Rendezvényszervezés
Készítette: Moncz Anikó Miről lesz ma szó? A rendezvény és a hozzákapcsolódó fogalmak A rendezvények csoportosítása Rendezvények típusai Rendezvényszervezői háttér A rendezvényszervezés szakaszai Forgatókönyvek Költségvetés készítése Rendezvények helyszínei Vendéglátás Konferenciaturizmus Készítette: Moncz Anikó
A rendezvény és a hozzákapcsolódó fogalmak Rendezvény: Adott helyen, adott időben megtartott összejövetel Rendezvényhelyszín: az a fizikailag behatárolt tér, ahol a rendezvény, esemény zajlik, amelyet a vendégek használnak, illetve a szervezők ellenőrzésük alatt tartanak Rendezvényszervezés: előre meghatározott (társadalmi, tudományos, szakmai stb.) célból adott helyen és időben megtartott összejövetellel kapcsolatos teljes körű előkészítő, szervező, összehangolt munka. Magába foglalja az esemény megvalósulásával kapcsolatos infrastruktúra (helyszín, technika stb.) biztosítását, illetve a résztvevőkről való gondoskodást (szállás, étkezés). Készítette: Moncz Anikó
Készítette: Moncz Anikó Rendezvényszervezés Készítette: Moncz Anikó
Rendezvények csoportosítása Szervezés szintje szerint: Egyszerű, családi Vállalati, intézményi Állami szintű Megarendezvények (vb., olimpia) Szervezés célja szerint: egyházi jellegű, tudományos, szakmai, sport, magáncélú, esküvő Résztvevők hovatartozása szerint: Belföldi/nemzeti Közösségi (pl. falunap) Regionális Országos Nemzetközi Európai Időbeliség szempontjából Egyszeri, nem ismétlődő Periodikusan ismétlődő Több helyszínen, azonos időben Helyszín alapján: Zárt terű Szabad téri vagy Egy helyszínes Több helyszínes Gazdasági szempont alapján: Profitorientált Non profit Készítette: Moncz Anikó
Készítette: Moncz Anikó Rendezvénytípusok Konferencia Kongresszus Gála Estély Kiállítás Bál Fesztivál Sajtókonferencia Tréning Készítette: Moncz Anikó
Konferencia, kongresszus Készítette: Moncz Anikó
Sajtótájékoztató, estély Készítette: Moncz Anikó
Rendezvényszervezői háttér Ügyviteli rendszer elemei: Emberi Erőforrások Rendezvényszervezés dokumentumai Beszámolási, tájékoztatási elemek Munkaeszközök, munkakörülmények Anyagi források Készítette: Moncz Anikó
Készítette: Moncz Anikó Személyi háttér Szakmai résztvevők: a rendezvényt szakmai oldalról vezetők (előadó, házigazda) – meghíváson alapul Résztvevők: látogatók, delegáltak, hazai és külföldi vendégek Közreműködők: helyszínfelelős, programgazda, esetleg alvállalkozók Szervezői stáb: összetételén és összehangolt munkájukon a rendezvény sikere múlik Sajtó: sajtófőnök tartja velük a kapcsolatot (amennyiben sajtótájékoztatót szeretnénk, azt 9.00-10.00 óra között tegyük) VIP-vendég: lehet szakmai résztvevő vagy látogató, mindenképpen különleges figyelmet érdemel; érkezéstől elutazásig figyelemmel kell kísérni Rendezvényfőnök: szervezői munkát koordinálja teljes vagy részfelelősséggel, kapcsolattartó Készítette: Moncz Anikó
Készítette: Moncz Anikó VIP-vendégek Készítette: Moncz Anikó
Technikai háttér Infrastruktúra A rendezvény helyszíneinek adottságai Közlekedés Terem adottságai … Technikai eszközök Projektor Mikrofon, microport Segédanyagok Kiadványok Meghívók Pénzügyi forrás Saját tőke Szponzori támogatás Résztvevői befizetései Pályázati pénzek Készítette: Moncz Anikó
