MEGALAKULT A CAFETERIA EGYEZTETŐ TANÁCSKOZÁS! Alig egy hetes, sürgősséggel megvalósított előkészítést követően megalakult a gondoskodó munkáltatók pénzügyi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 Nem fizethető ki az osztalék előleg devizában,
Advertisements

MI LESZ VELED NYUGDÍJ(AS)?
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság éve december 15. Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
Önkormányzatok finanszírozása
A magyar biztosítási rendszer és a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó főbb biztosítási formák Előadó: Rácz Zoltán.
Béren kívüli jutatások 2012 IVSZ Badak Béla okl.könyvvizsgáló
IV. Magyar Munkajogi Konferencia, Visegrád, október 18. Egy bevezetés alatt álló teljes választható béren kívüli juttatási rendszer - esettanulmány.
To protect the confidential and proprietary information included in this material, it may not be disclosed or provided to any third parties without the.
Foglalkoztatói nyugdíj
Gazdasági Informatika II. 2006/2007. tanév 2. félév.
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A gyermekes családok otthonteremtéséért október 18.
Budapest, április 11. dr. Bart István Igazgató Magyar Energiahatékonysági Intézet Lakóépületek Energiahatékony Felújítása Lakossági igények, állami.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Az elveszett termelés az építőipar gondjairól. Forrás: eurostat.
A Nemzeti Petíció Varga Mihály, április 5.
Construma április 14. Dr. Maráczi Zsolt Otthonteremtési Program Javaslat Társaság a Lakásépítésért Egyesület 1/16.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
Devizahitelezések es helyzet 1,7 millió magyar háztartásnak van deviza alapú hitele -> 60 % -a CHF alapú MNB meglátás: kockázatos Simor András jegybankelnök:
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Kinek jut az MNB Növekedési Hitelprogramból? Sebők Orsolya Főszerkesztő
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Mennyire gátolja a vevőkockázat magyarországi mértéke a gazdasági növekedést? 300 Mrd Ft a tét évente Előadó: Felfalusi Péter ügyvezető.
ADÓZÁS © A LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSOK 2008-TÓL dr. Laáb Ágnes BME Pénzügyek Tanszék egyetemi docens elérhetőség: telefon: ,
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
JEREMIE Programok módosulásai
Béren kívüli juttatások Adókedvezmények Adóelőleg Ingatlan.
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
Cafeteria 2011 Dr. Orbán Ildikó.
Válságkezelés eredményei, lehetőségek a válság után december 3. Dr. Oszkó Péter pénzügyminiszter.
Szűts Ildikó A Magyar Posta Zrt. Vezérigazgatója november 11.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
? Államadósság Jól állunk-e vagy sem? Nagy a jólét, vagy éppen ellenkezőleg, romlik az élet minősége? Dübörög-e a gazdaság, vagy éppen ellenkezőleg, válság.
ADÓTÖRVÉNYVÁLTOZÁSOK Évi LXXVII tvr.. SZJA ADÓTÁBLA A évtől az összevont adóalapba tartozó jövedelmek esetében a személyi jövedelemadó alapja.
2010 : KIHÍVÁSOK ÉVE A PÉNZÜGYI SZEKTORBAN Kisbenedek Péter, MABISZ október 5.
Európa sereghajtói között Magyarországon 2007 óta 0,5%-kal csökkent a GDP-hez viszonyított díjbevétel Az európai átlag harmada, Hollandia és Nagy-Britannia.
Közmeghallgatás december 2. Költségvetési beszámoló.
SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ
Pénzügyi stabilitási jelentés
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Béren kívüli juttatások új generációja!
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Szja és járulék változások 2015.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
Devizahitel  A devizahitel olyan hitel, ahol mind a hitel folyósítása, mind pedig a törlesztése az adott devizában történik.
1 Stabilitás Pénztárszövetség Van jövő – Válságban? Budapest, október 14.
Tisztelt Válság! A mai nappal felfüggesztem a munkavégzés alól! Pénzügyi „káosz”! Azonnali megoldások vállalkozásának!
Lényeges változás, hogy a kedvezményes juttatások ismét kapnak egy összevont korlátot évi Ft értékben A kedvezmény összege csökken évhez.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Miskolc Kocziszky György.
Összehasonlító példák
PÉLDÁK.
K&H a családi vállalatok bankja
Fizetési mérleg jelentés április
Készítette: Koleszár Gábor
A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács tevékenysége
Előadás másolata:

