Művészet By: Turi Krisztina.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A m ű v é s z e t e k A művészet a görög tekhné és technika,
Advertisements

LEONARDO DA VINCI - ARÁNYOK
RÁD GONDOLUNK... Emlék - Megemlékezés - Kiállítás El Kazovszkij festőművész kiállítása
A művészet autonómiája a tömegkultúra és szépség határán
Történeti episztemológia
A művészet-fogalom változása
Az adaptációhoz közeledve – a műfaj problematikájához
A Biblia Isten szava.
„Egy kép többet mond ezer szónál!”
Esztétika.
Művészetterápia képzés, Pécs 2006/2007. őszi félév
Az emberi jogok és a nyelvek Pécs, október 10. Szalayné Sándor Erzsébet Nyelv és jog – avagy a jogi nyelv és a nyelvi jog dilemmája Európában.
TURIYAM Téma: Önmagunk mibenléte
Európai vonat Európa 2010 Kaposvár. benyújtja pályázatát az „Európa Kulturális Fővárosa 2010” cím elnyeréséért.
Népszerű kultúra és magaskultúra
Térábrázolás különböző életkorokban
Szervezeti formák.
A nemzeti vámjogszabályok
Gondolatok a művészet rendszeréről
A művészetek születése Bevezetés az irodalomtörténetbe I.
Szerint a természet értelmetlen rendezetlenségével szemben az emberi kultúrát a szervezettség és fegyelmezett rend jellemzi. A mûvészet célja, hogy új.
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
A 19. századi líra átalakulása
Készítette: Szatmári Kinga
Nagyböjt, az újrakezdés lehetősége!
A szóképek (trópusok) és alakzatok rendszere
RENDEZVÉNYSZERVEZÉS ALAPJAI
„Korunk vívmánya a számítógép, mint kreatív eszköz az alkotó művész kezében” Művészetek Háza Veszprém április május 01. „Digitális Művészetek.
A barokk, mint művészeti irányzat
A képszerűség szerepe a retorikában
Képversek 30/A.
A 2. ZH eredményei.
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
A romantika.
„Sztárok” az irodalomban
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
A SZÜRREALIZMUS.
A szimbolizmus.
Az avantgárd művészeti irányzatok
Hogyan használd a PTC oldalakat? Alapvető fogalmak, és leggyakrabban előforduló kifejezések.
Alapvető fogalmak, és leggyakrabban előforduló kifejezések HOGYAN HASZNÁLD A PTC OLDALAKAT?
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
Általános művészetpszichológia II. 2.rész
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
A nyelv, mint jelrendszer
műelemzés ELJÁRÁSOK, MÓDSZEREK
vizuális kommunikáció
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
a kifejező és az ábrázoló jelleg
Színész Szerep Nézők  Színház lényege, ami nélkül, nincs színház  Nincs színház  Színész / szerep-be lépés,  Néző (közönség), több ember  Közös.
A szellemi tulajdon védelme Alapinformációk március
Oskar Bätschmann ÚTMUTATÁS AZ INTERPRETÁCIÓHOZ: MŰVÉSZETTÖRTÉNETI HERMENEUTIKA prezentációs anyag Propedeutika / Bevezetés a művészettörténetbe TÁMOP /2/A/KMR
Propedeutika JOHANN KONRAD EBERLEIN Tartalom és belső tartalom: az ikonográfiai-ikonológiai módszer prezentációs anyag TÁMOP /2/A/KMR
Az élet igéje július.
A tömegkommunikáció.
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Hát én lennék, és Botond!! 
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
Hegel ( ) művészetfilozófiája
Hagyományok, népművészet Magyarországon
2009. szeptember 7. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK.
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
Készítette: NoNameTeamAnonymus csapat, 2. forduló, 3.feladat
a kubizmus kubus = kocka
M ű vészeti korok szépségei Játékos vetélked ő Kriván Norbert Buzás Kristóf 12.C 12.A.
1. Témakör. A tanév feladatai A terem rendje Ülésrend kialakítása Érintés és-balesetmegelőzés Eszközök bemutatása.
a kifejező és az ábrázoló jelleg
A klasszicizmus
"A fényképen mindig két ember van a fényképész és a néző."
Előadás másolata:

Művészet By: Turi Krisztina

"A művészet az emberi önvaló tökéletességének visszatükröződése "A művészet az emberi önvaló tökéletességének visszatükröződése. Benne megtalálható minden vágy végső célja, és ez az, ami visszacseng: a tökéletesség időtlen harmóniája." (ismeretlen szerző)