A rendezvényszervezés szakaszai 1. Kiindulási kérdés: a várható résztvevői létszám meghatározása (befolyásolja: a téma, előadók, fővédnök személye, helyszín) Előkészítő feladatok: Marketingtevékenység megkezdése Előkészítő tárgyalások, többféle ajánlattétel Gépbe veendő szolgáltatások egyeztetése (mit adunk?) Programegyeztető tárgyalások Előzetes költségvetés elkészítése, részvételi díj megállapítása Árajánlat, részletes programkészítés Nyomtatványok megtervezése, egyeztetése, reklám-propagandatevékenység megszervezése (kitűző, mappa, táska) Készítette: Moncz Anikó
Készítette: Moncz Anikó reklámajándékok Készítette: Moncz Anikó
A rendezvényszervezés szakaszai 2. Az előadói felkérő leveleket az előzetes programtervezettel együtt kell kiküldeni (le kell kötni az előadót, ill. az előzetes költségvetéshez is szükséges). Nemzetközi rendezvény esetén a konferencia nyelvét előre meg kel határozni. Állandó technikai létszám meghatározása A vendéglátás szintjének rögzítése (szállás, étkezés) Berendezés, dekoráció szükségességének felmérése Az előbb említett költségek a részvételi díj, illetve az előzetes költségvetés elkészítésének fontos elemei Készítette: Moncz Anikó
A rendezvényszervezés szakaszai 3. Az előbb említett költségek a részvételi díj, illetve az előzetes költségvetés elkészítésének fontos elemei A konferencia meghívóját (1. körlevél) a rendezvény előtt idejében el kell készíteni, amely tartalmazza az időpontot, a helyet, a témát, a hivatalos nyelvet, programot, az előadók, fővédnökök névsorát (színvonalas tartalmú és külsejű legyen). Válaszkártyát csatoljunk hozzá, amelyben a résztvevő jelzi részvételi szándékát Előzetes költségvetés: gyakran 3 változat készül: Legdrágább: sokféle szolgáltatás, gazdag programmal Olcsóbb Minimális Ez utóbbi kettő is tartalmazza az alapszolgáltatásokat, de sokkal szerényebb keretek között. Készítette: Moncz Anikó
A rendezvényszervezés szakaszai 4. A tényleges szervezési munkák: Ütemterv készítése, felelősök kijelölése Szakmai programok speciális szervezési feladatai Konferencia technikai berendezései (idetartozik az irányító-üzenőtáblák elkészítése is) Résztvevők listázása (szobalista, egyéb szolgáltatások) Beérkező befizetések rögzítése Protokoll-lista, ültetési rendek elkészítése Feladatlisták az érkezésnél, elutazásnál, forgatókönyv összeállítása (technikai/program) Készítette: Moncz Anikó
A rendezvényszervezés szakaszai 5. Lebonyolítás feladatai: A program zökkenőmentes lebonyolítása (általános szempont) Érkezések, elutazások, a résztvevők helyszíni jelentkezése, regisztráció, külön programok lebonyolítása A váratlan helyzetek, problémák együttes erővel, közösen történő megoldása (a konferencia megítélésében sokat számít) Készítette: Moncz Anikó
A rendezvényszervezés szakaszai 6. Folyamatos ellenőrzés: Regisztrációs pult (helyszínen, szállodában) Pontos-e a regisztráció, annak menete Személyre szóló anyagok összekészítése (számla, kitűző, konferencia mappa, igazolások) Sajtószoba felszereltsége Sokszorosítási lehetőség Üzenőtáblák elhelyezése megfelelő-e Vendégek fogadása a repülőtéren, pályaudvaron Protokollvendégek fogadása Világítás, hangosítás Előadói pult előkészítése (névtábla, innivaló) Prezentációs technika és tolmácskészülékek ellenőrzése Készítette: Moncz Anikó
A rendezvényszervezés szakaszai 7. Befejezés utáni munkák: Köszönőlevelek postázása (1 hónapon belül) Szakmai anyagok szétküldése Szervezők záró-összejövetele Kérdőívek (értékelőlapok) kiértékelése Statisztikai adatgyűjtés kiértékelése Készítette: Moncz Anikó
A rendezvényszervezés szakaszai 8. Pénzügyi teendők: Beérkező számlák igazolása, kiegyenlítése Túllépés vagy megtakarítás megállapítása Iratok bemutatása, azokkal való elszámolás, irattárazásuk A rendezvény kiértékelése: Segít megtalálni az esetleges hibákat, hiányosságok okait, elkerülésük lehetőségeit Készítette: Moncz Anikó
