Kecskés Gábor Berzence 2013.06.21.  Az idei esztendő legfontosabb eseménye a burgonyatermesztésben is a Nyugat Európát sújtó heves esőzések hatásaként.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gazdaságos közlekedésért... Budapest, FORENSIS Autóklub.
Advertisements

Budapest, június 30. A Jobbik EU-mérlege Az EU csatlakozás társadalmi és gazdasági hatásai.
A FÖLD, ÉLETÜNK SZÍNTERE
Készítette: Tóth Ildikó Itthon eddig még nem látott méretű, mintegy 65 méter magas óriáskereket állít fel közösen a Belváros önkormányzata.
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége – hazai gyakorlatok, értékelés Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest,
Fémkereskedelem szabályozása
A papír hulladékként is érték
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.

Burgonya.
M AGYAR É DESSÉGGYÁRTÓK S ZÖVETSÉGE H ÚSVÉTI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ április 7.
III. MAGYARORSZÁGI KLÍMACSÚCS Szentendre jan. 19. Birkás Márta DSc Szent István EgyetemGödöllő Mezőgazdaság és KörnyezettudományiKar VÉDEKEZÉS /
A Jáki Önkéntes Tűzoltó Egyesület eddigi munkája.
Készlet késztermékek, alkatrészek, kiegészítő termékek,
Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Workshop
Hegyes paprika Piaci árviszonyainak vizsgálata Készítette:
A FŰSZERPAPRIKA TERMÉSE ELTÉRŐ TÁPANYAG-ELLÁTOTTSÁG ESETÉN
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
Tanulmány a bizalomról Nyolc európai országban és az USA-ban október-november.
Kérlek, koncentrálj erősen!
A sertéshúságazat szabályozása Termelés: 17,5 mill. Tonna évente Export: 1,5 mill. Tonna évente.
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
Cián szennyezés a Tiszán
2. Kockázat (és idő) Joggazdaságtan Szalai Ákos 2013.
Magyarország szója importja
Hurrikánok, Tájfunok, Tornádók
A HOLD A Hold a Földhöz legközelebb eső égi test, mely a Föld körül km.-nyi közepes távolságban 27 nap 7 ó. 43 p. 11,5 mp. alatt kering.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Amikor nem kell biztosíték: tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Miskolc, március 21.
Na ne …  gondolhatná de ez nem vicc ! Nézzen be hozzánk !
PIACI INFORMÁCIÓS RENDSZER
GTK-GVAM 11-es csoport. Bevezetés 1. Mi a vizsgált probléma? 2. Ki a célcsoport? 3. Mi a várható hasznosság?
Gulyás László tű. hadnagy kiemelt főelőadó Tatabánya, november 6. Iparbiztonsági feladatok a nem rendszeres hulladékszállítással kapcsolatosan (az.
) 27/07/2014 A befektetői tőke szerepe a távhőszolgáltatás fejlesztésében Fernezelyi Ferenc Kereskedelmi igazgató Dalkia Energia Zrt. MaTáSzSz konferencia.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
© 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos.
A hasznosítást koordináló szervezet által elérhető eredmények a lakossági szelektív gyűjtésben Viszkei György ügyvezető igazgató Budapest, február.
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
Katasztrófavédelem válaszai a globális klímaváltozás
Balla Csaba, Hitka Géza Budapesti Corvinus Egyetem
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes
ELKÉPZELÉSEK ÉS VALÓSÁG a évi forgalmi adatfelvételek tükrében Albert Gábor tagozatvezető-helyettes március 12. Közlekedésszervezési és Hálózatfejlesztési.
A Napóleoni-háborúk, avagy a káoszelmélet alkalmazása a történelemben
Hogyan választ egy férfi feleséget magának?
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Folyósítási feltételek Nyilatkozat: földterület nagysága, termelt növények élőállat fajta, korcsoport, egyedi azonosítók naprakéyz nyilvántartást.
Az intervenciós rendszer Piacszabályozási mechanizmus.
Kőszeg, Foglalkoztatási helyzet a Kőszegi Kirendeltség vonzáskörzetében Kőszeg,
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
A napelemes (PV) hálózatra termelő villamos erőművek helyzete a világban, és Magyarországon.
Gazdasági Informatika II.
Mi fán terem az ételhulladék?
A magyar baromfi ágazat helyzete és jövője 2011-ben
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár – európai vonatkozások
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár – európai vonatkozások
Mikroökonómia gyakorlat
K OVÁCS ANDRÁS, Ph D. E GYETEMI ADJUNKTUS S ELYE J ÁNOS E GYETEM november 25. IX. MRTT Vándorgyűlés, Révkomárom Selye János Egyetem Gazdaságtudományi.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Dr. Bárány Gábor erdőgazdálkodási osztályvezető
 Az elmúlt években ki kristályosodtak azok az alapelvek, amelyek meghatározóak a CIB Bank működése során, és továbbra is változatlanok:  Fenntartható.
Az IKR zrt által forgalmazott II
Az értékkategóriák.
Cukor, napraforgó és burgonya
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
VÁLLALKOZÁSOK MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSA. Jogi szabályozás (Ptk. szerint) A kártérítésről: „Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni”
ASPERGILLUS FLAVUS ÉS FUSARIUM SPP. ELŐFORDULÁSA HAZAI KERESKEDELMI FORGALOMBAN KAPHATÓ FŰSZERPAPRIKA MINTÁKBAN Készítette: Lehotkai Péter
Beutazás hatása a buszos turizmusra, tendenciák
Előadás másolata:

Kecskés Gábor Berzence

 Az idei esztendő legfontosabb eseménye a burgonyatermesztésben is a Nyugat Európát sújtó heves esőzések hatásaként jelentkező hatalmas árvíz  Már most érződik az árfelhajtó hatása  Kereslet élénkülés, eddig nem látott burgonya kereskedelmi vonalak aktiválódása  A tavalyi ó burgonya készletek teljes kimerülése és az idei korai tételek „késése”  Ahol megmaradt a termés ott is gyengébb minőségre számítanak a termelők

 Extrém magas árak az európai új termések esetében. Az első osztályú 25kg-os csomagolt burgonya ára jelenleg 1 euro/kg a német nagybani piacokon. Ez a tavalyi áraknak több mint a duplája.  Június harmadik dekádjától várnak nagyobb kínálatot a kereskedők, addig marad nagy kérdés hogy az árak csökkenésnek indulnak vagy esetleg tovább erősödnek.  Az eddigi korai burgonya forgalma a tavalyi ilyen korinak csak mintegy egy harmada 9700 ⊲⊳ tonna  A nagy burgonya termesztő országok közül egyedül Franciaországban nem érte kár a gazdákat

 A prémium minőségű burgonya esetében várhatóan lesznek olyan időszakok amikor hiányozni fog a kínálatból  Általánosságban elmondható, hogy kisebb termésmennyiségre és gyengébb minőségre számítanak a nyugat európai gazdák. Kisebb méretű gumók és kevésbé egészséges állomány várható.

- A márciusi havas időjárás miatt sok helyen csúsztak a vetések - Eltolódik a piacokon jelentkező burgonya dömping, az ó készletek teljes kimerülése végett lehet, hogy el is marad az ilyenkor jellemző ár „beszakadás” - A szaporítóanyag forgalmazók adatai alapján az idén is sokan vetettek burgonyát + követhetetlen mennyiségben megjelentek az önkormányzatok koordinálásában háztáji programban tevékenykedő gazdálkodók több mint zsák vetőgumó került kiosztásra Vetőburgonya

 A nagy mennyiségű kiosztott vetőgumó ellenére a Burgonya Terméktanács nem kapott az akcióról információt, illetve a szakmai véleményét sem kérték ki, kíváncsian várjuk milyen hatással lesz az idei szezonra az így előállított burgonya készlet  Reméljük nem okoz a piacokon valamilyen nem kívánatos torzulást és eléri célját a kezdeményezés

- A felvásárlási ár jelenleg között mozog, ami duplája a tavaly ilyen korinak - A kereslet visszafogott, de ez betudható a viszonylag magas árnak és a jelenleg relatív „olcsó” gyümölcsöknek - Hazánkban szerencsére az árvíz nem okozott károkat a burgonya termésben - A következő néhány hétben várható a piacra jellemző nyári árak és mennyiségek kialakulása, ha már a takarás nélküli burgonyák kerülnek nagymennyiségben piacra

 Számos esetben tettünk bejelentéseket az illetékes hatóságok irányába: ⊲Import burgonya tételek ellenőrzése végett ⊲Bizonytalan eredetű szaporítóanyagok végett  Sajnos nem kaptunk megnyugtató válaszokat, csak kitérő magyarázatokat pedig konkrét adatokat küldtünk próbavásárlásokkal alátámasztva.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!