Ergonómia és jogi kérdések.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szaszák Csaba forrás: Szoftverjogok Szaszák Csaba forrás:
Advertisements

Egészségünk megóvására vonatkozó munkahelyi szabályok
EGÉSZSÉG, BALESET-MEGELŐZÉS ÉS KÖRNYEZET
Szerzői jog A különböző műveket nagyon könnyű másolni.(Például könyv, kép, film, zene vagy valamilyen program). Ez rengeteg jogi problémát vet fel. Az.
INFORMATIKAI ESZKÖZÖK: A MONITOR
Ergonómia A számítógépes környezet tudatos kialakítása
Számítógépes ergonómia
Informatika és etika. Jogi ismeretek
I. Informatikai alapismeretek Dabas, november 18.
Idő multán (Jorge Louis Borges) Chris Spheeris – EROS(Rain)
Munkahelyi egészség és biztonság
Piacképes programozói tudás a középiskolában
Szoftverek jogállása Alapfogalmak Szoftver.
Magunkról  Kurzusok  Tartalom  Tesztek  Feladatok  Nógrádi PC-Suli  96/ Nógrádi PC-Suli  96/ Magunkról  Kurzusok  Tartalom  Tesztek.
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
A számítástechnika története
A számítástechnika története
Hogy élted egyáltalán túl??
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Mai Számítógép perifériák
IKT: Információs és kommunikációs Technológiák
Információs társadalom
A szoftver.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Informatika és etika §.
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
Készítette: Gyugel Dina Dalma.  Manapság a könyvtárakban, számítógép nélkül nem tudnának a könyvtárosok semmit sem használni, mivel a legtöbb könyvtárban.
Tibai Eszter Indíts el új munkatársat! A képek származási helye: internet és saját.
Laptop, notebook, PDA. Hordozható számítógép Hívhatják bárhogy: laptopoknak vagy noteszgépeknek, hordozható számítógépeknek, stb. Ezek az egy darabból.
Mire jó az internet? Kommunikáció a családdal, a barátokkal Elérhető információ és szórakozás Tanulási, ismerkedési, és felfedezési lehetőségek lehetőségek.
Számítástechnikai szoftver üzemeltető
A számítógépes munkahely ergonómiája
A számítógép ergonómiája
3. Szoftver-ergonómiai alapismeretek
Visual Basic 2008 Express Edition
A számítógép felépítése
Internet, Elektronikus levelezés
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
Topológiák Hálózati eszközök
Iskola-egészségügyi Konferencia augusztus Informatikai lehetőségek az iskola/ifjúság-egészségügyi munkában Wenhard Andrea egészségügyi szakközgaszdász.
Hálózatok.
Számítógépes ergonómia
Szoftverjog és etika, adatvédelem
Fekete Vivien Galambos Edit
A Szoftverekkel kapcsolatos jogok
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Informatikai alapismeretek Összefoglalás. AlapfogalmakAlapfogalmak Informatika: Informatika: – Az a tudományág, amely az információk keletkezésével, továbbításával,
Jogi tudnivalók Adatbiztonság. Adatbiztonsági osztályok Alapbiztonsági osztály Személyes adat, üzleti titok, pénzügyi adatok. Fokozott biztonsági osztály.
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 A szoftverek Csoportosításuk, verziók.
A számítógép felépítése
Szoftverhez kapcsolódó jogok, felhasználási formák
Olyan, rendszerint kisméretű programok vagy programrészek, amelyek észrevétlenül terjedjenek és kárt okoznak. A felhasználó tudta nélkül működnek. Képesek.
SZOFTVEREK (programok)
Informatika érettségi Office 2007-tel Holczer József
SZOFTVEREK (programok)
Informatika tanítása ea. Csernoch Mária
Ergonómia Számítógépes munkakörnyezet kialakítása, egészségmegőrzés.
Szoftver Program – a számítógép számára érthető utasítássor Operációs rendszer – Programcsomag. Kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között.
Szoftver Program Operációs rendszer – Programcsomag, kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között. Pl: Windows és DOS, Linux (ingyenes), Unix.
Jogi kérdések Jogi kérdések. Szerzői jog Törvény – LXXVI./1999. Irodalmi, művészeti, tudományos alkotások Számítógépes programalkotás Dokumentáció Forráskód,
SZOFTVEREK (programok). Szoftver fogalma A szoftver (software) valamely számítógép rendszerhez tartozó programok, program- rendszerek, és azok dokumentációinak.
Kommunikáció Boda Klaudia 12.c. Mi a kommunikáció? A kommunikáció tájékoztatás, információk cseréje közlése valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
Internet, Elektronikus levelezés
Számítógépes ergonómia
SZOFTVEREK (programok)
SZOFTVEREK (programok)
A számítástechnika története
A számítógép felépítése
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Információs társadalom
Előadás másolata:

Ergonómia és jogi kérdések

Ergonómia Rendelet – (3/2002.) Számítógépes munkakörnyezet kialakítása, egészségmegőrzés Az "ergonómia" jelentése: A munkafolyamatokkal, illetve ezeknek az ember számára gazdaságos és a legkisebb erőkifejtést igénylő kialakításával foglalkozó tudomány. Rendelet – (3/2002.) Óránként 10 perc szünet

Helyiség kialakítása Optimális világítás Ne üljünk az ablaknak háttal, mert az tükröződhet a monitorban. Ablaknak szemben zavaró lehet a kintről jövő fény. Szellőzés Klimatizáció

