„Hungarikum” ELIT Klaszter Ülés Minőség biztosítás/minősítés alapjai Prof. Dr. Szigeti Jenő egyetemi tanár, intézetigazgató Szarvas 2010.03.31.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét
Advertisements

MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Az államháztartási belső pénzügyi ellenőrzési rendszer fejlesztése
Általános áruismeret Termékfelelősség
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről
Székhely : H Budapest, Kerepesi út 1-3.
MSZ EN ISO/IEC tükrében Nemzeti Akkreditáló Testület
AZ EURÓPAI KIVÁLÓSÁG MODELL ÉS SZEREPE AZ EU CSATLAKOZÁSBAN STRATOSZ KIADVÁNY 2003.
ENERGIAIRÁNYÍTÁSI SZABVÁNYOK
Kereskedelem Szakmacsoport
MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 2011.
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
Minőségbiztosítás és megfelelőség az ingatlanfejlesztésben
DOKUMENTUMKEZELÉS.
Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország
Minőségbiztosítás. A minőségügy A minőségügy alapjai A minőséget meghatározó tényezők A minőségrendszer Minőségrendszer felépítése Tanúsítás.
MinőségIrányítási Rendszer (MIR) elektronikus dokumentációjához
Minőségirányítás a felsőoktatásban
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
HACCP az élelmiszer-higiéniában
Minőségbiztosítás és tanúsítás
A HACCP története Modul 01 - lecke 03
Előnyök és alkalmazási területek
A KÖZPONT MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA. Szabvány Ismétlődő műszaki, gazdasági és más feladatok optimális megoldásának MINTÁJA.
Szoftverminőség biztosítása A minőségirányítási kézikönyv
A TERMÉKSTRATÉGIA LEGFONTOSABB ELEMEI
1 A NEMZETI MINŐSÉGÜGYI SZABÁLYOZÁSI RENDSZER Dr. Veress Gábor egyetemi tanár 2003.
ISO : 2011 – energiairányítási rendszer (EIR)
Falusi szállásadók képzése Budapest, április 19.
A Mezőgazdaságtudományi Kar minőségbiztosítási rendszere
A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER
7. hét: Az EN ISO 14001:2005 KIR szabvány
HEFOP hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer II. rész A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.
9. hét: A munkahelyi egészségvédelem és
3. hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
Pápai Hús 1913 Kft.. A Pápai Hús 1913 Kft január 1-jén jött létre a közel százéves múltra visszatekintő jogelőd vállalat megvásárlásával. Tevékenységük:
A MINŐSÉG ÉRTELMEZÉSÉNEK ÉS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK FEJLŐDÉSE
TQM-ISO Minőségügyi kérdések a Pécsi Tudományegyetemen Szellőné Fábián Mária főigazgató-helyettes PTE Egyetemi Könyvtár Budapest december.
Nemzeti minőségfejlesztési rendszer és akkreditációs elképzelések
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
Készítette: Szirmai István
Belső ellenőrzés az önkormányzatoknál
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
ISO 9000:2000 A minőségügy rendszerének új
Ökocímke.
Informatikai terméktanúsítás - a minőségi szoftver Az Informatikai Terméktanúsító Szervezet szerepe a HTE jövőképében Nagy Péter április 25.
BELSŐ MEGFELELÉSI PROGRAM MEZEY MARIANN VEZETŐ TANÁCSOS.
BERENCSI Vezetési Tanácsadó és Szolgáltató Iroda – avagy, a Rendszer- és Terméktanúsítás kapcsolata BERENCSI BENCE ügyvezető, tanácsadó TERMÉK-
Tanúsítási tapasztalatok és változások Stipkovits István információbiztonsági auditor SGS Hungária Kft., 1124 Budapest, Sirály u. 4.
A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZERT TÁMOGATÓ SZOFTVEREK FELADATAI Adatbázisok Word dokumentumok PDF dokumentumok HTML dokumentumok Szövegszerkesztés Szövegszerkesztés.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Minőségirányítás és Akkreditáció Bőhm Zoltán Budapest,
Biyovis a mi üzletünk.
Akkreditált IT terméktanúsítás - a NAT szerepe a tanúsításban
Az ISO 9001 jelenlegi helyzete
3. hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő
Minőségbiztosítás.
Minőségbiztosítás.
Fogyasztóvédelem Vevőszolgálati előadás 2017 Előadó: Lehotkai Péter.
Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht.
ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

„Hungarikum” ELIT Klaszter Ülés Minőség biztosítás/minősítés alapjai Prof. Dr. Szigeti Jenő egyetemi tanár, intézetigazgató Szarvas

Ismerős Önöknek a Biokontroll Hungária Ellenőrző és Tanúsító Nonprofit Kft. által ellenőrzött ökológiai élelmiszerek csomagoláson megjelenő védjegy? Vagy az Agrármarketing Centrum által a „Kiváló Magyar Élelmiszer”-en feltüntetett védjegy?

A Körös-Völgye Közhasznú Alapítvány célja: •felhívni a kiváló minőségű, prémium kategóriás magyar termékekre a fogyasztók figyelmét. Ennek érdekében létrehozta a „Hungarikum Elit Klaszter” védjegyet. •Mint tanúsító szervezet kidolgozni, bevezetni és működtetni a „Hungarikum Elit Klaszter” elnyerésének terméktanúsítási rendszerét.

