Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Kisgyermekes szülők és a munkaerő-piac Őry Beáta Projektvezető
Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Szolgáltató Nonprofit Kft.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
Pályaorientáció: a fiatalok minőségi munkaerő követelményeinek biztosítása a munkaerőpiacon A pályaorientáció jelenlegi helyzetének és a jövőre vonatkozó.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Pályaorientációs és álláskeresési tanácsadói szolgáltatások
ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT
Speciális szükségletek a foglalkoztathatóság nézőpontjából …a szociális munka lehetőségei és korlátai.
TÁMOP /A Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében.
A komplex rehabilitáció Új feladat – új szemlélet! Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ november 26.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
A MENTOROK SZEREPE A KOMPLEX REHABILITÁCIÓ FOLYAMATÁBAN Tengelic.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
TÁMOP /A
Az állást kereső kerületi lakosoknak nyújtott szolgáltatások a Baross utcai munkaügyi kirendeltségen és a Kesztyűgyári állásbörzéken Szakmai gyakorlat.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
Tranzit foglalkoztatás a Civil Nonprofit Kft-nél
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
A munka világával kapcsolatos tudás
1 A VAJDASÁGI PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁSOK MUNKÁBA ÁLLÁSI MODELLJE 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november Jenei Ervin.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Munkaerő-piaci szereplők kapcsolata év a munkaerő-piacon.
Kell –e érzékenyíteni a munkáltatókat? Csapó Gábor OSGOOD Szolgáltató Az OFA FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban című TÁMOP – /
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Szempont Alapítvány Foglalkozási rehabilitáció 2008 december 10.
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Támogatott Foglalkoztatás célcsoport specifikus ismeretek a foglalkoztatáshoz kapcsolódóan – értelmi sérültek TÁMOP Országos Hálózati Találkozó.
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
NETre Kész – IT-mentor roadshow, Pécs A célcsoport munkaerő-piaci helyzetét és életminőségét javító információk az Interneten és azok használata Czanik.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Munka és rehabilitáció nemzetközi konferencia A munkaadói kapcsolattartás jelentősége a program végrehajtása.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Hajdú Éva Budapest Esély Nonprofit Kft Munkaerő-piaci szolgáltatások nyújtása November 27.
Vucskó Bernadett Fővárosi Esélyegyenlőség Módszertani Iroda „ HÉTRŐL ÉVRE A MUNKÁBAN ” NONPROFIT MUNKAKÖZVETÍTŐI RENDSZER BEMUTATÁSA március 26.
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat
A VISSZAÚT ÉPÍTŐKÖVEI Készítette: Balatoni Ágnes | Utcai Szociális Segítők Egyesülete |
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
A kurzus céljai:  A szociális és foglalkozatási szakemberek közötti együttműködés fejlesztése.  Pedagógusok és foglalkozatási szakemberek közötti együttműködés.
„Kiút a hátrányos helyzetből” c. projekt innovatív elemei.
Munkanélküliség fogalma, típusai
ATF Gyakorlati tapasztalatok Mádi-Szabó Eszter Salva Vita Alapítvány Június 12.
LÉPÉSELŐNY EGYESÜLET. LEGYEN JOB(B) A NŐKNEK! LEGYEN MUNKA A NŐKNEK !
Alternatív munkaerő-piaci szolgáltatás
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
Outplacement, azaz „gondoskodó elbocsátás”
INNOLEARN KONFERENCIA Gödöllő, szeptember 26.
A TÁVMUNKA Balázs Viktória Emberi erőforrások III. évfolyam.
„Gondoljunk a jövőre!” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, június 22.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
A felnőttképzési szolgáltatások a közművelődési intézményekben Gelle Mária Szakmai tanácsadó Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Humán Szolgáltatási.
Kaucsek György - Simon Péter Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet „Maradj a Zöld Zónában!” munkahelyi alkohol- és drog-megelőzési program Workshop – Dobogókő,
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
Készítette: Farkasné Veres Edina
Előadás másolata:

Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja

Sikeres foglalkoztatás pillérei • Álláskeresők felkészítése • Munkáltatók felkészítése • Hatékony folyamatkísérés, mentoring

Látássérült személyek bevonása a szolgáltatásba, felmérés • Ügyfeleink hatékony felkutatása főként egészségügyi szolgáltatókkal illetve partner szervezetekkel való együttműködés által történik (illetve az ügyfelek továbbítják egymás számára az információkat) • Az ügyfél készségeinek, tanulmányainak, tapasztalatainak, munkavállalási elképzeléseinek felmérése a pontos célkitűzés, a hatékony felkészítés érdekében - ezt támogatja a pszichológiai és a szociális felmérés

Álláskereső ügyfelek felkészítése • Rendkívül fontos a nyílt munkaerő-piaci szereplők elvárásainak, az egyes szférák munkakultúrájának közvetítése ügyfeleink felé, sok esetben a munka fogalmának tisztázása is szükséges – tartós munkanélkülieknél illetve az alacsony elvárásokat támasztó munkaadónál tapasztalatot szerző álláskeresőknél ez különösen problémát jelent. Gyakran prioritási nehézségekkel találkozunk, a munka-magánélet egyensúlyának hiányával. Ilyen esetekben célunk, hogy az ügyfél elvárásait összehangoljuk a munkaerő-piac lehetőségeivel, elvárásaival.

Álláskereső ügyfelek felkészítése II. • Ügyfeleink körében – (kettős) érzékszervi sérülésükből adódóan – nagyobb problémát jelent az álláspiaci információk hiánya, az álláskeresési technikák ismeretének hiánya (nem tudják, hogyan keressenek állást, merre induljanak, hogyan írjanak önéletrajzot) • Készségek fejlesztése nagy hangsúlyt kap: önérvényesítő képesség, együttműködési készség, a munkavégzéshez kapcsolódó írott és íratlan szabályok áttekintése, tisztázása

Álláskereső ügyfelek felkészítése III. • Úgy látjuk, hogy sok esetben a képzettség, nyelvtudás hiánya, a számítástechnikai ismeretek hiánya akadálya a munkavállalásnak. Ilyenkor arra törekszünk, hogy képzési lehetőségeket tárjunk fel. • Jelenleg induló/zajló tanulási programok: (angol, német, számítástechnika, mindennapi pénzügyek)

Munkaadók felkészítése • Munkáltatói szemlélet elsajátítása • Reális kép kialakítása a munkavégző képességről • Folyamatos kapcsolatápolás, a felmerülő problémák kezelése • Rendkívül fontosnak tartjuk a közvetlen munkatársak és felettesek „érzékenyítését”, felkészítését az új munkatárs befogadására!

Munkaadók felkészítése II. • Azoknak az eszközöknek, körülményeknek a meghatározását, amelyek a speciális szükségletű munkavállalók számára nélkülözhetetlenek a munkavégzés során • Alkalmanként igény merül fel az alkalmazáshoz szükséges dokumentumok értelmezésére • Munkaidő és munkabér tekintetében igyekszünk hatni a munkaadók rugalmasságára

Folyamatkísérés, mentoring • Kulcsmozzanat a rendelkezésre állás, a feszültségoldás • Pozitív visszajelzések a munkaadótól, közvetlen és közvetlen üzleti hasznok: növekvő munkavállalói elégedettség, csökkenő fluktuáció, csökkenő toborzási kiadások, kevesebb a hiányzás, az inaktív idő, javul a cég imázsa, nő a befektetői bizalom

Köszönöm figyelmüket! Oláh Klaudia Siketvakok Országos Egyesülete Foglalkozási tanácsadó