Kuti Éva Az adományozás magyarországi helyzete, a nonprofit szervezeteknek nyújtott adományok MTvSz–NIOK Szeminárium 2006. szeptember 20.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Tegyük Együtt!” Program az önkéntesség elterjesztéséért Pest megyében TÁMOP / A Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete és a NIOK.
Advertisements

Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Területalapú támogatások Udvarhelyszéken Sólyom Andrea.
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
2007 szeptember 13. helyi nyilvánosság, helyi közélet helyi média.
GfK HungáriaMédia„ Egészségtudatos olvasók“. Bacher János Egészségtudatos olvasók,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben’’
Adatok a romániai 1- és 2%-os kampányokról Határtalan Civil Nap, Budapest, május
Civil szervezetek Magyarországon
1 Vállalkozónők lehetőségei a civil szférában Előadó: Elekes Zsuzsa Civil Szervezetek Regionális Szövetség, elnök.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
Az adományozás fogadtatása a médiában Kutatási eredmények október.
Zalai Falvakért Egyesület Zala megyei Önkéntes Centrum.
Vigyázz – Kész - Rajt (Az adományszervezés alapjai)‏ AMBRUS KIRY NOÉMI.
Mészáros Attila Menedék Migránsokat Segítő Egyesület
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Az adománygyűjtés kezdeti lépései a Magyar Természetvédők Szövetségénél Ladányi-Benedikt Ildikó kommunikációs munkatárs szeptember 20.
A szakmai szolgáltatás változásai; a megyei közoktatási közalapítványok szerepe… Hajdu Sándor
TÁRSADALMI IGAZSÁGOSSÁG INDEX: Pénzosztók és Adományozók figyelmébe Előadó: Dr. Hegyesi Gábor.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
ha le tudnánk kicsinyíteni a Földet, és a 6,5 milliárd embernyi népességet egy 100 lelket számláló falura, és az arányok változatlanok maradnának, akkor…
FOGÓDZÓ Gyermek Segélyezési Egyesület. A kezdetek … Úgy gondoltuk, hogy szeretnénk anyagi és érzelmi segítséget nyújtani azoknak a gyerekeknek, akik a.
FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Október 24. Észak-alföldi regionális szakmai műhelymunka A KézenFogva Alapítvány megjegyzései a kerekasztal.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A Magyar Köztársaság kormánya. A gyógyszer-gazdaságossági törvény eredményei és a patikaliberalizáció.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
„Beszélgessünk Európáról” programsorozat MeH EU Kommunikációs Főosztály Dániel Anna Békés, március 18.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Vállalati dolgozók adományozása és önkéntessége Darvas Péter, United Way Magyarország NIOK „Hidak” október 6.
“A Matáv hozzáad” A Matáv társadalmi szerepvállalása.
Olvasásismeret 2006/2007 II. félév Beniczky Péterné.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
1% Magyarországon Határtalan Civil Nap, Budapest, május 12.
Sikeres pályázás az EU-ban - Pályázatírói Információs Nap (2009. április 28., Budapest) NCA-NK-08-D-P-0053 Forrásteremtés Együtt a Munkaerőpiac Fejlesztéséért.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” NCA-ÖNSZ-08-C-0070 Forrásteremtés Együtt a Munkaerőpiac Fejlesztéséért Alapítvány Május
2004 Az eladósodás éve 2005 A túlélés éve 2004 Az eladósodás éve.
Látássérült Nők Munkaerőpiaci Reintegrációja a Fehér Bot Alapítványnál A „Sorstárssegítők a Szociális Szférában” című programról.
A Nemzeti Civil Alapprogram szerepe a civil szektor fejlesztésében
HOGYAN KÉSZÜLNEK A MAGYAROK NYUGDÍJAS ÉVEIKRE?. A magyarok fele nem, vagy alig törődik a nyugdíjjal.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
E – kereskedelem - e? jótékony online árusítás Cseh Henriett
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Adományozási kultúra az Európai Unióban Előadó: Dr. Talyigás Katalin.
DEMOGRÁFIA Alapfogalmak, mutatók
a Nemzeti Együttműködési Alap
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Jó példák a gyakorlatból /Magyarország /
Roma Net I. Helyi Akció Terv bemutatása ben azt a feladatok kaptuk a Fővárostól, hogy készítsünk egy receptet.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
A kötöttpályás szakma perspektívái konferencia június 12. Az egész életen át tartó tanulás és a foglalkoztathatóság javítása Országos Foglalkoztatási.
Az önkéntesség társadalomfejlesztő ereje Dr. Czike Klára, nonprofit szakértő.
Mi a Maci? Maci a MAgyar Civilszervezetek rövidítése.
Magánadományozás, a függetlenség kulcsa Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány Jacsó Annamária, programvezető november 28.
A Nemzeti Civil Alapprogram 4 éves működése, a törvénymódosítás indokai, az alapprogram jövőképe CIVIL PARTNERSÉG REGIONÁLIS KONFERENCIA SZOMBATHELY 2007.
A „tudatos vásárló” – avagy „hiszünk-e a felelős vállalati magatartásban?” Készítette: Páthy-Dencső Blanka TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. 1112,
Digitális kompetencia fejlesztés Digitális írástudással a munkaerő- piaci aktivitás elősegítéséért.
Vállalati futócsapatok a Jó Ügyekért Cseh Balázs Civil Iránytű Alapítvány
Demográfiai problémáink megoldási lehetőségei
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Főnix – me Hol élünk? Hogy élünk? Demográfiai kór- és körkép
A civil szervezetek támogatása és a vonatkozó jogszabályi változások
A kutatás a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával,
Közvélemény- és piackutatási igazgató
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Előadás másolata:

Kuti Éva Az adományozás magyarországi helyzete, a nonprofit szervezeteknek nyújtott adományok MTvSz–NIOK Szeminárium szeptember 20.

