A „MODULFÜZET” készítette B a l á z s T a m á s. - T U D J U K…, - M E R J Ü K…, - T E S S Z Ü K.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

A felsőoktatási szakképzési programok
Szervezetfejlesztési Program
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
1 A felnőttképzés aktuális jogi környezete Nagy Zsolt.
Weszely Orsolya Bertalan Tamás
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
„ÚTRAVALÓK” Molnár Mónika DUF. •Tuning Tervezési Formanyomtatvány –Modulprogram –Fejlesztendő kompetenciák –Tanulási eredmények –Oktatási-tanulási tevékenységek.
UNILO projekt1 Kimenet, követelmények, (kulcs)kompetenciák és tanulási eredmények hasonlóságok és különbségek Vidékiné dr. Reményi Judit.
Tanfolyam megszervezése Képzés módszerei SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet 2009/2010. I. félév Szeged.
V. ETR konferencia április Fogalomrendszer: ETR & ETN Kodácsy Tamás etn at kodasoft.hu.
Fontosabb fogalmak Képesség :
Pécs, április 19.. „Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században” TÁMOP /2-C/ „A TANANYAGTARTALMAK FEJLESZTÉSE EREDMÉNYEINEK.
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola II. alprogram: Képzők képzése.
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
A SZAKMAI VIZSGA A diaképek az NSZFI munkatársai által készítet tájékoztató anyagok felhasználásával készültek. Budapest, december 8.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
A TORNATANÍTÁS, TANULÁS TESTNEVELÉS-ELMÉLETI KÉRDÉSEI
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
KOMPETENCIA ALAPÚ MODULÁRIS KÉPZÉS
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
A képzett szakemberekért HEFOP központi program „ KORSZERŰ FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA” Záró rendezvény MEGNYITÓ.
Székely István fejlesztési tanácsadó
1 NÉHÁNY GONDOLAT AZ (INTÉZMÉNY) AKKREDITÁCIÓ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRŐL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár MAB, január 22.
A Múzeumok és Látogatók Alapítvány felnőttképzési és konferencia programjai Országos Múzeumandragógia Konferencia május Széphalom.
Felnőttképzési bázisközpontok és hálózat fejlesztése projekt K o d o l á n y i János Főiskola.
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
A Nógrád TISZK nyomonkövetési és pályakövetési rendszer modelljének, ezen belül a partneri igény és elégedettség mérési rendszerének kidolgozása. Salgótarján.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Kompetencia alapú új moduláris képzés
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Szakképzési dokumentumok
Brettner Zsuzsanna PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Bemutatkozás. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd –
SLA (Service Level Aggrement) alapon történő szolgáltatás fejlesztés a Gazdasági Főigazgatóságon
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
TÁMOP A/1-11/1 Tananyag általános formai és tartalmi előírásai, valamint az önellenőrzés és teszt szerkesztési, publikálási lehetőségei a CooSpace-ben.
Képzési programok kidolgozottsága Csányi Róbert
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
A fizika tanítása 5. lecke Tanítási tervezet. A tanári munka folyamata… Tanterv-tankönyv-tanmenet-óratervezet-óravázlat  A tantervek alapján készülnek.
Magyar Képesítési Keretrendszer EURÓPAI MOBILITÁSI ÉS LLL ESZKÖZÖK, ALAPELVEK.
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
A Gyulahús Kft. szerepe a projekt megvalósításban
Önértékelési projektterv
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY ÉV
"Ha nem tudod, hogy hová mész,
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 3
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Az SZMBK Intézményi Modell
KOMPLEX VIZSGA Tájékoztató
Előadás másolata:

A „MODULFÜZET” készítette B a l á z s T a m á s

- T U D J U K…, - M E R J Ü K…, - T E S S Z Ü K.