Készítette: Moncz Anikó Brief és rebrief Amennyiben megrendelésre szervezünk rendezvényt, ebben az esetben 2 fontos iratról kell, hogy szó essék: Brief: rövid, tömör, egyértelmű, érthető írásos anyag, melyet a rendezvény megrendelője állít össze a felkért intézménynek, ügynökségnek. Tartalmazza: A megrendelő cég, intézmény rövid története A rendezvény fontos paramétereit (a beharangozótól az utómunkáig) A feladat kidolgozásához szükséges információkat A rendezvény célja, üzenete A rendezvény célcsoportja A rendezvény apropója, témája A rendezvény címe Fajtái: Versenyprezentációs megbízás (versenyhelyzetet teremt) Kampány-megbízás Eseti megbízás Rebrief: a brief-re a rendezvényszervezők által készített válasz A lényeg, mindig új dologgal kell előrukkolni mindkét fél részéről! Készítette: Moncz Anikó
Készítette: Moncz Anikó Forgatókönyvek 1. Programforgatókönyv: az adott rendezvény sajátos elképzeléseit, szervezési feladatait, azok ütemtervét és lebonyolításának módját foglalja magába. Minden rendezvényhez egyedi forgatókönyv kell Tartalma: általános feladatok: Előkészítés: anyaggyűjtés, előzetes információk beszerzése, eszközök, kellékek összegyűjtése, közreműködők, szereplők, előadók felkérése, próbák, helyszínbejárás, teremrendezés, költségvetés készítése, valamint más. Az előkészítés során felmerülő feladatok leírása, időbeli ütemezése, a felelősök kijelölése, továbbá az ellenőrzés előkészítése Lebonyolítás: a forgatókönyv bal oldalán rögzítjük az esemény tartalmi lebonyolításának leírását, jobb oldalán pedig a módszertani, technikai instrukciókat, továbbá a felelősök nevét és elérhetőségét (fordítva is lehet) hálóterv, ütemterv Készítette: Moncz Anikó
Készítette: Moncz Anikó Forgatókönyvek 2. Hálóterv, ütemterv: a részfeladatok hatékonyabb nyomon követése; átláthatóság – beavatkozási lehetőség adott; az időintervallum is megadható, mennyit szánunk egy adott feladatra Idő Tartalmi leírás Módszertani, technikai instrukciók, felelős személyek Pl.: köszöntés, bemutatás… hangfelelős: X.Y. technikus Készítette: Moncz Anikó
Készítette: Moncz Anikó Forgatókönyvek 3. Utómunkálatok: köszönet (résztvevőknek, közreműködőknek) – szóban/írásban; technikai eszközök, kellékek, tárgyak, bútorok, a kölcsönkapott eszközök visszaszállítása; eredeti helyszín rendeltetésszerű visszaállítása; a végzett munka értékelése, pénzügyi elszámolások, dokumentálás Technikai forgatókönyv: sokkal részletesebb, a rendezvény jellegétől, nagyságától függően változhat: A kiállított anyagok, eszközök szállításának módja, üteme, felelőse Repülő érkezésekor: a fogadó bizottság száma (neve) virágcsokor, gépkocsi, buszirányítás felelőse Technikai feladatoknál: teremberendezés, hangosítás, irányítótáblák elhelyezése, tolmácsfülke és fejhallgató beszerzése, felelőse Vendéglátással, díszítéssel kapcsolatos feladatok és felelőseik Telefonos, postai elérhetőségek Készítette: Moncz Anikó
Készítette: Moncz Anikó Forgatókönyvek 4. Forgatókönyv típusok: Komplex forgatókönyv: teljes egészében tartalmazza az adott rendezvényhez szükséges feladatok ellátását Rész forgatókönyv: egy feladatkörre vonatkozóan tartalmazza az elvégzendő feladatokat Helyszíni forgatókönyv: egy helyszínre vonatkozóan tartalmazza az összes elvégzendő feladatot Készítette: Moncz Anikó
