rétegek munkaerő-piaci integrációjáért”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kisgyermekes szülők és a munkaerő-piac Őry Beáta Projektvezető
Advertisements

Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Szolgáltató Nonprofit Kft.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Munkanélküli fiatalok: egy hátrahagyott generáció
KIÚT A HÁTRÁNYOS HELYZETBŐL Modell értékű program a Zalaegerszegi kistérségben Molnár Máté programigazgató Foglalkozta Társ – Társ a foglalkoztatásban.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány A kisgyermekesek munka világába való visszatérésének akadályai. Munkáltatói gyakorlatok.
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány let.com A munkavállalást befolyásoló egyéb tényezők • Kereslet a csak a munkafeladatra koncentráló, ahhoz időben.
1 Vállalkozónők lehetőségei a civil szférában Előadó: Elekes Zsuzsa Civil Szervezetek Regionális Szövetség, elnök.
1. A családpolitika társadalmi hatásai
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
Családi közösségi kezdeményezések és programok megerősítése
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
Ahol a nők nincsenek hátrányos helyzetben Patai Ágnes humánpolitikai igazgató november 15.
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
E-learning alapú komplex képzések
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA KIEMELT PROJEKT TÁMOP Elítéltek több szakaszos, társadalmi.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
Szempont Alapítvány Foglalkozási rehabilitáció 2008 december 10.
Támogatott Foglalkoztatás célcsoport specifikus ismeretek a foglalkoztatáshoz kapcsolódóan – értelmi sérültek TÁMOP Országos Hálózati Találkozó.
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
Nők munkaerőpiaci helyzete a nyilvánosságban. 2 A kérdéskör kevés médiafigyelmet kap:  Elsősorban gazdasági, munkaerő-piaci szakportálokon jelennek meg.
Gyermekgondozási szabadságok Korintus Mihályné Leave Policies and Research Network SZMI.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Hajdú Éva Budapest Esély Nonprofit Kft Munkaerő-piaci szolgáltatások nyújtása November 27.
BUDAPEST FŐVÁROS TELEPÜLÉSI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMJA Foglalkoztatás politika Előadó: Koltai Luca FKFSZ Kht. Fővárosi Esélyegyenlőség Módszertani.
Velünk egy jobb világért! Fő támogató: Partner: Andersen Munkaerő-piaci Támogató és Képzési Program 11 Lukács András vezető „Esély a munkára – Civil együttműködés.
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Esélyegyenlőség a foglalkoztatásban a TÁMOP projekt képzési tapasztalatai alapján Szabó Zsóka Nők a Holnapért Alapítvány Várpalota 2011,
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Munkanélküliség fogalma, típusai
JÓL-LÉT Alapítvány Integráció női szemmel
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
„Küzdelem a munka világából történő kirekesztődés ellen” A program komplexitásának pozitív tapasztalatai és megvalósításának nehézségei Kiss Imre - szakértő.
Esélyegyenlőségi és munkaadói, munkavállalói attitűdök közötti eltérés – kisgyermekes szülők (MUKI) szempontjából Stefkó Judit Budapest HSZOSZ.
Speciális gyermekvédelem
Családbarát közintézmények Kopp Mária MD, PhD Kopp Mária MD, PhD Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi.
Kormányszóvivői tájékoztató Tájékoztató a Népesedési Kormánybizottság munkájáról.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Nők és férfiak társadalmi egyenlőségének munkaerőpiaci és családügyi vonatkozásai december 3.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Munka – magánélet egyensúly Mintaprojekt és a jövő Hidegkúton és környékén Pénzes Erzsébet Hidegkút „Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel”
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
GYES-menedzsment a tapasztalatok tükrében
A szakiskola jelene és jövője
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Előadás másolata:

rétegek munkaerő-piaci integrációjáért” „Esély a munkára – Civil együttműködés a hátrányos helyzetű rétegek munkaerő-piaci integrációjáért” 2010. április 27. JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány www.jol-let.com

A nők munkaerő-piaci helyzete – atipikus foglalkoztatási formák JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány www.jol-let.com

