Az információs technológiák

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bemutató-készítés PowerPoint.
Advertisements

Táblázatkezelés Alapok.
Szövegszerkesztési alapismeretek
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Számítástechnika I. 1.konzultáció
Word 2007.
PowerPoint program A PowerPoint programot nyissuk meg a Start menüből.
Operációs rendszerek Beállítások.
Dr. Török Béla Általános Iskola 1142 Bp. Rákospatak utca 101.
Irodai programcsomagok lehetősége, használatuk az oktatásban
Táblázat kezelő programok
Táblázatkezelés-Excel
Táblázatkezelés Microsoft Excel
Szövegszerkesztés Alapfogalmak Szövegbevitel Parancskiválasztás
Prezentációkészítés Microsoft PowerPoint.
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Szövegszerkesztés.
Táblázatkezelés– Excel program bemutatása
Szövegszerkesztési szabályok
Címsor menüsor ikonsor munkaterület (ikonsor) állapotsor.
Szöveg egységei, gépelés
Táblázatkezelés Az Excel.
MICROSOFT OFFICE EXCEL. Indítása  Start - Minden program – Microsoft Office – Microsoft Office Excel  Asztalról az ikonjára dupla kattintással.
A szövegszerkesztés alapjai
Táblázat módosítása.
Ismerkedés a szövegszerkesztéssel
Microsoft Excel Általános ismeretek.
Informatikai alapszoftverek
A bemutató készítés alapjai
A szövegszerkesztés alapjai
Számítástechnikai szoftver üzemeltető
Ergonómiai elvek prezentáció készítésekor
Szövegszerkesztés okosan
Prezentáció készítés MS PowerPoint segítségével
Szövegszerkesztés Páll Éva Boglárka.
Táblázatkezelés.
Prezentáció a prezentációról
A prezentációkészítés alapjai
SZÖVEGSZERKESZTÉSI ALAPISMERETEK Formázások összefoglalás
Készítette:Képes Edina 10/d
Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra
Az NVU webszerkesztő program
Turócziné Kiscsatári Nóra
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Hosszú dokumentumok kezelése.
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Táblázatok.
Készítette: Kiscsatári Nóra
Bekezdések formázása 1..
Készítette: Földi Gergely Felkészítő: Antal Zoltán Szentpéterúri Általános Iskola Szentpéterúr, Kossuth Lajos Utca 13. Kedvenc szerkesztő szoftverem.
Prezentációk készítése
Táblázatkezelés.
Bevezetés az informatikába 8. előadás Dokumentumkészítés számítógéppel II.
SZÖVEGSZERKESZTÉS II. SZÖVEGSZERKESZTÉS LÉPÉSEI
Szövegszerkesztés.
Informatika Oktató: Bock Ádám. Prezentáció készítés PowerPoint program segítségével.
Bevezetés. Alapok: szövegszerkesztő alkalmazás (Word) megnyitása: Start gomb  Minden program  Microsoft Office  Microsoft Office Word 2007 szövegszerkesztő.
Informatika Oktató: Katona Péter. Táblázatkezelés (Az Excel táblázatkezelő alapjai)
Kimutatás-pivot tábla, Excel 2010
3. Táblázatok és diagramok
Szövegszerkesztés összefoglalás.
Total commander.
Szövegszerkesztési alapfogalmak
Microsoft Word.
Számítógépes ismeretek
MS Office Word 2010 Szövegszerkesztés.
Prezentációk 2. Bemutatók készítése.
Táblázatkezelés Az Excel.
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Adatfeldolgozási ismeretek 15. ML osztály részére 2017.
MS Office Word 2010 Szövegszerkesztés.
Előadás másolata:

Az információs technológiák a szakszervezetek munkájának összehangolásában

A számítógéptől az információs társadalomig A minket körülvevő világban mindenütt számítógépek dolgoznak: Irányítják: mobiltelefonjainkat, autóinkat, légi forgalmunkat, olykor szívverésünket. Ellenőrzik: bankszámla forgalmunkat, atomerőműveinket. Segítenek háztartási gépeinkben, üzemeinkben, játékainkban. Elkészítik fénykép- és videófelvételeinket.