Költségvetés 1. A költségvetés elkészítéséhez árajánlatot kell kérnünk; az előkalkuláció célja a várható kiadások feltérképezése Költségvetés elemei: Szállásköltség: 3 szállodától ajánlat kérése (pontosan rögzíteni a feltételeket) Megrendelés esetén a pontos feltételek rögzítése szükséges: Szobaárak Kötbér-lemondási feltételek Szobafoglalás-elhagyás pontos ideje Pontos névvel megjelölni, aki később érkezik A számlát milyen pénznemben egyenlítik/egyenlítjük ki A számlázás esetében rögzíteni kell, mit fizet a vendég és mit a megrendelő Meg kell határozni, mely ország szabályai lesznek mérvadóak vitás esetben Étkezési költség: magas összeg 1 főre számítjuk ki, majd értelemszerűen a résztvevők számával szorozzuk Kávészünetre érdemesebb magas költséggel kalkulálni, hiszen nem tudjuk, hogy helyi megoldás születik majd vagy mi gondoskodunk majd erről
Készítette: Moncz Anikó Költségvetés 2. Közlekedés: ha nincsen saját gépjármű-állomány, akkor a vendégek szállítására személygépkocsit, mikrobuszt kell bérelni Vidéki rendezvény esetén vonat, távolsági busz is szóba jöhet Segítség lehet a Magyar Turizmus Kártya (Hungarycard) vagy Budapest Kártya is Program: főleg a szabadidős programokra vonatkozik (magasabb szintű rendezvény esetén, hölgyprogram) Tolmácsolás, technika: Tolmácsigényt időben kell jelezni (megállapodásnak mindent tartalmaznia kell: időpont, díjazás, nyelvek száma, tolmácsolási rendszer) Az anyagot előre el kell juttatni a tolmácshoz Figyelni kell arra is, milyen hosszú ideig foglalkoztatják (fáradtság-ált. párban dolgoznak) f) Előadói díjak: Szerződésben rögzíteni Adóköteles g) Prezentációk, kivitelezési költségek: árajánlatot kérni előre Hostessek, hostok: Általános megbízási szerződésben rögzíteni a feltételeket (hány fő, mennyi időre) Rendezvényorientáltan kell felkészíteni őket A formaruha plusz költségként jelenik meg Készítette: Moncz Anikó
Készítette: Moncz Anikó Költségvetés 3. Terembérlet : Helyi szokásokról mindig előzetesen kell tájékozódni Rögzítenünk kell, hogy technikai szolgáltatásokkal együtt vagy azok nélkül kívánjuk bérbe venni a termet A terem használatával megbízott személy munkakezdésének és befejezésének meghatározása Tisztázni kell, ki(k) végzi el a rendezvény előtt fél nappal az irányítótáblák elhelyezését, mikrofonok, székek előkészítését, a terem berendezését Az elpakolást végző személy megnevezése ajándékozás: ált. nemzetközi konferenciákon, ha olyan jellegű, hogy szükséges (pl. Budapestről album stb.) Nyomda és egyéb költségek: meghívó, jegyzettömb, toll, kitűző (ezt nyomtatással kitűnően lehet helyettesíteni – kivéve nagyobb rendezvényeknél), mappa, összefoglaló anyagok Engedélyek: vannak ún. védett övezetek (Budai Vár, Hősök tere stb.), ahova kizárólag engedéllyel szabad behajtani, az engedélyeket – budapesti viszonylatban – a Fővárosi Szállítási Tanács Irodája adhatja ki Előre nem látható költségek: 10% Készítette: Moncz Anikó
Készítette: Moncz Anikó Rendezvényhelyszín Az alkalmas helyszín választásának kritériumai: A rendezvény rangjához illő, méltó legyen Vendéglétszámhoz megfelelő legyen Lehetőségek: szálloda, konferenciaközpont, vendéglátóhelyek, múzeum (a leghatékonyabb, ha rendelkezésünkre áll a helyszín és annak minden velejárója) stb. Ár/érték arány megfelelő legyen Figyelni kell: a helyszíni adottságokra (pl. parkolás) Elsősorban az esemény rangja a döntő Készítette: Moncz Anikó
