Távközlési szolgáltatás általános bemutatása Készítette: Rádi Eszter.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A közlekedés mint szolgáltatás általános bemutatása
Advertisements

1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
Az online reklám A/B tesztjei, streaming media értékei és hatásai, hagyományos vs komplex online reklámok összehasonlítása (banner, szponzoráció, audió,
Jövő hálózati megoldások – Future Internet
B – csoport E-kereskedelem logisztikája és E-logisztika
Globalizáció társadalmi összefüggései - kulturális globalizáció
Tájékoztató a Kormányzati Ügyféltájékoztató Központról
… with NFC A mobil contactless (NFC) technológia lehetőségei a pénzügyi szektorban.
Mobil e-ügyintézési rendszer kifejlesztése
Önkormányzati informatika ASP alapokon
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A kritikus infrastruktúra védelem nemzetközi háttere és a magyar nemzeti program kialakítása, az ebből fakadó szakmai feladatok Balatonföldvár, március.
SZABÁLYOZÁSI KIHÍVÁSOK
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
Gálik Mihály Kit is érdekel a digitális televíziózás Magyarországon? BKÁE Média és Telekommunikáció Tanszék Média és Telekommunikáció Tanszék.
1 A hírközlés szerepe a nemzetgazdaságban – új célok Vitaindító Vasváriné dr. Menyhárt Éva.
A VASÚTI KÖZLEKEDÉS JÖVŐJE EURÓPÁBAN NEMZETKÖZI KONFERENCIA
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
(1) A marketingkörnyezet
Stratégiai tervezés.
Egészségpolitika.
Előnyök és alkalmazási területek
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Mi akadályozza és mi segíti Magyarországon az internet alapú audiovizuális szolgáltatások terjedését? Rozgonyi Krisztina NHH Tanácstag Hírközlés 2006 CEBC.
Környezeti kontrolling
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
VERSENY ÉS SZABÁLYOZÁS 2010 I.Áttekintés. MÚLT, JELEN, JÖVŐ AZ ÁGAZATI ÉS VERSENYSZABÁLYOZÁSBAN II.Betekintés. ELEMZÉSI MÓDSZEREK ÉS SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK.
Infó-kommunikációs technológia, mint kritikus infrastruktúra védelmi faktor Napjaink egyik világméretekben egységesen felismert és értelmezett jelensége.
A közlekedés mint szolgáltatás általános bemutatása Készítette: Rádi Eszter.
Távközlési szolgáltatás általános bemutatása Készítette: Rádi Eszter.
Tartalom  Infrastruktúra meghatározása  Infrastruktúrák osztályozása  Kritikus információs infrastruktúrák  Információs infrastruktúrák támadása és.
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
A Neumann Kht. a kreatív iparágak szolgálatában Mátrai Julianna Pályázati szakértő Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht november.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Az EEM helye a menedzsmentben
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
Szélessávú tervek és akciók
CONNECT ”Az ITS rendszerek értékelési irányelveinek előkészítése, Magyarországi szempontok.”
Családbarát munkahelyek és települések kialakításának támogatása Milyen értéket kínál a pályázónak a program?
Spektrumliberalizáció és hatósági spektrum stratégia Bánhidi Ferenc Hírközlés 2008 Budapest 2008 november 14.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
„2007 a médiaszabályzás kezdete” 12. Televízió és hangtechnikai konferencia Budapest, május 2-3. Dr. Sarkady Ildikó MeH, Médiapolitikai Főtanácsadó.
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 5.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Logisztikai fejlesztési irányok a hazai és az EU szakpolitikák tükrében CEBC „A győztesek felelőssége” konferencia február 2. Dr. Bokor Zoltán BME.
4.Tétel: xDSL, VoIP, FTTx, NGN
Az adatvédelem szabályozása
BMGE Közgazdaságtan Tanszék1 A hozzáférés és az összekapcsolás szabályozása Az összekapcsolási szolgáltatások piaca Az EU 97/33/EC összekapcsolási.
Vállalkozásmenedzsment I.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai.
1 A fogyasztóvédelem magyarországi helyzete és gyakorlata, a fejlesztés lehetséges irányai Budapest, Dr. Horváth Sándor Főosztályvezető Ifjúsági,
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
Cégbemutató, Memoriter ismertető
Az Európai Unió Információs-társadalom politikája
ISO/IEC Software Asset Management szabvány
Vállalati terv bemutató
This is the first level bullet for notes 12 point Arial Regular
Szerzői jogi reform az Európai Unióban
Előadás másolata:

Távközlési szolgáltatás általános bemutatása Készítette: Rádi Eszter

D EFINÍCIÓ Olyan adatcsere, amely elektronikus eszközök segítségével valósul meg valamely hálózaton. (közvetett komm.)