A számítógéptől az információs társadalomig A távközlés és az elektronikus média gyors összeolvadása világméretű hálózatokba szervez valamennyinket. Összeszűkül a Glóbusz, lerövidül az idő, felgyorsul az élet, kitágulnak a lehetőségek. Az új technológián új társadalom szerveződik. A világ megismerésében lényeges szerepet töltenek be azok a találmányok amelyek segítenek: kiterjeszteni fiziológiai adottságainkat, az emberi gondolkodás automatizálásában.

A számítógép és a digitális világ Az emberi gondolkodás automatizálásának modern eszközei az elektronikus számítógépek: Teljesítményük napjainkra rendkívüli módon megnövekedet. A digitalizálás lehetővé tette, hogy a számítógépek által megoldható feladatok kiterjedjenek az emberi tudás minden szférájára. Ezek együttes eredménye a számítástechnika, a távközlés és az elektronikus média egyesülése. Az ezek együttesén alapuló "információs technológia" lényegesen megváltoztatja mindennapjainkat.

Információs társadalom Az információs társadalom a társadalmak olyan formálja, amelyben az információ termelése, elosztása (általában, kezelése) alapvető gazdasági és kulturális jelentőséggel bír, így ez az egyik legfontosabb emberi tevékenység. Az információs társadalom egyszerre jelent: új, nagymennyiségű információt (digitális tartalmat)‏ új (információs és kommunikációs) technológiát új, információ vezérelte gazdaságot új, információalapú társadalmat

Az információs társadalom fogalmának történet A fogalom 1995. körül terjedt el, mikor is mind az üzleti életben, mind pedig a fogyasztói társadalomban elterjedt a Világháló használata. Számos szervezet (az Európai Unió, a Világbank (1998), az OECD, az UNESCO és az Európai Iparosok Kerekasztala (1997) jelentéseket adtak ki, amelyek meglepően egységes álláspontot képviseltek abban, hogy a technológiai fejlődés eredményeként az 1960-as évek óta a világban az ipari társadalomból az információs társadalomba való átmenet folyamata játszódik le. Az információs társadalom fejlettsége nagymértékben meghatározza az adott ország versenyképességét.

Az információs társadalom fogalmának történet A hatvanas években már megjelent a termelés információs természetű szektorainak elkülönült vizsgálata. A 70-es évekig Japánban a gazdasági válságok hatására a túlélés és a siker érdekében az ipar "tudás-intenzív" ágazatait mozgósítják, felértékelődik az információ értéke. Megjelenik az I.T. eszméje vagy annak előképe is valamint kiterjesztik a fogalmat "információs társadalommá".

Az információs társadalom fogalmának történet Az EU Tanácsa 1996-ban tárgyalta. Kulcsfontosságú üzenete – az „Ipari Társadalom megszűnőben van és fokozatosan átadja helyét az úgynevezett Információs Társadalomnak” – mutatja, hogy az információs társadalom elmélete átkerült a politikai döntéshozók tudatába. A stratégia azt kívánja elérni, hogy Magyarországon tíz éven belül tudás-alapú gazdaság, modern információs társadalom, állam és önkormányzat alakuljon ki.

Az információs társadalom fogalmának történet Az információs forradalmat a múlt században a termelés végső forradalmasításának vélték - emberi munkaerő kiváltása a termelésből. Elképzelések szerint a számítógépek teljesítményének növelésével egy-egy vállalat teljes gépi üzemeltetését és irányítását is megoldhatónak tartották. Az érdeklődés középpontjában az eljárás-modell állt. Lényege: minden emberi tevékenység számítógépesíthető, ha azt megfelelően „elemi részecskéire” tudják bontani. A hangsúlyt a megfelelő algoritmus megtalálására helyezték.

Az információs társadalom fogalmának történet Az elképzelést támogatta a mechanikus emberfelfogás: „Homo economicus” emberfelfogása Taylor termelésről és munkaszervezésről alkotott eszméi Az ipari forradalom négy alapvető technológiája: az anyagra épülő technológiák (nehézipar, vegyipar, stb.)‏ az élet technológia (egészségügy, mezőgazdaság, stb.)‏ energiák és energiatechnológiák információ technológia

Termelékenység 1979 óta

Indokok az átalakításra Az információmennyiség 3-5 évente megduplázódik Az iratkeresés ideje drámaian lecsökkenhet A dokumentumok 3-7%-a elveszik Egy lap élete során átlagosan 10 alkalommal lesz fénymásolva Széttördelt munkafolyamatok Funkcionális elkülönülés

Az átalakítás globális céljai A szervezet alkalmazkodóképességének növelése a piaci versenyben Hatékonyság növelése Minőség javítása A szervezet munkájának a belső folyamatok köré történő szervezése A szervezet belső szervezetének és működésének korszerűsítése...