Helyszínek teremberendezései Konferencia: Iskolapados terem Színházszerű terem Zárt, négyszögű terem „T” vagy „U” alakú Tárgyalás: Zárt négyszög Hosszú téglalap Díszétkezés: 8-12 fős kerek asztal „Királyi asztal”: egy vagy több kerek vagy téglalap alakú asztal kiemelése Svédasztalos étkezés: Büféasztalok és kerek vagy négyszögletes asztalok („lerakó asztal, a használt tányéroknak – nem könyöklő!) Fogadás: Büféasztal Asztalok a használt tányéroknak Néhány szék az idősebb vendégek részére Munkaétkezés: Téglalap alakú asztalok „U” vagy „T” alakban elhelyezni Lehet kerek asztal is Készítette: Moncz Anikó
Készítette: Moncz Anikó Terem-elrendezések Készítette: Moncz Anikó
A szálloda, mint helyszín 1. A helyszíni szemle során, mit ellenőriz a megrendelő? A szálloda nagysága Legnagyobb terem kapacitása Szekciótermek száma Beépített és bérelt technika Transzferköltség és idő Étkezési lehetőségek A jó konferenciahelyszín (szálloda) titka: Ár/érték arány megfelelő Személyes törődés (a konferencia delegátusa nem turista) Szakmaiság (ált. sokat látott vendégek, sokat utaznak) Biztonság Technika: ülésekre alkalmas terem/termek, megfelelő temperálás, nemzetközi kommunikációs infrastruktúra, kezelő személyzettel együtt rendelkezésre álló gépek (projektor, hangrögzítő, fénymásoló stb.) Készítette: Moncz Anikó
A szálloda, mint helyszín 2. A rendezvény lebonyolításának feltételei Rendezvényiroda Titkársági szoba Előadók szobája Fordítók, leírók szobája Öltözők Sajtószoba Diaszoba Regisztrációs terület Büfé Orvosi ügyelet (500 fő felett 24 órás) Gyors étkeztetés Taxi hívása – zökkenőmentesen Elkülönített pult, irányító jelzések Nagy tömegek mozgatása egy időben Technikai szolgáltatások megléte éjszaka is Elektromos csatlakozók Telefonközpont is tudjon a rendezvényről (érdeklődők) Szünetekben víz A rendezvény alatti folyamatos szemétszállítás Mosdók ellenőrzése szünetek után Konferenciamenedzser: aznapi konferencia felelőse Készítette: Moncz Anikó
A szálloda, mint helyszín 3. Előadói pulpitus: Megfelelő magasság Elöl a hely vagy a konferencia logója Technika irányítása Hol van a képernyő? Megvilágítás Készítette: Moncz Anikó
A szálloda, mint helyszín 4. Konferenciagasztronómia: Étkezési időpontok pontos betartása Prioritás más vendégekkel szemben Elkülönített étkezések Quick lunch – rendszer (1 fogás) Helyi étel-és italspecialitások Kreativitás Konferenciaételek: Falatok (és nem falatkák) Ne csöpögjön Ne guruljon Kés nélkül is, gyorsan fogyasztható legyen Tálalás művészete Egyediség Nemzeti jelleg Készítette: Moncz Anikó
Készítette: Moncz Anikó Quick lunch, falatok Készítette: Moncz Anikó
Készítette: Moncz Anikó Vendéglátás 1. Alapismeretek Menüsor paraméterei: Létszámnak megfelelő adag (inkább több, mint kevesebb) Napszak, időpont Időtartam Hossza Évszak Korosztály Nemek összetétele (hölgyek jobban kedvelik a könnyedebb ételeket) Nemzetiség Vallás ültetett étkezés kerülése, svédasztalos jobb Egyéb speciális szokás (vegetáriánus étkezés) Nyersanyag, szín, íz, választékharmóniája Készítette: Moncz Anikó
Készítette: Moncz Anikó Vendéglátás 2. Vendéglátási formák: Leültetjük-e a vendéget vagy nem: Álló alkalmak (állófogadás, koktélparti, kertiparti) Ültetett alkalmak (villásreggeli, svédasztalos ebéd vagy vacsora, díszebéd, díszvacsora, munkaebéd, munkavacsora, tárgyalás) Étkezés funkciója szerint: Díszétkezések (villásreggeli, állófogadás, koktélparti, díszebéd, díszvacsora – a svédasztalos ebéd vagy vacsora hivatalosan nem tartozik ide) Munkaétkezések (munkaebéd, munkavacsora, svédasztalos ebéd vagy vacsora, egyéb: minimális vendéglátástárgyalásokkor kávé, üdítő, sütemény Készítette: Moncz Anikó