Az ismertetett adatok forrása •Lakossági adományok és önkéntes munka – a Nonprofit Kutatócsoport Egyesület és az Önkéntes Központ Alapítvány közös kutatása •Kutatásvezetők: Czike Klára és Kuti Éva •Támogatók: –Charles Stewart Mott Alapítvány –ICsSzEM Civil Kapcsolatok Főosztálya –Nemzeti Civil Alapprogram –Országos Foglalkoztatási Közalapítvány

Nagyságrend I ben a felnőtt népesség közel háromnegyede, több mint 6 millió ember támogatott –pénzzel és/vagy –természetbeni adományokkal a családi és baráti körén kívül eső magánszemélyeket és szervezeteket.

Részvételi arányok

Adományozási típusok

Nagyságrend II. •Pénzadományok formájában az állampolgárok 19 milliárd Ft-tal támogatták az alapítványokat, egyesületeket, egyházakat és vallási szervezeteket. Ezen belül a világi (nem egyházi/vallási kötődésű) civil szervezetek mintegy 12 milliárd Ft-hoz jutottak hozzá. •A gyűjtések és koldulás során további 13 milliárd Ft gyűlt össze. •Jótékony célú vásárlásra 8 milliárd Ft-ot fordítottak.

A világi civil szervezetek támogatói 95%-os megbízhatósági szintű becslés alapján •a bármilyen formában pénzt adományozók aránya 63,88% – 66,52%, •a világi civil szervezeteket pénzzel támogatók aránya 11,20% – 13,00 %, •a környezetvédelmi civil szervezeteknek pénzt adományozók aránya 0,62% – 1,14% közötti.

A kutatás első meglepetése A felnőtt lakosság adományozási magatartása az elmúlt évtizedben •nem a célracionalitás, hanem •a tradicionális jótékonyság irányába tolódott el, •az adományok hátterében a hagyományos, jórészt érzelmi alapú jótékonysági késztetések erősödtek fel.

Világi civil szervezeteknek nyújtott pénzadományok megoszlása

Indítékok (minden adományozó)

Indítékok (világi civil szervezeteknek adományozók felső ötöde)

Társadalmi háttér I. •A jótékonysági magatartás szoros összefüggést mutat az állampolgárok társadalmi-demográfiai jellemzőivel, társadalmi beágyazottságával. •Az elmúlt évtized e tekintetben nem hozott számottevő változásokat.

Az adományozók életkora

Az adományozók iskolázottsága

Társadalmi háttér II. A legjobb adományozók •a nők, •az aktív korú (30–60 éves), •házasságban, élettársi kapcsolatban élő, •2 vagy legfeljebb 3 gyermeket nevelő, •jól képzett, magas társadalmi állású, •a fővárosban vagy nagyobb vidéki városokban lakó állampolgárok, •akik nemcsak támogatóként, hanem tagként és önkéntes segítőként is kötődnek civil szervezetekhez.

1% és pénztámogatás világi civil szervezeteknek

Alternatív következtetések •A jótékonyságra inkább hajlamos társadalmi csoportokat érdemes az adománygyűjtő kampányok középpontjába állítani; az ő nyelvükön, az ő élethelyzetükhöz alkalmazkodva kell a felhívásokat, szóróanyagokat, reklámokat megfogalmazni. •A kevésbé adományozókat érdemes célcsoportnak választani. Új, kreatívabb, empatikusabb, nagyobb meggyőző erővel bíró adománygyűjtési módszerekkel ők esetleg olyan ügyeknek is megnyerhetők, amelyek a többiek körében nem népszerűek.

A kutatás második meglepetése A felnőtt lakosság civil szférával kapcsolatos informáltsága az elmúlt 10 év során szignifikánsan romlott ban a megkérdezetteknek még csak 5 és fél, 2004-ben pedig már 14 százaléka mondta azt, hogy semmilyen forrásból nem kap hírt nonprofit szervezetekről.

Kapott-e információkat, híreket nonprofit szervezetekről

Ellentétes tendenciák •Csökkent azoknak az aránya, akik a televízióból, rádióból, újságokból, folyóiratokból kaptak információkat a nonprofit szervezetek munkájáról. •Nőtt azoké, akik közvetlenül kerültek kapcsolatba a civil szervezetekkel (jórészt azok információs és adománygyűjtő kampányai során).

Egy ellentmondás •Az elmúlt évtizedben számottevően gazdagodott az adománygyűjtési technikák arzenálja, az adományszervezés lényegesen professzionálisabbá és hatékonyabbá vált. •A pénzt adományozóknak még 2004-ben is csak 44 százaléka kapott valamiféle köszönetet.

Amire szükség lenne •A támogatást kérők megbízhatóságának, hitelességének garantálása. •Az adományszervezés etikai normáinak lefektetése. •A betartásukhoz szükséges szabályozási, szervezeti, infrastrukturális feltételek megteremtése.