Az átalakítás közvetlen céljai Dokumentálni szeretnék a működést Mélyebben akarjuk elemezni a folyamatokat Javítani szeretnék az iratkezelést... A folyamatokat kezelő szoftvert bevezetése válik szükségessé

Az információ hatalom Az információkezeléssel kapcsolatos változások módosítják a hatalmi viszonyokat HATALOM DÖNTÉSI POZÍCIÓ INFORMÁCIÓ

Folyamatok és az információ szervezés változása FOLYAMATOK VÁLTOZÁSA INFORMÁ-CIÓKEZELÉS VÁLTOZÁSA FUNKCIÓK VÁLTOZÁSA •Döntési szintek lejjebb tolódnak •Beosztotti felelősség nő •Főnöki szerepkör változik

Az információk feldolgozása Szövegszerkesztés Táblázatkezelés Prezentációkészítés Az Internet legfontosabb szolgáltatásai Levelezés és böngészés

Szöveges információk feldolgozása Hagyományos eljárás Számítógépes módszer

Milyen előnyei vannak a szövegszerkesztő programoknak? Az elkészült dokumentum javíthatók (akár azonnal, akár később) A formázási lehetőségek igen széles tárháza áll a rendelkezésünkre. Képeket, hangokat rendelhetünk a dokumentumhoz. Segítenek: dokumentumaink létrehozásában tárolásában visszakeresésében módosításában.

Szövegkezelő rendszerek Editorok DOS Edit, Norton Editor, Windows (Notepad) Jegyzettömb, LINUX vi… Szövegszerkesztők Context, Chiwriter Ékszer, WordStar, Write, AmiPro, WordPro, WordPerfect, Word stb. Kiadványszerkesztők Page Maker, Ventura, CorelDraw stb. Weblap szerkesztők FrontPage Editor, PageMill stb.

Editorok Karakteres felületűek A szöveg szerkesztése közben nem azt a formát látjuk, ami a nyomtatón várható. Korlátozott a használható betűtípusok száma, korlátozottak a grafikus képességeik. Jellemző művelete Szövegbevitel, javítás, blokkműveletek, keresés, csere.

Szövegszerkesztők Grafikus felületűek: A programok kezelése nagyon hasonló egymáshoz (az operációs rendszernek köszönhetően). Általában azokat a betűtípusokat képesek használni, mint az operációs rendszer. Amit a képernyőn (monitoron) látunk, a nyomtatón is azt kapjuk eredményül. Ezek a programok a legkülönfélébb szövegszerkesztési igényeket ki tudják elégíteni, az egyszerűbbtől a bonyolultig.

Szövegszerkesztők Egyedi fájlformátumok Felhasználási terület: levelezés, beszámolók, tanulmányok készítése, nyomdai forrásmunkák. Jellemző műveletek: szöveg bevitele, javítása, nézetek használata, betűformátumok megváltoztatása, bekezdés-tulajdonságok, szegélyek, árnyékolások, hátterek, tabulátorok, felsorolások, számozások. helyesírás-ellenőrzés, javítás nyomtatás, grafikai elemek alkalmazása

Szövegszerkesztési munkák szervezése Programválasztás A szervezetben használt dokumentumok összeállítása Szabványosítás Iratminták elkészítése Dokumentumsablonok elkészítése

Szövegszerkesztési munkák szervezése Dokumentumtárolási rendszer kialakítása könyvtárstruktúra kialakítása, sablonkönyvtárak kijelölése, védelmi rendszer kialakítása. Munkaszervezés Dokumentumok folyamatokhoz, tevékenységekhez és személyekhez rendelése

Miért az OpenOffice? Windows alapú, grafikus program könnyű elsajátítani. Minden benne van ami egy irodai programcsomagtól elvárható Platform független

Miért az OpenOffice? A felhasználók nagyon gyorsan teljesen otthonosan érzik magukat használatában. Képes kezelni ismert irodai programcsomagok fájljait. A korábban létrehozott dokumentumok, táblázatok továbbra is használhatóak maradnak. A licenszfeltételek lehetővé teszik, hogy annyi számítógépre telepítse, amennyit csak használ Az OpenOffice.org teljesen díjmentes szabad szoftver.