1. lépés; TERVEZÉS A tanulási célok és követelmények összehangolása A célcsoport meghatározása Médiaválasztás Hogyan (mivel) támogatom a hallgatót? A tartalom körvonalai Már létező (meglévő) tananyagok

2. lépés; FELKÉSZÜLÉS AZ ÍRÁSRA A témakör rendezése (sorrendiség) Erőforrások és korlátok felmérése Feladatok tervezése, mérések kialakítása Ábrák, illusztrációk kiválasztása Példák kidolgozása A végső megjelenési forma kialakítása „Áttekinthetőség”

3. lépés; MEGÍRÁS ÉS ÁTDOLGOZÁS Az első változat kidolgozása A számonkérés és értékelés anyagainak megírása A tananyag kipróbálása, majd a szükséges javítások, módosítások elvégzése Az írás befejezése, az első változat szerkesztése

A MODUL (TANANYAG) Utaljon a megelőzően elsajátított tudásra A leírás tartalmazza az alapvető (új) ismereteket Célkitűzés Kompetencia Mire lesz képes a hallgató?

A hallgató feladata a gyakorlat során - Csinálja meg, - Végezze el, - … - Használja, - Kezelje, „ MÉRÉS ” A kritériumok pontos meghatározása!

A TANANYAG - Keltse fel a hallgatók érdeklődését - Utaljon a korábbi ismeretekre - Legyen egyértelmű, hogy mit fog tanulni - Kapcsolódjon meglévő tapasztalatokhoz - Késztessen gondolkodásra és cselekvésre - Segítse a tanultak hasznosítását - A tanulási haladást tegye mérhetővé

LEGYEN „OLVASÓ-BARÁT” - A stílus (utalások, szófordulatok, kérdések) - Barátságos hangnem (bemutatkozás, tapasztalatok) - Egyszerű fogalmazás (idegen szavak, szakzsargon,) - Aránylag rövid mondatok - Helyes címválasztás (tájékoztat a tartalomról)

1. A PROGRAMEGYSÉG / MODUL CÉLJA Határozza meg, mi az a többlet, mellyel a hallgató az adott egység elvégzésével rendelkezni fog! Az elérendő többletteljesítmény, többlettudás konkrétan megfogalmazott legyen, valamint illeszkedjen a program céljához!

2. A PROGRAMEGYSÉG / MODUL KÖVETELMÉNYEI Határozza meg a hallgatóval szemben támasztott követelményeket, elvárásokat, melyeket a hallgatónak az egység elvégzésével, lezárásával teljesítenie kell! A követelmény-meghatározások konkrétak, mérhetőek, minősíthetők és egy programon belül egységes taxonómiai rendszerben megfogalmazottak legyenek!

3. A PROGRAMEGYSÉG / MODUL SORÁN ELSAJÁTÍTOTT ISMERET, KIALAKÍTOTT KÉSZSÉG, KÉPESSÉG, KOMPETENCIA Határozza meg mindazokat az elméleti és gyakorlati ismereteket, készségeket, képességeket, kompetenciákat, melyeket a hallgató az egység során elsajátíthat, s melyek elsajátításával a hallgató képes a követelményeknek való megfelelésre, illetve a kitűzött cél elérésére!

4. A PROGRAMEGYSÉGBE / MODULBA VALÓ BEKAPCSOLÓDÁS FELTÉTELEI Határozza meg mindazokat a feltételeket, amelyeket a hallgatónak a programegységbe való bekapcsolódáshoz teljesítenie kell! A feltételek száma – az egyéb feltételek megnevezésével – bővíthető. Előzetesen teljesítendő egység (-ek) Előzetesen elvárt ismeret (-ek)

5. A PROGRAMEGYSÉGBEN / MODULBAN VALÓ RÉSZVÉTEL FELTÉTELEI Határozza meg mindazokat a feltételeket, amelyeket a hallgatónak a programegységben való részvétel során teljesítenie kell! a.) Részvétel követésének módja b.) Megengedett hiányzás c.) Egyéb feltétel (-ek)