A művészet jelentése Régen: A művészet szó tágabb értelemben minden alkotó célú emberi igyekezetre vonatkoztatható. Ebből a széles perspektívából a művészet kulturális, történelmi vagy földrajzi környezettől függően általános fogalomként használható az összes teremtő szándékra, amit emberi törekvés mozgat. Ide tartoznak tehát mindazon képességek és mesterségek, amelyek különféle funkciójú emberi termékek, jelenségek létrehozását vagy a környezet átalakítását teszik lehetővé (például fémművesség, konyhaművészet, testdíszítés, harcművészet, kertművészet stb.)

Manapság: A művészet szót ma általában a szűkebb, esztétikai értelemben használjuk. Ennek a szűkebb értelmű fogalomnak azonban nincsen egységes, mindenki által elfogadott meghatározása. A szűkebben vett művészet határai nem tisztázottak, számos emberi termék határesetet jelent, amikor nehéz eldönteni, hogy műalkotásnak tekinthető-e vagy nem. Szócikkünk a szűkebben értelmezett művészet fogalmával foglalkozik.

A művészet formái Különböző funkciójú művészeteknek különböző formái vannak, amelyeknek fő gyűjtőformái lehetnek a építőművészetet, a képzőművészetet és előadóművészt vagy a szépművészet és alkalmazott művészet.

Modern művészet,

Maga a műalkotás lehet valami kézzelfogható konkrétumot kifejező (pl Maga a műalkotás lehet valami kézzelfogható konkrétumot kifejező (pl. figuratív vagy elvont (nonfiguratív, absztrakt). Mint a művészettörténet minden idejében, napjainkban is születnek a szigorú műfaji kötöttséget áttörő, több műfajt egyesítő, vagy befogadó alkotások is. Nagyvonalúan tekintve, ilyen maga az építőművészetet is.

FESTÉSZET

A hagyományos művészeti formák közé tartozik a zeneművészet, az irodalom és a színművészet, az építőművészetet, a képzőművészeten belül a festészet, grafika, mozaikművészet, szobrászat, az éremművészet, korábban a textilművészet.

Rajzművészet

A rajzok ugyanúgy tele vannak nehezen megmagyarázható formákkal,mint a gyerekrajzok. Pl.: a különös árnyak,a nyúlánk alakzatok vagy az apró lények a főalakok körül a sziklafestmények világát idézik.

A művészetek csoportosítása Az egyik lehetséges felosztás szerint a művészeteket művészeti ágazatok alkotják, ilyen például a zene, a tánc, a képzőművészetet, az iparművészet, az építészet, az irodalom stb. Egy-egy ágazatot pedig művészeti ágak együttese alkotja. Így például a képzőművészeten belül a szobrászat, a grafika, a fotó, festészet.

Tánc Zene

Művészet felosztása A fogalmi és érzékletes művészeti felosztás szerint az elsőbe tartozik az irodalom (hiszen akár hallom, akár olvasom a szöveget, elsődleges a szavakból épített kompozíció, a fogalmi információ), a másodikba, az érzékletes művészetek közé tartozik a képzőművészetet, az iparművészet és a zene. A látvány vagy a zene elsősorban az érzékekre hat, nem fogalmilag fejti ki hatását, bár feldolgozása nem nélkülözi a fogalmi gondolkodást. Ebben az esetben is számos határeset létezik, például a képversek.

Irodalmi művészet Szűkebb értelemben Az irodalom olyan történetek,költemények és színdarabok összessége, amelyek művészeti alkotásként határozhatók meg.

Iparművészetek Az iparművészet a gyűjtőfogalma azoknak a tevékenységeknek,amelyekkel használati -és dísztárgyakat,művészi igényű és technikájú kivitelezéssel hoznak létre.

A zene hatása A zene elsősorban az érzékekre hat, nem fogalmilag fejti ki hatását, bár feldolgozása nem nélkülözi a fogalmi gondolkodást. Ebben az esetben is számos határeset létezik, például a képversek.

Látvány hatása Ha egy képet látunk,eszünkbe jut,mintha a szabadban lennénk. Ez olyan,mint amikor a festő fest. Ő is a természetből nyeri az ihletét.

És végül: Néhány idézet: Azért tartjuk a művészeteket,hogy közelebb hozzák hozzánk a világot. Úgy kell festeni,hogy a néző azt higgye:körüljárhatja a fa törzsét.

VÉGE