JÓL-LÉT Alapítvány – Miért? „… tapasztaljuk, hogy nem csak segítségre szoruló, munkát kereső asszonytársaink fordulnak hozzánk bizalommal, de a kedvezőbb gazdasági helyzetben élő asszonyok is … készséggel ajánlják fel segítségüket, buzgón vesznek részt munkánkban és vállvetve fáradoznak azon, hogy munkaközvetítésünk sikerrel járjon. … Munkaközvetítőnk súlyos nehézségeket hárított el a munkára indulók útjából, és ahol fáradozásunk sikerének elháríthatatlan akadályok állották útját, újból felvettük a harcot az első kísérletnél fennakadtak boldogulásáért.” A NŐ – című folyóirat 1914. augusztus 20-i számából JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány www.jol-let.com

JÓL-LÉT Alapítvány – Mit? Pályaújrakezdő anyák számára: anyabarát munkaközvetítő és tanácsadó műhely Munkatárspárosok kialakítása és felkészítése Tréningek, képzések TÁMOP 1.4.1. műhely a kisgyerekes szülők sikeres pályaújrakezdéséért (képzés, mentorálás, elhelyezés) Munkáltatók számára: Munkaerő-közvetítés Komplex GYES-menedzsment program Esélyegyenlőségi terv kidolgozása Nemek partnersége tréning JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány www.jol-let.com

Munkavállalás és gyermekvállalás JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány www.jol-let.com

Foglalkoztatási az EU-ban JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány www.jol-let.com

Alkalmazkodási stratégiák gyermekvállalás után Az első gyermek születése után feladják korábbi munkájukat, évekre, olykor évtizedekre háztartásbeliek lesznek, saját jövedelem hiánya miatt függő helyzetbe kerülnek A karrier stratégiát választják, néhány hét/hónap, Magyarországon jellemzően a terhességi-gyermekágyi segély lejárta, vagy a legújabb GYES-szabályok értelmében a gyermek 1 éves kora után folytatják korábbi munkájukat Az otthoni helytállás szempontjait szem előtt tartva “lavíroznak”: könnyített munkaidejű, kevesebb felelősséggel járó, többnyire alacsonyabb kvalifikációt igénylő munkát vállalnak, lemondva a karrierlehetőségekről JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány www.jol-let.com

Miért vonulnak ki a nők a munka világából? Anyasági ellátások rendszere Korai kötődésről szóló pszichológiai iskola egyeduralkodóvá válása A rendszerváltást követő munkaerő-piaci recesszió következménye a nők aktivitási mutatóinak drasztikus csökkenése Család ellátása, további gyermek vállalása, esetleg a férj vállalkozásának segítése saját egzisztencia helyett Tendenciát legitimálta a hagyományos értékrend ideológiai és intézményes támogatása, a főállású anyaság, az ápolási díj, illetve a nagyszülői (nagymama-) GYES bevezetése Kivonulás helyett kiszorulás: rugalmas munkavégzési lehetőségek hiánya JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány www.jol-let.com

Munkavállalás – szerepek, elvárások, környezet A rossz anyaság mítosza és a karrier Munkahelyi teljesítmény-követelményeknek való megfelelés ↔ a hagyományos nemi szerepekhez kötődő párkapcsolatokon belüli elvárások Az egyéni célkitűzések „elhalasztása”, önkéntes lemondás ↔ megingott önbizalom, frusztráció A családi élettel összeegyeztethető munkahelyek csekély aránya Magyarországon: a közgondolkodás a munka és magánélet egyensúlyának megteremtését kizárólag a nők feladatának tekinti A kisgyermekes nőkkel szembeni előítéletek és diszkrimináció, újtratermelődő sztereotípiák (pl. a gyermeknek az anyja mellett a helye, vagy egy nő számára kényszer a munkavállalás) JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány www.jol-let.com

Késztetések és motivációk Családi élettel összeegyeztethető munkalehetőségek keresése - az otthoni feladatok ellátásának gördülékenysége fontosabb a munka motiváló mivoltánál. Pénzkereset mint motiváció, különbségek a férfiak és nők jövedelmében Visszakapcsolódás a felnőttek világába Munkavállalás, mint belső szükséglet - a teljes élet igénye JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány www.jol-let.com

Bérolló: különbségek férfiak és nők fizetése között Magyarországon a gyermektelen nők és férfiak fizetése között nyolc százalék a különbség (=EU-átlag). Azonban az első gyerek megszületése után ez a különbség 14 százalékra nő, a második gyerek után 25, a harmadik gyerek után már 26 százalékos lesz a bérkülönbség férfiak és nők között! JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány www.jol-let.com