KECSKEMÉT ÉS TÉRSÉGE TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁS

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
Advertisements

1 „Út a munkához” program tapasztalatai Szűcs Erika Balatonvilágos november 10.
Az önkormányzatok feladata a közfoglalkoztatási programban
Foglalkoztatási Információs Pontok Bács-Kiskun megyében.
KIÚT A HÁTRÁNYOS HELYZETBŐL Modell értékű program a Zalaegerszegi kistérségben Molnár Máté programigazgató Foglalkozta Társ – Társ a foglalkoztatásban.
A munkanélküliség káros hatásának csökkentése foglalkoztatási projektek generálásával egy kistérségben Zentai Gábor Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna Egyesület.
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
Egy lépés a munkahely megszerzéséig képzési projekt az aktív munkakeresés témakörében fiatalok számára IFJÚSÁG, IFJÚSÁGPOLITIKA - ÚJ KIHÍVÁSOK előadó:
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
S IROKI R OMA - M AGYAR E GYESÜLET. A Z EGYESÜLETRŐL ban alakult - Székhelye: a Közösségi Ház és Információs Központ (volt Tűzoltó szertár) Szervezeti.
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
Gazdálkodó Családokért Kht szerepe az EQUAL-projektben.
általános főig. helyettes
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Munkaerőpiac, gyerekszegénység Darvas Ágnes ELTE TáTK, GYERE Gyerekesély Egyesület.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Budapest XIII. kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat felmérése család bevonásával készített kérdőív kiértékelése.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
Európai Uniós Támogatás EU URBAN Program: EU célzott programja Lokális városfejlesztés között Célja: Gazdasági - társadalmi regeneráció Fejlődés.
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Segélyezési rendszer átalakítása
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
OFA Hálózat évi tevékenységei
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Mezőkövesd etnikai összetételének változásának vizsgálata
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
A kistérségi szociális feladatellátást érintő jogszabályi változások, évi működési feltételek Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás & Házi segítségnyújtás.
Helyi Vidékfejlesztési Stratégia – Tiszától a Homokhátságig LEADER Fejlesztési Csoport Helyi Vidékfejlesztési Stratégia – Tiszától a Homokhátságig LEADER.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Közmunkaprogram kórházaknak Budapest, április. 27 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM KÖZMUNKA TANÁCS KÖZMUNKA TANÁCS.
„K+F+I befektetési portfólió kialakítása Jász-Nagykun-Szolnok megyében weboldal segítségével” című projekt bemutatása Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
Munkaerő-piaci helyzet Teljes népesség fő Foglalkoztatottak fő (15.életév és 61. életév között) Munkanélküliség hó,1040 fő (Mnk.ráta.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Mire jutottunk? HEFOP Albert Fruzsina, vezető monitor.
Pécs Telep-programok Tenczer tamás EMMI SZÜTFFÁT.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A kistérségi koordinátorok roma integrációs feladatai
„NŐ AZ ESÉLY” TÁMOP B-2- 12/ , 0012.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
„Út a munkához” program megvalósítása a Kecskemét és Térsége Többcélú Társulás szervezésében Kecskemét, július 23. Kovács András.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Az „Út a munkához” program tapasztalatai és eredményei a munkaügyi szervezet tevékenységében Székesfehérvár, július 14.
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
„Út a munkához” program egyéni és társadalmi hatásai Tapasztalatok Sarkad városában.
Együttműködésen alapuló gazdaság és társadalomfejlesztés Herpainé Márkus Ágnes Társadalmi Összetartozásért Alapítvány SOPRO hálózat.
„NŐ az esély” TÁMOP B-2-12/
„Út a munkához” program tapasztalatai
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
Kecskemét, július 23. Kovács András
„Út a munkához”program
Székesfehérvár, július 14.
Közfoglalkoztatás Szombathely városban Előadó: Horváth Olga.
„Út a munkához” program egyéni és társadalmi hatásai
Helyi Foglalkoztatási Együttműködések az Edelényi kistérségben
Előadás másolata:

A KISTÉRSÉGBEN FOLYÓ KÖZMUNKA PROGRAMOK, ILLETVE KÖZHASZNÚ FOGLALKOZTATÁS EREDMÉNYEI.

