Szoftver Fogalma, típusai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Advertisements

Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Számítógépes operációs rendszerek
Operációs rendszerek Bevezetés.
Az operációs rendszer.
MICROSOFT - WINDOWS operációs rendszer
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
Partiumi Keresztény Egyetem - Nagyvárad -
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
SZOFTVEREK (programok)
Az operációs rendszer.
Operációs rendszerek 1. Takács Béla
A szoftverek csoportosítása
SZOFTVER.
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
A szoftver.
Az operációs rendszer.
Szoftver Szoftver: hardvert vezérlő utasítások, programok, dokumentációk (adatok) összessége. A szoftver fogalmába tágabb értelemben beletartozik: az összes.
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Készítette: Martis Zsombor
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
BE KI Perifériák Számítógép.
Az operációs rendszerek
A szoftver. A SZOFTVER -Azokat a szellemi javakat hívják összefoglalóan így -amelyekben kihasználhatjuk a hardverben rejlő -teljesítményt.
Készítette: Hanusz Zoltán /Hazlaat/
Az operációs rendszer.
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
SOFTWARE.
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
Takács Béla Operációs rendszerek 2.. „Néhány” fontos operációs rendszer EgyfelhasználósTöbbfelhasználós DOS (Microsoft)UNIX MS-DOS (Microsoft)LINUX.
SZOFTVEREK.
SZOFTVER.
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszer.
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
INFORMATIKA ALAPFOGALMAK
A szoftver. A gépi elemeken (hardver) kívül szükség van programokra is, melyek vezérlik a számítógépet. A szg.ezen elemét szoftvernek (software) nevezzük.
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
15. óra A Windows XP alapjai
Szoftver Program – utasítás sorozat, amelyet a számítógép végre tud hajtani. Operációs rendszer – programcsomag, amely kapcsolatot teremt a felhasználó.
Operációs rendszerek fejlődése
Szoftverek.
3. előadás Műszaki informatika.
Információtechnológiai alapok 9. osztály
TARTALOM: A LINUX ÉS A WINDOWS AZ UBUNTU LINUX FELÜLETE -A GNOME -A KDE -AZ XFCE A WINDOWS FELÜLETE LINUX ÉS WINDOWS PROGRAMOK ÉS MEGFELELŐIK STATISZTIKÁK.
A számítógép (computer)
2. Operációs rendszerek.
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 A szoftverek Csoportosításuk, verziók.
SZOFTVEREK (programok)
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
A számítógép részei Hardver és szoftver elemek
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
Szoftver Program – a számítógép számára érthető utasítássor Operációs rendszer – Programcsomag. Kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között.
Szoftver Program Operációs rendszer – Programcsomag, kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között. Pl: Windows és DOS, Linux (ingyenes), Unix.
Ubuntu: az egyik legnépszerűbb Linux Fidrich Róbert (Magyar Ubuntu Közösség)
SZOFTVEREK (programok). Szoftver fogalma A szoftver (software) valamely számítógép rendszerhez tartozó programok, program- rendszerek, és azok dokumentációinak.
A szoftver csoportosítása 1. A rendszerprogramok a számítógép üzemeltetéséhez szükséges programok. Ezen belül: Operációs rendszerek MS DOS Windows 95,
Az operációs rendszer.
Számítógépes alapismeretek
Operációs rendszerek.
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
Operációs rendszerek.
SZOFTVEREK (programok)
Az operációs rendszerek
SZOFTVEREK (programok)
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Előadás másolata:

Szoftver Fogalma, típusai

A szoftver Szoftver (angol: software) alatt a legszűkebb értelemben elektronikus adatfeldolgozó berendezések (például számítógépek) memóriájában elhelyezkedő, azokat működtető programokat értünk, továbbá: az összes fejlesztési dokumentációt (mint például a forráskód); az összes felhasználói dokumentációt (mint például a felhasználói kézikönyv); az összes kereskedelmi dokumentációt (mint például a licenc); illetve az ezek bármelyikét tartalmazó adathordozókat (mint például a telepítő CD vagy a nyomtatott számla).

Szoftver csoportosítása Rendszerszoftverek Alkalmazói szoftverek Illesztőprogramok (már korábban tárgyaltuk)

Rendszerszoftverek Operációs rendszerek Segédprogramok Fájlkezelők Tömörítők Fejlesztési környezetek Fordítóprogramok (compilerek) Nyomkövetők és hibakeresők (debuggerek) Programszerkesztők (linkerek)

Operációs rendszer „Olyan programrendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli: így például ütemezi a programok végrehajtását, elosztja az erőforrásokat, biztosítja a felhasználó és a számítógépes rendszer közötti kommunikációt.” Felépítése: Kernel (rendszermag): A hardver kezelése, alkalmazói szoftverek futtatása Shell (rendszerhéj): A kommunikáció biztosítása a felhasználóval

Néhány operációs rendszer Microsoft DOS Windows (3.1, 3.11, Windows 95/98/Millenium Edition) Windows NT (NT, Windows 2000/XP/Vista/7/8/8.1) Apple Mac OSX (Leopard, Snow leopard, Lion, Mountain Lion) További Unix-alapú rendszerek (A MacOSX is ide tartozik) Linux disztribúciók (debian, SuSe, UHU, stb…) Ubuntu, Kubuntu Hálózati operációs rendszerek Netware Chrome OS Mobil operációs rendszerek Android IOS Symbian

Segédprogramok Gyakran az operációs rendszer részét képezik; olyan szoftverek, melyek segítik a számítógép és az operációs rendszer kezelését, továbbá kibővítik azt plusz szolgáltatásokkal.

Alkalmazói szoftverek Irodai szoftverek Levelező programok Szervezőprogramok Csevegő programok Prezentációkészítők Távbeszélő programok Kiadványszerkesztők Hálózati alkalmazások Táblázatkezelők Webböngészők Üzleti alkalmazások Fájlcserélők Számlázóprogramok Rosszindulatú alkalmazások Könyvelő programok Vírusok Adatbázis-kezelők Férgek Vállalatirányítási rendszerek Kémprogramok Tervezőrendszerek Biztonsági programok CAD-rendszerek Vírusellenőrzők Grafikai szoftverek Kémprogram-felderítők Rajzprogramok Titkosító programok Képszerkesztők Tűzfalak Média szoftverek Játékszoftverek Médialejátszók Médiaszerkesztők Kommunikációs szoftverek

További szoftverek Felhasználó által létrehozott dokumentumok, fájlok Digitális média (kép, hang, videó, ebook) Szoftverek által létrehozott felhasználói fájlok, makrók, stb…

Szoftverek kereskedelmi kategóriái Kereskedelmi szoftverek Shareware-ek Adware-ek és a Spyware-ek Freeware-ek, Nyílt forráskódú szoftverek Ingyenes szoftverek