Készítette: Góth Roland

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szenzibilis és a latens hő alakulása kukorica állományban
Advertisements

A globális felmelegedés és az üvegházhatás
GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
A KLÍMAVÁLTOZÁS ÉS A MEGÚJULÓ ENERGIÁK KÖLCSÖNHATÁSA
Időjárás, éghajlat.
Az időjárás előrejelzése
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
GLOBÁLIS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁK
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
A levegő felmelegedése
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Regionális éghajlati jövőkép a Kárpát-medence térségére a XXI
A globális klímaváltozás
A klímaváltozás hidrológiai vonatkozásai a Kárpát-medencében
A klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra
A klímaváltozás hatása a hegyvidéki éghajlatra: az Alpok
A globális felmelegedést kiváltó okok Czirok Lili
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDŐ ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI
Készítette: Kálna Gabriella
A víz globális környezeti problémái
Levegő védelme.
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
Az üvegházhatás és a savas esők
Why are ecologists and environmentalists so feared and hated? This is because in part what they have to say is new to the general public, and the new.
Antropogén eredetű éghajlatváltozás A globális átlaghőmérséklet eltérése az átlagtólÉvi középhőmérséklet Pécsett 1901 és 2001 között.
felmelegedés vagy jégkorszak? hazai forgatókönyvek
METEOROLÓGIA Földtudomány BSC I. évfolyam I. félév Tematika
A globális klímaváltozás és a növényzet kapcsolata
ÉGHAJLATVÁLTOZÁS – VÍZ – VÍZGAZDÁLKODÁS (második rész)
Az Éghajlatváltozás.
Globális felmelegedés és a különböző ciklusok
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
Időjárási és éghajlati elemek:
A Föld napja.
A GLOBALIIS FOLMELEGEDIIS
Mika János és Németh Ákos Országos Meteorológiai Szolgálat
A földrajzi övezetesség
Bartholy Judit, Pongrácz Rita
A mediterránium éghajlata a következő évtizedben
A novemberi időjárás és a hirtelen hőmérsékletváltozás A készítés folyamatának bemutatása.
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
Klímaváltozás – alkalmazkodási stratégiák Bozó László
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Változó éghajlat és a mezőgazdaság
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
KÉSZÍTETTE: BIACSI TAMÁS IPCC JELENTÉSEK ÉS 2014.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
A globális éghajlatváltozás lokális hatásainak vizsgálata hazánkban
Az idő Folyamatosan változik. Fő jellemzői: Napsugárzás,
GLOBÁLIS ÉGHAJLATI JÖVŐKÉP A XXI. SZÁZAD VÉGÉRE MODELL EREDMÉNYEK ALAPJÁN Készítette: Balogh Boglárka Sára.
Mi az éghajlat? A Föld fontos éghajlatai. Klíma… Az éghajlat vagy klíma (ógörög κλίμα, klima) valamely hely vagy földrajzi táj hosszú távra jellemző.
Globális klímaváltozás hatása Európában Készítette: Juhász Boglárka.
Üvegházhatás, klímaváltozás
A globális felmelegedés globális hatásai a bioszférára; állatok
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
A Globalis Felmelegedes
A 2007-es és a 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
A termőföldek másik nagy ellensége az erózió mellett az elsivatagosodás, amely folyamat során a termőföld mezőgazdasági művelésre túlságosan szárazzá válik,
A 2007-es, 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
Készítette: Gebei László
Ki tudjuk-e mutatni a globális felmelegedést Karcagon?
Magyarország jelenlegi és várható csapadékviszonyai,
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS ÉS ÖKOLÓGIAI KÖVETKEZMÉNYEI
Előadás másolata:

Készítette: Góth Roland 1. Globális éghajlati jövőkép a XXI. század végére a modelleredmények alapján. Készítette: Góth Roland

Éghajlat: egy adott földrajzi hely időjárásának hosszabb időszak alatt megfigyelt változása, időjárási elemek szabályszerű ismétlődése. (időjárás éghajlat kapcsolata) Éghajlati rendszer: éghajlat kialakításában közreható rendszer. Az éghajlati rendszer, a természetes éghajlati elemek, illetve az antropogén hatások eredményezik az éghajlat időbeli változását.

1. Ábra: éghajlati rendszer Az éghajlati rendszer 1. Ábra: éghajlati rendszer

Természetes éghajlati elemek 2. Ábra: Természetes éghajlati elemek

Mesterséges éghajlati elemek Ugyan több természetes éghajlati elem van mint antropogén, mégis napjainkban az éghajlatváltozás szempontjából utóbbi a jelentősebb! 3. és 4. ábra: mesterséges éghajlati elemek

I. Az éghajlati rendszer és az éghajlati elemek hatása az éghajlatra A hőmérséklet és a csapadék mennyiségének változását nézzük. (Ezek az emberiséget legjobban foglalkoztató, a klímát leíró időjárási elemek) Az éghajlati rendszer a hőmérsékletben csak néhány tizedes változást eredményez és/vagy hatása kisebb területre koncentrálódik. (pl. El Nino, La Nina, NAO…)

II. Az éghajlati rendszer és az éghajlati elemek hatása az éghajlatra Természetes éghajlati elemek: külső tényezők, amelyek régebben is befolyásolták a föld éghajlatát (excentricitás, naptevékenység, vulkánkitörés…) Antropogén hatások (mesterséges éghajlati elemek): a legmeghatározóbb az éghajlat változásában napjainkban és a legfontosabb is.