K APCSOLATOK, KÖLCSÖNHATÁSOK Üzleti élet – „ nélkül megáll a világ” Közlekedéshez hasonlóan: Kereskedelem Logisztika Termelés

T EVÉKENYSÉGE Alaptevékenysége az adattovábbítás Csatornái: Internet – vezetékes, mobil Telefon – vezetékes, mobil Rádió, televízió Eszközei , telefonbesz., sms, mms, fax stb.

C SOPORTOSÍTÁSOK Cél szerint: kereskedelmi, szórakoztató, üzleti Iránya szerint: egyirányú, kétirányú

S PECIÁLIS PIAC Szabványosítás Összekapcsolás

Az állam és a verseny szerepe a távközlésben Készítette: Erdei Mónika

A távközlés fő tevékenységei Távközlés: „hálózatok összessége” Hálózatok lehetnek: közcélúak és saját célúak Fő tevékenységei: a vezetékes és a mobil távbeszélő-szolgáltatás, a személyhívó, a távíró, rádió és TV műsorsugárzás, szétosztás, zavarelhárítás, kábeles műsorelosztás, adattovábbítás

Kormányzati szerepvállalás Magánkezdeményezések – piaci szereplők – állami beavatkozás Állam szerepe:  a környezeti feltételek megteremtése (jogi szabályozás, gazdasági környezet, infrastruktúra biztosítása,  a gazdasági szférában a versenyképes megoldások kifejlesztésének támogatása.  információs társadalom céljainak megfogalmazása,  irányítási- és eszközrendszerének kialakítása a megvalósítás menedzselésében.

Az állammal szembeni elvárások a piaci szereplők szabályozása az egyenlő versenyfeltételek biztosítása fogyasztóvédelem nemzetközi kötelezettségek teljesítése az EU-konform intézményrendszer kialakítása

Az állam konkrét feladatai kialakítja az elektronikus hírközlés-politikát irányítja az európai uniós tagsággal összefüggő és más nemzetközi feladatok ellátását. a fogyasztói érdekek érvényre juttatása; a frekvenciasávok nemzeti felosztásának megállapítása és felülvizsgálata; rendelkezik a nem polgári célú frekvenciagazdálkodási feladatokat ellátó hatóság szervezetéről és működéséről, irányításáról, feladatairól; meghatározza az elektronikus hírközlés biztonságának alapelveit, meghatározza a nemzetbiztonsági érdekek érvényesítéséhez szükséges feltételeket, ellátja a jogszabályban meghatározott további feladatokat.

Egységes Hírközlési Törvény: es törvény Változások: ma a évi C. tv. van érvényben Intézményi rendszer felépítése Nemzeti Hírközlési Hatóság - együttműködik: Versenyhatósággal Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséggel nem polgári célú hatósággal Tanács:  Nemzeti Hírközlési Hatóság vezetése

Technikai fejlődés - versenytényezők párhuzamos szolgáltatók, szélesedik a piac, A rádiótelefon szolgáltatások: a beszédcélú felhasználás, írásos üzenet és adattovábbítás eszköze, A műsorszórás területén új technológiák alkalmazása és ahhoz a frekvenciagazdálkodási feltételek megteremtése, A kábel tv hálózatok fejlődése, műholdas műsorok vételének széleskörű elterjedése

Szolgáltatási verseny szereplői két dimenzió  távközlési szolgáltatók érdekcsoportjainak vetélkedése  fogyasztókkal kapcsolatban megnyilvánuló verseny Piaci szereplők - versenytársak  A Magyar Telekom Csoport tagjai – távközlés teljes spektrumát kínálják az egyéni, a kis-, közép- és nagyvállalati ügyfeleknek.  Invitel tagvállalatai – minden piacon versenyez.  Telenor – a mobilpiacon versenyez  Vodafone Magyarország Rt. – a mobilpiacon versenyez  UPC Magyarország Kft. – a kábeltelevíziós piacon piacvezető, szélessávú internet-hozzáférés, (chello), és jelen van a vezetékes telefonpiacon is.