Készítette: Moncz Anikó Vendéglátás 3. Egyes események: Villásreggeli: Reggelihez képest későbbi időpontban: 9.00-10.00 Hagyományos reggeli+meleg étel, hidegtál Desszert nincs, csak gyümölcs Állófogadás: Fogadóvonal van ( a végén illik elköszönni) Nincs asztal és szék, csak néhány szék az idősek részére (az asztalok ált. magasak, a használt tányéroknak) Nem kell időben érkezni (az utolsó 5 percben ne érkezzünk, min. 15 percet illik maradni) Önkiszolgálás Egykezes ételek (csak olyan étel adható, amit villával könnyen fogyaszthatnak) Van italpult, pincér segítsége Aperitifet tálcáról kínálják Minden evőeszközt a vendégnek kell elvennie Nem kell bemutatkozni, csak a beszélgetőpartnernek (névjegykártya!) Időtartam: 1,5-2 óra Valakinek a tiszteletére is adható vagy tanácskozás megnyitásaképpen Készítette: Moncz Anikó
Állófogadás, villásreggeli Készítette: Moncz Anikó
Készítette: Moncz Anikó Vendéglátás 4. Koktélparti (a fogadás „kisöccse”): Egyszerű ételek, még villa sem kell (hideg-meleg apró falatok) Kevesebb embert hívnak meg Többfajta ital van (ált. koktéllal is kínálják a vendégeketnem kötelező) Lehet szabadtéren vagy zárt helyiségben Cél: beszélgetés Időtartam: 1-1,5 óra 4) Kertiparti (Gardenparty): Lehet koktélparti jellegű és lehet fogadás is Grillezett étel gyakori Időtartam: 1,5-2 óra Készítette: Moncz Anikó
Koktélparti, kertiparti Készítette: Moncz Anikó
Készítette: Moncz Anikó Vendéglátás 5. Díszvacsora, díszebéd: Ebéd időtartama max. 1,5 óra; vacsoráé: 2-2,5 óra Célja: tiszteletadás Ünnepélyes keretek között Dekoráció fontos Protokoll szerepe nem elhanyagolható (ültetés, vallás) Menüválasztás Felszolgálják az ételt meghatározott menüsor (menükártya) alapján Italt is felszolgálják Büfé, lunch, svédasztalos vacsora Önkiszolgáló jellegű Székek, asztalok Hideg-meleg előétel Desszert, gyümölcs Időtartam: 1,5-max. 2 óra Munkaétkezés: A hangsúly a munkán van, lehet felszolgálni menüt, de svédasztalos megoldás is születhet Készítette: Moncz Anikó
Díszvacsora, svédasztalos ebéd Készítette: Moncz Anikó
Készítette: Moncz Anikó Vendéglátás 6. Vacsora időpontjai: Magyarországon: 20.00-22.00 Ázsiai országokban: 18.00-19.00 Spanyolország, Brazília: 22.00-23.00 A fogások sorrendje: Hideg előétel Leves Meleg előétel Fehérhúsok (szárnyasok, borjú, bárány) Vörös húsok (marha, sertés, vadak) Sajtok Gyümölcs, édesség Kávé Hazánkban 4 fogást tálalnak (előétel, leves, főétel, desszert) Készítette: Moncz Anikó
Készítette: Moncz Anikó Felszolgálási módok Angol: egészben megsütik az ételt, behozzák, vendég előtt szervírozzák Orosz: mindent feltesznek egy asztalra, a vendég onnan szed, a házigazda intésére hozzák a főételt Francia: pl. leves középre, mindenki szed (amennyit akar), ételt ott hagyni nem illő (ezt egy szállodaigazgató mondta, a protokollosok szerint egy kis ételt mindig kell a tányéron hagyni) Amerikai/svájci: a konyhában szervírozzák, díszítik, úgy hozzák ki (nincs lehetőség újraszedni) Készítette: Moncz Anikó
Étkezési észrevételek, tanácsok Pohárköszöntő alkalmával leszedik a használt tányérokat az asztalról ekkor töltik meg a poharakatpincérek kimennek (kivéve a teremfőnököt) A poharak mindig jobb oldalon helyezkednek el, vizespohár kivétel nélkül van az asztalon Pezsgőt csak lehűtve, jégbehűtve tálalhatják Ha valamit nem kérek, belemártom a kanalamat, megvágom az ételt, a tányér mellé teszem az evőeszközt így fejezem ki, hogy nem kérek többet A virslit, a garnélarákot és az articsókát is lehet kézzel enni Kézmosó edényben kizárólag morzsolgatva lehet kezet mosni, majd felitatni textilszalvétával Ivás előtt mindig szájat törlünk A szalvétát az ölembe teszem, ha befejeztem az étkezést, összegyűrve teszem az asztalra (ha hajtogatom, elégedetlen voltam valamivel) Készítette: Moncz Anikó