MEGALAKULT A CAFETERIA EGYEZTETŐ TANÁCSKOZÁS! Alig egy hetes, sürgősséggel megvalósított előkészítést követően megalakult a gondoskodó munkáltatók pénzügyi és HR vezetőiből álló, ad hoc szakmai fórum, a Cafeteria Egyezető Tanácskozás, amely első testületi ülésén a devizahiteles munkavállalók megsegítésére normaszöveg javaslatot dolgoz ki az Szja. törvényhez annak érdekében, hogy a munkáltatói törlesztés-támogatás vissza nem térítendő lakástámogatásként adómentesen folyósítható legyen a Cafeteria keret terhére. Mottó: „Csak egy dolog van, ami erősebb a világ összes hadseregénél: egy ötlet, aminek eljött az ideje.” Victor Hugo francia regény – és drámaíró

A Cafeteria Egyeztető Tanácskozás ~ CET ~ jellemzői • A gondoskodó munkáltatók pénzügyi és HR vezetői alkotják. • Kötetlen formátumú, szakmai egyeztető fórum. • Ad hoc feladatvállalással dolgozik. • Nyílt a csatlakozók irányában. • Véleményintegráló szerepet vállal a jogalkotás felé. • A gondoskodó munkáltatók juttatásokkal kapcsolatos álláspontját, megoldási javaslatait képviseli és közvetíti.

A CET főbb céljai • Azonnali cél: a Szja. tv. Módosításának kieszközlése, a deviza lakáshiteles munkavállalók javára adómentesen folyósítható munkáltatói törlesztés- támogatás jogrendbe illesztésével. • Folytatólagos cél: a cafeteria- juttatásokkal kapcsolatos szakmai egyeztetések megvalósítása, javaslatok integrálása a jogalkotási és jogalkalmazási folyamatokba.

A Javaslat háttere, indokai • A magyar adósság ,-Ft. Azaz Hétezer-háromszáz milliárd forint, devizában nominálva. • Ebből 69 %, azaz Ötezer- harminchét milliárd forintnyi deviza lakossági hitel. • Ennek 82%-a, azaz milliárd svájci frankban van jegyezve.

A Javaslat háttere, indokai  A jelzáloghitel állomány,  a magyar államkötvény hozam és  a forint/svájci frank keresztárfolyam súlyos további veszélyt jelez! Forrás:

A Javaslat háttere, indokai December Idézet egy pályázatnyertes tanulmányból: 

A Javaslat háttere, indokai

Never get a mortgage in a different currency than your income Poor Hungarian souls who financed their house with Swiss Franc mortgages before the financial crisis (80-90% of all new mortgages in 2006 and 2007). Not only has your debt increased by 50% in local currency, but your house is probably worth less, too. Double whammy. Forrás: Lighthouse IM

A Javaslat háttere, indokai A magyar ingatlantulajdonosok egyre jobban ki vannak szolgáltatva a devizapiacok szeszélyének, a svájci deviza erősödése ugyanis növeli az esélyét a lakáshitelek bedőlésének és elmélyítheti az ország pénzügyi válságát. REUTERS – BERNADETT SZABO

A Javaslat háttere, indokai • Az első félév végén a lakáshitelek állománya milliárd forint volt, a 2009-es GDP több mint 16 százaléka. • végi adatokkal összehasonlítva a teljes hitelállomány összege több mint 9 százalékkal, a devizaalapú állományé 16 százalékkal emelkedett. • Ez a növekedés a forint és az euró, illetve a svájci frank egymáshoz viszonyított árfolyamváltozásával magyarázható. • A svájci frankhoz képest ugyanis 18,8 százalékkal, az euróhoz 5,8 százalékkal gyengült a forint az első félévben. • A forint gyengülése miatt nőtt elsősorban a lakáshitel-állomány. • A leminősítés veszélye még fennáll…

A forint gyengülése miatt nőtt elsősorban a lakáshitel-állomány. A forint pozícióvesztése nyomán növekednek a bankszektor hitelezési kockázatai is: a nem teljesítő hitelek aránya az árfolyamhatás miatt tovább nőhet. A Javaslat háttere, indokai

• A késedelemmel törlesztett jelzáloghitelek állománya duplájára, 1,4 ezer milliárd forintra nőtt az első negyedévben a tavaly decemberi 765,3 milliárd forintról. • 2009 első félévéhez képest csökkent a problémamentes hitelek aránya, ugyanakkor majdnem duplájára nőtt a külön figyelendő, valamint az átlag alatti, kétes, vagy rossz minősítést kapott hiteleké. Ez azt jelenti, hogy június végén 58 ezer követelésnél a törlesztési késedelem nap közötti, 31 ezer esetében pedig a 61, de akár a 365 napot is meghaladhatta. • A nem teljesítő hitelek aránya az év végére 10 százalékra emelkedhet a tavaly év végi 7,8 százalékról. • A legfrissebb jelentések szerint már több mint 825 ezer rosszul fizető adós van. Forrás: VG.hu

A Javaslat társadalompolitikai célja • Foglalkozni kell a problémával, mert olyan nagyra nőtt, hogy a bankrendszert, ezen keresztül az ország jövőjét, a nemzetközi hitelképességünket, makrogazdasági pályánkat veszélyezteti. (Jaksity György) • A lakáscélú deviza-eladósodás részben gazdaságpolitikai cél volt, ezért össztársadalmi, rendszerszintű módszert kell találni. • Időt és nyugalmat kell nyerni a feladat megoldásához. • A megoldásnak illeszkednie kell Magyarország közép – és hosszú távú gazdaságfejlesztési céljaihoz. • A társadalmi és a személyes felelősség egyensúlyát biztosító megoldás szükséges.