Menükezelés

Beállítások

Felhasználói stílusok Dokumentumkezelés DOKUMENTUMÁLLOMÁNY SABLON Szövegtörzs Objektumok Formázási parancsok Felhasználói stílusok A sablon stílusai Szöveg Stílusok Rövidítések Makrók Beállítások

Dokumentumműveletek

Mentés

A dokumentum nézetei

Dokumentumnézetek tulajdonságai

A szöveg begépelése, javítás Beszúrás, átír (INSERT) Csak egy SPACE vagy TAB! Lehetőség szerint ne használjunk több szóközt... inkább tabulátort… Írásjelek (.,!?) közvetlenül a szó után! Sortörés (SHIFT+ENTER) sorkizárt igazítással kezd új sort Bekezdéstörés (ENTER) Törlés: Delete, BackSpace, az egész szó törlése (Ctrl+BackSpace) Visszavonás (Ctrl+Z) Ismételt végrehajtás (Ctrl+Y) Oldaltörés (Ctrl+ENTER)

Különleges karakterek  1067 Budapest, 

Formázási jel

Szövegkijelölés F8-as billentyűvel: kijelölő üzemmód Shift billentyűvel +  karakterenként Shift + Home, End Shift + PageUp, PageDown Ctrl billentyűvel +  szavanként Ctrl + Home, End Ctrl + PageUp, PageDown Egér segítségével

Kijelölés egérrel Húzással 2x szó 3x mondat 4x bekezdés 2x szó

Segédprogramok

Nyelv megadás

Nyelv megadás több nyelv esetén

Helyesírás ellenőrzése

Elválasztás

Elválasztás

Navigátor

Keres és csere

A Calc alapvető felhasználási területei TÁBLÁZAT DIAGRAM

Az Excel alkalmazás képernyője Vezérlőmenü Az alkalmazás címsora Menüsor Referencia doboz Szokásos eszköztár Szerkesztőléc Cellakurzor Sorfejléc Megosztó doboz Megosztó doboz Állapotsor Munkalap szegély Gördítő sáv

A Calc súgója

A Calc súgója

különböző lehetőségei Parancs kiadási módok A Fájl Mentés parancs különböző lehetőségei Ctrl+S

Áttekintés Tartomány kijelölése Pozícionálás a táblázatban A Calc végzett munka menete: (új táblázat) Fontosabb szerkesztési műveletek

Tartomány kijelölése CTRL-lal kisérve a nyílak segítségével gyorsan a dokumentum elejére vagy végére tudnunk ugrani A bal felső cellára való kattintás után a SHIFT-tel a jobb alsó cellára való kattintás. Sortartomány kijelölése: kattintás a sorfejlécre. Oszloptartomány kijelölése: kattintás az oszlopfejlécre. Teljes táblázat kijelölése: kattintás az oszlopok és sorok találkozásánál a szürke négyszögre.

Pozícionálás a táblázatban Kurzor gombokkal Page Down és Page Up gombokkal CTRL és HOME illetve a CTRL és END gombok együttes nyomásával CTRL és a kurzor gombok kombinációjával F5-ös gombbal indított Ugrás (GoTo) paranccsal

A munka menete: (új táblázat ) 1. A Calc indítása. 2. Táblázat feltöltése adatokkal. (a bevitelt a kurzor gomb nyomásával zárhatjuk) 3. Bevisszük a táblázatba képleteinket és függvényeinket. (a bevitelt legegyszerűbben az ENTER gomb nyomásával zárjuk) 4. Megformázzuk táblázatunkat. (keretezés, betűk megdöntése...) 5. Ha kell, diagramokat készítünk. 6. Az elkészült file-t lementjük. 7. Ha kell, kinyomtatjuk munkánkat. 8. A Filet lezárjuk. 9. A munka végeztével kiléphetünk a programból.