6. A fogyatékosságból eredő speciális igények figyelembe vételének módja 7. A programegység / modul időtartama (óra) 8. Szakmai képzés esetén ebből: 8/a. Elmélet (óra) 8/b. Gyakorlat (óra)

A programegység óraszmának ütemezése, eloszlása az intenzitás rovatban, valamint hogy a programegység a jelölt intenzitás mellett milyen időkeretben (nap, hét, hónap) valósul meg! Amennyiben a programegység, azonos szakmai tartalom és óraszám mellett, több intenzitási móddal is megvalósítható, abban az esetben valamennyi lehetséges intenzitási mód meghatározható, a hozzá tartozó időkeret megjelölésével. - Intenzitás időtartam (nap,hét,hónap)

9. A PROGRAMEGYSÉG / MODUL MEGVALÓSÍTÁSÁNAK MÓDSZEREI Írja le az egység során alkalmazott módszereket és határozza meg azok részarányát a programegységen belül! A módszerek legyenek összhangban a program céljával, célcsoportjával, formájával, követelményeivel, tartalmával, illetve a felnőttképzés sajátosságaival! Módszertani elemként meghatározhatók a speciálisan kifejlesztett eljárások is. (%-ban) 10. A programegységbe / modulba vonható csoportlétszám 10.a Minimum (fő) 10.b Maximum (fő)

11. A PROGRAMEGYSÉG/MODUL SORÁN ALKALMAZOTT ÉRTÉKELÉSI RENDSZER 11.1.Számonkérések formája 11.2.Számonkérések rendszeressége 11.3.Számonkérések tartalma 11.4.A felnőttek tudásszintjének ellenőrzésére szolgáló módszer 11.5.Megszerezhető minősítések 11.6.Megszerezhető minősítésekhez tartozó követelményszintek 11.7.Sikertelen teljesítés következménye

12. AZ ELŐZETESEN MEGSZERZETT TUDÁS ELISMERÉSÉNEK MÓDJA Határozza meg az előzetesen megszerzett tudás felmérésének, értékelésének és beszámításának módszerét, valamint az előzetes tudás beszámításának módját, feltételeit a programegységre vonatkozóan.

13. A programegység / modul megvalósításának személyi feltételei Programban betöltött szerep Oktatott témakör Követelmények Végzett- ség(ek) Szakmai gyakorlat Oktatói gyakorlat Felnőtt- képzési gyakorlat Egyéb követel- mény(ek)

14. A programegység / modul megvalósításának tárgyi feltételei Képzési helyszínIgénybe- vétel célja Férőhe- lyek száma Minimálisan elvárt felszereltség

15. A programegység / modul céljának eléréséhez szükséges tananyagok, segédanyagok, segédeszközök, és azok biztosításának módja Tananyagok, segédanyagok, segédeszközök Biztosítás módja

16. A programegység / modul céljának eléréséhez szükséges kötelező irodalom, és azok biztosításának módja Ügyeljen a pontos bibliográfiai hivatkozásokra! A felsorolás bővíthető... SzerzőCímKiadó neve, székhelye Kiadás éve Biztosítás módja 16.1.

17. A programegység / modul céljának eléréséhez szükséges ajánlott irodalom, és azok biztosításának módja Ügyeljen a pontos bibliográfiai hivatkozásokra! A felsorolás bővíthető... SzerzőCímKiadó neve, székhelye Kiadás éve Biztosítás módja

18. A programegység/modul megvalósítására vonatkozó egyéb feltétel (-ek) Amennyiben a programegység/modul megvalósításához az eddig felsoroltakon túlmenően további feltétel(ek) biztosítása szükséges, úgy ez(eke)t ebben a pontban jelölje.

Források: Derek Rowntree: Preparing Materials for Open, Distance and Flexible Learning Nemzeti Felnőttképzési Intézet; Programakkreditáció (8-II.) Köszönöm a figyelmet!