a közösségekben, ahol járatos vagyok, folyik a munka.  Egyre több olyan kolléga csatlakozik, akik korábban nem vállaltak önkéntes munkát.  Egyre több munkát vállalnak át az önkéntesek a „bejáratott arcoktól”.  Viszont egyre kevésbé látszódnak a fiatalokat megszólító, önszerveződő közösségek.

ISACA

ISACA

KIBEV  Rendszeres találkozók, érdekes beszélgetések, izzó levelezőlista  Sajtófigyelés, SANS TOP20 kontroll fordítás  Találkozók és eszmecsere az állam illetékes szerveivel  Nagyon más nézőpontú szakemberek csapata

MELASZ  MELASZ User Ready Program  MELASZ Ready Dosszié  Szakmai délutánok  EU interoperabilitási program követése  SZEÜSZ-ök kialakulásának támogatása elektronikus aláírással

Safer Internet Project  Oktatások az ország minden részében, egyre több önkéntessel  Több ezer gyerek hallgatta meg az előadásokat  Rendszeresen oktatjuk az önkénteseket  Eredményeinkről rendszeresen beszámolunk a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat hazai és nemzetközi konferenciáin

IVSZ Biztonsági Munkacsoport  Felsőoktatási együttműködések kiépítése (pl. ZsKF)  Ipari elvárások megfogalmazása a felsőoktatással szemben  A szakma érdekképviselete

Mit hoz 2013?  A nemzetközi helyzet fokozódik!  Egyszerűbb legalábbis nem lesz…  Miért jó részt venni a civil szervezetekben? ◦ Mert a kapcsolatok élők maradnak ◦ Mert „ingyen” lehet fejlődni ◦ Mert az itthonról külföldre dolgozó kollégák is bent maradnak a vérkeringésben ◦ Mert nem szürkülünk bele a hétköznapokba

Utánpótlás  A felsőoktatás részéről van igény az együttműködésre, használjuk ki!  Az alap- és középfokú intézmények tömegével jelentkeznek azért, hogy oktassuk a gyerekeket, mert érzik, hogy baj van!  Viszont nagyon hiányzik az az underground élet, ami mindig is jellemzője volt a magyar IT-nak.  Ötletek?

KÖSZÖNÖM SZÉPEN! Web: Twitter: twitter.com/csabika25