Ékes Ildikó A távmunka elméleti kérdései és gyakorlati problémái

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
Miért éri meg családbarátnak lenni?
A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Kisgyermekes szülők és a munkaerő-piac Őry Beáta Projektvezető
M UNKAVÉGZÉS A XXI. SZÁZADBAN. A 21. században lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat nem a munkahelyen, hanem otthon végezzük el. Ezt röviden távmunkának.
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
Munkaerő-felmérés (MEF) Labour force survey (LFS)
Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2002.november.
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
FIP képzés - menetrend 01. – Bevezetés – Általános információk a FIP-ekről 02. – Közfeladatot ellátó szervek, közérdekű adatok közzététele 03. – ÁFSZ és.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Európai Uniós távmunka programok és tredek Wesselényi Andrea
A távmunka jelene és jövője a hazai gyakorlatban
A szakképzetlen, szociálisan hátrányos helyzetű, munkanélküli emberek (fiatalok) munkaerő-piaci és társadalmi (re)integrációjának elősegítése integrált.
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
Civil szervezetek a munka világában
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA KIEMELT PROJEKT TÁMOP Elítéltek több szakaszos, társadalmi.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
3. előadás.
Munkaerő-piaci és foglalkozási információk nyújtása munka iránt érdeklődőknek Időpont: Helyszín: Polgármesteri Hivatal „B” épület 5350, Tiszafüred, Kossuth.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Munkanélküliség.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
VI. Országos Távmunka Konferencia „Foglalkoztatás – távmunka – képzés” DECEMBER 6. Dr. Székely Judit Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
1 PÁLYÁZAT új távmunkahelyek létrehozására Tájékoztató az IHM-FMM-1 pályázatról november 7.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Távmunka a kárrendezésben a Generali-Providencia Biztosító Rt.-nél III. Országos Távmunka Konferencia Kiss Attiláné.
Bozsik József mb. főosztályvezető e-Gazdaság Főosztály.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
Európa sereghajtói között Magyarországon 2007 óta 0,5%-kal csökkent a GDP-hez viszonyított díjbevétel Az európai átlag harmada, Hollandia és Nagy-Britannia.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
TÁVMUNKA: ÚJ FOGLALKOZTATÁSI CÉLSZERŰSÉGEK VIDÉKEN.
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
A gazdasági élet problémái
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
A munkaerő-felmérés módszertana
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Készítette: Tóth Zsuzsa Borsodi Szabolcs
A TÁVMUNKA Balázs Viktória Emberi erőforrások III. évfolyam.
Szociális juttatások Írországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában és Németországban - családi ellátások Gellérné Lukács Éva.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
TÁVMUNKA LEHETŐSÉG ÉS VESZÉLY DR. FRANK RÓZA PHD NYME SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT KÖNYVTÁR- ÉS INFORMÁCIÓTUDOMÁNYI TANSZÉK.
Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.
Együttműködésen alapuló gazdaság és társadalomfejlesztés Herpainé Márkus Ágnes Társadalmi Összetartozásért Alapítvány SOPRO hálózat.
DI DDIV DIVERSITY SPECTRUM LYNN GARDNER HEFFRON
Összehasonlító példák
A magán munka-közvetítők és munkaerő kölcsönzők évi tevékenysége
Rugalmas foglalkoztatási formák elterjedtsége a
Munkagazdaságtani feladatok 1
Előadás másolata:

Ékes Ildikó A távmunka elméleti kérdései és gyakorlati problémái

Definíciós kérdések Több definíció ILO European Foundation for Working Life and Health Conditions Egyéb Típusai: funkcionális motivációs

Előnyök és hátrányok Társadalmi szempontból előny: csökken a környezetszennyezés, mérséklődik a forgalom az utakon, csökken a balesetek száma, mérséklődnek a kormányzat gyermeknevelési kiadásai, kiegyenlítődnek a különböző régiók foglalkoztatási esélyei, kiegyenlítettebb lesz a régiók népességeloszlása, a gazdaságilag hátrányos helyzetben lévő régiók fejlesztésének viszonylag olcsó eszköze, a szociális kiadásokra fordított összegekben megtakarítás érhető el,

A munkaadó szempontjából előny: nem szükséges nagy irodaházakat építeni és fönntartani, a munkahelyek felszerelésével kapcsolatos költségek csökkennek, mérsékelhető az energia és telefonköltség, csökken a munkaerővel kapcsolatos költség is, a szervezet versenyképessége nő,

munkahelyről való távolmaradás csökken, csökkenthetők a bérek, nő a termelékenység, nő a munkaerő kínálat a cégek számára, a munkaszervezés sok esetben kevesebb gonddal jár, megtakarítás érhető el a társadalombiztosítási hozzájárulás összegében is,

