Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Iskolai Könyvtári Világnap
Advertisements

Üdvözöljük a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtárban! Vegyen részt nálunk egy képzeletbeli sétán, hogy otthon érezze magát akkor is, ha először érkezik hozzánk!
SZTE Klebelsberg Könyvtár
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
A Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár hat fiókkönyvtárat is működtet, hogy a város távolabbi részén lakók is könnyen hozzájussanak a számukra fontos információkhoz.
Könyvtárismeret Könyvtárak.
A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér hét fiókkönyvtárat is működtet, hogy a város távolabbi részén lakók is könnyen hozzájussanak a számukra.
15 éves az OSZTRÁK KÖNYVTÁR = ÖSTERREICH-BIBLIOTHEK a Berzsenyi Dániel Főiskolán.
Zenei folyóiratok, időszaki kiadványok
Újból hálózatban? Újdonságok a GYEMSZI IRF Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár életében Dr. Palotai Mária GYEMSZI IRF MKE Műszaki Könyvtáros Szekció,
A Krúdy Gyula Városi Könyvtár katalógusának használatáról…
SZTE KLEBELSBERG KÖNYVTÁR Különgyűjtemények Zenei és Audio-vizuális Dokumentumok Gyűjteménye Nagy Anita SZTE Klebelsberg Könyvtár november 20.
Tájékoztatás a gyakorlatban avagy a gyors információtól az irodalom kutatásig Behálózott irodalom Érd, szeptember 24.
Erzsébet királyné a 21. században Blogok, interaktív oldalak, filmek. Gödöll ő i tapasztalatok egy olvasóvetélked ő tükrében.
Zenei könyvtári képzés Magyarországon Múlt és jelen.
Mitől sikeres egy intézményi szakkönyvtár? Dr. Palotai Mária - ESKI Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár június 18. „Vállalati könyvtárak tegnap.
MÉDIATÉKA Az Egyetemi Könyvtár multimédiás szolgáltatása
Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet
A GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT ARCULAT-ELEMZÉSE
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
WELCOME! Bevezető könyvtárbemutató
Minkó-Csontos Anna SZTE EK Könyvtárhasználati tájékoztató.
Országos Széchényi Könyvtár
Könyvtárhasználat.
Berzsenyi Dániel F ő iskola Regionális Fels ő oktatási Forrásközpont Épült: november november 06.
Műszaki tudományok az interneten
Kommunikáció az egyetemen kurzus Farkas Lívia előadása
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
A könyvtár, mint közösségi tér. Tények a VPG könyvtáráról A könyvtár állománya: dokumentum Tartós tankönyvek:4 000 Periodikák :
Együtt a családdal, együtt a nemzettel! augusztus 16. Kormányszóvivői tájékoztató.
Könyvtári informatika II.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium könyvtára
CSALÁDBARÁT KÖNYVTÁR XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Könyvtáros Klub április
E-KULTÚRA 2001 Interfórum november 14. Kovács Márta, Budapesti Művelődési Központ.
Jókai Mór Városi Könyvtár, Pápa
Győr Pláza Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület „SzínStér” Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Győr.
Zrínyi Miklós Általános Iskola
Szellemi műhelyek az egyházi könyvtárakban Körkép 23 kérdőív alapján
Könyvtárak.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
SZTE KLEBELSBERG KÖNYVTÁR Különgyűjtemények
3. CSOPORT. A Budapesti Szemle (1873–1944) az MTA támogatásával megjelenő tudományos és irodalmi folyóirat. Szerkesztette Gyulai Pál, majd 1910-től megszűnéséig.
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
Óbudai Egyetem Könyvtár Olvasószolgálat. Helyben olvasás Kölcsönözhető és nem kölcsönözhető dokumentumok, folyóiratok, hetilapok, jegyzetek, CD-ROM-ok.
Az Óbudai Egyetem előfizetett adatbázisai szeptember.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu szeptember.
Művészetek Palotája. Budapest legfiatalabb többfunkciós kulturális létesítménye m²-t meghaladja az alapterülete.
Gersekaráti IKSZT – esély és lehetőség a közösség szolgálatára IKSZT Szakmai nap, Bak,
Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum
A KSZR FORRÁSOK HATÉKONY FELHASZNÁLÁSA ZALA MEGYÉBEN KISS GÁBOR IgazgatóKSZR MŰHELYNAPOK – ZALAEGERSZEG 2015.november 11.
Tendenciák a felsőoktatási könyvtári szolgáltatások területén március 10. Batiz Judit szolgáltatásvezető 1.
Könyvtár: Nagyobb mennyiségű könyvnek rendszerezett (közhasználatra szánt) gyűjteménye. Szerepe: beszerezni, őrizni, hozzáférhetővé tenni a tudást és az.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
A könyvtári dokumentumok digitális átállása
AZ OLVASÓSAROK MŰKÖDÉSÉNEK ELŐNYEI
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
Használd jól a könyvtári katalógust!
BGE KVIK Kari Könyvtár Olvasószolgálat Útmutató - elsősöknek
Rövid ismertető a gyűjteményről és a szolgáltatásokról
Készítette: Juhász Judit
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
Előadás másolata:

Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ MásArc videó- és zenei gyűjtemény Tel: 28/515-533 www.gvkik.hu e-mail: konyvtar@gvkik.hu Nyitva tartás: Hétfő: 9-19 Kedd: 9-18 Szerda: zárva Csütörtök: 9-18 Péntek: 9-19 Szombat: 9-13

Előzmények A részleg 1985-ben kezdte meg működését a régi könyvtár épületében, a Juhász Gyula Városi Könyvtárban. Egy kis zeneszobában nyílt lehetőség a bakelit lemezek helyben hallgatására, később (1987-) a kölcsönzésükre is. 1986-tól a videokazetták gyűjtése is elindult, majd 1993-tól érkeztek az első cd-k. Ekkor született meg a MásArc elnevezés, saját mottóval. 2002 jún. 1.: Az új könyvtárépület átadásával jött létre a sajátosan elkülönített elrendezésű, önálló audio-vizuális részleg, a MásArc videó- és zenei gyűjtemény. Kezdetben betűrendes cédulakatalógus tárta fel a gyűjteményt, majd 1995-től a Foxpro adatbáziskezelõ rendszer segítette a munkát, mielőtt teljesen átáltunk volna a Szikla integrált rendszerre.

Elrendezés A zenei a földszinten található, mintegy 120 nm-en, elkülönülve az épületet átszelő passzázs másik oldalán. Az elkülönültséget a rendhagyó építészeti előírások adta kényszer szülte. A többi részlegtől való viszonylagos elszigeteltség lehetővé tette, hogy a zenei kialakíthassa sajátos, a megszokottnál ‘zajosabb’ hangulatát.

Elrendezés

Elrendezés

Szolgáltatások A MásArc zenei- és videó gyűjteményének kölcsönzéséhez - a zenei magazinok, illetve könyvek kivételével - egy ún. emelt szintű olvasójegy váltására van szükség, amelynek díja 2009-ben 3400 Ft/év egységesen + az olvasójegy ára, összesen 4400 Ft. A magazinok, könyvek az ’alap’ olvasójeggyel is elvihetők. A kölcsönzés a továbbiakban térítésmentes. Hosszabbítás a honlapunkon egy jelszó használatával intézhető, illetve telefonon is kérhető. Kölcsönzés: DVD 2 db DVD / 2 nap VHS 2 db VHS / 2 nap CD 4 db CD / 1 hét LP 4 db LP / 1 hét Zenei magazinok 1 db / 1hét (a legfrissebb számokat csak hétvégére kölcsönözzük) Zenei könyvek formátumukból kifolyólag elsősorban helyben használhatóak vagy hétvégére kölcsönözhetőek. (Pl. Nick Mason: Pink Floyd: inside out, Képes rock enciklopédia stb.)

Szolgáltatások Zene 2000 db CD és 3000 db LP CD Könnyűzene 1080 db Komolyzene 309 db Jazz 222 db Népzene 144 db Irodalmi felvételek 105 db (csak a megzenésített irodalom, a hangoskönyv CD-ket nem tartalmazza) Film DVD 1291 db VHS 1226 db A teljes gyűjtemény folyamatos bővítés alatt áll.

Szolgáltatások Magazinok Gramofon - Negyedéves periodicitású klasszikus és jazz folyóirat Muzsika - Havonta megjelenő komolyzenei folyóirat Metal Hammer - Havonta megjelenő hard rock és heavy metal magazin Wan2 - Havonta megjelenő popkultúra magazin

Szolgáltatások Helyben használat Kényelmes körülmények között lehetőség van folyóiratok lapozgatására, illetve kiváló technikai feltételek mellett 10 zenehallgató helyen, 9 csatornán zenét hallgatni. A filmekbe való beletekintés, vagy egy-egy film végignézése két videón, illetve egy DVD lejátszón lehetséges. Tájékoztatás Letölthető webes és elektronikus (katalógus gépen, pendrive-on) katalógusok működtetése, frissítése RTF, PDF formátumokban. (DVD, VHS, könnyűzene, komolyzene, népzene, jazz, irodalom) Folyamatosan hírt adunk az újdonságainkról (CD, DVD), szolgáltatásainkról, a gödöllői és a térségi programokról, valamint a zene-film kultúra eseményeiről a faliújságunkon, a honlapunkon, illetve a Gödöllői Szolgálat c. regionális hetilapban. MásArc tájékoztató brosúra ‘Kívánságfüzet’ (lehetőséget nyújtunk az olvasóknak filmek, zenék kérésére, melyeket visszajelzéssel látunk el) CD - DVD ismertetők, ajánlók készítése a honlapra