TÁVKÖZLÉS – A SZOLGÁLTATÁSCSOPORT MEGSZERZÉSÉNEK, FENNTARTÁSÁNAK FELTÉTELEI, ÁLLAMI ÉS EU- S DIREKTÍVÁK, JOGI ÉS TÁRSADALMI KÖRNYEZET Előadó: Tenke András

A TÁVKÖZLÉSI PIAC JELENLEGI SZABÁLYOZÁSI RENDSZERE AZ E URÓPAI U NIÓBAN Közösségi távközlés fejlődésének szakaszai: Liberalizáció (két fázis, 1: > cél: belső piac kiterjesztése a távközlési ágazatra 2: > liberalizáció kiterjesztése az összes távközlési infrastruktúrára és szolgáltatásra) Fenntartható verseny kialakítása ( piaci verseny megszilárdítása, liberalizációs szabályozási csomag teljes érvényesülése, ezzel kapcsolatos visszatérő problémák) Konszolidáció (2003-, fő feladat a piaci viszonyok konszolidálása, erőteljes centralizációs törekvés)

A KÖZÖSSÉG ÚJ TÁVKÖZLÉS SZABÁLYOZÁSI KONCEPCIÓJA, A KONSZOLIDÁCIÓS SZABÁLYOZÁSI CSOMAG Többéves munka eredménye Hat irányelvből és egy döntésből álló intézkedéscsomag Négy fő cél elérésére törekszik: 1. egyszerű átlátható rendszer 2. egységes jogi keret 3. rugalmasabb és hatékonyabb versenyszabályozás 4. egységes piacszabályozás, centralizált szabályozás

Lehet-e és hogyan az adott szolgáltatáscsoport hatékonyságát mérni? Hol és mikor lehet beavatkozni? Ha nem lehet, miért nem? - Távközlés Ballai Zoltán

Magyarország helyzete a hatékony távközlésben Hazánk szinte az utolsó helyen hatékonyabb befektetési módok Érdekes eredmény – Oroszország

Hatékony verseny szabályozása Szabályozási keretrendszer Területek szabályozása Szabályozás korlátozása

Állam szerepe a modern távközlésben Internetet elérhetősége Gyorsuló a netezők A cél

TÁVKÖZLÉS – MI A SZEREPE A TECHNOLÓGIÁNAK Előadó: Szepesvári Tamás

TECHNOLÓGIA SZEREPE Távközlés, kommunikáció fogalma A távközlés vagy telekommunikáció a kommunikáció lehetőségének kibővítése nagyobb távolságokra, anélkül, hogy az információ eredeti hordozóját kísérelnénk meg áthelyezni Újdonságok a technológia fejlődésének köszönhetően fax, mobil, mms, kamera, GPS Műholdak szerepe

TECHNOLÓGIA SZEREPE Mobil távközlés rövid fejlődéstörténet Telekommunikációs piac jövője, fejlődésének iránya a szolgáltatóknak a jövőben az értéknövelt szolgáltatásokra kell fektetniük a hangsúlyt hagyományos szereplők és az online piac újoncai közötti verseny

TECHNOLÓGIA SZEREPE Democrats generally support government policies that benefit working class families, seek more corporate regulation, and less government influence over the individual. Democrats favor a government that supports lower and middle-income families and workers through higher taxes for corporations and the wealthy. They strongly support government entitlement programs such as social security and healthcare. In social matters, Democrats emphasize personal choice, privacy, and liberty. Disadvantages of Democracy It's a form of might-makes-right mob rule, where laws are imposed on the minority by the majority. If you are in the minority, and no higher rules protect you (like a constitution), you are utterly subject to majority rule. It allows every member of the society/group to participate in the process, whether they understand the issues being decided or not.

K ÖLTSÉGEK ÉS RÁFORDÍTÁSOK SZEREPE A SZOLGÁLTATÁSCSOPORTBAN Előadó: Tenke András

T ÁVKÖZLÉS PÉNZÜGYI LEHETŐSÉGEINEK ELEMZÉSE beruházási költségek hálózatépítési költségek licencdíjak amortizáció tőkeköltség működési költségek: üzemeltetési karbantartási marketing költségek

T ELEKOMMUNIKÁCIÓ – E GY KONKRÉT SZOLGÁLTATÁS BEMUTATÁSA Előadó: Cserjés Ádám

S ZOLGÁLTATÁS Alapszolgáltatás Hanghívás és az SMS Kiegészítő szolgáltatások MMS Hangposta Videó telefonálás Konferencia szolgáltatás Fizetés Mobil Tv

A PIAC Piaci részesedések Magyar Telekom: 45% Pannon / Telenor: 33% Vodafone: 22% Telített piac Nagy vállalatok

S ZÁLLÍTÓK Szolgáltatást biztosító berendezések: Ericsson Alcatel Hp Sun A felhasználói eszközök : Lg Motorola Nokia Samsung Sony Ericsson

V ERSENY Legfontosabb tényezők: Ár Minőség Extra szolgáltatások Helyettesítő termékek: VOIP szolgáltatások