Előnyök a munkavállalónál: csökken az utazási idő és költség, a napi időbeosztás egyénileg megtervezhető, nagyobb termelékenység, több időt lehet a családdal tölteni, munkalehetőséget teremt azok számára, akik mozgásukban korlátozottak,

a kisgyermekes családanyáknak módjuk nyílik munkát vállalni, nyugodtabb munkakörülmények, magasabb kereset érhető el, a szülők felügyelni tudják a gyermekeiket, a család kiadásai összességében csökkenthetők,

Hátrány a munkáltatónál: bonyolultabb és költségesebb a kapcsolattartás, a térbeli távolság és a kommunikációs lehetőség korlátozottsága miatt nehezebb mobilizálni a dolgozót sürgős vagy változó feladatok esetén, az adatbiztonság romlik, az elszámolás és az ellenőrzés bonyolultabb, időigényes.

Hátrány a munkavállalónál: a gyakori részmunkaidő miatt nem jogosultak bizonyos szociális juttatásokra, a nehéz, vagy rosszul fizető munkákat adják általában a távmunkásoknak, sok munkakkör nem látható el távmunkában, hiányzik a rendszeres visszacsatolás a munkateljesítmény értékeléséről, hiányoznak az előrelépés lehetőségei,

a munkatevékenység és a családi élet keveredése, fegyelmezett időgazdálkodás és más típusú életstílus szükséges, a társadalmi kapcsolatok leszűkülnek, gyakoriak a lelki és fizikai rendellenességek, amelyek a magányosságból adódnak, korlátozott a vállalat életében való részvétel és az érdekvédelem, a munkahely fenntartásának egyes költségei az alkalmazottra hárulnak.

A távmunka feltételei Jó munkaszervezési készség Kooperációs készség Önállóság Technikai felszereltség (szg., telefon, szélessávú internet kapcsolat) Megfelelő lakásméret

Mire jó és mire nem a távmunka? Amire jó: Esélyegyenlőség megteremtése: régiók személyek között. Amire nem jó: foglalkoztatás növelés

A távmunka elterjedtsége a világban 2006-ban az USA-ban 28,7 millio távmunkás (szerződéses és 1 nap/hó távmunka) 2002-höz képest 39%-os növekedés Európában 20 millió, (10-ből több mint egy 1nap/hét távmunka, 2% állandóan), az elmúlt 3 évben megduplázódott a szám Németországban jelenleg 6 millió távmunkás, 1999-ben még csak 2 millió, Franciaországban 2007-ben 1,5 millió, a foglalkoztatottak 7%-a távmunkás. (2% otthon dolgozik, 5% több munkahelyen, néha otthon)

Görögországban 2006-ban 205 ezren dolgoznak otthon, 131ezer csak esetileg. Egyesült Királyságban 2002-ben 2,2 millió, a foglalkoztatottak 7,4%-a heti 1 nap távmunkát végzett Írországban 2003-ban 48 ezer, ebből 39 ezer otthon Svédországban már 1998-ban az összes foglalkoztatott 9%-a távmunkás

A távmunka helyzete Magyarországon Magyarországon 2006-ban minden 9-10. cég alkalmazza a távmunkát, amelynek aránya a foglalkoztatáson belül duplájára - kettőről négy százalékra (kb. 80 ezer fő)- nőtt az elmúlt három-négy évben.

ECOSTAT felmérés a távmunkáról: mindössze 3%-a dolgozott már valamikor távmunkásként, a megkérdezéskor csak a megkérdezettek 1%-a végzett távmunkát. A távmunkát korábban nem végzettek 76%-a nem akar a jövőben sem 19% szeretne 5% bizonytalan

A távmunka megszűnésének oka Arány (%) Nyugdíjas lett 32 Megszűnt a munkaviszonya 18 Megszűnt a cég 9 Nem szívesen dolgozott ebben a formában Szakmát váltott, mással foglalkozik Csak időszakosan (pl. GYES ideje alatt) dolgozott így 5 Más végzi a korábbi munkáját Egészségügyi okokból

A távmunka főbb szervezetei Szociális és Munkaügyi Minisztérium Távmunka Információs Központ Magyar Távmunka Szövetség Magyar Teleházak Szövetsége Távmunka Klub