Szolgáltatások Letölthető webes katalógusok

Szolgáltatások zeneajánlók

A MásArc videó- és zenei részleg gyűjtőköre Filmek (DVD, VHS) A kor szellemiségének és technikai elvárásainak megfelelően 2006 óta kizárólag DVD-t gyűjtünk. A filmek gyűjtésénél elsődleges célunk volt a MásArc profil kialakítása. Egy stílus, ami a könyvtáré és az olvasóké. Az állománygyarapítás a következetességre épül. (Legegyszerűbben: Az olvasók tudják mire számíthatnak.) Emellett célunk a szó tágabb értelmében vett ismeretterjesztés és a szórakoztatás. A válogatott családi-, illetve ismeretterjesztő anyag mellett állományunkat elsősorban az igényes szórakoztató műfajból és a művészfilmekből, irodalmi adaptációkból válogatva gyarapítjuk. A gyűjteményben a kötelező olvasmányok adaptációi, a filmklasszikusok és régi filmek, a zenés-koncert filmek, a drámák, a történelmi- kaland és romantikus filmek épp úgy megtalálhatóak, mint a természet- és tudományos ismeretterjesztő, valamint a drog- és az alkoholfogyasztással kapcsolatos prevenciós filmek. Kiemelt hangsúlyt fektetünk a gyerekfilmekre, rajz-animációs és bábfilmekre. 2004 őszén kezdtük el a dvd filmek gyarapítását, amit egy kérdőíves közvéleménykutatás előzött meg, feltérképezvén a könyvtárhasználó helyi társadalom igényeit, ismereteit. A végeredmény szerint legnagyobb igény a művész filmekre, majd a filmklasszikusokra, illetve a családi- és játékfilmekre volt.

A MásArc videó- és zenei részleg gyűjtőköre Lemezek (CD, LP) A zeneművészet számos külön ágra oszlik, de mindnek az a célja, hogy a zenét, mint művészetet minden irányban érvényre emelje s vele a közművelődést és a szépérzéket terjessze. A „könnyűzene” és „komolyzene” fogalmak nem képesek lefedni a mai zenei valóságot, mert pontatlanok és eleve értékítéletet hordoznak magukban. A valódi különbség az értékes és értéktelen között, a kereskedelmi zenei tucat termék és az egyedi művészi alkotás között van. Ez a határ pedig nem az egyes műfajok között, hanem a műfajokon belül található. A zenei könyvtáros feladata, hogy ezt a szépérzéket közvetítse megfelelő ismeret, szelektálás és választás alapján. A CD lemezek gyűjtemény szervezésénél elsődleges célunk egy sokoldalú állomány építése. Hasonlóan a filmek gyűjtéséhez, egy stílus, egy profil kialakítása, ami a gödöllőieké. Nem gyűjtünk mindent, így az alapvető, legegyszerűbb kategóriák, gyűjtőfogalmak melyek mentén haladunk: a könnyűzene, a komolyzene, a jazz és a népzene, valamint a zenés irodalmi felvételek és a gyermeklemezek.

Állományrendezés A szabadpolcokon csak az üres dvd és cd tokok érhetők el az olvasók számára. A lemezeket a könyvtáros pult mögötti szekrényekben tároljuk leltári szám sorrendben.

Állományrendezés CD, LP A CD lemezeket az erre a célra készült, illetve - a folyamatos gyarapodást követően - az általunk kiegészített állványokon helyeztük el. A hanghordozókat műfaji csoportok szerint, azon belül betűrendben rendeztük el a polcokon. A bakelitek elrendezése hasonlóan szakszerű.

Állományrendezés CD, LP

Állományrendezés DVD, VHS A filmeket helyszűke miatt, illetve az olvasók egyszerű és gyors tájékozódása érdekében leltári szám sorrendben rendeztük el a polcokon.

Programok Koncertek rendezése, lebonyolítása A részleg népszerűsítését céloztuk meg, valamint a gödöllői fiatal és nem annyira fiatal, élőzenét kedvelő emberek hasznos kikapcsolódását a jazz zene ifjú művészei által. Csoportfoglalkozások Kisiskolások, óvodások számára. Ünnepekhez, évszakokhoz köthető közös játékokkal, mesefilm vetítésekkel, zenehallgatással. Prevenciós előadások Gödöllői közép és ált. iskolák pedagógusai számára vetítésre ajánljuk a drogtémákat feldolgozó oktató-videókazettáinkat. A vetítések a könyvtár rendezvénytermében valósulnak meg, egy szakértő animálásával. Zenei vetélkedők Kvízjátékok a zene- és filmkultúra területéről. (komolyzenei darabok felismerése, lexikális ismeretek)

Programok

Programok

Programok

Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ MásArc videó- és zenei gyűjtemény Tel: 28/515-533 www.gvkik.hu e-mail: konyvtar@gvkik.hu Nyitva tartás: Hétfő: 9-19 Kedd: 9-18 Szerda: zárva Csütörtök: 9-18 Péntek: 9-19 Szombat: 9-13