Szerkesztési műveletek TÖRLÉS Szerkesztés •Tartalom törlése MÁSOLÁS Menüből (Szerkesztés· Másolás és Szerkesztés·Beillesztés parancspárral) Jobb gombbal indított rövid menüvel Ikonokkal Egérművelettel (Drag & Drop) AutoKitöltés egérfunkcióval

Szerkesztési műveletek ÁTHELYEZÉS Parancspár: Szerkesztés Kivágás, Szerkesztés Beillesztés. Jobb gombbal indított rövid menü Ikonokkal Egérművelettel (Drag & Drop)

Adatok Műveletek Cellák címzése Képlet és függvény Függvények csoportosítása Dátum és idő függvények Szöveg operátorok Összehasonlító operátorok Hibaüzenetek Csatolt képlet Cellák formázása ! (karakter formázás)

Formázás

Cellák címzése Abszolút cím ($A$2) egy konkrét cellára hivatkozik, másoláskor nem változik meg. Relatív cím (B5): a referenciában azt tárolja az Excel, hogy a címzett cella a képletet vagy függvényt tartalmazó cellához képest milyen irányban és távolságban van. Másoláskor a referencia (hivatkozás) megváltozik.

Képlet és függvény K é p le t: F ü g g v é n y : = C 1 + C 2 + C 3 = S ZU M (C 1 :C 3) A z E x c e lb e n h a s z n á lt m a tem a t ik a i m ű v e le ti je le k : + összeadás - kivonás * szorzás / osztás ^ hatványozás % százalékszámítás

Pénzügyi függvények

Cellák formázása

Diagramok Beágyazott diagramok (Embedded) Beágyazott és önálló lapon lévő diagramok A DIAGRAMVARÁZSLÓ Diagramok formázása Diagramok tovább formázása Újabb adatok beszúrása Diagram elemek kijelölése a szerkesztéshez Nyomtatásra történő előkészítés A Rajzolás eszköztár

Beágyazott és önálló lapon lévő diagram Beágyazott diagramok Önálló diagramok

Diagram Varázsló

Diagram Varázsló

Diagram formázás

Rajzolási eszköztár

Bemutató készítés

Mi van a bemutatókban? a bemutató egy diasorozat, rövid, pontokba szedett vázlat, kiegészítve a rajzokkal, ábrákkal, diagramokkal,képekkel, táblázatokkal stb.. animáció, mozgókép, hang stb.

Bemutatók fajtái Hagyományos bemutatók papírra nyomtatott írásvetítő fóliák 35 mm-es diák Számítógépes bemutatók élőszó melletti kísérő szöveggel kirakati interaktív hálózati (konferencia bemutató)

A program indítása

A programablak felépítése Címsor Menüsor Eszköztárak

A programablak felépítése Vonalzók Állapotsor Dia ablaktábla Vázlat és diák ablaktábla Jegyzet ablaktábla Munkaablak

Nézetek Normál Vázlat Jegyzetek Emlékeztető Diarendező

Nézetek

Nézetek

Dokumentumműveletek Új dokumentum Mentés Mentés másként Rajzként Úticsomag Automatikus mentés Megnyitás Nyomtatás Bezárás Küldés

Új prezentáció készítése Fájl menü  Új  Bemutató...

Új prezentáció készítése

Új prezentáció készítése

Bemutatók mentése

Nyomtatás Nyomtatási tartomány Minden kocka Jelenlegi kocka Kockák Egyéni diasor A kijelölt terület Példányszám Nyomtatandó

A bemutató tervezésének szempontjai Milyen célra készítjük a bemutatót? Miről szól ez a prezentáció? Kinek és hol mutatjuk be? Milyen eszközlehetőségeink vannak? Mit tegyünk a diákra? Mi legyen a diák sorrendje? Mennyi időt vehet igénybe a vetítés? Milyen és mennyi effektust használjunk? A vetítés automatikus vezérlésű? Kell-e nyomtatott anyag, emlékeztető, mi legyen rajta?

A bemutatók készítésénél érdemes figyelembe venni: Jó olvashatóság Betűméretek: 24 - 60 pont közöttiek legyenek. Jó kontraszt legyen a betű és a háttér között. Ajánlott a fekvő tájolás, mert így hosszabbak a sorok. Annyi animáció, akció ami nem vonja el a figyelmet.

A jó bemutató Stílusában és megjelenésében a bemutató témájához igazodjon. A feliratok és a képek nagyméretűek, jól láthatóak legyenek. A diasor egymás utáni elemei logikus egységet alkossanak. Ne legyen unalmas.

Az egységes bemutatóhoz használható eszközök. Dia-minta Tervező sablonok Diaelrendezések

Dia minta Helyőrzők szöveges cím és szövegtörzs dátum és diasorszám lábjegyzet stb. részére grafikus kép és táblázat grafikon stb. részére

Köszönöm a figyelmüket!