A cafeteria piac jelenleg: cca. 517 mrd. JUTTATÁSI PIAC ÖSSZESEN (CCA.): Ft Üdülési csekk Ft Utalványok Ft Egészségpénztári munkáltatói befizetés Ft Önkéntes nyugdíjpénztári befizetés Ft Egyéb (pl. internet, számítógép használat, biztosítás stb.) Ft The Belmore Cafeteria in Photo by Steve Baldwin

A CET Javaslata: • A Cafeteria Egyeztető Tanácskozás, a gondoskodó munkáltatók ad hoc szakmai konzultációs fóruma kéri a Kormányt, terjessze a devizahitelesek adómentes munkáltatói béren kívüli juttatással megsegítését tartalmazó törlesztés - támogatási javaslatot az Országgyűlés elé, a T/1376. számú törvénymódosítás kiegészítésére.

A törlesztés-támogatás jellemzői: • A törlesztés-támogatás béren kívüli juttatás. • A törlesztés-támogatás 2011-ben a lakáshoz kapcsolódóan adómentes, a Szja. tv. 1. sz. melléklete szerint. • Összege a hitelfelvételkor fizetni előírt törlesztő részlet és a jelenleg fizetendő devizás lakáshitel törlesztő részlet közti különbség, de legfeljebb havi ,- Ft./jogosult. • Jogosult a munkavállaló, továbbá a munkavállaló jogán közeli hozzátartozója. • A törlesztés-támogatás hitelintézet vagy a Magyar Államkincstár útján, annak igazolása alapján, átutalással kerül folyósításra. • A törlesztés-támogatás nyújtható a munkáltató döntése alapján, illetve a választható béren kívüli juttatási keret terhére, a munkavállaló döntése alapján. • A törlesztés-támogatás a vissza nem térítendő lakástámogatás összegébe nem számít bele. • A fentiektől függetlenül adómentes az önkéntes kölcsönös segélypénztárból, valamint önsegélyező feladatot is ellátó egészségpénztárból törlesztés- támogatás címén felvett, havi tízezer forintot meg nem haladó összeg.

A törlesztés-támogatás indokoltsága: • A fogyasztás szerkezetét alakítja át, egyensúly-növelő módon. • Erősíti az öngondoskodás felelősségét. • Javaslat célja, hogy azonnali és érdemi segítséget kapjanak a bajba jutott devizahiteles munkavállalók úgy, hogy e segítség – a költségvetésre külön terheket ne rójon, – radikálisan csökkentse a szürke – és feketegazdaság terét, ez által közreműködjön az egymillió új munkahely kialakításában, – erősítse az érdekegyeztető partnerek: az állam, a munkáltatók és a munkavállalók célirányos együttműködését, – erősítse a munka alapú életvitelt és a család központú adózást, – a korszerű pénzügyi infrastruktúra segítségével gyors, ellenőrizhető és érdemleges segítséget adjon a devizahiteleseknek.

A Javaslat várható hatásai: • Átrendeződik a béren kívüli juttatások szerkezete. • A jó intézményi modell lehetővé teszi a módszer nem devizás lakáshitel területére történő adaptálását. • Csökken a pénzhelyettesítők illegális másodlagos piaca, ezáltal erősödik a jogrend, az adómorál és a költségvetés bevétele. • Javul az adósok fizetőképessége. • Kockázatmentesebbé válik a hitelezés. • Élénkül a lakáspiac, fejlődnek az építőipari beruházások. • A stabilizálódással mind a munkáltatók, mind a munkavállalók, mind pedig a Kormány sikert ér el, javulnak a kommunikációs lehetőségek. Forrás: Ahrens’ Adventures

Köszönöm kitüntető figyelmüket! Dr. Renneczéder Éva ügyvéd, senior Cafeteria jogi tanácsadó www pont grantacard pont hu Az összeállítás a Gazdasági Rádió, a Világgazdaság, a Privátbankár, a PSZÁF, a Lighthouse IM, a Napi Gazdaság, Bloomberg és a devizahitelek.hu forrásainak felhasználásával készült.