Eszközök elrendezése Ergonómikus billentyűzet Egér használata Monitor Kéz viszintes helyzetben vagy alacsonyabban Egér használata Kéz az egéren, ujjak a gombokon Alkar megtámasztása, csuklóból mozgatás Helytelen használat miatt: Ortopédiai rendellenességek Monitor 1 m távolságban, szem síkjában vagy alatta Katódsugaras –legalább 70 Hz frekvencia LCD, TFT, LED – nincs vibrálás Azonos távolságban a monitor, papírok, billentyűzet, …

Javasolt elrendezés Állítható magasságú szék Állítható magasságú asztal Állítható magasságú deréktámasz Függőleges hát Függőleges felkar Vízszintes alkar Vízszintes comb Függőleges lábszár Vízszintes, vagy kissé döntött talp 20°-os nézési irány a monitor fel (lefelé) Billentyűzet és egér azonos magasságban 20˙° 90˙° 90˙° >90˙° 15-20˙°

KISZÁRAD A SZEMÜNK, ezért könnyebben elkaphatunk Monitor előtt keveset pislogunk. Ha magasan van a monitor, a felső szemhéjunk nem védi a szemünket. KISZÁRAD A SZEMÜNK, ezért könnyebben elkaphatunk SZEMFERTŐZÉSEKET!

Ülőmunka káros hatásai Ülő munka hatására gyakran alakul ki hátfájás. Ebből különösen kiemelkedik a számítógépes munkavégzés! Fontos a megelőzés! Aktív testmozgás! (http://www.nyf.hu/torna/node/18)

Környezetvédelem Számítástechnikai alkatrészek – veszélyes hulladékok CRT monitor – ólom Akkumulátor – higany és kadmium Műanyag és üveg – nem bomlik le Új eszköz vásárlásakor a régit le lehet adni az üzletben, bevásárlóközpontok bejáratánál!

Szerzői jog Törvény – LXXVI./1999. Irodalmi, művészeti, tudományos alkotások Számítógépes programalkotás Dokumentáció Forráskód, tárgykód Szoftver vásárlás – licenc jog – EULA (Végfelhasználói Lincenc Szerződés)

A szoftverek szerzői jogairól Büntetendő: A programok engedély nélküli másolása A programok továbbadása más személynek A programok engedély nélküli árusítása Nem jogtisztán terjesztett programok felhasználása

Másolásvédelem Szerzői jogi törvény Saját célra készíthető másolat Nem használható jövedelmszerzésre Szoftverekről is készíthető biztonsági másolat Másolásvédelmi eljárásokkal védik BSA- 1988. Szoftvergyártók Érdekvédelmi Szervezete (Szoftverrendőrség)

Jogtiszta szoftverek előnyei Terméktámogatás (frissítés, hibajavítások, online-, telefonos segítségnyújtás) Termékleírás (használati útmutató) Vírusmentesség (99%-os)

Szoftverek csoportosítása jogi szempontból Kereskedelmi szoftverek Licencben meghatározott példányszám Nem ingyenes Biztonsági másolat Licencszer-ződés Regisztrációs kártya Származási bizonylat Shareware programok Korlátozással használható: Pl. nincs mentés Időkorlát Pl. 30 nap Teljes változatot meg lehet venni Freeware programok Korlátozás nélküli használat Nem adható el sajátként Szabad szoftverek Szerzői jog él Korlátlan használat Programkód is megismerhető DEMO vagy EDU programok DEMO Bemutató program EDU Oktatás számára készült Nem használható fel üzleti célra

Függőség jelei 1. (kívülről): Egyre több időt tölt a gép előtt. Kezdi elhanyagolni a hobbijait, melyeket régen szeretett. Csak arról tud beszélgetni, hogy mit csinált, hol tart éppen a játékban. A baráti kapcsolatai is egyre inkább áthelyeződnek a virtuális világba, vagy az „igazi barátságot” az együttjátszás élménye adja. A tanulmányi eredménye fokozatosan romlik, egyre kevesebbet tanul. A realitásérzéke változik, egyre erősebb „sikerforrás” a számítógépes játékok során elért eredmény. Ha letiltásra kerül sor akkor az veszekedések, dührohamok, rongálások árán sikerül.

Függőség jelei 2. (függő szemszögéből): Elképzelni sem tudja az életét számítógép nélkül. Lehangolt, szorongó ha nem játszhat. Gyakran fáradt, álmos. Időérzéke leromlik. Megfeledkezik biológiai szükségleteiről (evés, ivás, pihenés) a játék közben. Nem érdekli más, csak a játék. Nem is érzi, hogy amit csinál probléma lenne, ez az ő világa hagyják őt békén! Függőségi teszt

Fázisai: alig várja, hogy újra a számítógép elé üljön szomorú, esetleg letört, ideges, ingerült, ha nem tud egy napig leülni a gép elé. A végső stádium, ha valaki már mindent és mindenkit kizárva, csak és kizárólag az internetre tud koncentrálni és semmi más nem érdekli.

Megoldás Felismerés/beismerés Más elfoglaltság/érdekes, izgalmas hobby keresése (szabadban, barátokkal, családdal) Kirándulás, nyaralás, buli, …

http://www.boldog-gyermek.hu/ szamitogep_fugges.html http://tiniszaj.hu/pages/ egeszseg-fittseg.php?id=209 A képek egy részének forrása: http://en.wikipedia.org/

Ajánlás Ez a prezentáció a Jedlik Oktatási Stúdió „ Informatikai ismeretek a 9-10. évfolyam részére és az „Informatika szóbeli érettségi közép- és emelt szinten” című könyvéhez készült www.jos.hu