KECSKEMÉT ÉS TÉRSÉGE TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁS 18 TELEPÜLÉSSEL Kecskemét Ágasegyháza Ballószög Felsőlajos Fülöpháza Helvécia Jakabszállás Kerekegyháza Kunbaracs Ladánybene Lajosmizse Lakitelek Nyárlőrinc Orgovány Tiszakécske Tiszaug Szentkirály Városföld

KECSKEMÉT TÉRSÉGÉBEN A KÖZMUNKA SZEREPE. A közmunka fogalma Kecskeméten egyenlő a roma foglalkoz-tatással, és mivel a foglalkoztatottak esetenként 70 százaléka roma, a többségi nem roma munkanélküli nem szívesen vállal munkát a közmunka programokban még rászorultság esetén sem. A közmunka és közhasznú munkában való foglalkoztatás célja a Kecskeméten élő, halmozottan hátrányos helyzetű roma munkanélküliek és a velük azonos élethelyzetben lévő nem roma munkanélküliek felzárkóztatása, munkaerő-piaci és társadalmi integrálása és ezzel egy időben az élethelyzetük tartós megváltoztatása. A közmunka programok célja, hogy a roma kisebbség szervezeteinek közreműködésével olyan programok valósuljanak meg, amely a szakmai célok mellett a roma identitás tudat elmélyítését is szolgálja, és figyelembe véve a roma foglalkoztatás problémájának nagyságát.

A roma munkavállalóknál nem lehet csoportokkal, csak és kizárólag egyénekkel szabad foglalkozni. Minden esetben a problémák eredete az otthontalanság, a nincstelenség. A lakáskörülményeik, illetve ezek javulása nem csupán a roma lakosság hagyományaitól, szocializációs szintjétől függ, de igen nagy mértékben a város anyagi lehetőségeitől és a többségi nemzet elkötelezettségétől, illetve megértésétől is függ. A jelenleg zajló tulajdonátalakulás okozta nehézségeken túl gyakran előfordul, hogy a tulajdonviszonyok tisztázása után sem lehet megoldani a cigány negyed megszüntetését, mert a többségi nemzet tagjai ellenállnak annak, hogy állandósítsák a romák jelenlétét. Ha azonban sikerült ezeket a nehézségeket leküzdeni, érdemes a körülmények javításába bevonni a roma lakosságot. Azt tapasztaljuk például az Epreskert utcában, hogy a lakásuk felújításában tevőlegesen részt vesznek a romák, bizonyos mértékig saját eszközeiket is felhasználják, s minden-nek következtében lényegesen pozitívabban viszonyulnak magukhoz a lakásukhoz is.

A romák körében jelentős az igazolatlan távolmaradások száma, amit azzal indokolnak, hogy a lakhatási lehetőségeiket mentek intézni a távolmaradt időszakban. A lakásviszonyok jobbítása önmagában véve azonban még nem elégséges feltétele annak, hogy a romák emberi és a többségi nemzet által is elfogadott életet élhessenek. Komoly problémát okoz foglalkoztatásuk is. A megélhetés pontos meghatározásában bizonyos nehézséget jelent, hogy a családok többsége egyszerre több jövedelmi forrásból is részesedhet. Rendszeres munkából a romák kb. 15 %-nak van jövedelme. A családok 70 %-a alapvető megélhetési forrása a segély (szoc. segély ,gyes, családi pótlék stb.). Valójában 35 % vállal szervezett alkalmi, szezonális munkát, 41 %-nak van jövedelme nem szervezett elfoglaltságból, mint a hulla-dékgyűjtés, a gyümölcsszedés, a parasztgazdaságoknál vállalt segédmunka stb. Mintegy 16 % segít magán társadalmilag meg nem engedett módszerekkel. A romák szociális helyzete olyan rossz, hogy könnyen megfelelnek a szociális segélyre jogosító feltételeknek, ami nemegyszer kiváltja a többségi nemzet tag-jainak elégedetlenségét.

A romák egészségügyi helyzete általánosan rossz, több esetben lehet találkozni a TBC-s vagy pszihiátriai kezelés alatt álló munkavállalóval. A fentiekben ismertetett adatok nem hivatalosak, a közmunkára jelentkezőkkel való elbeszélgetések során megismert adatok kerültek feldolgozásra.