Mit nyújthat a Hungarikum Elit Klaszter védjegy? -Kiemeli, és a többi terméktől hangsúlyosan megkülönbözteti azokat a termékeket, amelyek a magas minőségi követelményeknek eleget tesznek. -Tájékoztatja, és egyúttal védi a fogyasztót: tájékoztatást ad a vevőnek a vásárlási döntésnél arról, hogy a termék ellenőrzötten kiváló minőségű, megbízható, és hogy ezért nemcsak a gyártó, hanem a tanúsító szerv is felelősséget vállal. -Ösztönzőleg hat a minőség fejlesztésére: A védjegy használata nyújtotta piaci előnyök ösztönzik a gyártókat a tudatos minőségpolitikára, a minőség folyamatos kontrollálására és fejlesztésére, közvetett módon a gazdaság fejlesztésére. -Hozzájárul az általános fogyasztási kultúra fejlesztéséhez: Egy megkülönböztető termékminősítő jellel tudatosan növelhető a vevők igényszintje a termékekkel szemben, s ez erősíti a vállalatok piaci orientációját és a vevő centrikus vállalati magatartás irányába hat.

„Kiváló Magyar Élelmiszer”„Hungarikum Elit Klaszter” a pályázott terméket Magyarországon hozza kereskedelmi forgalomba a pályázott termék Magyarországon megtermelt alapanyagból kerül előállításra a pályázott termékkel kapcsolatban rendelkezik a tulajdonosi jogokkal a termék előállításának feltételeiért, minőségéért közvetlen, vagy átvállalt felelősséget visel a termék alapanyagai, összetevői és a gyártási folyamat, illetve maga a végtermék ne egyszerűen elérje a hatályos élelmiszer- szabályozási kritériumokat, hanem meg is haladja azokat. a termék minőségét a csomagolás ne csak esztétikailag tükrözze, hanem könnyítse a tárolást, a szállítást és a felhasználást is. exkluzív megjelenésűek vagy jelentős környezeti előnyökkel rendelkeznek HACCP-t működtet, amelyet 2 évente felülvizsgáltat

Célkitűzés A Körös-Völgye Közhasznú Alapítványnak, mint tanúsító szervezetnek terméktanúsító rendszert kell működtetnie. A terméktanúsítási rendszereket működtető szervezetekre vonatkozó általános követelményeket MSZ EN szabvány (ISO 65) tartalmazza.

Akkreditálás (MSZ EN 45011:1999) •Nemzeti Akkreditáló Testület (NAT) •Dokumentáció átvizsgálás, helyszíni vizsgálat az irodában és a partnernél (minősítő csoport) •Okirat 3 évre szól (új tv. szerint 4 évre) •Változások jelentése •Éves helyszíni felülvizsgálat az irodában (minősítő csoport) •Újra akkreditálás – helyszíni felülvizsgálat a partnernél •Döntés: Szakmai Akkreditáló Bizottság

MSZ EN szabvány előírásai •Minőségügyi rendszer részletei •minőségpolitikai nyilatkozat •a tanúsító szervezet jogállásának rövid leírása, beleértve a tulajdonosok nevét és a szervezetet ellenőrző személyek nevét, ha ezek nem azonosak a tulajdonosokéval •a felelős ügyvezető és más, a szervezeten belüli és azon kívüli tanúsító személyzet neve, képzettsége, gyakorlata és hatásköre •szervezeti ábra, amely megmutatja a hatásköröket, a felelősségeket és a funkciók elosztását az ügyvezetőtől kiindulva •a tanúsító szervezet szervezeti felépítésének leírása

A tanúsítás megadásának, fenntartásának, kiterjesztésének, felfüggesztésének és visszavonásának feltételei és eljárásai •A tanúsítás megadására az Alapítvány által elvégzett első tanúsító audit során az egyes élelmiszeripari üzemeknek igazolniuk kell, hogy HACCP rendszert működtetnek és rendszeresen (2 évente) felülvizsgálják (saját dolgozóval vagy egy megbízott külső szakember bevonásával). •„Hungarikum Elit Klaszter” védjegy viselése: •azok a kimagasló termékek viselhetik, amelyek exkluzív megjelenésűek vagy jelentős környezeti előnyökkel rendelkeznek a piacon lévő átlagos termékekhez képest (újrahasznosított anyagból készülő csomagolás, ökológiai gazdálkodásból származó termék)

A tanúsítás megadásának, fenntartásának, kiterjesztésének, felfüggesztésének és visszavonásának feltételei és eljárásai •A védjegyet elnyert vállalkozásnak olyan szabályozásokat kell létrehoznia, amelyek biztosítják, hogy nem magyarországi származású vagy nem megfelelő minőségű terméket véletlenül se hozhassanak védjegy logóval forgalomba. Ennek a szabályozásnak ki kell térnie a nem megfelelő termék azonosítására, értékelésére, elkülönítésére és a további kezelésre vonatkozó intézkedésekre. •A védjegyet elnyert termék esetében fellépő tényleges vagy esetleges nem megfelelőségre megelőző tevékenységet kell végrehajtania a védjegyet elnyert vállalkozásnak.

A tanúsítás megadásának, fenntartásának, kiterjesztésének, felfüggesztésének és visszavonásának feltételei és eljárásai •A megelőző tevékenységnek az alapja a működtetett nyomonkövetési rendszer. A megelőző tevékenységnek ki kell térnie a vevői észrevételek és reklamációk kezelésére is. •A védjegyet elnyert vállalkozás kötelessége bármilyen - a tanúsítást érintő - nem megfelelőséget azonnal írásban bejelenteni az Alapítványnak, mint a tanúsítást végző szervezetnek.

KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET!