A négy évszak Kriston Henriett Felkészítő tanár: Mécsei Dániel

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
Advertisements

Barátaimnak Szeretettel
Ünnepek.
Készítette: Reményi László1 Pátyi Szent Imre Templom, Plébánia és Közösségi Ház Építési engedélyezési terve.
A Föld, időjárás, éghajlat
Az óraátállítás hatásai a villamosenergia-rendszerre
A négy évszak Horváth Betti Felkészítő tanár: Nevem: Hetrovicz Máté
A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása
Csillagászati földrajzzal kapcsolatos feladatok
7. Az idő mérésére használt csillagászati jelenségek
A Föld, mint égitest.
A Föld keringése a Nap körül. Az évszakok váltakozása.
- alakja és mozgásainak következménye -
Miért váltakoznak az évszakok?
A 2004/2005-ös tanév rendje Oktatási Minisztérium március 17.
Aszályok gyakorisága, erőssége, okozott kár - európai vonatkozások
Bolygónk, a Föld.
A Föld pályája a Nap körül
Az általános légkörzés
A tundrától a trópusokig
Tavasz.
Időszakosan változó és helyi szelek
Trópusok időjárását meghatározó folyamatok
Leíró éghajlattan.
A világ szubtrópusi monszun területei
A Barcsi Általános Iskola Arany János Tagiskolája bemutatkozik
Mesés Mesék Élvezd a mesék csodálatos világát!
Négy évszak Nagy Ferenc 7.b Felkészítő tanár:Salamon Róza
A NÉGY ÉVSZAK Kiss Anett 6.a Felkészítő tanár: Salamon Róza Dr. Török Béla Általános Iskola 1142 Budapest,Rákospatak utca. 101.
A négy évszak Készitette: Csiki Árpád Tanár: Iftenie Márta Ágnes Iskola:“Constantin Brâncuşi” Technologia Liceum Marosvásárhely, Victor Babes utca 11.
Március jeles napjai.
Tájékozódás az égen Az éggömb: Forgása:
Humán TISZK TÁMOP projekt 2012/13-as tanév Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola.
Miért váltakoznak az évszakok?
Miért változnak az évszakok?
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer „Állami jelképekről és ünnepekről” szóló, 3. főtörvény.
Környezetismeret 2. osztály
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
TEVÉKENYSÉGÜNK a tanév során. augusztus – szeptember őszi szűrés az óvodákban az 5. életévüket betöltött gyermekek részére logopédiai szűrés csoportos.
A Történelem Forrásai Minden olyan dolgot, eszközt, mely a múlt megismeréséhez, megértéshez hozzásegít forrásnak nevezzük.
( pl. a 4 évszak időjárása minden évben hasonlóan alakul)
MÁJUSI IDÓJÁRÁS 2013-BAN ÉN ÍGY KÉSZÍTETTEM EL. KEZDETBEN  Kiválasztottam a témát, ami az időjárásjelentés lett  A hónapot is kiválasztottam ami a május.
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
ÉLET A TUNDRÁN.
A leghidegebb mérsékelt öv
Mérsékelt övi biomok 2. Lombhullató erdő 1..
Füves puszták.
Név: Feszt Bernadett Téma: A négy évszak
A FÖLD, A KÉK BOLYGÓ A FÖLD FORGÁSA ÉS KÖVETKEZMÉNYEI
Ünnepek © Németh György.
A tanév rendje 2014/2015-ös tanév
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
Készítette: Peterdi Panna. Tartalom 1.Története 2.Felhasználói 3.Videó+film 4.Előnyei 5.Hátrányi.
A tanév rendje 2015/2016-os tanév.
A négy évszak Nevem: Balog Dóra Helga Felkészítő tanárom: Kertész Éva Zsuzsanna Iskolám: Hallássérültek Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája,
Négy évszak Nevem: Perényi Brigitta Felkészítő tanár neve: Kertész Éva Zsuzsanna Iskola neve: Hallássérültek Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája,Egységes.
Mi az éghajlat? A Föld fontos éghajlatai. Klíma… Az éghajlat vagy klíma (ógörög κλίμα, klima) valamely hely vagy földrajzi táj hosszú távra jellemző.
2009–2010. évi iskolai naptár Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja, vagy bármely hónap diáját saját bemutatójába másolhatja. Ha meg szeretné.
Ki tudjuk-e mutatni a globális felmelegedést Karcagon?
25. ÉGHAJLAT.
Európa éghajlata, vízrajza, élővilága
9. SZERBIA ÉGHAJLATA.
Intézményi szülői munkaközösségi ülés
BROILER ágazati HELYZETKÉP
Barátaimnak Szeretettel
3. A FÖLD ALAKJA ÉS MOZGÁSAI.
24. AZ IDŐJÁRÁS.
A földrajzi övezetesség
A Föld, mint égitest.
Előadás másolata:

A négy évszak Kriston Henriett Felkészítő tanár: Mécsei Dániel Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola 2510 Dorog, Otthon tér 3.

Tavasz A tavasz a mérsékelt éghajlat egyik évszaka. Trópusi, illetve száraz égövi tájakon nem létezik. Tavasszal felélénkül az élet, virágba borulnak a növények, kizöldellnek az erdők és a mezők. A Föld északi féltekéjén március, április és május, míg a Föld déli féltekéjén szeptember, október és november a tavasz hónapjai. A csillagászati tavasz a tavaszi napéjegyenlőségtől a nyári napfordulóig tart, tehát az északi féltekén közelítőleg március 21. – június 21., a déli féltekén pedig közelítőleg szeptember 23. – december 21. közé esik. Ez az az időszak, mikor emelkedik az átlaghőmérséklet, hosszabbodni kezdenek a nappalok, és szeszélyessé válik az időjárás.

Tavaszi programok Fesztiválok Bobozás Állatkert Borkóstolások

Nyár A nyár a mérsékelt égöv egyik évszaka, a leghosszabb nappalok és a legmelegebb időjárás jellemzi, időben a tavasz és az ősz között helyezkedik el. Trópusi, illetve száraz égövi tájakon nem létezik. Az egyes évszakok kezdete kultúráktól függően változó, csillagászati és az adott területi meteorológián alapul. Általában amikor a déli féltekén nyár van, az északin tél, és fordítva. A trópusi és szubtrópusi területeken az esős évszak nyáron következik be, ekkor trópusi ciklonok alakulnak ki és vándorolnak a trópusi és szubtrópusi óceánok felett. A kontinensek belsejében viharok hozhatnak jégesőt is délutánonként és esténként. Az iskolákban nyári szünet van a forró időjárás és a hosszabb napok előnyeinek kihasználására.

Nyári napforduló Nyári napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén a nyári napfordulóig a Nap délről északra halad, utána pedig északról dél felé kezd mozogni, és az év leghosszabb nappalát adja. A nyári napforduló az északi féltekén június 21-én van, a déli féltekén pedig december 21-én. A magyar népi szokások szerint már korábban is fontos ünnep volt, de a kereszténység felvétele óta Szent Iván napjához kötik a nyári napfordulót.

Ősz Az ősz a mérsékelt égöv egyik évszaka. Trópusi, illetve száraz és hideg égövi tájakon nem létezik. Hagyományosan a legtöbb országban ősszel nyitnak az iskolák, indul a tanítás. A Föld északi féltekéjén szeptember, október és november, míg a Föld déli féltekéjén március, április és május az ősz hónapjai. A csillagászati ősz szeptember 23-ától december 22-éig tart. Az ősz kezdetének (mint a többi évszaknak) három időpontja van: a naptári ősz szeptember elsején kezdődik, az ősz hónapjainak (szeptember, október, november) figyelembe vétele miatt, a meteorológiai ősz a lombhullató növények leveleinek elsárgulásával és az idő lehűlésével kezdődik, a csillagászati ősz kezdete az őszi napéjegyenlőség napja: szeptember 23.

Őszi programok Fotózás a természetben Látogatás a vadasparkban Szüretelés

Tél A tél a mérsékelt égöv egyik évszaka. Trópusi illetve száraz égövi tájakon nem létezik. Télen a legrövidebbek a nappalok és leghidegebb az időjárás. A Föld északi féltekéjén december, január és február, míg a Föld déli féltekéjén június, július és augusztus a tél hónapjai.

Téli napforduló Téli napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén a téli napfordulóig a Nap északról délre halad, utána pedig délről észak felé kezd mozogni, és az év legrövidebb nappalát (következésképpen a leghosszabb éjszakát) adja. A téli napforduló az északi féltekén december 21-én van (esetenként 22-én), a déli féltekén pedig június 21-én (esetenként 22-én vagy 20-án).

Téli sportok síelés szánkózás snowboardozás műlesiklás alpesi sí műkorcsolya síakrobatika északi összetett verseny jégkorong sífutás sílövészet rövid pályás görkorcsolya sígyaloglás bobozás jégvitorlázás

Források Wikipédia Google képek http://hu.wikipedia.org/wiki/Ny%C3%A1r http://hu.wikipedia.org/wiki/%C5%90sz http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%A9l http://hu.wikipedia.org/wiki/Tavasz