- LESTÁR PÉTER KERESKEDELMI SZAKKÖZÉPISKOLÁNÁL SPORT PÁLYA KÖZMUNKA ÉS KÖZHASZNÚ FOGLALKOZTATÁS SORÁN ELVÉGZETT FELADATOK 2007-BEN: - LESTÁR PÉTER KERESKEDELMI SZAKKÖZÉPISKOLÁNÁL SPORT PÁLYA ÉPÍTÉSE, FUTÓ PÁLYA KIALAKÍTÁSA ( értékteremtő munka ) - LÁNCHID UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN A SPORT PÁLYA KIALAKÍTÁSA A PÁLYÁK FELFESTÉSE ( értékteremtő munka ) - SZENGYÖRGYI ALBERT EGÉSZÉGÜGYI ISKOLA TELJES HOMLOKZOT FESTÉSE, NYÍLÁSZÁRÓK MÁZOLÁSA, KERT KIALAKÍTÁSA ( értékteremtő munka ) - ÖNKORMÁNYZATI INGATLANOKBAN FESTÉS, MÁZOLÁS, KŐMŰVES MUNKÁK ELVÉGZÉSE ( értékteremtő munka ) - PARLAGFŰ ÉS EGYÉB GYOMOK KASZÁLÁSA, BOZÓTIRTÁS - KOMMUNÁLIS HULLADÉK ÖSSZESZEDÉSE ÉS ILLEGÁLIS SZEMÉT LERAKÓK MEGSZÜNTETÉSE, TÉLEN A HÓ ELTAKARÍTÁSA - „VASÚT-TISZTASÁGI” KÖZMUNKÁVAL AZ ÁLLOMÁSOK ÉS A VASÚTI PÁLYA MEGTISZTISZTÍTÁSA

FELADATAINK A FOGLALKOZTATÁS SORÁN: Az elsődleges feladatunk a munkavállaló a munkaerőpiacon való elhelyezkedését és tartós megmaradását megértse és életformájává tegye. A programban tudatosítjuk tartós élethelyzet változását a rendszeres munkavégzés eredményezi. A közmunka programok keretében a roma identitás ismerete növekedjék. A roma kisebbség szervezeteinek aktív közreműködésével valósuljon meg. A program társadalmi támogatottságát a közmunkák megvalósítását, társadalmi párbeszéddel biztosítani kell. - A kistérségen belüli kiterjesztésre alkalmas legyen. - A foglalkoztatásban elérjük a 6 – 12 hónapos foglalkoztatást - Egyes esetekben felismerjék a bűnözés nem életforma

FOGLALKOZTATÁS KÖZMUNKA KERETÉBEN 2005 - 2008 2005 2006 2007 2008

FOGLALKOZTATÁS KÖZHASZNÚ KERETÉBEN 2006 - 2008 2006 2007 2008

A FOGLALKOZTATÁS ALAKULÁSA 2007 - BEN A KISTÉRSÉGBEN FOLYÓ KÖZMUNKA PROGRAMOK, ILLETVE KÖZHASZNÚ FOGLALKOZTATÁS EREDMÉNYEI. 255 fő foglalkoztatására került sor

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREK REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT CIGÁNY KISSEBSÉGI ÖNKORMÁNYZAT HAJLÉKTALAN SZÁLLÓK PÁRTFOGÓK RÉSZÖNKORMÁNYZATOK REGIONÁLIS KÉPZŐ KÖZPONT RENDŐRSÉG A KISTÉRSÉGBEN FOLYÓ KÖZMUNKA PROGRAMOK, ILLETVE KÖZHASZNÚ FOGLALKOZTATÁS EREDMÉNYEI.

CÉLKITŰZÉSEK A FOGLALKOZTATÁS SORÁN 2008 BAN: - MEGKEZDETT PROGRAMOKAT SIKERESEN LEBONYOLÍTANI - RÉSZVENNI A KIÍRT KÖZMUNKA PÁLYÁZATOKON - A KISTÉRSÉGBEN MEGSZERVEZNI AZ ÉRTÉKTEREMTŐ KÖZHASZNÚ MUNKÁT - KECSKEMÉTEN MEGSZERVEZNI KERÉKPÁRTÁROLÓK ŐRZÉSÉT - A KÖZMUNKA PROGRAMOK KERETÉBEN A ROMA IDENTITÁS NÖVELÉSE - A MUNKAVÁLLALÓ A MUNKAERŐPIACON VALÓ ELHELYEZKEDÉSÉT ÉS TARTÓS MEGMARADÁSÁT MEGÉRTSE ÉS ÉLETFORMÁJÁVÁ TEGYE A KISTÉRSÉGBEN FOLYÓ KÖZMUNKA PROGRAMOK, ILLETVE KÖZHASZNÚ FOGLALKOZTATÁS EREDMÉNYEI.

kist_imi@kecskemet.hu KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET ! A KISTÉRSÉGBEN FOLYÓ KÖZMUNKA PROGRAMOK, ILLETVE KÖZHASZNÚ FOGLALKOZTATÁS EREDMÉNYEI.