Étkezési észrevételek, tanácsok 2. Táskát karfára nem akasztunk, ha nincs hely, akkor is a földre, a szék alá kell tenni Ha gyertya van az asztalon meg kell gyújtani leülésnél Virág az asztalon ne legyen zavaró, ne legyen erős illatú (liliom kizárva) Elegánsabb éttermekben már nem tesznek fogvájót az asztalra, hanem a vendég a mosdóban próbáljon megszabadulni a fogába ment akadálytól Kávé: sohasem szabad a csésze mellé cukrot „adagolni”, a vendég dönti el, mennyit szeretne Nem illik hangosan keverni semmit (leves, kávé) Kést lenyalni TILOS! Megkóstolás nélkül illetlenség fűszerezni! Mi, magyarok, szemből visszük a kanalat a szánkba, az angolok oldalról Készítette: Moncz Anikó
Díszétkezés észrevételei Díszétkezésnél mindenki elé egyszerre kell tenni az ételt (tükörfelszolgálás) Díszétkeztetésnél a terítő alatt van egy filc, hogy ne kopogjon az asztal Terítést csak egyforma, egyfajta terítékkel szabad Kávénál viszont lehet, hogy mindenki más csészében kapja Asztalhoz ülve min. 60 centit kell 1 főre számolni Kanalat visszük a szájhoz és nem fordítva () Ha megnézzük a terítéket, már tudjuk, hány fogást eszünk Az evőeszközökkel kívülről haladunk befelé Ha bal oldalt van egy kis tányér, biztosan valami kenhetőt kapunk Kés éle befelé, villa felfelé Krémlevesnél (csésze) a kanál feje kisebb Csak akkor szabad a levest kiinni a csészéből, ha nincsen levesbetét Ha megettem, evőeszköz jobbra, párhuzamosan egymás mellé Akármelyik evőeszközt használom, többet már nem tehetem A kenyeret törni szabad Ha morzsálunk, a pincér takarít 2 vendégenként só-és borstartó Készítette: Moncz Anikó
Készítette: Moncz Anikó Evőeszközök, terítés Készítette: Moncz Anikó
Készítette: Moncz Anikó Konferenciaturizmus 1. Magyarország kedvező földrajzi helyzete miatt könnyen megközelíthető, reptere összeköttetésben van az európai repterekkel (jelenleg lehetnek fennakadások). Hazánk elismert tudományos élete miatt is kedvelt konferenciahelyszín, termálvizei és fürdőkultúrája szintén hozzájárul e sikerhez. A nemzetközi hírű magyar ételek, italok, borok széles választéka további kulináris élményekkel egészítik ki az itt eltöltött időt A konferenciaturizmus a turizmus más területeihez képest számos előnnyel rendelkezik: Magas a résztvevők költési szintje (200-175 Euró) Hosszú- és szezonális ingadozástól mentes a tartózkodási idő Nemzetköziség iránti igény – biztosított keresleti oldal Helykiválasztás bizalmi alapon történik Nagy az ágazat szakképzett és szolgáltató jellegű foglalkoztatási igénye Készítette: Moncz Anikó
Készítette: Moncz Anikó Konferenciaturizmus 2. A desztináció (fogadó terület) kiválasztását befolyásoló legfontosabb tényezők Szálloda- és konferencia létesítmények Desztináció komplexitása A desztináció biztonsága Megközelíthetőség Utazási távolság a résztvevőknek Közlekedési költségek Nem szennyezett környezet Időjárás Rekreációs szolgáltatások megléte Városnézés- és programlehetőségek Népszerűség, sikk Kongresszusi desztináció titka turisztikai oldalról Kongresszusi infrastruktúra Szabadidős turisztikai vonzerők Nagyvárosok Jó megközelíthetőség Biztonság Vendégszeretet Jó hírnév Készítette: Moncz Anikó
Köszönöm figyelmüket!