XXI. Század végéig alig 100 év van, ez kis idő éghajlatváltozás tekintetében. (gondoljunk a földtörténet glaciárisaira, interglaciárisaira) Antropogén hatások felgyorsították a változás folyamatát az üvegházhatást fokozó gázok kibocsátásával. Vulkánkitöréskor kerül még jelentősebb mennyiségű korom füst, CO2 a levegőbe, de ennek mértéke eltörpül az antropogén kibocsátásé mellett.

Üvegházhatás A földfelszín által elnyelt napsugárzás energiáját a földfelszín kisugározza (infravörös sugarak) és ezeket a sugarakat nyelik el a légkörben lévő üvegházgázok, és visszasugározzák a földfelszín felé. Üvegházhatás fontos, a folyamat nélkül 33 °C-kal kevesebb lenne a Föld átlaghőmérséklete. 5. ábra: Üvegházhatás

CO2 emisszió alakulása a XXI. században (IPCC) A két diagram az IPCC négy emissziós forgatókönyvének CO2 kibocsátási és koncentrációs mutatóit vetíti előre. 6. ábra: CO2 kibocsátás és koncentráció

Az emisszió négy nagyobb szcenáriója (IPCC) Táblázat forrása: http://klima.kvvm.hu/documents/14/klima_meteoteljes.pdf

7. ábra: IPCC négy szcenáriója szerint a hőmérséklet változása a XXI 7. ábra: IPCC négy szcenáriója szerint a hőmérséklet változása a XXI. század végére

A modellekből egyértelműen kiderül, hogy a hőmérséklet globálisan növekedni fog az évszázad során. A növekedés értéke bizonytalan, szcenárióktól függő: 1,5 ℃-4,5 ℃, de akár 4,5 ℃-7,5 ℃ is lehet globális szinten. A legnagyobb mértékű melegedés az északi félteke poláris vidékén várható. A hőmérséklet időben exponenciálisan növekszik (ahogy várhatóan a kibocsátás is).

DFJ és JJA modellek hőmérsékleti előrejelzése 8. ábra: Mekkora valószínűséggel éri el a 2℃ -ot a hőmérséklet változása a XXI. század végére

DFJ és JJA modellek csapadék előrejelzése 9. ábra: Csapadék mennyiségének térbeli változása a XXI. század végére

Utóbbi modellek alapján is megállapítható hogy a legnagyobb hőmérsékleti növekedés a magasabb északi szélességeken várható. Óceánoknál kisebb mértékű a hőmérséklet emelkedése. Konkrét hőmérsékleti értékekkel azonban nem szolgálnak a DFJ, illetve a JJA modellek, csak az adott mértékű változás valószínűségét mutatják meg.

A csapadék modellek alapján megállapítható, hogy a csapadék mennyisége kb. 20. és az 50. szélességi körök között csökken a század végére. Ennél nagyobb szélességeken növekszik a csapadék mennyisége Az Egyenlítő környékén várhatóan nem fog változni, vagy esetleg egy picit nő az éves csapadékmennyiség 2100-ig.

Következtetések Nagyobb átlaghőmérséklet Jégsapkák elolvadnak Tengerszint emelkedik Nagyobb párolgás (nagyobb felület és nagyobb hőmérséklet miatt)hevesebb csapadékhullás (pusztító időjárási események száma növekszik) Változás kell, emisszió csökkentése!

Források Internet: http://owww.met.hu/omsz.php?almenu_id=homepages&pid=numprog&pri=9&mpx=0 http://www.matud.iif.hu/09okt/15.htm http://nimbus.elte.hu/~klimakonyv/Klimavaltozas-2011.pdf http://klima.kvvm.hu/documents/14/klima_meteoteljes.pdf http://teo.elte.hu/minosites/ertekezes2012/pieczka_i.pdf http://www.vahavahalozat.hu/system/files/klima-21-62.pdf http://www.vedegylet.hu/globfeszt2/anyag/%C9ghajlat_web.pdf http://www.met.hu/eghajlat/eghajlatvaltozas/eghajlatvaltozas_okai/ Ábrák forrása: www.google.hu http://nimbus.elte.hu/~klimakonyv/Klimavaltozas-2011.pdf (7.,8.,9. ábrák, táblázat) www.met.hu

Köszönöm a figyelmet!