A biomonitorozás alapjai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Objektumok a Word-ben Pék Ágnes © 2009.
Advertisements

Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Madártávlatból a horizontra! Avagy a táj(kép)kutatás horizontális aspektusai Bodnár Réka Kata Molnár Lajos Szabolcs Debreceni Egyetem Tájvédelmi és Környezetföldrajzi.
Kvantitatív módszerek
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
Tájváltozás elemzés a CORINE adatbázisok alapján
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Felszíni víz monitoring
Biológiai monitoring és mintavétel
Felszíni és felszín alatti víz monitoring
Csecserits Anikó, Rédei Tamás, Kröel-Dulay György, Szabó Rebeka
Élőhely-változások a tiszai Körtvélyes-szigeten
AZ ÉGHAJLATTAN FOGALMA, TÁRGYA, MÓDSZEREI
Programfejlesztési Központ
Minőségirányítás a felsőoktatásban
MONITORINGRENDSZEREK
A projekttervezés első lépései
Térinformatika (GIS) Házi feladat Keressen hibát a Google Earth vagy Maps adataiban, pl. az objektum jelölése nem esik egybe a műholdképen látható hellyel,
A kutatás terve Kutatási célok Elemzési egységek Idődimenzió
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az ipari növekedés mai területi folyamatai
Hasonlóságelemzés COCO használatával a MY-X elemzőben
INNOCSEKK 156/2006 Hasonlóságelemzés-alapú vizsgálat a COCO módszer használatával Készítette: Péter Gábor
Gyógyszerész t.képzés okt. 28. A validálással kapcsolatos új fogalom a PAT PAT (Process Analytical Technology) egy új típusú munkaelv (koncepció),
1 Béres Attila, osztályvezető, Elemzési és Kontrolling Osztály, Koordinációs IH, NFÜ Budapest, május 6. A monitoring és az értékelés kapcsolata.
Munkahelyi Egészségvédelem Egyéni felelősség vagy vállalati érdek ?
WEB MES (webes gyártásirányító rendszer)
Kovarianciaanalízis Tételezzük fel, hogy a kvalitatív tényező(k) hatásának azonosítása után megmaradó szóródás egy részének eredete ismert, és nem lehet,
ISMERETALAPÚ RENDSZEREK SZAKÉRTŐ RENDSZEREK
OAIS. Megőrzés feladatai Viability –Meg kell őrizni a bitfüzér változatlanságát és olvashatóságát a tároló eszközön Rendbebility –Meg kell őrizni a bitfüzér.
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
Magyarországi CORINE felszínborítási adatbázisok
TÁJÁBRÁZOLÁS ÉS A TÖRTÉNETI TÁJVÁLTOZÁS REKONSTRUKCIÓJA és/vagy tanösvény-tervezet -hegyvidéki vagy vizes élőhelyek tájrekonstrukciója és a változások.
Bevezető információk Terv volt egy könyv, de … Így kissé rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ Jegy: írásban – rövid kifejtős.
Environmental Compliance Inspection Course Helyszíni tevékenységek Helyszíni tevékenységek.
Intelligens felderítő robotok Készítette: Györke Péter Intelligens rendszerek MSC szakirány Konzulens: Kovács Dániel László Méréstechnika és Információs.
A SZÉLENERGIA KUTATÁSA DEBRECENBEN Tar Károly A MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE KIEMELT HETE DEBRECENBEN NOVEMBER 2-6.
A Kt. 9. § (4) szerint országos mérések keretében rendszeresen kell mérni, értékelni a nevelési-oktatási intézményekben folyó pedagógiai tevékenységet,
Szünbiológiai alapfogalmak
Környezeti monitoring Feladat: Vízminőségi adatsor elemzése, terhelés (anyagáram) számítása Beadás: szorgalmi időszak vége (dec. 11.), KD: dec. 21.
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
Adatleírás.
(Ős)környezet rekonstrukciós lehetőségek Dél-Budapesten Háros-szigetCsepel-sziget Bogsch Ildikó.
A természetvédelem lehetőségei a LIFE+ programban
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
TÁVÉRZÉKELÉSI ADATOK FELHASZNÁLÁSA AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSBAN
Paleobiológiai módszerek és modellek 7. Hét TÖBBVÁLTOZÓS ADATELEMZÉS
Kis és nagy iskolák HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ
IDMSYS projekt GOP Akkreditált innovációs klaszterek közös technológiai innovációjának támogatása, GOP pályázati ablak A.
Vízminősítés és terhelés számítás feladat
IDŐJÁRÁSI MŰSZEREK ELHELYEZÉSÉNEK LEHETŐSÉGE (?) hajókon, illetve hajózási létesítményeken KBSZ SZAKMAI NAPOK - HAJÓZÁS Budapest, október 28. Sárközi.
1 A precíziós növénytermesztés döntéstámogató eszközei Harnos Zsolt E-agrárium & E-vidék AGRÁRINFORMATIKAI FÓRUM Gödöllő augusztus 26.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
Valószínűségszámítás II.
Kutatásmódszertani dilemmák
Az árkos erózió vizsgálata a Teteves patak vízgyűjtőjén Jakab Gergely-Kertész Ádám-Papp Sándor.
Hatásértékelés szerepe Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Értékelési Divízió Nemzetközi értékelési konferencia, Budapest, május 6-7.
Készítette: Bíró Balázs III. éves Földrajz BSc Magyarország és a Kárpát-medence természetföldrajza.
A talajnedvesség mérése a Szigetközben Blazsek Katinka 1, Gál Katalin 1, Koltai Gábor ² Nyugat-Magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi.
XXIII. KONFERENCIA A FELSZÍN ALATTI VIZEKRŐL
Az elsivatagosodás.
Komplex természettudományos tantárgy
Előadás másolata:

A biomonitorozás alapjai

Vizsgálat (survey) Olyan adatgyűjtés, melynek során a vizsgált változók állapotát egy standard eljárás szerint kvalitatív vagy kvantitatív adatokkal leírjuk, általában egy nem túl hosszú időtartamú vizsgálatsorozat keretében. A várható eredményekkel kapcsolatban nincs előzetes elvárásunk. Hosszú távú vizsgálatsorozat (surveillance) Időben kiterjesztett vizsgálat, aminek az a célja, hogy hosszú távú adatsorokkal dokumentálja a kérdéses állapotváltozók időbeli változását. Az eredményekre vonatkozóan szintén nincs előzetes elvárásunk. Monitorozás (monitoring) Időben rendszertelenül vagy rendszeresen megismételt megfigyelés. A vizsgálat célja az, hogy a standarddal való egyezést igazolja, vagy éppen bemutassa az eltérést és annak mértékét.” Európai Uniós joganyagokban a fogalmak más értelmezésben fordulnak elő, megkülönböztetnek feltáró (surveillance, ennek megfelelően helyesebben: felügyeleti) működési (operational) és kivizsgálási (investigative) monitoringot. Jogi szabályozás

A monitorozás objektuma a hely vagy élőhely? A probléma hasonlatos az erdőkben végzendő hosszú távú megfigyelésekhez. A mocsárrétre hordott 50-60 cm termőföld a patak mentén jelentős szárazodást okoz. helyszín kijelölésekor az „elegendően közel”, de „biztonságosan távol” egymásnak ellentmondó szempontokat kell figyelembe venni

Erdészeti üzemtervi térkép üzemtervi adatokkal kiegészítve

Visszakereshetőség

Tájtörténet – viszonyítási alap mi legyen? Eszközök Karók, cölöpök, gödrök Talajba mélyesztett fémeszközök + detektor GPS Biciklikerék + cső Fényképezőgép Diktafon Térkép, légifotó – ezek segítségével bizonyos mértékben a múltba is vissza lehet tekinteni: Tájtörténet – viszonyítási alap mi legyen?

1982 EOV

? 1956 ?

FÖMI 2005

A cserjék leválogatása (szegmentáció és osztályozás) Milyen lehetőségek vannak, ha a mintázatban folyamatos átmenetek vannak? Galagonyával, kökénnyel és gyepűrózsával cserjésedő löszgyep Zsámbékon, 2005 A cserjék leválogatása (szegmentáció és osztályozás)

A becserjésedés sűrűségének jellemzése objektum alapú módszer (eCognition – object based image analysis) alapján. Egy adott térképen a folthatárok a beállított paraméterektől függenek, de ha ugyanazon az objektumon mindig ugyanazokat alkalmazzák, az időbeli változások detektálhatók.

Viszonyítási alapok Fajszámok változása Fajkicserélődés Kipusztulás: 10-20-(50) év! Tömegesség változása: szubjektivitás! időjárás! koncepcióváltás! független hatások! ja, és a monitorozott hatás…

Tájhasználat változás Eredeti növényzet Tájhasználat változás Megváltozott növényzet

Space for time substitution

Adatvesztés Stewart Brand 2001: Amíg világ a világ: idő és felelősség – a hosszú most órája. Vince Kiadó, Budapest könyvtári

A Duna-meder 1994-ben

A Duna-meder 2001-ben

A Duna-meder 2005-ben

http://www.bosnagymaros.hu http://www.szigetkozi-monitoring.hu http://www.szigetkoz.biz

A cönológia felvételezési mintaterületeken a fajok száma és azok átlagai 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 Dunasziget, rét 50 44 47 46 37 35 34 Dunasziget, erdő 33 32 25 31 Gombócos 28 26 23 16 13 Halászi, Derék-erdő 55 56 52 57 53 Dunaremete, füzes 18 20 29 14 Vámosszabadi, füzes 24 22 27 19 17

Csak fajszámok, vagy a tömegesség is? Fajszámok alapján borítások alapján

A Duna-meder 1994-ben

A Duna-meder 2001-ben

A Duna-meder 2005-ben

A Duna-meder 2009-ben

A folyóparti füzes 2009-ben A monitoring során koncepcióváltás történt